Arkivbild. HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP
Ekonomi

Opecs nya orosmoln: För höga priser på olja

Opec har de senaste åren kämpat för att få stopp på överutbudet av olja och därigenom pressa upp priserna. Nu har plötsligt för höga oljepriser seglat upp som ett hot, enligt analytiker.

I veckan steg priset på ett fat Brentolja över 65 dollar för första gången sedan 2015. Ytterligare uppgångar riskerar att skapa incitament för oljeländerna att bryta mot det nu förlängda avtalet om produktionsminskningar, skriver Wall Street Journal.

– Det kan leda till att avtalet kollapsar, säger Saxo Banks råvarustrateg Ole Hansen.

Toppnyheter

Elisabeth Svantesson. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsdebatten

M: ”Löfven har tappat kontrollen över Sverige”

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens förslag om kostnadsutjämning mellan kommunerna.

”Löfven har tappat kontrollen över Sverige, brottslighet ökar och välfärden sviktar. Att reformera utjämningssystemet behövs men det är inte lösningen på Sveriges stora problem. Åren framöver krävs tuffa prioriteringar, bidragstak och en tillväxtpolitik som gör att kakan växer”, skriver hon på Twitter.

Svantesson utvecklar sitt resonemang för Expressen och menar att även stora kommuner, framför allt de som växer, behöver hjälp.

– Att kommuner behöver mer pengar generellt är jag den första att skriva under på, och då krävs det tuffa prioriteringar, men det krävs också en tillväxtpolitik, alltså hur ska kakan växa så att vi har mer att fördela och där står Stefan Löfven helt tomhänt, säger hon till Expressen.

1 tim
Lena Hallengren, Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven deltog vid pressträffen Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen föreslår system för att minska klyftorna

Förslaget om kostnadsutjämning mellan kommunerna, som regeringen presenterade på en pressträff i dag, innebär en ökad omfördelning mellan kommunerna. Från totalt 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med det nya förslaget ska större hänsyn tas till gles bebyggelse men också faktorer som kort utbildningsbakgrund, låg inkomst och ohälsa hos befolkningen.

– Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Om förslaget går igenom i riksdagen kan det träda i kraft 1 januari 2020.

3 tim
Hallengren, Löfven, Shekarabi Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det ska bli mer pengar till glesbefolkade områden”

Regeringen vill förändra utjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting. Syftet är att minska klyftorna mellan landets kommuner, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff inför dagens sommartal i Kristinehamn.

– Det ska bli mer pengar för glesbefolkade områden. Bara till Värmland kan det ge pengar i 250-miljonersklassen, säger han.

Förslaget ska gälla från årsskiftet, rapporterar TT.

4 tim
Läs mer om Landsbygdsdebatten
Arbetet pågår för fullt med att laga allt som förstördes i och med branden i onsdags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Fortsatt trassel i trafiken – reparationsarbete pågår

Många tågresenärer har drabbats av inställda tåg och förseningar sedan i onsdags då en brand bröt ut i en tom lagerlokal i närheten av tågspåret i Hässleholm, skriver TT. Branden orsakade stora skador på signalsystem och kontaktledningar och inte förrän tidigast fredag kan tågen rulla igen.

Nu pågår arbetet för fullt med att laga allt som förstördes.

– Det är en jätteinsats. Man arbetar i treskift för att få allting på plats så snabbt som möjligt. Det är närmare 30 personer i varje arbetsskift, säger Sara Lindström, presskommunikatör vid Trafikverket, till nyhetsbyrån.

Under söndagskvällen kommer ett avstämningsmöte att hållas för att kontrollera om tidsplanen håller.

37 min
Passagerare väntar på ersättningsbussarna vid stationen i Hässleholm. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svårt att hitta chaufförer när extrabussar sätts in

Skånetrafiken har svårt att få tag på tillräckligt många busschaufförer i och med tågstoppet som råder i Hässleholm efter en brand i närheten av spåret tidigare i veckan, skriver Sydsvenskan.

Hittills har man satt in 60 ersättningsbussar, men då tågstoppet sannolikt kommer att pågå till på fredag nästa vecka kommer fler chaufförer att behövas.

– Det finns krav på dygns- och veckovila och vi slår snabbt i taket med körtider, säger trafikdirektör Linus Eriksson till tidningen.

Han berättar vidare att pendlare får räkna med att det kan ta upp till en timme längre, i alla fall i rusningstrafik och man bör ha ”lite tålamod”.

16 aug
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken
För elfte söndagen i rad har ännu en demonstration arrangerats i Hongkong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

1,7 miljoner deltagare på dagens demonstration

I dag hölls en fredlig demonstration i Hongkong och trots en allt hårdare ton från Fastlandskina och kraftigt regn ska 1,7 miljoner personer ha deltagit, rapporterar CNN. Siffrorna kommer från arrangörerna själva och polisen uppger att de ännu inte har några egna siffror på hur många som deltagit.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och arrangörerna har varit oroade över minskad uppslutning – men det hårdare tonläget verkar inte ha skrämt demonstranterna i Hongkong, skriver BBC.

37 min
Demonstranter under dagens protest. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Demonstrant: ”Brinner vi så brinner Kina med oss”

Det allt hårdare tonläget från Fastlandskina har inte skrämt demonstranterna i Hongkong, som på söndagen slöt upp i tiotusentals på gatorna för att protestera. BBC har talat med demonstranter som trotsade dagens oväder och anslöt sig till protesterna.

– Så snart de (Kina) skickar sina trupper till Hongkong eller använder sin makt för att trycka ner oss så kommer Kinas ekonomi att bryta samman – och vi är nöjda med det, säger en maskerad demonstrant till TV-kanalen.

Han tillägger att ”om vi brinner så brinner Kina med oss”.

3 tim
Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trots oväder och hårdare tag – tiotusentals samlas

Efter flera sammandrabbningar med polisen under de senaste veckorna kallade demonstranter i Hongkong till en fredlig demonstration på söndagen, skriver internationella medier. Tiotusentals Hongkongbor har intagit gatorna, med paraplyer för att skydda sig mot det kraftiga regnet.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och tonen från Fastlandskina har hårdnat avsevärt under den senaste tiden. På grund av detta, och ovädret, var arrangörerna oroade över minskad uppslutning i dag – men de farhågorna kom på skam, skriver Washington Post.

5 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Fönster i lokalen som attackerades WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

IS säger sig ligga bakom attack mot bröllop i Kabul

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom attentatet mot en bröllopsfest i Kabul på lördagen där 63 människor dödades, rapporterar AFP.

Attacken bär kännetecken som är typiska för IS, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge som intervjuades av Ekot tidigare under dagen.

– Eftersom det skedde i ett område som bebos huvudsakligen av shiamuslimer, och att talibanerna har tagit avstånd från det, så pekar mycket på att det är IS eller en grupp affilierad med IS som ligger bakom, säger han till SR.

4 tim
Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – fredssamtalen ifrågasätts

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

Idag 08:04
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

Idag 05:59
Läs mer om Våldet i Afghanistan