Johannes Høsflot Klæbo.  JOHANNA LUNDBERG / BILDBYR N
Världscupen i längdskidåkning

Norsk åklagare yrkar på fängelse för Klæbo

Den norske skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo körde på en bil bakifrån i december. Enligt den norska tidningen VG kommer åklagaren att yrka på fängelse för 22-åringen.

”Vi vill föreslå ett kortare fängelsestraff men tingsrätten står helt fri att avgöra det när den ska fastslå dom och straff”, skriver åklagarmyndigheten enligt den norska tidningen.

Klæbo går upp i rätten endast tre dagar efter att längd-VM i Österrike avslutas.

Toppnyheter

Förstasidor i Sri Lanka dagen efter attacken. ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

24 män gripna i Sri Lanka – rörbomb nära flygplatsen

Polis i Sri Lanka har gripit 24 personer misstänkta för inblandning i gårdagens terrorattacker mot kyrkor och lyxhotel, uppger polis enligt AFP.

Männen sägs tillhöra samma radikala grupp. Ingen grupp har dock hittills tagit på sig dådet. BBC:s reporter Azzam Ameen uppger att polisen misstänker en extremistisk islamistisk grupp.

Under gårdagskvällen hittades och desarmerades även en hemmagjord rörbomb i närheten av huvudstaden Colombos flygplats. Sprängladdningen ska ha hittats i ett dike.

Samtidigt bekräftas tidigare uppgifter om att myndigheterna förvarnats om planerade attacker mot kyrkor tio dagar tidigare.

– Vi måste undersöka varför adekvata åtgärder inte vidtogs, säger premiärministern Ranil Wickremesinghe enligt The Guardian.

1 tim
TT
Explosionerna i Sri Lanka

Eiffeltornet släcktes för att hedra terrordådets offer

Bombdåden i Sri Lanka, som har tagit nära 300 människors liv, väcker avsky över hela världen. I Paris släcktes ljussättningen av Eiffeltornet ner för att hedra offren i går kväll, skriver AFP.

Samtidigt kommer fördömanden från politiska ledare.

”Vi fördömer kraftfullt de här motbjudande handlingarna”, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron. Rysslands president Vladimir Putin säger i ett uttalande att hans land alltid har varit Sri Lankas förtrogna i kampen mot terrorism. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttrycker ”djup chock” å alla israelers vägnar.

24 min
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Ramberg, Thunberg, Skyttedal. TT
Klimatförändringarna

Ramberg: Skyttedal borde influeras av Greta Thunberg

Det är problematiskt att vuxenvärlden behandlar klimataktivisten Greta Thunberg som expert eftersom hon ”fortfarande är ett barn”. Det sa Sara Skyttedal (KD) i en uppmärksammad intervju med Aftonbladet.

Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg ifrågasätter i en tweet vad problemet är. ”Greta Thunberg har åstadkommit mer än någon vuxen politiker ifråga om klimatmedvetande och ansvarstagande! Något som @skyttedal och andra borde respektera och influeras av”, skriver hon.

Skyttedal sa samtidigt i intervjun att hon, som själv varit aktiv i ungdomsförbund, har full respekt för Thunbergs starka engagemang.

1 tim
Demonstranter vid Parliament Square i centrala London på påskdagen NIKLAS HALLE'N / AFP
Klimatförändringarna

Klimatockupanter erbjuder paus i utbyte mot samtal

Klimataktivisterna som under parollen ”Extinction Rebellion” ockuperat flera platser i London säger att de är beredda av avbryta ockupationen om den brittiska regeringen går med på att diskutera deras krav.

Extinction Rebellion-aktivisten Farhana Yamin säger till BBC att gruppen har erbjudit en ”paus” i protesterna och inleda en ny fas för att uppnå politiska mål.

”Vi vill visa att XR (Extinction Rebellion) är en sammanhållen långsiktig global kraft, inte en kortlivad fluga. Vi kan göra det genom att visa att vi är disciplinerade”, skriver hon i ett manifest.

Igår 21:20
Greta Thunberg i London. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Greta Thunberg i London: ”Vi står vid ett vägskäl”

Klimataktivisten Greta Thunberg talade under söndagen inför hundratals demonstranter vid Marble Arch i London, rapporterar flera medier.

– Mänskligheten står vid ett vägskäl. Nu måste vi välja vilken väg vi ska ta, sa Thunberg enligt BBC.

Hon hyllade också rörelsen Extinction Rebellion som den gångna veckan har protesterat i London, bland annat genom att utöva civil olydnad, skriver Reuters.

– Det är vi som gör skillnad, vi i Extinction Rebellion och alla barn som skolstrejkar för klimatet, sa Thunberg inför de jublande åhörarna.

Igår 20:45
Läs mer om Klimatförändringarna
Folk begrundar solnedgången vid Hornsbergs Strand i Stockholm, arkivbild. MAJA SUSLIN / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Solen kvar över Sverige: ”Riktigt varmt för årstiden”

Solen och värmen ligger kvar över stora delar av Sverige efter påskhelgen. Upp till södra Svealand rör det sig om temperaturer på 20 grader.

– Det blir fortsatt riktigt varmt för årstiden. Det blir soligt i hela landet på tisdag och fortsatt varmt. Och värmen kan sprida sig lite norrut. Det blir lite varmare längs Norrlandskusten, ända upp till Luleå och Piteå, säger Malva Lindborg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Samtidigt stiger brandrisken. SMHI har utfärdat varningar för brandrisk i gräs och skog i hela Götaland och Svealand.

1 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Brist på regn oroar på landet: ”Känns inte bra”

Den rekordvarma sommaren förra året följs nu av en vår som även den är klart varmare än normalt. I västra Sverige har det dessutom inte regnat ordentligt på flera veckor. Detta bekymrar lantbrukarna, rapporterar SR Skaraborg.

Sophie Helander är lantbrukare i Floby utanför Falköping. Hon odlar flera grödor men föder också upp lamm, och det är främst för djurens skull hon är oroad.

Hon berättar att det inte går att släppa ut djuren på bete eftersom det är för torrt, och att fodret inomhus redan är på väg att ta slut.

– Så det känns inte så bra i magen. Det behöver regna, säger hon.

Igår 16:05
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Värmen i väst fortsätter: Över 20 grader att vänta

Påsken har varit solig och varm i Västsverige med temperaturer en bra bit över det normala. Och så ser det ut att fortsätta, rapporterar GT. Under tisdag och onsdag kan temperaturerna sjunka något men redan på torsdag blir det riktigt varmt igen.

– Det blir långt över 20 grader på de flesta håll som det ser ut nu, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Stormgeo.

Mot slutet av den kommande helgen kan det komma en del nederbörd, vilket är välbehövligt då det i princip inte regnat i Västsverige på tre veckor.

Igår 14:38
Läs mer om Vårvädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
En kvinna i östra Ukraina lägger sin röst i söndagens presidentval. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Ukraina

Analyser: ”Det här känns som ett massivt protestval”

Valet i Ukraina stod mellan en erfaren politiker med fem år som president på sin meritlista och en komiker med inte mycket mer än ett blankt papper, konstaterar BBC:s Jonah Fisher i en analys. Att så många valde att lägga sin röst på Volodymyr Zelenskyj är förnedrande för förlorande Petro Porosjenko, menar han. ”Det här känns som ett massivt protestval”, skriver han.

Nu när Zelenskyj väl är vald så väntar stora utmaningar, konstaterar DN:s Anna-Lena Laurén. Hon beskriver den ukrainska politiken som att den består av konkurrerande klaner och grupperingar. Porosjenko visste hur han skulle navigera i systemet, men att han var del av systemet var samtidigt hans problem. Att för Zelenskyj komma utifrån och slå sönder ett system som har ”legat över Ukraina som en våt filt i snart tre decennier” blir ingen lätt uppgift, menar hon.

Igår 22:13
Volodymyr Zelenskyj på en presskonferens efter vallokalsundersökningen.  SERGEI GAPON / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Zelenskyj efter segern: Ska starta om fredssamtalen

Volodymyr Zelenskyj, som går mot storseger i det ukrainska presidentvalet, lovar att som president blåsa nytt liv i fredssamtalen med separatisterna. Det rapporterar AFP.

– Det viktigaste är att få slut på krigandet, säger han på en presskonferens efter vallokalsundersökningen som visar att han går mot en seger med 73 procent av rösterna.

Kriget mot de Rysslandsstödda separatisterna i landets östra delar har pågått sedan 2014 och krävt minst 13 000 liv, rapporterar The Guardian.

Igår 19:50
Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Presidentvalet i Ukraina

Komikern Zelenskyj går mot jordskredsseger i valet

Utmanaren Volodymyr Zelenskyj går mot en klar seger i det ukrainska presidentvalet, enligt en vallokalsundersökning som presenteras när vallokalerna stängt på den avgörande valdagen.

Zelenskyj får 72,7 procent av väljarstödet i undersökningen. Han utmanade den sittande presidenten Petro Porosjenko i presidentvalets andra omgång. Porosjenko får enligt mätningen 25 procents stöd.

I ett uttalande säger Zelenskyj att han aldrig ska svika ukrainarna och att ”allt är möjligt”.

41-årige Zelenskyjs enda ”politiska erfarenhet” är att han har spelat rollen som president i en populär tv-serie. Han lanserade sin kampanj för bara några månader sedan.

Igår 17:05
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina