Arkivfoto från Sanaa.  Hani Mohammed / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Jemen

Saudialliansen har bombat militära mål i Jemen

Jemens Huthikontrollerade huvudstad Sanaa har utsatts för flygangrepp, enligt AFP. Sex personer har dött, enligt sjukhuskällor till nyhetsbyrån.

Uppgifterna om hur många flygangrepp det rör sig om går i sär, men boende vittnar om nio attacker mot militära mål i och omkring Sanaa, skriver Reuters, enligt TT.

Den saudiledda militäralliansen bekräftar attacken.

Kriget i Jemen har pågått i över fyra år och har enligt FN bidragit till världens värsta humanitära kris.

Sanaa, Jemen

Toppnyheter

EU-valet Opinionsläget
Kristdemokraterna. Arkivbild. Per Groth/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

KD tappar i valspurten: Abortfrågan kan spela in

Kristdemokraterna tappar över två procentenheter inför EU-valet på söndag till 9,0 procent. Det visar sista väljarbarometern från SvD/GP/Sifo.

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén kan nedgången bero på reaktionerna efter DN:s granskning av KD-toppen Lars Adaktusson och hans inställning i abortfrågan.

– Det verkar som att röstviljan hos Kristdemokraterna går ner på grund av detta.

Samtidigt visar statistiken att Centerpartiet spurtar stark. Partiet har de senaste veckorna ökat med nästan tre procentenheter och får nu 10,3 procent.

10 min
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och partisekreterare Gunnar Strömmer.  Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Analys: M:s partiledning drar nog en lättnadens suck

En anledning till att Moderaterna klättrar i Novus väljarbarometer samtidigt som Vänsterpartiet tappar kan vara den stora fokuseringen på lag och ordning samt migration. Det menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach som analyserar opinionsläget i P1-Morgon.

SVT:s Mats Knutson skriver i en analys att M:s kampanj för kärnkraft och kravet på att avsätta socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kan ha haft en mobiliserande effekt på väljare.

”Oavsett vad drar den moderata partiledningen sannolikt en suck av lättnad i dag” skriver Knutson men konstaterar samtidigt att mycket kan hända innan valet är avgjort.

Idag 08:11
Ulf Kristersson  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Mätning: Uppgång för M med två dagar kvar till val

Med två bara två dagar kvar till EU-valet går Moderaterna framåt i opinionen. Det visar Novus väljarbarometer som gjorts på uppdrag av Sveriges Radio.

Partiet får 15,9 procent i mätningen vilket är en uppgång jämfört med förra månaden då man landade på 12,6 procent.

– Moderaterna har lyckats bra i slutet när väl valrörelsen kom igång, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Ekot.

Samtidigt backar Vänsterpartiet nära fyra procentenheter och ligger nu på 7,2 procent. En siffra som skulle ge dem två parlamentariker i EU-parlamentet, vilket är en mer än i dag.

Både M:s framgång och V:s tapp i opinionen är statistiskt säkerställda.

Idag 03:38
Läs mer om EU-valet
Moderaternas kandidat Arba Kokalari tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson (M) på Stora torget i Nyköping. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska valspurten

Kristersson: Siktar på fyra mandat – vore kul att växa

Moderatledaren Ulf Kristersson har siktet inställt på att partiet ska växa i EU-parlamentsvalet på söndag. I dag har M tre mandat i parlamentet.

– Fyra är vårt mål. Att växa med ett mandat vore väldigt kul, säger Kristersson till TT.

För att nå dit har partiet försökt att hålla sig till sakfrågor under valrörelsen.

– Sådant som vi tycker är viktigt för Sverige och där Sverige kan göra nytta i EU, och inte hålla på och prata om massa andra saker, säger M-ledaren.

Om Kristerssons målsättning håller blir det Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari som tar plats i parlamentet – om ingen annan lyckas kryssa sig förbi de fyra toppnamnen.

4 min
Jimmie Åkesson, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska valspurten

Ny smällare kastad vid Åkesson: ”Precis intill”

Ytterligare en smällare har kastats i närheten av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, rapporterar Expressen. Denna gång i samband med ett framträdande i Tranås i Småland.

– Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, säger Åkessons stabschef Mikael Eriksson.

Polisen bekräftar händelsen. Enligt presstalesperson Monika Bergström smällde det ”en bit från platsen” där mötet hölls.

Även under torsdagskvällen kastades en smällare i samband med att Jimmie Åkesson talade.

2 tim
Tobias Andersson (SD), handelspolitisk talesperson. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valspurten

”SD vill på sikt renodla EU till en handelsunion”

Sverigedemokraterna vill på sikt renodla EU till en handelsunion, i stället för en politisk. Det skriver Tobias Andersson, partiets handelspolitisk talesperson och kandidat till Europaparlamentet i en debattartikel på Altinget.

Han tar upp att SD kommer att driva en aggressivare handelspolitik och en politik som slår vakt om svenska intressen i förhandlingar om handelsavtal.

”För Sverige, som ett litet exportberoende land, är EU:s arbete med stärkt frihandel och en effektivare inre marknad en direkt nödvändighet för vår tillväxt och utveckling.”

1 tim
Läs mer om Svenska valspurten
EU-valet Europa röstar
EU-parlamentet FREDERICK FLORIN / AFP
EU-valet Europa röstar

Stora EU-grupperna tappar: ”Livet blir annorlunda”

De två största partigrupperna i EU-parlamentet, konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, ser båda ut att tappa stort i valet. Det visar den senaste prognosen från Europe elects, som väger samman undersökningar från samtiga 28 EU-länder, skriver SvD.

Men grupperna kommer trots det att fortsätta vara störst, visar mätningen. Statsvetaren Göran von Sydow säger till SvD att mätningen kan tyda på att hela maktbalansen i parlamentet kan förskjutas. De stora vinnarna ser ut att bli liberala Alde samt Matteo Salvinis nya högerpopulistiska grupp EAPN, tidigare ENF.

– Antagligen blir det första gången som S&D och EPP inte kommer att kunna skapa en majoritet. Det gör att livet i Europaparlamentet blir annorlunda, säger han.

30 min
Angela Merkel under en presskonferens den 23 maj.  BERND VON JUTRCZENKA / dpa
EU-valet Europa röstar

Tyska storpartier kan tappa rejält – De Gröna framåt

De tyska regeringspartierna ser alla ut att gå mot ett historiskt dåligt resultat i helgens EU-val, skriver TT.

Den kristdemokratiska unionen CDU/CSU, som fram till i höstas leddes av förbundskansler Angela Merkel, får i en färsk opinionsmätning stöd av 28 procent av väljarna. Skulle den siffran stå sig vore det det sämsta valresultatet hittills för CDU/CSU i ett tyskt EU-val. Socialdemokraterna SPD ligger ännu sämre till med 17,5 procent i samma mätning. Det är nära tio procentenheter sämre än 2014 och även detta det hittills sämsta resultatet i ett EU-val.

Den stora vinnaren är miljöpartiet De Gröna, som med 18,5 procent kan knipa andraplatsen från SPD. Främlingsfientliga och EU-kritiska Alternativ för Tyskland (AFD) går också framåt, till 12 procent, jämfört med 7,1 i förra EU-valet.

2 tim
Illustrationsbild. TT
EU-valet Europa röstar

Stor spridning för falska budskap inför EU-valet

Falska budskap har fått stor spridning i Europa inför EU-parlamentsvalet, rapporterar Ekot och hänvisar till en granskning av twitterinlägg som flera europeiska public service-bolag har gjort.

I det videoklipp som är ett av de mest delade uppges en muslimsk man vandalisera en staty av en kvinna i Italien men det visar i själva verket en händelse i Algeriet. Fler twitterinlägg kommer också från konton som sprider rysk statlig propaganda.

Finska Yle, Sveriges radio och public service-bolag i Storbritannien, Nederländerna och Österrike har sammanställt materialet tillsammans med dataanalysföretaget F-secure.

6 tim
Läs mer om EU-valet
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson, Jeremy Hunt och Sajid Javid.  TT.
Brexit Storbritanniens framtid

Här är hetaste namnen till att efterträda Theresa May

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson är favorittippad till att ta över efter Theresa May. Han har tidigare sagt att han ”självklart” vill bli ny partiledare och premiärminister om posterna blir lediga.

Andra namn som förekommer i spekulationerna är utrikesminister Jeremy Hunt och inrikesminister Sajid Javid, som båda har vänt i frågan om brexit och nu kan tänka sig att lämna unionen utan ett avtal, skriver TT.

Det pratas även om Andrea Leadsom, tidigare gruppledare i parlamentet för Tories, miljöminister Michael Gove och försvarsminister Penny Mordaunt.

2 tim
OLI SCARFF / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson: Lämnar i oktober – med eller utan ett avtal

Boris Johnson är favorit att efterträda Theresa May som partiledare för Tories och premiärminister för Storbritannien, och han signalerar redan nu vilken hållning han kommer att ha gentemot EU.

– Vi kommer att lämna EU den 31 oktober med eller utan ett avtal. Vi kommer att få ett bra avtal genom att förbereda oss för hård brexit, säger han enligt Reuters.

Johnson har annars hyllat May under fredagen, efter att hon meddelat sin avgång.

– Hon hade tålamod och agerade stoiskt trots alla svårigheter, säger han.

1 tim
Brandon Lewis.  HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Mays efterträdare väntas utses senast den 20 juli

En ny premiärminister väntas vara på plats i Storbritannien den 20 juli i samband med att parlamentets sommaruppehåll inleds. Det säger det Konservativa partiet i ett uttalande efter Theresa Mays besked att hon kommer att avgå som partiledare den 7 juni.

Partiets ordförande Brandon Lewis säger att nomineringarna bland partiets parlamentsledamöter ska vara klar under den vecka som inleds med den 10 juni, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Därpå ska partimedlemmarna välja mellan de två huvudkandidaterna ”i tid för att resultatet ska kunna tillkännagivas innan parlamentet går på sommarledighet”.

3 tim
Läs mer om Brexit
Brexit Röster om Mays avgång
Theresa May håller sitt avskedstal.  Yui Mok / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Röster om Mays avgång

EU: Theresa Mays avgång förändrar inget i samtalen

Det faktum att Theresa May lämnar sin post som Tory-ledare och Storbritanniens premiärminister innebär inga förändringar i EU:s hållning angående brexitavtalet, rapporterar AFP.

EU-kommissionens talesperson Mina Andreeva har sagt att de 27 övriga medlemsländerna har godkänt det föreslagna brexitavtalet och att det inte finns några planer på att öppna upp ärendet igen.

Några av kandidaterna till posten som Mays efterträdare har sagt att de vill göra ändringar i det utträdesavtal som May förhandlat fram.

2 tim
Theresa May går in genom dörren till 10 Downing Street efter sitt avskedstal.  TT
Brexit Röster om Mays avgång

Analys: Ödesdigra misstag präglade Mays ledarskap

Theresa May kommer att bli ihågkommen som premiärministern som besegrades av brexit, skriver The Guardians Dan Sabbagh i en analys.

May framstod till att börja med som den enda vuxna i rummet, då hon tog sig an uppdraget att driva igenom utträdet ur EU med en bister beslutsamhet. Men i slutet hade hon svårt att upprätthålla lojaliteten, även hos sina närmaste allierade, skriver han.

May lovade också att kämpa mot ”brinnande orättvisor” i det brittiska samhället, men enligt Sabbagh hann hon bara driva igenom ett fåtal sociala reformer under sitt ledarskap, som helt dominerades av brexit.

The Telegraphs Christopher Hope och Camilla Timoney skriver att May misslyckades med båda sina löften – att driva igenom brexit och att ta sig an orättvisorna i samhället.

”I stället kommer hennes ledarskap bli ihågkommet för en serie ödesdigra misstag, 36 ministeravgångar och ett konservativt parti som är mer splittrat än någonsin tidigare”, skriver de.

5 tim
Angela Merkel och Emmanuel Macron.  TT
Brexit Röster om Mays avgång

Macron och Merkel hyllar May – vill se brexitbesked

Frankrikes president Emmanuel Macron vill se ett ”snabbt förtydligande” från Storbritannien om brexit efter beskedet att Theresa May kommer att avgå den 7 juni. Det säger han i ett uttalande, enligt AFP.

Macron hyllar också May för hennes ”modiga arbete” med försöken att driva igenom utträdet ur EU.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett uttalande att Tyskland hoppas kunna ”upprätthålla ett nära samarbete och en nära relation med den brittiska regeringen”.

5 tim
Läs mer om Brexit
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M). TT
Avgångskraven på Strandhäll

Kristersson pressar Lööf: Ser inget skäl att vänta

Moderatledaren Ulf Kristersson ökar pressen på Centerpartiet att fälla socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i misstroendeomröstningen nästa vecka, skriver TT.

C-ledaren Annie Lööf har sagt att hon vill ha fullt fokus på den pågående EU-valskampanjen, men att partiet kommer att bestämma sig i god tid före omröstningen 28 maj. Det köper inte Kristersson.

– Det är uppenbart att det går att fatta beslut nu i dag. Och jag ser inget skäl att man ska vänta ut EU-kampanjen. Det är två helt olika saker, säger han.

M, KD, SD och L har redan meddelat att de kommer att rösta för att fälla Strandhäll.

2 tim
Annie Lööf. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

Lööf tyst om Strandhäll: ”Omröstning är på tisdag”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kan ännu inte ge något besked kring hur partiet kommer att rösta i misstroendeomröstningen mot Annika Strandhäll (S) nästa vecka. Det framkom när hon gästade Expressens tv-program ”Bara Politik”.

– Omröstningen är på tisdag och då kommer Centerpartiet ha ett besked. Det är lite anmärkningsvärt att man försöker blanda ihop misstroendeförklaringen med den här valrörelsen, säger Lööf i programmet.

Nu menar Lööf i stället att hon vill fokusera på sakfrågor som klimatet, stärkt djurskydd och kampen mot högerextremism inför söndagens EU-parlamentsval.

Centern sitter på de avgörande rösterna eftersom M, KD, SD och L tidigare har meddelat att de kommer att rösta emot Strandhäll.

Igår 17:17
Läs mer om Avgångskraven på Strandhäll

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Junckers efterträdare
Viktor Orbán, Manfred Weber och Frans Timmermans, TT
EU-valet Junckers efterträdare

Orbán: Skillnaden mellan kandidaterna är utseendet

Det spelar ingen roll om toppnamnet för den socialdemokratiska EU-parlamentsgruppen S&D:s Frans Timmermans eller toppnamnet för den konservativa gruppen EPP:s Manfred Weber blir ny ordförande för EU-kommissionen. I alla fall om man får tro Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Bild.

– Enda skillnaden är hur de ser ut på utsidan, säger han.

Orbáns parti Fidesz ingår självt i EPP, men har varit avstängt sedan i mars. Han kallar Weber för ”en svag ledare” som ”inte längre är konservativ”.

Av de svenska partierna ingår Moderaterna och Kristdemokraterna i EPP, och Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ i S&D.

28 min
Frans Timmermans. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Junckers efterträdare

Timmermans hånas av S-topp i Rumänien: ”Partisk”

Holländaren Frans Timmermans, toppkandidaten för den socialdemokratiska gruppen S&D i Europaparlamentet och därmed en av favoriterna att bli ny EU-kommissionsordförande, har inte stöd av socialdemokraterna i Rumänien. Där hånas han i stället, skriver Politico.

Partitoppen Codrin Stefanescu för det rumänska socialdemokratiska regeringspartiet PSD har delat ett klipp med två barn som sjunger.

”Jag vill inte ha Timmermans, för han är en partisk man från tulpanernas land”, sjunger barnen i videon.

”Supersång!” skriver Stefanescu i delningstexten intill klippet. PSD har fått hård kritik av Timmermans, som bland annat har uttryckt oro för en växande korruption i landet.

Igår 20:51
Läs mer om EU-valet
EU-valet Klimatförändringarna
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Klimatförändringarna

”Valrörelsen handlar om politiker som tjafsar”

Under fredagseftermiddagen talade Greta Thunberg i Kungsträdgården i Stockholm i samband med en klimatstrejk som arrangerats av ungdomsrörelsen Fridays for Future. Globalt väntas ett tusental liknande strejker äga rum samtidigt, skriver Aftonbladet. I sitt tal tog Thunberg bland annat upp EU-valrörelsen:

– Den här valrörelsen handlar om politiker som tjafsar om frågor, som i det större perspektivet inte kommer att betyda något alls, sa Thunberg.

2 tim
Bild från klimatstrejken i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Klimatförändringarna

Röstlokal fick stänga under skolstrejk för klimatet

En lokal för förtidsröstning inför EU-valet vid Malmö Stadshus fick stänga några timmar under fredagen i och med den globala skolstrejken som pågick för klimatet, skriver Expressen.

– Anledningen är att det inte får finnas några påtryckningar eller propaganda i anslutning till röstningslokaler enligt vallagen, säger Daniel Olsson, valchef i Malmö stad.

Efter demonstrationen öppnade lokalen igen och enligt Olsson var de som tänkte rösta när lokalen var stängd förstående över situationen.

I Malmö var det drygt 200 personer som demonstrerade, enligt Expressen.

2 tim
Thunberg, XXL. Arkivbilder. TT
Klimatförändringarna

XXL-chef får lämna efter hån mot Greta Thunberg

XXL:s Sverige-vd Per Sigvardsson lämnar jobbet. Det framgår av ett pressmeddelande från sportkedjan. För några veckor sedan framkom att flera opassande inlägg skrivits på Sigvardssons Facebookkonto, bland annat om Greta Thunberg. Sigvardsson har tidigare nekat till att han själv skulle ha skrivit kommentarerna.

I pressmeddelandet skriver XXL att företaget har granskat händelseförloppet med hjälp av ett oberoende företag och att deras rapport varken kan bekräfta eller dementera Sigvardssons version. Han har själv valt att lämna sin anställning med omedelbar verkan.

5 tim
Läs mer om EU-valet