Finansminister Magdalena Andersson (S) och MP:s språkrör Isabella Lövin. Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på höstbudgeten

Ledare: ”MP-förslaget om utvecklingstid en bra idé”

Opinion Höstbudgeten som presenteras av finansminister Magdalena Andersson (S) i dag dominerar de svenska ledarsidorna under onsdagen. Aftonbladets Jonna Sima skriver att januariavtalet bör omförhandlas och menar att S förlorat mer på det än C, L och MP.

Expressens ledarsida skriver att ”Sverige behöver en regering som tänker på landet, inte fyra januaripartier som främst vill profilera på sig själva” och pekar på att det inte är klok politik att ”gröpa ur statskassan genom sänkt skatt till pensionärer, när vi står inför så tuffa tider”.

Dagens Industri tar upp MP:s förslag om ”utvecklingstid” – att kunna ta ledigt från jobbet för vidareutbildning och menar att det i grunden är en bra idé men ”politikerna måste vara klara över vad de vill uppnå” om det förslaget ska kunna nå sin potential.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Expressen (liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Barometern (moderat):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Meghan Markle och prins Harry. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Harrys och Meghans beslut

Brittiska kungahuset: Prins Harry och Meghan slutar använda sina kungliga titlar

Prins Harry och Meghan Markle har nått en uppgörelse med kungafamiljen som bland annat innebär att de inte längre kommer att kalla sig kungliga högheter. Det skriver Buckingham Palace i ett pressmeddelande.

Paret kommer inte formellt att ingå i kungafamiljen och har därmed inte rätt till något apanage. Förändringarna kommer att träda i kraft under våren 2020.

Drottning Elizabeth skriver i uttalandet att hon är nöjd med att ha nått en överenskommelse.

”Hela kungafamiljen hoppas att dagens uppgörelse ska låta dem påbörja ett lyckligt och fridfullt nytt liv”, skriver hon.

2 tim
Prins Harry och Meghan Markle på bröllopsdagen. Chris Jackson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prinsparet måste betala tillbaka 29 miljoner kronor

Dagens uppgörelse med den brittiska kungafamiljen innebär att prins Harry och Meghan Markle måste betala tillbaka motsvarande 29 miljoner kronor till den brittiska staten.

Efter vigseln användes offentliga medel för att renovera parets bostad Frogmore Cottage, som ligger i anslutning till slottet Windsor. De kommer att behålla bostaden men betala tillbaka pengarna, skriver Buckingham Palace i sitt pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att de inte längre är formella medlemmar av kungafamiljen och därmed har de inte heller rätt till något apanage.

2 tim
Drottning Elizabeth hälsar på den nyfödde Archie i maj 2019. Chris Allerton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Drottningen: De kommer alltid att vara högt älskade

Prins Harrys och Meghan Markles önskan om ett mer självständigt liv är fullt förståeligt med tanke på den mediebevakning som man fått utstå, skriver drottning Elizabeth i sitt pressmeddelande.

”Jag vill tacka dem för deras hängivna arbete över hela vårt land och samväldet, och jag är särskilt stolt över hur snabbt Meghan har blivit en del av familjen”, skriver hon.

I formell mening är paret inte längre medlemmar av kungafamiljen, men drottningen tillägger:

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av min familj”.

1 tim
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
 Gui Congyou / Hans Wallmark TT
Sveriges relation med Kina

Moderaterna vill inte se utvisning av Gui Congyou

Moderaterna tycker att det är fel taktik att utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou. Partiet är dock starkt kritiskt till Kinas agerande.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte ändra Kinas förhållande till Sverige och frågan är vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss, säger Hans Wallmark, M:s utrikespolitiske talesperson, till SVT.

Partiet vill i stället att man tillsammans med andra länder har ett gemensamt förhållningssätt till Kina.

Frågan har återaktualiserats efter SVT:s granskning om att ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar. V, KD och SD upprepar nu sina krav på en utvisning medan L tycker att man bör börja med att UD kallar till sig Gui Congyou, skriver SVT.

Utrikesministern meddelade under lördagen att hon kommer kalla till sig Gui Congyou.

1 tim
Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

Idag 14:24
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Idag 10:07
Läs mer om Sveriges relation med Kina
En koala passar på att dricka lite vatten efter regnvädret i Moree i New South Wales. Social Media / TT NYHETSBYRÅN
Markbränderna i Australien

Australiska regnvädret släcker fler och fler bränder

Regnet fortsätter att vräka ner på den australiska östkusten och dämpa bränderna som plågat delstaterna New South Wales och Victoria, skriver Channel 9 News.

I New South Wales har över 25 stora bränder släckts under de senaste dagarna. Samtidigt har delstaten drabbats av översvämningar och elavbrott till följd av ovädret. I Queensland är situationen ännu värre – Gold Coast-regionen har fått mer regn de senaste 12 timmarna än man normalt får under hela januari.

Minst 28 personer har dött sedan bränderna startade i september, skriver BBC.

3 tim
Bilderna visar stora översvämningar på djurparken. Australian Reptile Park
undefined

Efter eldinfernot: Koalor räddas från regnkaoset

Efter de kraftiga bränderna i Australien möter djurlivet nu ett nytt hot: översvämningar. I en del områden som varit svårt drabbade av torka och bränder har regnet nu öst ner, skriver AFP. I en djurpark utanför Sydney har personalen tvingats hjälpa dyngsura koalor i säkerhet.

Vattnet har också stigit upp till staketet i de dammar där parkernas alligatorer hålls. På bilder som djurparken släppt ser man hur personal lutar sig över staketet och med en kvast försöker pressa tillbaka en alligator som ser ut att vara på väg att försöka rymma.

– Det här är otroligt. Vi har hela teamet ute, genomblöta. De försöker agera snabbt för att hålla våra djur trygga från vattnet, säger parkchefen Tim Faulkner.

Igår 06:09
Läs mer om Markbränderna i Australien
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Donald Trump. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Johnson planerar handelssamtal med USA

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA i Washington redan i februari, uppger källor för Daily Telegraph. Tjänstemän på båda sidor Atlanten uppges redan ha börjat fila på upplägget.

Att starta förhandlingar med USA innan man håller handelssamtal med EU kan uppfattas som en stark signal till unionen att britterna vill bryta sig loss från EU:s regleringar, skriver tidningen.

3 tim
Finansminister Javid. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Kommer inte ha nära band till EU:s ekonomi

Storbritanniens ekonomi kommer att fjärma sig från EU:s i och med att brexitprocessen avslutas vid årsskiftet, säger finansminister Sajid Javid i en intervju med Financial Times.

– Vi kommer inte att anpassa oss, vi kommer inte att foga oss till andras regler, vi kommer inte att finnas på den inre marknaden och vi kommer inte att vara kvar i tullunionen, säger Javid till FT.

Finansministerns kommentarer tillsammans med uppgifter till Daily Telegraph om att Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA redan i februari – före samtalen med EU – antyder att britterna vill sätta press på unionen i förhandlingarna, skriver Bloomberg.

4 tim
Läs mer om Brexit