Riksbanken vs. inflationen

Paradox har gjort hushåll känsliga för räntehöjning

Hushållens skuldsättning och förslaget om skärpta amorteringskrav var i fokus under tisdagens utfrågning om den finansiella stabiliteten i finansutskottet. Finansinspektionen tycker att amorteringskravet har haft viss effekt men vill skärpa det ytterligare med införandet av ett skuldkvotsankare. Generaldirektör Erik Thedéen poängterar att det är nu, i goda tider, som åtgärder bör vidtas för att säkra framtida stabilitet.

Samtidigt har de svenska hushållen blivit extremt räntekänsliga – vilket Thedéen illustrerade genom att jämföra hushållens skulder med dess räntekostnad.

– Det är paradoxalt att vi har rekordhöga skulder som är rekordbilliga att bära. Skulle vi komma upp på amerikanska boräntor, vi snackar alltså inga 90-talskriser utan ungefär en dubblering mot dagens räntor i Sverige, så skulle räntekvoten vara på finanskrisens nivåer, säger han.

Riksbankschef Stefan Ingves anser att FI:s förslag bör genomföras och menar att ränteexponeringen har förändrat penningpolitikens genomslag.

– I framtiden kommer hushållssektorn att vara räntekänslig. När räntorna stiger kommer kommer det få kännbara effekter, säger han.

Toppnyheter

Laddstolpe för elbilar. Arkivbild.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

Bilimportör vill slippa böter – drar ut på leveranserna

En stor svensk bilimportör håller inne med sina leveranser av laddbilar och elhybrider till nästa år för att då kunna registrera så många lågutsläppsfordon som möjligt, skriver DN. Flera källor vittnar om liknande agerande bland biljättarna.

Trots att bilarna i vissa fall står klara och väntar på att levereras till kunderna hålls fordonen kvar för att undvika böter i samband med de skärpta utsläppskraven nästa år.

Per Witasp har väntat på sin elbil sedan i våras och frågar sig hur det ens är rimligt.

– Att jag ska få 2019 års modell levererad 2020 när det normalt sett är tvärt om?

1 tim
Cementa.  Tobias Wallström / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bara tre företag har planer på att fånga in koldioxid

Bara tre företag i Sverige har konkreta planer på att fånga in koldioxid – trots att tekniken kan vara nödvändig för att vi ska kunna nå både det svenska klimatmålet och Parisavtalet, rapporterar Ekot.

– Vi behöver egentligen alla olika åtgärder för att nå det här. Det är en väldigt stor utmaning att nå det här 1,5 graders-målet. Även 2-graders målet är en stor utmaning, säger Filip Johnsson, professor på Chalmers tekniska högskola.

Företagen som planerar koldioxidinfångning är byggmaterialföretaget Cementa, oljebolaget Preem och energiföretaget Stockholm Exergi.

1 tim
Ett kraftigt regn som orsakade översvämningar i Stockholm, 2014. Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare varnar för skyfall: Krävs klimatanpassning

Framtidens skyfall över Skandinavien blir sannolikt betydligt kraftigare än klimatforskningen hittills har visat, skriver TT.

Slutsatsen baseras på en svensk klimatmodell som simulerar bildning av enstaka ovädersmoln. En konsekvens blir att säkerhetsmarginalerna vid stadsplanering behöver skärpas, menar forskarna. Det kan bland annat handla om bättre förutsättningar för avrinning och dagvatten.

– Det är väldigt tydliga resultat, som är viktiga att ta hänsyn till i arbetet med att klimatanpassa våra städer, säger Erik Kjellström, professor i meteorologi vid SMHI.

Igår 12:08
Läs mer om Sverige och klimathotet
Ulf Kristersson i Agenda. SVT
M-stämman i Västerås

”Inte bekymrad över klyftor så länge de kan förändras”

Moderatledaren Ulf Kristersson är inte orolig för att inkomstklyftorna i Sverige ska öka med Moderaternas skattepolitik, säger han i Agenda.

SVT:s granskning visar att höginkomsttagare gynnas mest av M:s skattepolitik. Ulf Kristersson, som tjänar 176 000 kronor i månaden, får 10 500 kronor mer i plånboken med M:s politik. En person som tjänar 30 000 kronor får 300 kronor mer. Kristersson menar att det inte är orättvist eftersom de som tjänar mer också betalar mer i skatt.

– Jag är inte så bekymrad över inkomstklyftor så länge de är förändringsbara, så länge man kan jobba sig in i dem, så länge man kan få bättre lön, säger han.

Igår 22:34
Eva Mörk. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationalekonom kritisk till Moderaternas skattepolitik

På partistämman i Västerås har Moderaterna föreslagit ytterligare ett jobbskatteavdrag, vilket partiet menar är bra för sysselsättningen. Men Eva Mörk, professor i nationalekonomi, säger i SVT:s ”Agenda” att det inte går att vetenskapligt bevisa att avdragen faktiskt påverkat sysselsättningen.

De positiva effekter som noterades när jobbskatteavdragen infördes kan lika gärna bero på försämrad sjukpenning och a-kassa som infördes samtidigt.

– De är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte, säger Eva Mörk om Moderaternas vurm för jobbskatteavdragen.

Igår 20:03
Maria Malmer Stenergard. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att asylsökande ska utvisas lättare – vid brott som stöld och rattfylla

Moderaterna vill att fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska utvisas om de begår brott. Asylsökande som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag och utvisas. Samma ska gälla för personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd, enligt stämmans beslut.

Det innebär att brott som stöld och rattfylla ska kunna leda till utvisning, skriver Aftonbladet.

– Vi sänder en tydlig signal. Kommer du till Sverige för att begå brott är du inte välkommen. Begår du brott här ska du utvisas, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till tidningen.

Enligt henne rör det sig om brott med ett straffvärde på en till två månader.

– Då tycker vi det är rimligt att man utvisas.

Formuleringen gäller utvisning för brott med ”straffvärde på fängelsenivå” vilket innebär att det begångna brottet normalt leder till fängelse, vilket inte är samma sak som att fängelse finns i straffskalan.

Igår 10:40
Läs mer om M-stämman i Västerås
ANWAR AMRO / AFP
Krisen i Libanon

Analyser: Libaneserna är hungriga, fattiga och arga

De politiska protesterna i det ekonomiskt krisande Libanon kommer inte som någon överraskning, skriver Independents Beirutkorrespondent Robert Fisk i en analys.

Libanon har aldrig varit ett rikt land, men i takt med att det libanesiska pundet har dykt och matpriserna stigit har tålamodet hos medborgarna tagit slut. Droppen var de föreslagna skattehöjningarna från regeringen.

”Det är inte för att vanligt folk är hungriga – och det är de – utan för att ett orättvist system (ständigt fler skatter, ständigt ökande priser) gör det omöjligt att tjäna ihop till levebrödet trots att man arbetar”, skriver han.

Washington Posts Bassel Salloukh skriver att Libanon är ett land som präglas av klantänkande och religiösa motsättningar, vilket har lett till att det politiska styret har varit skyddat – eftersom folket aldrig kunnat enas.

”Men årtionden av finansiell politik som gynnat de rika har enat demonstranterna”, skriver han.

Igår 21:15
Protester i Beirut på söndagen. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Libanons regering halverar sina egna ersättningar

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har enats med sina koalitionspartner i regeringen om ett reformpaket som ska få bukt med den ekonomiska krisen, skriver Reuters.

Hundratusentals libaneser har de senaste dagarna demonstrerat mot regeringen som nyligen aviserade skattehöjningar.

I det nya reformpaketet finns inga höjningar av skatter eller avgifter för medborgarna. Däremot ska landets privata banker och centralbank bidra med 3,3 miljarder dollar till budgeten och det politiska ledarskiktets halverade ersättningar.

Igår 17:53
Läs mer om Krisen i Libanon
Brexit Storbritanniens framtid
Hans Dahlgren i Agendastudion. SVT
Brexit Storbritanniens framtid

Hans Dahlgren: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att ringa runt till EU:s stats- och regeringschefer för att höra hur de ställer sig till britternas förfrågan om ett framflyttat utträdesdatum. Dahlgren påpekar att det är statsminister Stefan Löfven som kommer att meddela Sveriges hållning men tillägger:

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU.

Igår 20:03
Brexitmotståndare i London under lördagen. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: EU förlänger om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Unionen är redo att göra en ”mjuk förlängning”, vilket skulle innebära att Storbritannien kan lämna tidigare än i februari om allt är på plats, skriver tidningen.

Enligt uppgifterna kommer EU att följa utvecklingen i det brittiska parlamentet innan man fattar något beslut om förlängning.

Igår 18:40
undefined

Michael Gove: Vi initierar ”Operation Yellowhammer”

Michael Gove står fast vid budskapet från premiärminister Boris Johnson: Storbritannien kommer att lämna den europeiska unionen om 11 dagar, den sista oktober.

– Det är vår fastslagna linje, säger Gove som har ansvaret för att planera för en eventuell brexit utan avtal i en intervju med Sky News.

Samtidigt säger ministern att den brittiska regeringen nu initierar ”Operation Yellowhammer” , finansdepartementets kodnamn för beredskapsplanen utifrån scenariot att det inte blir något avtal.

Igår 11:34
Läs mer om Brexit