”Jag tror det mest spännande blir att besöka restaurangen i hårt väder”, sa en av arkitekterna, Rune Grasdal, till CNN förra året. Ivar Kvaal/Snøhetta
Norge
Resa

Nu öppnar världens största restaurang under vatten

Resa Du behöver inte längre åka till Maldiverna eller Dubai för en middag under ytan. I dagarna öppnade världens största undervattenrestaurang i Norge, tipsar Wall Street Journal.

Medier har skrivit om den unika restaurangen i Lindesnes, 13 mil söder om Stavanger, flera gånger tidigare. Under blir Europas första undervattensrestaurang och med sina 100 sittplatser är den även världens största.

Allra häftigast är designen, enligt The Guardian. Byggnaden, som är skapad av den prisbelönta firman Snøhetta, ser ut som ett klippblock som sticker upp ur vattnet. Från entrén går du via en trappa ner mot krogdelen på fem meters djup där du möts av en vägg av akrylglas.

Menyn har betoning på fisk och skaldjur. En 18-rättersmiddag kostar närmare 4 000 kronor, enligt Allt om resor, men priset verkar inte avskräcka – restaurangen är fullbokad till augusti.

Restaurangen är ritad av den prisbelönta designfirman Snøhetta, som bland annat gjort Oslos operahus

”Jag tror det mest spännande blir att besöka restaurangen i hårt väder”, sa en av arkitekterna, Rune Grasdal, till CNN förra året. Ivar Kvaal

Det skiljer bara någon centimeter mellan fisken på tallriken och fisken utanför fönstret

Restaurangen är ritad av den prisbelönta designfirman Snøhetta, som bland annat gjort Oslos operahus Ivar Kvaal/Snøhetta

”Jag tror det mest spännande blir att besöka restaurangen i hårt väder”, sa en av arkitekterna, Rune Grasdal, till CNN förra året

Det skiljer bara någon centimeter mellan fisken på tallriken och fisken utanför fönstret. Ivar Kvaal/Snøhetta

Toppnyheter

Satellitbilder visar svart rök stiga mot himlen efter gårdagens drönarattacker i Saudiarabien/Abbas Mousavi. TT
Drönardådet mot saudiska oljejätten

Irans svar: Anklagelserna är obegripliga och poänglösa

Iran slår ifrån sig anklagelserna från USA om att landet skulle ligga bakom de dubbla drönarattackerna mot två stora saudiska oljeanläggningar i går, skriver Reuters.

– Sådana värdelösa anklagelser är meningslösa, obegripliga och poänglösa, säger Abbas Mousavi, talesperson för Irans utrikesdepartement, i ett uttalande.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i går att Iran har ”utfört en aldrig tidigare skådad attack på världens energiförsörjning”. Iran menar att anklagelserna är ett sätt för USA att rättfärdiga framtida aktioner mot landet, skriver AFP.

Iranstödda Huthirebellerna har tagit på sig dådet.

3 tim
Mohammed bin Salman.  TT
undefined

Kronprinsen till Trump: Redo hantera aggressioner

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har uppgett för USA:s president Donald Trump att landet är redo och har kapaciteten att hantera terroristaggressioner, skriver Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån SPA.

USA fördömer drönarattackerna mot oljejätten Saudi Aramcos anläggningar och Trump ska ha sagt sig vara redo att samarbeta för att garantera säkerheten, skriver Reuters.

Den amerikanska energimyndigheten uppger att den kan minska sina strategiska oljelager om det blir nödvändigt. Flera experter som Reuters pratat med tror att oljepriset kommer stiga markant efter lördagens attack.

3 tim
Läs mer om Drönardådet mot saudiska oljejätten
Brexit Storbritanniens framtid
Stephen Barclay lämnar sitt kontor i veckan. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Brexitministern: Är mycket som hänt bakom kulisserna

Tekniska diskussioner om brexit har förts med EU och nordirländska ledare, säger Storbritanniens brexitminister Stephen Barclay i en intervju i Sky News samhällsprogram ”Sophy Ridge – the take”.

– Enormt mycket har hänt bakom kulisserna. Vi är väldigt tydliga med vad vi behöver för att få igenom ett avtal genom parlamentet, säger Barclay i sändningen.

Han poängterar att den så kallade backstop-planen för gränsen mot Irland, som ska garantera att det inte blir gränskontroller mot Irland, måste bort från avtalet.

1 tim
Boris Johnson och Jean-Claude Juncker träffas i morgon. TT
undefined

Källa inför mötet: Johnson ska sätta hårt mot hårt – redo att strunta i nya lagen

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har bestämt sig för en hårdför linje när han i morgon träffar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ett första officiellt möte, säger en regeringskälla till Bloomberg.

Johnsons mål är att få till ett utträdesavtal med EU, men om det misslyckas kommer han inte att be om mer tid. Han kommer också att avvisa alla sådana förslag från EU, trots att det brittiska parlamentet har röstat igenom en lag som innebär att Johnson måste be om mer tid om inget avtal har förhandlats fram. Nyhetsbyrån skriver att den brittiska premiärministern kommer att strunta i lagen och i stället försöka besegra sina motståndare i domstol.

Johnson har hela tiden varit tydlig med målet att ta Storbritannien ur EU den 31 oktober, oavsett om det finns ett utträdesavtal på plats eller inte.

Idag 04:09
Hulken/Boris Johson. TT
undefined

Jämför sig med Hulken: ”Ju argare, desto starkare”

Om inget brexitavtal hunnit bli färdigt till den 31 oktober kommer Storbritannien att slita sig loss från EU:s kedjor som Hulken, säger Boris Johnson i en intervju med Daily Mail och syftar på Marvels gröna och arga superhjälte.

Boris Johnson säger också att han kommer att strunta i att parlamentet röstat igenom en lag som ska tvinga honom att begära förlängd utträdestid ur EU.

– Ju argare Hulken blir, desto starkare blir Hulken, säger han.

Igår 22:45
Läs mer om Brexit
Demonstranter reagerar på tårgasen. NICOLAS ASFOURI / AFP
Hongkongprotesterna

Vattenkanoner och tårgas under Hongkongprotester

Polisen i Hongkong använder återigen vattenkanoner och tårgas mot demonstranterna, skriver internationella nyhetsbyråer. Detta efter att hårdföra demonstranter kastat stenar och bensinbomber.

Tiotusentals människor gav sig i dag ut på gatorna i Hongkong i en protest som inte hade tillstånd på förhand. Våld utbröt när polisen tog sig an grupper med radikala demonstranter sent på eftermiddagen lokal tid, enligt AFP.

Protesterna har nu pågått i 15 raka helger. Tidigare under dagen uppmanade demonstranterna Storbritannien och USA om hjälp i kampen mot Kina.

31 min
En demonstrant på plats utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Besviken på britterna – de gör inget för att stödja oss”

”SOS Hongkong”, ”befria Hongkong” och ”avtalet mellan Kina och Storbritannien är ogiltigt” – demonstranterna i Hongkong viftade med plakat när de sjöng och skanderade utanför det brittiska konsulatet i dag. Demonstranterna uppmanade Storbritannien att säkerställa att Kina följer den överenskommelse från 1984 som slår fast principen om ”ett land, två system”.

– Så här långt är jag ganska besviken på det faktum att Storbritannien inte har gjort någonting för att stödja oss, säger demonstranten Alex Leung till AFP.

Reuters har pratat med Jacky Tsang som också befann sig på platsen.

– Jag är här för att kräva att Storbritannien skyddar våra invånare, säger den 25-årige demonstranten till nyhetsbyrån.

3 tim
Demonstranter utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demonstranterna vädjar nu till Storbritannien och USA

Demonstranterna i Hongkong vänder sig nu både till Storbritannien och USA för att få stöd i protesterna mot Kina, skriver Reuters.

Under söndagen viftade demonstranterna med den brittiska flaggan och sjöng ”God save the queen” utanför det brittiska konsulatet i Hongkong. De uppmanade Storbritannien, som tidigare styrde Hongkong, att säkerställa att Kina följer det avtal om ”ett land, två system” som tecknades mellan Kina och Storbritannien år 1984.

Samtidigt ska den välkände aktivisten Joshua Wong, som för tillfället besöker USA, söka stöd från politikerna i Washington.

5 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna