Pelé. Andre Penner / TT NYHETSBYRÅN
Pelés hälsa

Pelé om hälsouppgifterna: Håller bollen i rullning

Världens kanske främste fotbollsspelare genom tiderna, brasilianske Pelé, slår tillbaka mot uppgifterna om att han skulle vara deprimerad och ha en vacklande hälsa.

– Tack för era böner och oro. Jag mår bra, säger Pelé i ett uttalande enligt TT.

Spekulationerna om 79-åringens hälsa tog fart tidigare i veckan efter att hans son Edinho sagt att Pelé inte återhämtat sig från en höftoperation och att han varit inlagd på sjukhus flera gånger de senaste åren.

– Jag fortsätter att acceptera mina fysiska begränsningar på bästa sätt, men jag försöker hålla bollen i rullning, säger Pelé.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Thomas Strandvik är fast tillsammans på hotellet i Teneriffa med sin fru Harriet och barnen Daniel och Emilia. Privat
Coronaviruset Globala spridningen

Familjen Strandvik är satta i karantän på Teneriffa-hotell

Thomas och Harriet Strandvik från Åland sitter tillsammans med sina barn fast på det hotell på Teneriffa som satts i karantän efter att en person som bott där smittats av det nya coronaviruset.

I en intervju med TT säger Thomas Strandvik att han fick veta om situationen på hotellet efter att han läst om det i en artikel.

– Då såg jag att, fan, det där är ju vårt hotell.

Personalen hade stuckit in en lapp under dörren till rummet där det stod att de inte fick lämna hotellet, men i övrigt har de inte fått någon information.

– Det står i finska medier att vi ska få röra oss på hotellområdet. Men jag har inte fått det bekräftat eftersom ingen har pratat med oss, säger Thomas.

1 tim
Landslagets Andreas Granqvist.  CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Uefa: EM kan påverkas om läget blir värre än det är nu

Sommarens fotbolls-EM kan komma att påverkas om utbrottet av det nya coronaviruset blir värre än det är i dag. Det säger Uefas vicepresident Michele Uva enligt TT.

– Vi är nu i ett läge där vi avvaktar. Vi bedömer land för land och fotbollen måste följa de order som kommer från de individuella nationerna.

Sommarens mästerskap spelas i 13 länder, däribland i Italien där viruset började få spridning i helgen. Flera matcher i italienska Serie A kommer att spelas utan publik den kommande helgen, som en följd av virusspridningen.

1 tim
Giuseppe Conte till vänster.  TT
undefined

Conte beskyller sjukhus för spridning av coronaviruset

Utbrottet i Italien av det nya coronaviruset har förvärrats av att ett sjukhus hanterat det på ett undermåligt sätt. Det menar premiärminister Giuseppe Conte enligt AFP och Reuters.

283 fall har konstaterats i landet och under tisdagen har viruset spridits längre söderut, från att tidigare ha varit isolerat till två regioner i norr. Conte menar ändå att det är säkert för invånarna i Italien att resa, och säger att det skulle vara orättvist om andra länder inför reseförbud för personer från Italien.

Italienska myndigheter har vidtagit flera åtgärder för att stoppa utbrottet, bland annat genom att stänga skolor och att förbjuda publik vid olika evenemang.

Under dagen har det även bekräftats fall av coronaviruset i Österrike, Spanien, Schweiz och Kroatien, skriver Sky News.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Ambassadören: Gui inte längre en fråga för Sverige

Kinas ambassadör säger i ett uttalande att de har tagit bort fallet Gui Minhai från sitt arkiv över konsulära fall mellan Sverige och Kina, rapporterar flera medier. När Gui Minhai ansökte om kinesiskt medborgarskap 2018 förlorade han sitt svenska menar ambassaden.

”Kina tillåter inte dubbla medborgarskap för någon av sina medborgare, och respekterar Gui Minhai vilja och kommer att acceptera honom som en kinesisk medborgare”, skriver ambassaden.

Vidare skriver ambassaden att man hoppas att Sverige respekterar Kinas och domstolens agerande. Utrikesminister Ann Linde (S) och utrikesdepartementet har tidigare under dagen avfärdat uppgifterna om att den svensk-kinesiska förläggaren avsagt sig sitt svenska medborgarskap.

1 tim
Utrikesminister Ann Linde (S), Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou Henrik Montgomery, Anders Wiklund TT
undefined

Ann Linde har haft möte med Kinas ambassadör

Utrikesminister Ann Linde (S) har haft ett möte med Kinas ambassadör i Sverige, rapporterar TT. Ministern vill ha information om exakt vad som hänt i fallet Gui Minhai. Den svensk-kinesiske förläggaren har dömts till tio års fängelse. Samtidigt betonade Linde inför mötet att hon inte vill utvisa ambassadören Gui Congyou, trots den spända relationen mellan Sverige och Kina.

– Jag anser att det är bra att ha kontaktvägar öppna. Att vi kunde kalla upp ambassadören i Stockholm och direkt framföra våra krav visar nyttan av att ha ambassadören i Stockholm, sa Linde till SVT innan mötet.

Hennes pressekreterare säger till TT att man fått en formell bekräftelse på domen men vill inte gå in på hur Gui Congyou reagerat på kraven som ställts från Sveriges sida.

5 tim
Demonstration för Gui Minhai/hans dotter Angela Gui. TT
undefined

Domen mot Gui stor nyhet i världen – men inte i Kina

Fängelsedomen mot Gui Minhai uppmärksammas i medier över hela världen men i Kina är det tyst, skriver DN.

Tunga medier som BBC, CNN, New York Times och Bangkok Post skriver om domen och Financial Times uppmärksammar i ett långt reportage de allt mer spända relationerna mellan Sverige och Kina.

I statliga kinesiska medier som Nya Kina, Folkets Dagblad och Global Times nämns inte uppgifterna, varken i nyhetstext eller på ledarplats.

Idag 10:11
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Coronaviruset Smittan i Sverige
Man med mask i Italien. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Risknivån för spridning av coronavirus i Sverige höjs

Risken för att coronaviruset får spridning i Sverige uppgraderas, uppger Folkhälsomyndigheten. Beslutet tas på grund av den senaste tidens utveckling i omvärlden.

Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg. I pressmeddelandet skriver man att det finns en viss riskökning på grund av resandet från Iran och Sydkorea till Sverige.

– Det är mycket möjligt att vi upptäcker fall i Sverige där personer smittats utomlands. samtidigt bedömer vi att risken för allmän spridning i Sverige är låg, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i uttalandet.

4 tim
Illustrationsbild. HEIDI LEVINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Alla måste preppa för att stanna inomhus

Opinion Coronaviruset och den svenska sjukvården står i fokus för flera ledarsidor på tisdagen.

Sydsvenskans huvudledare ifrågasätter hur god den svenska beredskapen för ett större utbrott av coronaviruset verkligen är.

I ledartexten pekar man bland annat på att antalet vårdplatser är begränsat och att det skulle ta både tid och resurser i anspråk att anpassa vården för att klara av fler än 100 svårt sjuka coronapatienter i Sverige.

”Var och en behöver – utan att drabbas av panik – se till att ha mediciner och mat för att klara en tid i hemmet utan att gå ut”, argumenterar man.

Dagens Nyheters ledarsida är mindre pessimistisk på den punkten och skriver att Sveriges har ett fungerande sjukvårdssystem.

Däremot varnar man för att lita på den kinesiska regimen vad gäller statistik och prognoser.

Sjukvården står i fokus även i Ann-Charlotte Marteus ledare i Expressen, som applåderar det faktum att personalen inom vården nu har börjat säga ifrån mot orimliga arbetsvillkor.

”Kvinnor i välfärden måste larma och klaga innan de går in i ett smärthelvete eller i väggen - inte efteråt”, skriver Marteus.

Idag 08:27
Björn Olsen. TT/SVT
undefined

Professor: Det som händer i Italien kan hända även här

Coronaviruset sars-cov-2 hade kunnat få nästan lika stor spridning i Sverige som det fått i Italien, där över 200 personer smittats. Det säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, i SVT:s Aktuellt.

– Vi har kanske lite annorlunda sätt att fånga upp tidigt smittade än i Italien, men det här dök ju upp som en bomb från klar himmel, säger han.

Han menar att viruset fått en ”okontrollerad spridning” i både Europa och Asien och drar sig inte för att kalla det för en pandemi. Statsepidemiologen är inte fullt lika orolig, även om han anser det vara oroväckande lokalt i Italien.

– Jag tror att vi hade klarat det bättre, säger han.

Igår 22:44
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven / Gui Minhai TT
Reaktioner på domen mot Gui Minhai

Svenska Pen: Löfven måste kräva att Gui Minhai släpps

Tryck- och yttrandefrihetsorganisationen Pen International kommer att kraftsamla för att få världen att agera mot Kina i fallet Gui Minhai, rapporterar Kulturnytt.

– Vi kommer att göra honom till vårt främsta fall - en symbol som visar hur verkligheten ser ut i Kina, säger Carles Torner, vd på Pen International till radion.

Även Svenska Pen kräver åtgärder och riktar sig i en debattartikel i Aftonbladet direkt mot Stefan Löfven. Pens Elisabeth Löfgren skriver att rättegången mot den svensk-kinesiska förläggaren som nu dömts till tio års fängelse med högsta sannolikhet var riggad.

”Den ändrar inte vårt krav på att Gui Minhai ska släppas omedelbart och villkorslöst”, skriver hon och fortsätter:

”Löfven måste kräva Minhais frigivning.”

2 tim
Spårvagnshållplatsen vid Grönsakstorget i Göteborg. Wikimedia Commons.
undefined

Förslaget: Grönsakstorget bör heta Gui Minhais torg

Liberala ungdomsförbundet i Västsverige vill döpa om Grönsakstorget i Göteborg till Gui Minhais torg, rapporterar DN. Vid torget ligger Kinas konsulat och nu kommer ungdomsförbundet att skicka in ett formellt förslag till kommunens namnberedning.

Förslaget stöttas av lokala M-toppen Gustaf Göthberg och även tidigare EU-kommissionären ger tummen upp.

– Det vore väl ett utmärkt förslag att byta namn, säger Cecilia Malmström (L) och tillägger att Sverige måste fortstätta agera på alla nivåer.

Den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai har dömts till tio år i fängelse av en domstol i Kina.

1 tim
Läs mer om Reaktioner på domen mot Gui Minhai
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Mike Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders.  John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Bloombergs debattplan: Gå till angrepp mot Sanders

Förre New York-borgmästaren Mike Bloomberg hoppas på att få ett uppsving i Demokraternas primärval genom att få tisdagens debatt i South Carolina att till stor del handla om Bernie Sanders, rapporterar Politico.

Sanders har fått en bra start i primärvalen med ett brett stöd, nu senast i delstaten Nevada. Bloombergs stab menar att det delvis kan förklaras med att övriga kandidater ännu inte lyckats angripa Sanders på ett effektivt sätt.

– Vi har fäst blicken på honom, säger en person ur Bloombergs stab.

Inför tisdagens debatt har Bloomberg släppt en video där han anklagar Sanders för att vara ”polare” med den amerikanska vapenlobbyn.

3 tim
Bernie Sanders/Fidel Castro. TT
undefined

Sanders får kritik för sina kommentarer om Kuba

Demokraternas toppkandidat Bernie Sanders är i blåsväder för att ha talat väl om vissa av kommunistledaren Fidel Castros reformer på Kuba.

I en intervju med CBS ”60 minutes” i söndags sa Sanders att han tog avstånd från ”den kubanska regimens auktoritära natur” och klandrade landets behandling av oppositionella. Men han gav också beröm till Castroregimens läskunnighetsprogram.

Detta har lett till hård kritik från Sanders motståndare i primärvalen. Bland annat säger Joe Bidens rådgivare Cristobal Alex att Sanders ”ideologi gör honom blind för verkligheten”.

Idag 09:23
Läs mer om Presidentvalet i USA
Dagens börs

Återhämtningen kom av sig – börsen vände ordentligt

Stockholmsbörsen vände ner rejält under eftermiddagen efter vad som initialt såg ut som en återhämtning efter gårdagens jätteras. Fallet tilltog efter att Wall Street vänt ner och vid stängning var indexen mörkröda:
• OMXS30: –1,6%
• OMXSPI: –1,7%
Det betyder att de ledande indexen har rasat nära 6 procent på två handelsdagar.

Nischbanken Collector stängde strax under nollan efter att ha varit ner över 6 procent. Under morgonen aviserade bolaget att villkoren för den kommande nyemissionen ändras.

Teleoperatören Millicoms aktie handlades oförändrad efter delårsrapporten.

Bränslecellsbolaget och börsraketen Powercell fortsatte upp 7,2 procent trots att man under dagen fått sin första storblankare. Sedan årsskiftet är aktien nu upp nästan 70 procent.

På OMXS30-listan höll sig en endast Swedish Match och Hexagon nätt och jämnt över nollstrecket. I botten skvalpade SSAB som föll drygt 3 procent, men även Alfa Laval och Assa Abloy föll tungt.

Flera svenska verkstadsjättar har återigen öppnat sina fabriker i Kina efter virusutbrottet, bland andra Sandvik, Atlas Copco och Epiroc. Det hjälpte föga på börsen och samtliga handlades ner.

Flera ledande Asienbörser – framför allt Tokyo – rasade rejält i den inledande handeln under morgonen, tyngda av både virusoro och gårdagens skarpa fall på Wall Street. Lagom till stängning hade den negativa trenden dock dämpats något och indexen fick en blandad avslutning.

2 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street vänder ner rejält efter inledande virusrekyl

Börserna på Wall Street inledde tisdagshandeln uppåt efter måndagens börsras, som var det värsta på två år för Dow Jones och S&P 500. Men vid 17.00-tiden tryckte investerarna hårt på säljknappen igen:
• S&P 500: -1,0%
• Nasdaq: -0,9%
• Dow Jones: -0,9%
Därmed låg indexen i linje med Europa där börserna vände nedåt på flera håll efter en öppning i plus. Vändningen på Wall Street kom kort efter att makrosiffror visat att hushållens förtroende ökat mindre än väntat.

Heminredningskedjan Home Depots delårsrapport visade högre vinst än väntat. Aktien steg ett par procent.

Mastercard backade runt 2 procent efter gårdagens vinstvarning.

Moderna Therapeutics rusade kring 13 procent efter att bioteknikbolaget skickat vaccinkandidat mot det nya coronaviruset till amerikanska myndigheter för validering.

Donald Trump befinner sig just nu i Indien för möte med Narendra Modi, men handelsfrågan mellan länderna hamnar i skymundan av virusutbrottet.

4 tim
Issei Kato / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsras i Tokyo – men dämpat fall för Kina

Virusfrossan som sänkte Wall Street på måndagskvällen spred sig till ledande Asienbörser under tisdagens handel. Vid stängning hade börsfallen dämpats något och indexen låg då som följer:
• Nikkei: −3,3%
• Shanghai: −0,6%
• Shenzhen: +0,4%
• Hang Seng: +0,2%
• Kospi: +1,2%


I Japan var börsfallet brett och brant, när börsen åter öppnade efter gårdagens nationella helgdag. Indextunga H&M-konkurrenten, Uniqlos ägarbolag Fast Retailing, rasade över 3,5 procent. Nedgångarna kom efter att grannlandet Sydkorea sett en skarp ökning av antalet virussmittade, noterar CNBC. Sydkoreas Kospi-index stängde dock handelsdagen på plus.

Fujifilm gick mot strömmen på Tokyobörsen och steg över 4 procent, sedan mediauppgifter gjort gällande att den japanska regeringen överväger att använda ett läkemedel som utvecklats av en Fujifilm-enhet för att behandla coronavirusdrabbade.

Japans geografiska närhet och ekonomiska kopplingar till Kina förstärker oron över hur viruset kommer att påverka världens tredje största ekonomi, säger kapitalförvaltaren Chibagins chefsförvaltare Yoshishiro Okumura till AFP.

Även Fastlandskinas börser visade upp relativt skarpa nedgångar i tisdagens inledande handel, men dipparna dämpades och lagom till stängning hade Shenzhen vänt upp över nollstrecket.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund