Thomas Bodström (S), Ulf Adelsohn (M)/Nyamko Sabuni (L). TT
Ledarskiftet i Liberalerna

S-profiler räds Sabunis succé – M-profilerna nöjda

Tidigare S-toppar oroas för att Nyamko Sabuni ska bli Liberalernas nya partiledare – då det skulle kunna rita om den politiska kartan, skriver Expressen.

– Liberalerna kommer lämna fyrpartiöverenskommelsen och det blir en mycket svagare regering, säger den tidigare justitieministern Thomas Bodström (S) till tidningen.

Men enligt Ulf Adelsohn, tidigare partiledare för M, är Sabuni ”väldigt uppfriskande”.

– Hon har en allmän borgerlig inställning och jag hade inte haft något emot att hon blev vald. Det är ju ingen nackdel för Moderaterna.

Sabuni har tidigare sagt att hon står bakom januariöverenskommelsen – mellan S, MP, C och L – men att hon är kritisk till att partierna inte drivs av en gemensam vision utan av att hålla borta en tredje part.

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
Trump under sin pressträff i går.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Analyser: Republikanernas tystnad är öronbedövande

Donald Trumps attack där han uppmanade fyra demokratiska kongressledamöter att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från möts av en öronbedövande tystnad från Republikanerna. Det skriver David French i en analys för National Review.

”Förstår de inte meddelandet som deras partiledare sänder ut, framförallt för USA:s icke-vita medborgare?” frågar han sig.

Washington Posts Ishaan Tharoor skriver att Trumps retorik förändrar hur de republikanska väljarna ser på att vara republikaner.

”Vad det betyder att vara republikan är nu att tillhöra Västvärldens yttre höger”, skriver han.

CNN:s John Blake skriver att det finns två versioner av USA: det välkomnande och det som mördade ursprungsbefolkningen och förslavade människor från Afrika.

”I ett USA reagerar människor i chock när presidenten skickar rasistiska twitterinlägg till kvinnliga ledamöter. I det andra USA säger människor ingenting.”

1 tim
Donald Trump under sin pressträff i går och Boris Johnson.
undefined

Boris Johnson om Trumps attack: Totalt oacceptabelt

Nu sällar sig de brittiska partiledarkandidaterna till Torypartiet till kören av fördömanden mot Donald Trumps twitterinlägg mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar och Ayanna Pressley.

Boris Johnson kallar twitterattacken för ”totalt oacceptabel”.

– Om man är ledare för ett stort multikulturellt samhälle kan man helt enkelt inte använda ett sådant språk, säger han.

Även Jeremy Hunt fördömde Trumps attacker men varken han eller Johnson vill kalla ordvalet för rasistiskt.

I helgen twittrade Trump att kvinnorna borde ”åka hem och fixa länderna” de har påbrå från och hans attacker eskalerade under en pressträff på måndagen.

– Det är här människor som hatar vårt land. Om de inte är glada här så kan de lämna, sa han.

2 tim
Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib under kvällens pressträff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Rasistisk attack – dags att ställa Trump inför riksrätt”

Frågan är inte om Donald Trump kommer att ställas inför riksrätt – frågan är när det sker. Det säger demokraten Ilhan Omar under en gemensam pressträff med de tre andra kongresskvinnor som Trump uppmanat att ”åka hem” till länderna de kommer ifrån. Omar menar att uttalandet är en ”uppenbart rasistiskt attack”.

– Det är dags för oss att sluta tillåta den här presidenten att göra vår konstitution till åtlöje. Det är dags för oss att ställa presidenten inför riksrätt, säger Omar under pressträffen, enligt CNN.

Omar hade också sällskap av Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Pressley och Rashida Tlaib. Samtidigt som pressträffen pågick tweetade Trump. Han menar att partiet blivit tvunget att ge stöd till de fyra ”progressiva” politikerna.

”Det betyder att de stödjer socialism, hat mot Israel och USA! Inte bra för Demokraterna!” skriver Trump i inlägget.

Igår 22:17
Läs mer om Trumps USA
Resterna av flygplanet dagen efter den flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Varnade för modellen – kan drabbas av metalltrötthet

Tillverkaren av den flygplansmodell som kraschade i Umeå varnade redan förra året för modellen, rapporterar SVT Västerbotten. Fästena för vingstöden kan på en del av flygplanen drabbas av metalltrötthet. Därför uppmanades användare av planet att inspektera vingfästena och byta ut dem om defekter upptäcktes.

Det är oklart om det kraschade planet genomgick de här inspektionerna eller om det tillhörde den typ som rekommenderades omedelbara inspektioner.

Även flygmyndigheter i Australien, där planet tillverkades, har varnat för flygplanstypen, rapporterar P4 Västerbotten. Varningen gällde också i det fallet att vingstöden kan drabbas av metalltrötthet.

3 tim
Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Planet granskades senast den 25 juni – fick grönt ljus

Flygplanet som kraschade i Umeå kontrollerades senast för tre veckor sedan. Luftvärdighetsbeviset från den 25 juni intygade att planet var servat och underhållet, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Planet som kraschade var av modellen Gipps Aero GA8 Airvan. Sedan 2006 finns det sju rapporter om incidenter där planet är inblandat, skriver SvD som hänvisar till organisationen Bureau of Aircraft Accidents Archives.

Flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll reagerar dock inte på antalet incidenter.

– Om man räknar med 240 flygplan som producerar en massa flygtid så är det nog inte så hög olycksfrekvens som man kan tro, säger han till SVT.

Det störtade planet var från Australien. Enligt finska Hufvudstadsbladet varnade australiska myndigheter i höstas om att fästena för vingstöden mot flygkroppen kunde drabbas av metalltrötthet.

Igår 17:47
Hans Ytterberg, SHK, under en presskonferens dagen efter den flygolycka där nio människor omkom.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Haverikommissionen: Delar av planet bröts loss i luften

Delar av planet som kraschade i Umeå bröts loss i luften, säger Hans Ytterberg vid Statens haverikommission på en pressträff.

– Vilka delar kommer vi inte spekulera i. Flygplanet var inte helt när det nådde marken, säger han.

Haverikommissionen har i dag undersökt olycksplatsen och samlat in vrakdelar. Den kommer leta efter eventuella läsplattor, telefoner eller go pro-kameror ombord för att förstå olyckan.

Helen Kelly vid polisen säger på pressträffen att det var sju män och två kvinnor som omkom i olyckan. Alla är svenska medborgare, men en har dubbelt medborgarskap.

Igår 15:13
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
ELEKTRON
SAP

Svensk musiktjänst växer – tack vare ny molnlösning

Svenska Elektron med bas vid Älvsborgsbron i Göteborg storsatsar för att ta mer plats i det digitala musiklandskapet. Företaget som bland annat bygger handgjorda trummaskiner, synthar och samplers väljer nu att expandera för att kunna erbjuda fler smidiga alternativ för musiker världen över.

– Vi ska fortsätta att arbeta med hårdvara, men en stor del kommer att vara digitala tjänster. Vi kan sälja en hårdvaruprodukt som kostar 16 000 kronor, men samtidigt kommer vi att sälja mer ljud som bara kostar några hundralappar, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

För att klara av expansionen har man valt att satsa på det molnbaserade affärssystemet SAP Business ByDesign tillsammans med konsultbolaget Stretch, en lösning som gör det smidigare för Elektron att fokusera på vad de är bra på – musiken.

– Om några år kommer allt mer av vår marknadsföring och försäljning att ske över nätet. Då går det inte längre att bygga vidare på hemmasnickrade system som inte kan ge oss en realtidsbild av hur det verkligen går för bolaget, säger Tony Axelsson, COO på Elektron.

Fördelarna med valet har varit många, bland annat kan alla i bolaget ta del av försäljning, ekonomi, effektivitet, logistik, order till leverans och kundservice, allt i realtid. För Tony Axelsson har omställningen varit en positiv resa och på frågan vad han lärt sig under perioden så svarar han snabbt.

– Koncentrera er på det ni är bra på. Håll er till er affärsverksamhet och låt andra ta hand om utveckling och underhåll av system. Satsa också på skalbarhet och gör en analys av vad ni behöver just nu och plocka sedan på med mer under de kommande ett-två åren. Då behöver projektet inte bli så stort, säger han.

1 jul