Potensläkemedelsutmanare mot kliniska studier
Uppsalabaserade Dicot följer utvecklingsplanen och avser ta sin potensläkemedelskandidat in i kliniska studier i mitten av 2023. Efter ett år med många positiva framsteg menar Dicots vd Elin Trampe att förutsättningarna ser mycket goda ut. För att finansiera studierna genomförs en emission i januari.
Dicot utvecklar ett potensläkemedel som ska förändra en bransch utan några nya innovationer sedan Viagra lanserades i slutet av 1990-talet.
– Givet de egenskaper vår kandidat hittills visat tycks det som vi är en ny generation potensläkemedel på spåret. Framför allt den långa effekttiden vi sett – minst sju dagar – kan helt förändra hur preparaten används och normalisera sexlivet för drabbade män och par, säger Dicots vd Elin Trampe.
En stor milstolpe för Dicot är kliniska studier som avses starta i mitten av 2023 där kandidaten för första gången testas på människor.
– I det här steget kommer friska män ta preparatet varpå dess säkerhet utvärderas. Det sker hos CTC, en välrenommerad kontraktsorganisation, berättar Charlotta Gauffin, Dicots CSO.
Januariemission bidrar
I januari gör Dicot en emission av units som primärt ska gå till fas 1-studierna, och som initialt kan ge bolaget cirka 55 MSEK.
– Utgångsläget är mycket gott med stark tilltro till vårt arbete. Det märks inte minst i att emissionen är garanterad till 63,5 procent. Och såväl styrelse som ledning har ingått teckningsåtaganden, avslutar Elin Trampe.