Inrikes

Lyssna: Svenskarna allt mer positiva till EU • Överste gripen för mordet på Zaida Catalán • Alexa lär sig svara på fler frågor

Lyssna på dagens viktigaste nyhetsöverblick från Omni Pod:

  • Överste som anklagas för inblandning i mordet på Zaida Catalan har gripits
  • Svenskarna har blivit allt mer positiva till EU det senaste halvåret, visar ny statistik  
  • Och nu ska Alexa ta hjälp av användarna för att lära sig svara på fler frågor

Omni Pod uppdateras kontinuerligt varje vardag mellan 06.30 och 11.30. Lyssna när det passar dig bäst – och på det sätt som passar dig bäst – via länkarna nedan!

Missa inte att följa ämnet Omni Pod i appen för att få notiser när avsnitten läggs ut, eller prenumerera i din poddspelare så att du får de senaste uppdateringarna snabbt.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Thae Yong Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Ex-diplomat: Nordkorea ger inte upp sina kärnvapen

Kim Jong-Un har inga planer på att ge upp sina kärnvapen. Det menar den deserterade nordkoreanska ex-diplomaten Thae Yong, som i dag höll en presskonferens i Seoul.

Enligt honom ser den nordkoreanska ledaren det kommande mötet med USA:s president Donald Trump som ett sätt att befästa landets status som en kärnvapenmakt.

Thae menar att nästa veckas toppmöte kommer bli ett misslyckande om inte Trump lyckas övertala Kim att överge sina vapen och kärntekniska anläggningar.

7 min
 Kim Jong-Un TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Spekulationer: Kim kan resa till toppmötet med tåg

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att resa till Hanoi, där toppmötet mellan honom och USA:s president Donald Trump ska hållas, landvägen genom Kina.

Spekulationerna satte fart efter att en vietnamesisk källa med insyn i planeringen av toppmötet uppgett för AFP att en nordkoreansk delegation reste med tåg i gränstrakterna mellan Kina och Vietnam.

Enligt källor till den Seoulbaserade tidningen NK News kan en tågresa genom Kina dock bli ett problem för kinesiska höghastighetstågen eftersom den nordkoreanske ledarens tåg går långsammare.

1 tim
Kim Jong-Un och Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Trump redan nominerad av norska Fremskrittspolitiker

Oavsett om Japans premiärminister Shinzo Abe nominerat Donald Trump till Nobels fredspris eller inte så kvarstår faktumet att Trump redan är nominerad till priset, skriver Reuters.

Två norska politiker från Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen och Christian Tybring-Gjedde, har nominerat den amerikanske presidenten för hans insatser i Nordkoreakrisen.

Amundsen var justitieminister i Erna Solbergs regering 2016–2018 och partikollegan Tybring-Gjedde sitter i det norska utrikes- och försvarsutskottet.

– Spänningarna har avtagit kraftigt och en stor av del är på grund av Trumps okonventionella diplomatiska stil, säger Amundsen till nyhetsbyrån.

Igår 16:47
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbild.  Vårdguiden / TT
Vårdguiden-läckan

Oskyddade vårdsamtalen kan polisanmälas

Datainspektionen ser ”väldigt allvarligt” på att miljontals samtal till Vårdguiden legat oskyddat på nätet och regionrådet i Stockholm, Daniel Forslund (L), utesluter inte att det ansvariga företaget Medhelp polisanmäls, skriver TT.

– Vi håller nu på att se på avtalet och hur många punkter av brott det har varit mot det. Våra jurister kollar också på om det har varit rena lagbrott, säger Forslund, som är biträdande regionråd i Stockholm med ansvar för e-hälsa, till Sveriges Radio.

Affärsområdeschefen på Medhelp, Björn Arkinger, säger till SR att de avtal som finns har följts.

– Det är givetvis fruktansvärt olyckligt att det här har skett. Det vi gör nu är att det pågår en utredning för att se hur det här har kunnat hända, säger han.

1 tim
Johan Bratt. TT
Vårdguiden-läckan

Efter 1177-läcka: Stockholm fortsätter sitt samarbete

Region Stockholm kommer att fortsätta samarbetet med företaget bakom den omfattande läckan av samtal till 1177 Vårdguiden, rapporterar P4 Stockholm. Tjänsten kommer åtminstone tills vidare att outsourcas.

– Det som är viktigt nu är att man gör en teknisk analys av vårdgivaren och ser till att det inte kan hända framöver, säger chefsläkaren Johan Bratt, som ansvarar för kvalitet och patientsäkerhet.

Stockholm är en av de tre regioner som berörs av läckan, som avslöjades av Computer Sweden i går. Alla telefonsamtal som har ringts till vårdnumret sedan 2013 har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver.

3 tim
Lena Hallengren. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Politisk ilska mot läckan: Fullständigt oacceptabelt

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på avslöjandet om att flera miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat ute på nätet. I ett skriftligt uttalande till TT säger hon att det ”givetvis är fullständigt oacceptabelt”.

”Ingen region eller landsting kan genom upphandling frånsäga sig ansvaret för patientsäkerheten eller skyddet av känsliga personuppgifter”, skriver hon.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall är ”förbannad och orolig” och uppmanar alla inblandade att ta ansvar.

”Luckor i säkerheten för patientens personliga integritet ska inte förekomma i svensk sjukvård.”

Igår 20:35
Läs mer om Vårdguiden-läckan
En bild över ett totaltförstört Raqqa i Syrien. Gabriel Chaim / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”Nya terrorlagarna borde redan ha funnits på plats”

Tandlösa lagar väntar de IS-terrorister som vänder hem till Sverige, skriver Expressens Fredrik Sjöshult i en krönika. Kriminaliseringen av ”deltagande” i terrororganisationer är ännu inte på plats. Detsamma gäller de lagförslag om signalspaning och dataavläsning av krypterade meddelande som skulle kunna hjälpa Säpo, enligt Sjöshult.

”Det är nya lagar som borde varit klara när IS-terrorister nu återvänder till Sverige”, skriver han.

Terrorresor är visserligen förbjudna sedan 2016, skriver Sydsvenskans politikreporter Olle Lönnaeus, men eftersom Sverige inte har så kallad retroaktiv strafflagsstiftning kan IS-svenskar bara dömas för sina utförda handlingar på plats. Och dessa brott är mycket svåra att bevisa.

”Med all sannolikhet kommer de flesta av de IS-svenskar som lyckas ta sig hem aldrig att dömas”, skriver Lönnaeus, som menar att ett tungt ansvar därför kommer att landa på kommunerna.

2 tim
Arkivbild. IS-medlemmar i Syrien sommaren 2014. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

”En stötande straffrihet väntar för IS-återvändare”

Opinion Frågan om hur Sverige ska hantera de personer som lämnat landet för att ansluta sig till terrorgruppen IS tas upp på flera ledarsidor i dag.

Expressens ledarredaktion vill inte att Sverige hjälper IS-anhängare hem eftersom vi inte har den beredskap som krävs för att hantera dem och att det i praktiken skulle vara svårt att straffa de personer som begått brott.

”Det är en stötande straffrihet som väntar IS-krigare som kommer tillbaka till Sverige. Det är ett hån mot deras brottsoffer i Syrien och Irak, men jihadisterna utgör också en akut säkerhetsrisk för Sverige”, skriver ledarsidan.

Sydsvenskan menar däremot att ett argument för att ingripa är att ”Sverige har ett moraliskt ansvar för vad svenska medborgare gör i andra länder”. Ledarredaktionen skriver även att det bästa om man vill straffa personer som begått brott kan vara att åka ner och hämta dem och ställa dem inför rätta i Sverige.

Karin Pihl skriver i en ledare i Västerbottens-Kuriren att svenska staten måste ta tag i problemet med återvändande IS-anhängare nu, och vill se obligatoriska Säpo-förhör med de personer som kommer tillbaka till Sverige.

3 tim
Kvinnor som uppges vara medlemmar i IS bevakas av en kvinnlig SDF-soldat. BULENT KILIC / AFP
Svenskarna i IS-kriget

Expert: Ingen skyldighet att bistå svenska IS-terrorister

Det finns ingen juridisk skyldighet för Sveriges regering att bistå med att skicka hem svenska IS-anhängare som gripits i Syrien eller Irak. Det säger Mark Klamberg, docent i folkrätt och lektor vid Stockholms universitet, till TT.

USA:s president Donald Trump vill att europeiska länder ska ta tillbaka personer som anslutit sig till terrorgruppen och gripits. Men enligt Klamberg går det inte att ställa den typen av krav. I stället är det upp till staten att hjälpa till om man så önskar, säger han.

– Det skulle ju inte vara särskilt populärt bland väljarna om den svenska staten gjorde allt den kan för att misstänkta terrorister ska komma tillbaka till Sverige, det finns ju en del politik i det här, säger Klamberg.

Igår 20:48
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Gui Minhai/Anna Lindstedt. TT
Fallet Gui Minhai

Bilder visar: Träffade affärsmännen flera gånger

Affärsmännen som deltog i det kritiserade mötet om Gui Minhai tillsammans med ambassadören Anna Lindstedt hade träffat henne vid flera tillfällen under veckorna före mötet, skriver DN och Expressen.

På bilder som tidningarna publicerar syns det bland annat hur de skålar, äter middag tillsammans och umgås under en resa i Kina.

Gui Minhais dotter Angela har beskrivit stämningen under mötet som hotfull och sagt att det framfördes krav på att hon skulle sluta tala om sin pappas fall i media.

2 tim
Gui Minhai. Arkivbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Gui Minhai

Ministerrådet: ”Det är en mycket ovanlig situation”

Karl-Olof Andersson, ministerråd och chargé d'affaires på ambassaden i Peking, säger till Expressen att personalen på ambassaden har följt rapporteringen kring det hemliga mötet om Gui Minhai via svenska medier.

Han vill inte kommentera själva mötet eller personerna som deltog, men säger till tidningen att de som jobbar på ambassaden är ”väldigt förvånade”.

– Det är en mycket ovanlig situation det här, säger han.

2 tim
Carl Bildt. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Carl Bildt om Gui Minhai: Sänk tonläget, M och KD

Moderaterna och Kristdemokraterna har de senaste dagarna riktat hård kritik mot UD och utrikesminister Margot Wallström (S) med anledning av den svenska Kina-ambassadörens möte om Gui Minhai. Nu ber förre utrikesministern Carl Bildt sina partikamrater att sänka tonläget.

– Jag tror inte att offentlig polemik gör saken bättre. Oppositionen i riksdagen har andra kanaler för att få klarhet eller framföra synpunkter, säger han till Aftonbladet.

UD meddelade under måndagskvällen att man skickar inspektörer till ambassaden i Peking för att stötta personalen i deras arbete och få en tydligare bild av vad som hänt, skriver TT.

Igår 22:03
Läs mer om Fallet Gui Minhai