Hem

Ledare: SD:s flirt att inte gå emot värdlandsavtalet

I vår ska Sveriges riksdag rösta om värdlandsavtalet, som bland annat ska göra det lättare för Natostyrkor att verka Sverige både i övning och krig.
Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen spår att Nato-avtalet kommer staka ut en ny riktning för SD. Partiet vill göra sig till en attraktiv samarbetspartner för KD och M och då är Nato-vänlighet, inte Rysslandskramande, ett mer passande alternativ.
Enligt Oksanen är värdlandsavtalet en spelbricka som är lättoffrad för SD även om det innebär att flera av partiets tongivande politiker inom försvars- och utrikesfrågor måste byta uppfattning.
Även utan SD verkar avtalet röstas igenom med bred majoritet i riksdagen, skriver ledarskribenten. SD slipper därmed att bekänna färg och kan lägger ner sina röster i omröstningen. Så hålls dörrarna öppna åt båda håll, skriver Oksanen.
”Jimmie Åkesson kan fortsätta flörtandet samtidigt som han inte slänger igen dörren helt gentemot den brokiga och breda skaran av Natomotståndare som finns i partiet; en salig blandning av isolationister, neutralitetsnostalgiker, nordendrömmare, rysslandsvänner, konspirationsteoretiker och USA-hatare.”

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Vänsterpartiet: ”Bestämt nej till värdlandsavtalet”

I debatten om ett svenskt värdlandsavtal med Nato lyser analysen av de säkerhetspolitiska konsekvenserna med sin frånvaro. Det skriver Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Stig Henriksson på DN Debatt. ”Med värdlandsavtalet så ökar risken väsentligt att Sverige också blir ett potentiellt mål för kärnvapen. Vår säkerhet försämras, samtidigt som vårt arbete mot kärnvapenrustningarna försvåras.” Henriksson skriver att det i departementsskrivelsen inte finns några förbehåll för Natos kärnvapen. Han avslutar: ”Vänsterpartiet säger bestämt nej till värdlandsavtalet med Nato.”

Schyman: Värdlandsavtal urholkar feministisk politik

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ, kritiserar i en debattartikel i SvD regeringen för att inte leva upp till sin uttalat feministiska utrikespolitik. Ett värdlandsavtal med Nato låser fast Sverige som gisslan i en kommande kapprustning, skriver Schyman. ”I stället för att utmana det patriarkala våldet tänker regeringen fortsätta med ett utvidgat Natosamarbete, nu inom ramen för ett värdlandsavtal. Avtalet innebär att vi tillåter och underlättar för Natostyrkor som vill genomföra krigsövningar och bedriva krigsinsatser mot tredje land med Sverige som bas. Det gör det även möjligt för Nato att använda vårt land som passage för trupper och krigsmaterial.” I stället, menar Schyman, bör Sverige satsa på nedrustning.

Inget kärnvapenförbud i lagförslag om Natoavtalet

Värdlandsavtalet med Nato är nu ett steg närmare att skrivas in i svensk lag – men utan det kärnvapenförbud som kritikerna krävt. Det är innehållet i det lagförslag som regeringen nu skickar vidare till Lagrådet, rapporterar TT. – Man borde ha skrivit in i texten att fartyg som inte underkastar sig inspektionsrätt inte får tillåtas att komma in. Står det inte i lagtexten kan regeringen göra som den vill, säger Carl Schlyter (MP), till TT. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) anser att kritiken är obefogad.
Annons