Karin Pleijel/klassrum. TT
Kritiken mot Kvibergsskolan

Lärare slår tillbaka: MP:s inflytande är skadligt

När ”framtidsskolan” i Göteborg försvaras låter det som att Karin Pleijel (MP) är en konsult i skolutvecklingsbranschen – problemet är att hon är kommunalråd med makt över barnens utbildning, skriver läraren Isak Skogstad i en slutreplik i GT.
Skogstad menar att ”framtidsskolan” – där klassrum och katederundervisning ersätts av aktivitetsrum och digital teknik – är att experimentera med barns utbildning. Och att Göteborgs skolkommunalråd Pleijel slår tillbaka kritiken och menar att Skogstad är omodern får honom att se rött.
”Jag vill påminna Pleijel om att med makt kommer ansvar. I detta fall ansvar för många barns utbildning. Då är det viktigt att man har goda kunskaper i ämnet.” Skogstad tillägger: MP:s inflytande över skolan är skadligt.

Toppnyheter

MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP
Fallet Jamal Khashoggi

Saudiarabien uppger att Jamal Khashoggi är död

Saudiarabien uppger att journalisten Jamal Khashoggi är död, rapporterar saudisk statlig TV, enligt AFP. 18 personer har gripits misstänkta för inblandning i det misstänkta mordet.
Enligt Saudiarabien ska ett bråk på konsulatet lett till journalistens död.
”Diskussion mellan Jamal Khashoggi och de han mötte på kungadömets konsulat i Istanbul utvecklades till ett handgemäng som ledde till hans död”, skriver AFP och citerar den saudiske åklagaren.
Kungadömet ska också ha sparkat den högt uppsatta underrättelsechefen Ahmad al-Assiri.

23 min
TT
Fallet Jamal Khashoggi

Tidigare MI6-chef: Pekar mot att prinsen gav ordern

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6:s tidigare chef Sir John Sawers säger att alla bevis pekar mot att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ligger bakom det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi, enligt The Guardian.
Enligt Sawers är teorin om att militärofficerare agerat på egen hand ”uppenbar fiktion”.
– Om det bevisas, och det verkar mycket troligt att det är fallet, beordrade han (kronprins Mohammed bin Salman reds. anm.) att journalisten dödades, det är ett steg för långt – ett som Storbritannien, EU och USA kommer att behöva svara på.

41 min
Donald Trump Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Trump: Saudiarabien kan straffas med sanktioner

USA:s president Donald Trump säger att han kan överväga sanktioner mot Saudiarabien efter Washington Post-journalisten Jamal Khashoggis försvinnande, rapporterar Reuters.
– Vi kommer att ta reda på vem som visste vad och var, säger presidenten.
Han säger också att USA:s kongress kommer att vara inblandad i beslutet om hur USA ska svara på uppgifterna om Khashoggis misstänkta död.
Saudiarabien har pekats ut som skyldiga till mord, men förnekar anklagelserna. Flera republikaner i kongressen har krävt tuffa åtgärder mot Saudiarabien, skriver nyhetsbyrån.

1 tim
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Migranter försökte storma gränsen – stoppas av polis

Hundratals migranter från Honduras stormade Guatemalas gränskontroll och försökte forcera gränsen mot Mexiko på fredagen, rapporterar AFP.
– Vi kommer att komma in! Vi kommer att komma in tillsammans, ropade en ung man enligt nyhetsbyrån.
Enligt myndigheterna ska migranterna inte ha tagit sig igenom Mexikos del av gränsen som vaktas av mexikanska kravallpoliser.
De var de första av de tusentals migranter som vandrar och liftar i Centralamerika för att ta sig till Mexiko eller USA. Under torsdagen hotade USA:s president Donald Trump att han skulle sätta in militären för att stänga USA:s gräns till Mexiko.
– Resan har varit väldigt tuff, väldigt tuff, men det finns inga jobb i Honduras, säger 20-åriga Glenda Salvador, en mamma till två små barn som kommit till Mexikos gräns.

3 tim
Bild från Guatemala där migranter väntar för att försöka ta sig till Mexiko.  Oliver de Ros / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Pompeo: Migrationen till USA är nära en krisnivå

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa på fredagen att migrationen över USA:s gräns är nära krisnivå. Tusentals migranter försöker att ta sig från Honduras, via Mexiko till USA.
– Vi når snabbt en punkt som tycks nå ett ögonblick av kris: Ett rekord i antal invandrare, sa Mike Pompeo under ett möte med sin mexikanske motpart Luis Videgaray i Mexiko City i dag.
I dag samlades de första av migranterna vid gränsen till Mexiko där de möttes av mexikansk kravallpolis. Enligt AP har en del beslutat sig för att vända om.

5 tim
Läs mer om Gränspolitiken
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Isabella Lövin (MP). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Lövins öppning mot C och L: Vill förhandla om skatter

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin öppnar för en skattereform där bland annat bolagsskatt och värnskatt sänks medan miljöskatter höjs, säger hon till DN. Förslaget skulle kunna ses som ett försök att närma sig C och L i den komplicerade regeringsbildningen.
Lövin säger vidare att hon tolkar valresultatet som att väljarna vill ha en mittenregering och att det finns många beröringspunkter mellan hennes eget parti och C och L.
– Det visar sig när C och L säger nej till en liten högerkonservativ regering, säger Lövin.

5 tim
Ulf Kristersson och Stefan Löfven. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: Inget nytt möte med Löfven inbokat

Stefan Löfven (S) har inte bokat in något nytt möte med M-ledaren Ulf Kristersson före det att han ska träffa talmannen på måndag. Det säger Kristersson till Expressen, och sågar samtidigt Löfvens möjligheter att lyckas bilda regering.
– Jag tror inte att de är särskilt goda faktiskt, säger M-ledaren.
I måndags fick Stefan Löfven ta över uppdraget att sondera möjligheterna att bilda regering och vid mötet med talmannen på måndag ska han avrapportera hur sonderingarna går.

Idag 14:33
Oscar Sjöstedt (SD). Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD om budgeten: Gör det som är bäst för våra väljare

Sverigedemokraternas 62 mandat kan komma att bli avgörande vid en kommande budgetomröstning i riksdagen. Till Dagens Industri säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt att partiet ännu inte bestämt hur man kommer att agera.
Sjöstedt säger att partiet inte är rädda för att anklagas för att bidra till ytterligare kaos om man röstar fram en M-budget som övergångsregeringen med S och MP då få regera på.
– Vi gör det som är bäst för våra väljare, inget annat tar vi hänsyn till, säger Sjöstedt.

Idag 16:30
Läs mer om Valet 2018
Prabhjot Gill / TT NYHETSBYRÅN
Tågolyckan i Indien

Minst 59 döda – tåg körde in i folkmassa på festival

Minst 59 personer har dödats efter att de blivit överkörda av ett tåg i Choura Bazar i närheten av Amritsar i norra Indien. Det bekräftar polisen enligt AFP.
Olyckan ska ha inträffat i samband med en festival där besökarna satt och stod på tågrälsen för att titta på när en avbildning av demonkungen Ravana brann. Enligt lokala medier kan fyrverkerier ha bidragit till att människor inte hört när tåget kom.
Det är oklart hur många som har skadats men flera medier uppger att ett cirka 50 personer förts till sjukhus för vård.
Ansvarige ministern för delstaten Punjab, Amarinder Singh, ger ett uttalande på Twitter där han säger att han tänker besöka Amritsar i morgon och att delstaten har satts i full beredskap.

Idag 15:12
ADNAN ABIDI / TT NYHETSBYRÅN
Tågolyckan i Indien

Indiens premärminister: Tragedin är hjärtskärande

Indiens premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att ”tragedin är hjärtskärande” efter tågolyckan i Amritsar i norra Indien. Polis bekräftar att minst 50 personer har dödats efter att ett tåg kört över festivalbesökare i hög hastighet. Ytterligare över 100 personer har skadats.
”Mina djupaste kondoleanser till familjerna som har förlorat sina nära och kära och jag ber för att de skadade snabbt ska återhämta sig. Jag har bett tjänstemän att ge den omedelbara hjälp som behövs”, skriver Modi på Twitter.

Idag 15:48
Läs mer om Tågolyckan i Indien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

”Hög tid att ta tag i läkarnas arbetsmiljö”

Opinion Ökad arbetsbelastning i kombination med underbemanning gör att allt fler läkare inom Stockholms läns landsting är sjukskriva, skriver SLSO:s läkarförening i en debattartikel i SvD.
En arbetsmiljöundersökning som SLSO tagit fram visar dessutom att läkarna arbetsmiljö är dålig, och att den har försämrats kraftigt bara de senaste åren och att mer än hälften av allmänläkarna funderat på att gå ner i arbetstid för att orka med. Kvinnorna är särskilt drabbade, skriver debattörerna som nu uppmanar landstinget att ta tag i frågan på allvar.
”Det går inte att vänta längre – handling krävs nu”, skriver de.

1 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

”Fasta läkarkontakter ett måste inom primärvården”

Opinion Den svenska primärvården har i dag ungefär samma problem som på 1970-talet och det krävs breda och långsiktiga reformer för att lösa dem, skriver ordföranden för Sveriges läkarförbund tillsammans med fem tidigare ministrar på DN Debatt.
Den viktigaste förändringen de vill se är ett system där varje patient är listad hos en specifik läkare istället för på en vårdcentral.
”Med en fast läkare är det tydligt vem som är medicinskt ansvarig för patienten”, skriver debattörerna.
De vill också att de läggs mer resurser på primärvården och att ett lagstadgat nationellt uppdrag för primärvården införs.

2 tim
Läs mer om Framtiden i sjukvården