Tiotusentals nordkoreaner samlade vid Kim II Square. Jon Chol Jin / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Nordkorea: Har 3,5 miljoner frivilliga i armén

Nordkorea har nästan 3,5 miljoner frivilliga, redo att gå med eller ansluta sig till landets armé för att bekämpa USA sedan spänningen stigit mellan Pyongyang och Washington, skriver den statliga nyhetsbyrån KCNA enligt Reuters.
De frivilliga består av arbetare, partimedlemmar och soldater som ska ha erbjudit sig att återgå till Koreanska folkarmén.
Det var tidigare i veckan som Nordkorea hotade att slå till mot USA och den amerikanska ön Guam. Varpå USA:s president Donald Trump svarade med att Kim Jong-Un ”verkligen skulle få ångra det, och det snabbt”.

Tidigare rapportering:

Toppnyheter

Dan Elisasson och Stefan Löfven Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

MSB: ”Största bränderna kommer inte gå att släcka”

– Det här är den allvarligaste och svåraste situation som svensk räddningstjänst befunnit sig i, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson om skogsbränderna under en presskonferens i Rosenbad.
Han säger att de största bränderna inte kommer gå att släcka innan vädret slår om, och det kan dröja veckor.
– Vi måste göra hårda prioriteringar just nu.
Statsminister Stefan Löfven (S) säger att läget är extremt. Insatserna följer den ordinarie ordningen, förklarar han, men påpekar att Sverige också får hjälp från flera länder med brandflyg och helikoptrar. När släckningsarbetet är över kommer regeringen att arbeta för att höja beredskapen.
– Jag bedömer redan nu att vår beredskap kommer att behöva stärkas ytterligare på grund av extremt väder, säger Löfven.

4 tim
Illustrationsbild Mikael Fritzon / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Ensamkommande vill rycka in i kampen mot elden

Ett 50-tal ensamkommande som bor på ett boende i Luleå har erbjudit sig att hjälpa till i kampen mot skogsbränderna i Norrbotten, skriver SVT Nyheter.
– Det är jättehäftigt och jättebra att de är intresserade, säger Markus Krans, ansvarig för den frivilliga resursgruppen, till kanalen.
Hur många ensamkommande som kan delta är ännu oklart. För att omfattas av försäkringen måste man vara minst 18 år, ha uppehållstillstånd och ett svenskt personnummer.
I länet rasar minst 14 bränder och behovet av frivilliga är därför stort. Uppemot 150 personer har också hört av sig för att erbjuda assistans.
– Det är folk från hela landet, även från södra Sverige, som kan tänka sig att komma upp utan reseersättning bara för att hjälpa till. Man blir nästan tårögd, säger Thomas Andersson, platschef vid räddningstjänsten, till Norrbottens-Kuriren.

1 tim
Arkivbild. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Alla fyra brandflyg dirigeras om till Ljusdal

Alla de fyra brandbekämpningsflygplan som finns tillgängliga sätts i dag in i Gävleborgs län för att bekämpa bränderna i Ljusdalstrakten, rapporterar SVT Nyheter. Därmed blir Jämtland utan brandflyg under dagen.
– Bedömningen är att planen gör mest nytta nu i Gävleborgs län, säger Irene Christensson på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till SVT.
I går kväll anlände de två franska brandfygplanen som tillskott till de två italienska plan som redan finns i landet. Under dagen väntas även två tyska helikoptrar och en från Litauen, skriver TT.
Sverige har som partnerland också möjlighet att begära hjälp från Nato, men så han ännu inte skett, rapporterar Ekot.

5 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Spionchefen får höra om Putininbjudan: Vad sa du?!

USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats blev märkbart förvånad när han i går under en live-intervju blev varse om att Donald Trump bjudit in Vladimir Putin till Vita huset.
– Kan du upprepa det där? säger Coats och brister sedan ut i skratt.
– Hörde jag rätt? Okej... Det kommer bli speciellt, säger han och fortsätter skratta.
Coats intervjuades i samband med en säkerhetskonferens i Aspen, Colorado. Han kommenterade det uppmärksammade mötet mellan Trump och Putin i Helsingfors tidigare i veckan, och sa att han inte hade någon information om vad som sades där. Han blev inte heller rådfrågad inför mötet.
– Om han hade frågat mig hur det borde genomföras så skulle jag ha föreslagit ett annat tillvägagångssätt. Men det är inte min uppgift, det är inte mitt jobb. Så nu är det som det är, säger Coats i intervjun med NBC News.

42 min
Vita huset, Donald Trump. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

USA tänker bjuda in Putin till möte i Washington DC

USA bjuder in Vladimir Putin att besöka Washington DC i höst, enligt ett Twitterinlägg från Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders. USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton ska ha fått uppdraget att bjuda in Putin och diskussioner om saken pågår, enligt Huckabee Sanders.
Trump har fått kritik både från demokrater och republikaner för hur han agerade på den pressträff han höll med Rysslands president tidigare i veckan.

Igår 20:37
Vladimir Putin och Sergej Lavrov. SERGEI KARPUKHIN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Efter flera bud: USA säger nej till ryskt bytesförslag

Vita huset avslår ett förslag från Vladimir Putin om att låta USA få tillgång till tolv ryssar som misstänks ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. I utbyte ville Kreml fråga ut amerikanska medborgare, däribland den tidigare Moskvaambassadören Michael McFaul.
Trump kallade efter sitt möte med Putin i Helsingfors erbjudandet för ”oerhört”. Två dagar senare sa Sarah Huckabee Sanders, Vita husets presstalesperson, att Trump fortfarande såg det som ”en intressant idé”. I dag uppger man att Trump inte vill gå med på förslaget.
Ryssland vill ha tillgång till amerikaner som man hävdar varit inblandade i ekonomiska oegentligheter med en USA-född finansman som också är en kritiker av Putin.

Igår 20:02
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild: Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Svantesson om köpet: ”Djupt problematiskt”

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) har inte mycket till övers för Telias aviserade köp av Bonniers tv-verksamhet. Till DI säger hon att det är ”djupt problematiskt” att staten indirekt genom köpet blir den största ägaren på mediemarknaden.
Hon risar sittande regering för att ha varit för passiv i sitt ägandeskap och menar att en borgerlig regering ”på ett ansvarsfullt sätt” ska sälja sitt innehav i Telia vid valseger i höst.

23 min
Arkivbilder. TT
Telias Bonnier-affär

Klart: Telia köper hela Bonniers tv-verksamhet

Telia köper hela Bonnier Broadcasting för 9,2 miljarder kronor plus en eventuell tilläggsköpeskilling på upp till 1 miljard. I affären ingår varumärkena TV4, Cmore och finska MTV, framgår det av ett pressmeddelande.
Det har tidigare förekommit uppgifter om att Bonnier ville en kontrollpost på 10–20 procent och att prislappen skulle ha vara 10–12 miljarder kronor.
Enligt Resumé har en hake i förhandlingarna varit en oro från Telias sida om att Bonnier skulle starta en ny konkurrerande tv-verksamhet. Enligt tidningen ska Telia ha fått tillräckliga garantier för att de inte kommer att göra det.
Det har också förekommit diskussioner om det lämpliga i att staten med sitt ägande på 37 procent i Telia nu får ökat inflytande över media.

Idag 05:01
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Analys: Så kan politikerna stoppa Telias förvärv

Politiker över hela det politiska spektrumet ser principiella problem med att staten via Telia blir ägare till TV4, som tillsammans med SVT är den som sänder marksänd tv i Sverige. Det finns två möjligheter för politikerna att agera och stoppa affären, skriver SvD:s Mikael Törnvall.
Den första är att staten, som ägare till drygt 37 procent av aktierna i bolaget, begär att styrelsen kallar till en extrastämma. Den andra är att dra in TV4:s sändningstillstånd, vilket skulle göra TV4 i stort sett värdelöst.
DN:s Hasse Eriksson skriver att båda bolagen har sina egna skäl att genomföra affären och att det för tidigt att säga om och hur det kommer att påverka tittarna.

2 tim
Läs mer om Telias Bonnier-affär
Jättefläkt vid ny olympisk arena som byggs i Tokyo.  ISSEI KATO / TT NYHETSBYRÅN
Sommar-OS 2020

Tokyo vidtar åtgärder för kokhett sommar-OS

Den pågående värmeböljan i Japan förnyar oron för sommar-OS 2020 som kommer att hållas i Tokyo under den värsta sommarhettan.
– Jämfört med tidigare olympiska spel kommer detta att bli det svåraste, säger Makoto Yokohari, professor i urban teknik, till AFP.
OS har hållits i städer där med högre temperaturer eller högre luftfuktighet men i Tokyo är det kombinationen som blir värst. När OS hålls är det inte ovanligt med temperaturer på 37 grader samtidigt som luftfuktigheten är 80 procent.
Tokyo kommer bland annat att placera stora fläktar på arenor och måla gator med speciell färg. Men det är inte tillräckligt, varnar Yokohari.

1 tim
En man badar med ett barn för att svalka sig i det varma Tokyo. Bilden är från den 16 juli.  Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
Sommar-OS 2020

Hettan kan sätta idrottare och publik på prov

Värmeböljan i Japan orsakar rädsla för att förhållandena ska vara mycket jobbiga även under OS, som invigs om ganska precis två år.
Öppningsceremonin sker den 24 juli 2020, en tid på året då Tokyo normalt har en medeltemperatur på 25 grader men som i kombination med hög luftfuktighet kommer att ställa såväl idrottare som publik på prov. Den här sommaren har ett mer än ett dussin människor dött när temperaturen överstigit 40 grader i den japanska huvudstaden.
Farhågor finns för att det ska vara liknande temperaturer under spelen.
– Acklimatiseringsfrågan i Tokyo är ännu tuffare än den var i Rio med stor värme, hög luftfuktighet i kombination med den långa resan och den stora tidsskillnaden, säger Peter Reinebo, verksamhetschef vid Sveriges olympiska kommitté, till TT.

Igår 07:27
Läs mer om Sommar-OS 2020

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Recensioner
Showtime
Helg Recensioner

”Who is America vore kul – om den inte skrämde så”

Sacha Baron Cohens uppmärksammade satirserie ”Who is America?” får blandade recensioner. Deadlines Dominic Patten tycker att Baron Cohens tidigare karaktärer Ali G och Borat var bättre på att snärja in sina priviligerade intervjuobjekt i deras egen dumhet. Med undantag för några få inslag i den nya serien finns det inte mycket kvar att hämta, tycker Patten.
The New Yorkers Troy Paterson kallar det första avsnittet för ”sporadiskt utmärkt konceptuell konst”, medan Varietys Daniel D’addario skriver att Baron Cohens nihilism kan ”klia och irritera” mer än den ”upplyser och underhåller”.
”Det skulle vara roligt om det inte var så skrämmande”, skriver Lucy Mangan i The Guardian om när Baron Cohen får vapenförespråkare att göra reklam för vapen riktade till småbarn. Många av dem står öppet för just de åsikterna och har medhåll av personer som inte kommer att ändra åsikt efter att ha sett ”Who is America?”.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

9 min
Pierce Brosnan och Amanda Seyfried i Mamma Mia! Here we go again. Jonathan Prime/Universal Studios.
Helg Recensioner

Mamma Mia! Here we go again – ett filmiskt S.O.S.

Antingen behövs det en ny stark feelgood-injektion, eller så har någon kommit på att det finns mer pengar att klämma ut ur ABBA:s ”låtskatt”. Så skriver Kulturnyheternas recensent Caroline Hainer om Mamma Mia-uppföljaren Mamma Mia! Here we go again.
Tillbakablickarna till hur Donna (nu spelad av Lily James) hittade kärleken i den grekiska övärlden blandas med den nutida berättelsen om dottern Sophie (Amanda Seyfried) som förverkligar mammans dröm om att öppna en egen restaurang. Allt självfallet strösslat med hitlåtar, även om de mest välkända ABBA-singlarna redan användes i den första filmen.
Med på ett hörn finns också popstjärnan Cher, men inte ens hennes insats kan ”rädda den här jukebox-musikalen från att kännas som ett S.O.S.”, skriver Peter Travers i Rolling Stone.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

2 tim
Linnéa Sjösvärd och Hannes Öberg i ”Vampyren” Foto: Daniel Strandroth
Helg Recensioner

Vampyren på Läckö Slott ännu fräsch efter 200 år

Heinrich Marschners opera ”Vampyren” från tidigt 1800-tal sätts i sommar upp på Läckö slott. Expressens skribent Hanna Höglund skriver att hon vill tycka om uppsättningen men att det är en ”märkligt blodlös historia”. Enligt henne förmår inte slottsscenen ge berättelsen det gotiska mörker som behövs.
Kulturnytts Per Feltzin lämnar operan utan ”en jublande känsla” men sitter ändå med ett leende genom föreställningen. Han tycker att regissören Johannes Schmid lyckas få en närmare 200 år gammal otidsenlig opera att uppleves som fräsch och njutbar.
SvD:s Bo Löfvendahl skriver att Läcköoperan fortsätter sin beundransvärda tradition att spela ovanliga verk och att operan är full av musikalisk livskraft.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

Idag 05:53
Läs mer om Helg
Arkivbild Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Något bättre än väntat från Atlas Copco

Atlas Copco ökade resultat och intäkter jämfört med i fjol och redovisar något bättre än väntade siffror för det andra kvartalet.
”Det är ännu ett kvartal som visar på vår förmåga att leverera starka resultat. Det är glädjande att se att medarbetarnas hårda arbete resulterade i ett rekordresultat där samtliga affärsområden uppnådde god organisk ordertillväxt i samtliga huvudregioner”, kommenterar vd Mats Rahmström.
Framåt ser bolaget oförändrat hög efterfrågan från de flesta kundsegment. Efterfrågan från halvledarindustrin väntas dock minska något på kort sikt.
Strax innan halv ett var Atlas Copcos A-aktie ner 4,8 procent på Stockholmsbörsen.

24 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Vattenfall: Torkan och värmen ger högre elpriser

Statliga Vattenfalls nettoomsättning ökade under årets första halvår, jämfört med för ett år sedan. Rörelseresultatet sjönk något, medan resultatet för kvartalet ökade.
Under halvåret noteras en högre elproduktion till följd av en ökad vattenkraftproduktion. Dessutom har man inlett bygget av vindkraftparken Blakliden/Fäbodberget samt slutit avtal med Facebook om leverans av förnybar el, skriver man i en kommentar till rapporten.
Värmen och torkan som präglade försommaren har minskat tillrinningen av vatten, vilket tillsammans med prisutvecklingen utomlands har bidragit till högre elpriser i Norden, säger vd Magnus Hall i en kommentar.

6 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapportfloden

Byggjätten Skanskas lönsamhet en besvikelse

Skanska rapporterar vissa förbättringar i den problemfyllda byggverksamheten men analytikerna hade väntat sig mer.
Byggmarginalen landade på 1,4 procent i andra kvartalet. I snitt spådde analytikerna att Skanskas byggverksamhet skulle redovisa en marginal på 2,3 procent. I det första kvartalet hade verksamheten ett negativt resultat och därmed minusmarginal.
”Vår byggverksamhet har börjat stabilisera verksamheten i Polen, medan vi upplever ytterligare motgångar i den amerikanska, där resultatet för andra kvartalet var långt ifrån tillfredsställande”, skriver vd:n Anders Danielsson i rapporten.
Texten uppdateras.

6 tim
Läs mer om Rapportfloden