Moderaternas Emilie Pilthammar och Sverigedemokraternas Louise Erixon. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Lokala M-politiker vill inte utesluta M/SD/KD-block

Moderatledaren Ulf Kristersson avfärdar allt prat om ett konservativt block men på lokal nivå är motståndet mot idén inte lika kompakt, skriver SvD. Tidningen skrev i går att SD:s strategi för att få till ett högerkonservativt block är att inleda samarbeten på kommunnivå.

Kommunalråden Emilie Pilthammar och Christian Sonesson, från Sölvesborg respektive Staffanstorp, är två av de M-politiker som inlett samarbete med SD. Båda är överens om att väljarna vill ha mer samarbete mellan M och SD.

– Hade man tagit någon helt utomstående och frågat vilka som skulle sitta med varandra är jag övertygat om att det är M, SD och KD som står närmast varandra, säger Pilthammar till tidningen.

Läs tidigare

Toppnyheter

Stefan Löfven. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Valanalysen: Löfvens tuffa asylpolitik inte förankrad

Statsminister Stefan Löfven får kritik av Socialdemokraternas valanalysgrupp, rapporterar Ekot. Enligt gruppen var partiets omsvängning i migrationspolitiken inte tillräckligt väl förankrad i partiet.

”Partimedlemmar måste ges större utrymme att diskutera frågor av liknande dignitet”, skriver valanalysgruppen.

Gruppen menar dessutom att partiets satsning på en familjevecka inte lyckades locka väljare från barnfamiljer.

23 min
Martin Ådahl och Annie Lööf. TT
Överenskommelsen

Centerpartiet tar fram ny politik: ”Behöver nya idéer”

Centerpartiet ska ta fram ny politik på ett flertal områden inför partistämman i september, rapporterar TT. Det nya programmet ska markera självständighet inom och bortom överenskommelsen med regeringen.

– Den liberala motorn som Centern ska vara behöver nya idéer, säger Martin Ådahl (C), som ska ansvara för förslagen inom arbetsmarknad, ekonomi och integration.

Riksdagsledamöterna Peter Helander, Sofia Nilsson, Fredrik Christensson och Rickard Nordin ska hjälpa till att ta fram program för landsbygds-, vård-, klimat- och utbildningspolitik inför stämman.

”Som liberal motor kommer vi dels att genomföra mycket av vår politik i januariavtalet, men också fortsätta det liberala reformarbetet”, kommenterar C-ledaren Annie Lööf på Twitter.

3 tim
Gulan Avci  TT
Överenskommelsen

L-röster: Tjänstemän behövs i regeringskansliet

Flera personer inom Liberalerna vill tänka om och placera tjänstemän i regeringskansliet, skriver Dagens industri.

Både Liberalerna och Centerpartiet sa nej till att ha egna tjänstemän på departementen i samband med att januariavtalet slöts.

Men beslutet gör att de liberala riksdagsledamöterna får ett tungt ansvar. Enligt DI har partiet ont om pengar vilket gör att man har få sakkunniga som kan bistå riksdagsledamöterna i arbetet med att ta fram underlag och utforma politiska förslag.

– Jag har fått ägna mycket tid åt de punkter som ligger i mitt utskott, säger Liberalernas Gulan Avci till tidningen.

Hon menar att det inte är läge att ompröva beslutet jus nu, men att frågan om tjänstemän i regeringskansliet åter kan komma upp på bordet när man har en ny partiledning på plats.

Idag 06:57
Läs mer om Överenskommelsen
TT
Skottlossningen i Utrecht

Vittne: Gärningsmannen riktade in sig på kvinna

Skytten i Utrecht tycks ha haft en kvinna som måltavla – och sköt sedan personer som försökte hjälpa henne, säger ett vittne till Algemeen Dagblad.

– Jag såg en kvinna krypa ut (från spårvagnen, reds anm.) Personer runt omkring försökte dra henne därifrån men då gick mannen dit och siktade mot dem, säger vittnet.

Den turkiska nyhetsbyrån Anadolu har enligt Sky News talat med anhöriga till den misstänkte gärningsmannen, Gökman Tanis, som säger att de tror att han hade familjerelaterade motiv.

Gökman Tanis är ännu inte gripen. Den nederländska polisen säger att terrormotiv inte kan uteslutas och har höjt hotnivån i Utrecht till den högsta möjliga.

35 min
HO / UTRECHT POLICE
Skottlossningen i Utrecht

Polisen söker 37-åring som kopplas till skottlossningen

Nederländsk polis går ut med namn och bild på en man som söks i relation till skottlossningen på en spårvagn i Utrecht i dag.

På Twitter skriver polisen: ”Håll utkik efter 37-årige Gökman Tanis (född i Turkiet) [...] Närma er honom inte själva”.

Bilden släpps några timmar efter att dådet på spårvagnen inträffade och det är inte bekräftat att mannen på bilden är den misstänkte gärningsman som uppges befinna sig i en byggnad som omringats av polis, skriver Sky News.

Det var klockan 10.45 som larmet kom om en skottlossning på en spårvagn. På eftermiddagen bekräftade Utrechts borgmästare att tre människor dödats och nio skadats.

3 tim
Den spårvagn där skottlossningen inträffade. ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP
Skottlossningen i Utrecht

Polisen: Skottlossning på ”flera platser” i Utrecht

Skottlossning har inträffat på ”flera platser” i Utrecht, uppger chefen för Nederländernas anti-terrorpolis Pieter-Jaap Aalbersberg enligt Reuters. Uttalandet görs efter att skottlossning inträffat på en spårvagn. På eftermiddagen höjdes dödssiffran från en till tre. Nio människor uppges ha skadats.

En intensiv polisjakt efter gärningsmannen pågår och man utesluter inte att fler personer är inblandade. En byggnad i närheten av brottsplatsen har omringats av polis.

Polis har uppmanat människor att stanna inomhus eftersom ”nya incidenter inte kan uteslutas”, skriver BNO News. Terrorhotnivån har höjts till högsta nivå i staden.

5 tim
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
Flygbild över Beira på måndagen. Caroline Haga / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

Presidenten: Över 1 000 kan ha dött i cyklonen Idai

Dödssiffran efter cyklonen Idais framfart i Moçambique kommer att stiga kraftigt, säger landets president Filipe Nyusi enligt AP.

Den nuvarande dödssiffran i landet är 84 men enligt Nyusi kan den komma att stiga till över 1 000. Presidenten flög över staden Beira under måndagen och såg då många döda kroppar flyta i de översvämmade områdena.

Röda korset har tidigare sagt att 90 procent av Beira har förstörts.

– Förödelsen är enorm. Nästan allt är förstört, säger Jamie LeSueur vid Röda korset enligt CNN.

2 tim
Ivan Sekretarev / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

Wallström om cyklonen i Moçambique: ”Förfärligt”

Att så många som 1 000 personer befaras döda efter cyklonen Idais framfart i Moçambique visar än en gång hur angeläget det är att bekämpa klimatförändringar. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

– Jag vet inte om det här också kan hänföras till klimatförändringarna, men det här är ju vad man har att vänta med det – då blir det mer extrema väderfenomen av det här slaget, säger Wallström på väg ut från ett ministermöte i Bryssel.

– Men nu tänker man först på hur man ska hantera ett så svårt humanitärt läge och på alla offer för det här. Förfärligt! Och vi ska förstås erbjuda hjälp och stöd, fortsätter utrikesministern.

1 tim
Översvämningar i Beira. ADRIEN BARBIER / AFP
Cyklonen Idai

Röda korset: 90 procent av stad i Moçambique förstörd

Skadorna på staden Beira i Moçambique och dess omgivningar är ”massiva och förfärliga”, säger Internationella Röda Korset i ett uttalande. Förödelsen är enligt organisationen enorm på grund av den tropiska cyklonen Idais framfart.

– Det verkar som att 90% av området är totalförstört, säger Jamie LeSueur som som leder Röda korsets insatsteam i Beira, enligt Mail & Guardian.

Med en halv miljon invånare är Beira landets fjärde största stad.

Enligt AFP har totalt 138 människor mist livet i Moçambique och grannlandet Zimbabwe. Samtidigt säger LeSueur att det är omöjligt att uppskatta vidden av hur människor i Beira drabbats eftersom delar av området inte går att nå.

Idag 08:55
Läs mer om Cyklonen Idai
REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Talmannen stoppar tredje omröstning om Mays avtal

Talmannen John Bercow vill inte hålla en tredje omröstning om regeringens och Theresa Mays utträdesavtal, säger han i ett anförande inför parlamentet.

– Parlamentet kan inte rösta om ett avtal som är identiskt med det som man redan har avslagit, säger han och hänvisar bland annat till en lag från 1604.

Om premiärministern tar fram ett nytt avtal är läget ett annat. Vad det betyder i praktiken kommer Bercow att överväga noggrant, säger han.

”Det här kommer innebära problem för Mays regering. Ingen omröstning i morgon. Kommer May be om en förlängning från Bryssel den här veckan?” skriver Bloombergs Sarah Rapp på Twitter.

Pundet tappade mot euron på beskedet.

1 tim
Brexit Storbritanniens framtid

May jämförs med Monty Python-karaktär

I Monty Pythons film ”The Holy Grail” utropar den svarta riddaren ”låt oss kalla det oavgjort” sedan hans båda ben och armar huggits av. Nederländernas premiärminister Mark Rutte liknar nu sin brittiska motsvarighet Theresa May med den dråpliga karaktären.

– Hon är fantastisk, hon bara går och går. Och jag kan inte klandra henne, det är brittisk politik, säger Rutte till nederländska WNL.

Den liberale ledaren medger samtidigt att han har känt ilska över dödläget i Westminster.

– Man ser nu vad som händer när ett land lägger sitt öde på roulette-bordet, tar en risk och det hela kollapsar, säger han.

5 tim
DUP:s partiledare Arlene Foster. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

May ska omvända DUP – hoppas på dominoeffekt

Theresa Mays regering hoppas fortfarande få igenom det framförhandlade avtalet i parlamentet. Under måndagen ska företrädare göra en sista punktinsats för att säkra stöd inför en tredje omröstning. Det handlar om förhandlingar med de tio ledamöterna från nordirländska Demokratiska unionistpartiet, DUP.

Enligt Financial Times tror Mays allierade att även andra euroskeptiska företrädare kommer tänka om utifall att DUP-ledamöterna omvänds och tar ställning för avtalet.

Downing Street bekräftar samtal med DUP på måndagen och meddelar att regeringen inte kommer att hålla en ny omröstning ”innan man har hög tilltro till att vinna den”.

May har förväntats föreslå en ny omröstning om det omstridda utträdesavtalet på tisdag.

Idag 07:09
Läs mer om Storbritanniens framtid
Moskéattackerna i Christchurch

Video: Här hedras offren i Christchurch med ”haka”

På flera platser i Nya Zeeland hedrades offren vid terrorattacken i Christchurch med den maoriska dansen haka, skriver flera medier.

Eleverna vid gymnasieskolan Christchurch boys high school gick gemensamt till en byggnad som fungerat som en samlingslokal under helgen och sjöng och dansade.

– Det känns väldigt speciellt att dela det här, som är en del av vår kultur och som vi gjort under hela vår uppväxt, med människor som sörjer, säger eleven Fergus Kilpatrick till ABC Australia.

1 tim
Mark Zuckerberg, sörjande i Christchurch där 50 människor mördades i ett terrordåd mot två moskéer.
Moskéattackerna i Christchurch

”Barn riskerar att se mord och Zuckerberg blir rikare”

Ilskan växer mot Facebook på Nya Zeeland. Plattformen får kritik för sin livetjänst och anses inte ha agerat tillräckligt för att stoppa den 17 minuter långa film från terrordådet i Christchurch från att spridas.

Enligt New Zealand Herald har stora bolag övervägt att sluta annonsera på Facebook och i en ledare i tidningen skriver en affärsreporter: ”Just nu känns det som att mina barn riskerar att se en livesänd snuff-film på Facebook så Mark Zuckerberg kan bli marginellt rikare”.

Facebooks talesperson Mia Galick säger att man arbetat dygnet runt för att stoppa mördarens video. Bolaget har även anlitat 20 000 moderatorer för att granska innehållet på sajten.

5 tim
Moskéattackerna i Christchurch

Mikael Damberg: ”Sverige ses som provocerande”

Sverige är provocerande för högerextrema eftersom vi är långt fram vad gäller jämställdhet och mångfald.

Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) när han gästar SVT:s Morgonstudion för att prata om moskéattackerna i Nya Zeeland och den misstänkta terroristens manifest där han bland annat tar upp Sverige.

– Det är ingen ursäkt, snarare ska vi vara stolta att de här grupperna faktiskt ser Sverige som något som de inte gillar, säger Damberg i Morgonstudion.

Idag 07:54
Läs mer om Moskéattackerna i Christchurch

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En person i Iran jobbar på en urananläggning. Vahid Salemi / TT / NTB Scanpix
Kärnkraftsdebatten

Muf: Bygg ut kärnkraften – tillåt svensk uranbrytning

Opinion Stoppa nedläggningen av svenska kärnkraftverk och ta i stället bort hinder för att bygga ut kärnkraften, skriver Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa på SvD Debatt. Han vill också bland annat tillåta uranbrytning i Sverige.

Muf-ledaren tycker att borgerligheten har haft för lågt självförtroende inom miljö- och klimatpolitiken. Han menar att regeringen med Miljöpartiet i spetsen lägger sitt krut på symbolpolitik som elcykelsubventioner och flygskatt.

”Sveriges nya riktning bör vara effekt framför symbol”, skriver Dousa.

2 tim
Bodil Valero (t h) TT/Fredrik Hjerling
Kärnkraftsdebatten

Valero (MP): Vi har inte tid att vänta på kärnkraften

Opinion Sverige måste fasa ut fossila bränslen – men att i stället satsa på kärnkraft är inte lösningen. Det skriver EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) i en slutreplik i den kärnkraftsdebatt som pågått på SVT Opinion de senaste dagarna.

I går skrev Sara Skyttedal (KD) en debattartikel på sidan där hon förespråkade en sådan satsning för att kunna fasa ut olja, kol och gas. Men Valero påpekar att kärnkraft inte heller är en ren energikälla och att de kärnkraftsprojekt som just nu pågår i Europa blivit försenade.

”Den tiden har vi inte om vi ska bekämpa klimatförändringarna innan det är för sent”, skriver MP-politikern, som i stället vill att Sverige ska bli ledande i omställningen till 100 procent förnybar energi.

14 mar
Läs mer om Kärnkraftsdebatten