Illustrationsbild. Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om slöjförbud

SD:s motion om slöjförbud möter stort motstånd

Sverigedemokraterna i Malmö har motionerat om slöjförbud i stadens grundskolor, men förslaget saknar politiskt stöd från alla läger, rapporterar Sydsvenskan. Både skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) och oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) sågar förslaget.

– I ett fritt samhälle ska män inte bestämma över kvinnors klädsel, säger Tegnhammar.

SD i Malmö har motiverat sitt förslag med att ”värderingsstyrda slöjor” i skolan ”symboliserar religiös underkastelse”.

Läs mer

Toppnyheter

Turkiets president Erdogan.  TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Uppgift: Turkiet tänker inte stoppa flyktingar till Europa

Turkiet kommer inte längre hindra syriska flyktingar från att ta sig in i Europa. Det uppger en högt uppsatt turkisk befattningshavare för nyhetsbyrån Reuters.

Bakgrunden är striderna som just nu pågår i Idlib i nordvästra Syrien, varifrån många syrier nu väntas fly. Tidigare har Turkiet lovat att hindra syriska flyktingar med löften från EU om ett miljardbistånd.

Uppgifterna har än så länge inte bekräftats från annat håll.

1 tim
undefined

Över 30 turkiska soldater dödade i flyganfall i Idlib

Minst 34 turkiska soldater har dödats i ett flyganfall i Idlib i nordvästra Syrien, rapporterar Reuters med hänvisning till Syriska människorättsobservatoriet.

Samtidigt anklagar Ryssland Turkiet för att bryta mot den uppgörelse som finns länderna emellan, då man menar att Turkiet förser rebeller i provinsen med både artilleri och drönare.

Turkiet har skickat tusentals soldater till Idlib i ett försök att stötta rebellgrupper under en pågående regimoffensiv, som i sin tur stöttas av Ryssland.

1 tim
Strider i närheten av staden Saraqib i Idlib-provinsen. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriska rebeller: Vi har återtagit strategisk stad

Rebeller i nordvästra Syrien säger sig ha återtagit den strategiskt viktiga staden Saraqeb från presidenten Bashar al-Assads ryskstödda styrkor.

”Staden Saraqeb har befriats helt från Assads ligor”, säger Naji Mustafa, talesperson för en turkiskstödd allians av rebellgrupper, enligt TT.

Saraqeb binder samman två viktiga motorvägar i landet. Rebellerna förlorade kontrollen över staden för tre veckor sedan.

Idag 07:47
Läs mer om Syrienkriget
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Fem nya fall av coronavirus i Sverige – smittade har varit i Tyskland och Iran

Fem nya fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Det rör sig om tre personer i Västra Götaland, en person i Region Uppsala och en person i Region Stockholm.

Fallet i Uppsala rör en kvinna som vistats i Tyskland och som uppsökte vård i Sverige efter att hon fått symptom på en luftvägsinfektion.

– Patienten får nu vård i enlighet med de rutiner som gäller. Någon närmare information om hälsotillståndet kan vi i dagsläget inte lämna, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd vid Region Uppsala till TT.

Personen i Stockholm har smittats under en resa i Iran.

De två personerna i Västra Götaland har haft nära kontakt med den smittade mannen i Göteborg och upptäcktes via aktiv smittspårning.

4 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vården i Stockholm är inte redo för ett coronautbrott”

Opinion Akutmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm kollapsade i helgen. En region som inte klarar av att ge vård en vanlig söndag i februari kommer därför inte klara av ett utbrott av coronaviruset i Stockholm, skriver V-politikerna Karin Rågsjö och Jonas Lindberg på DN Debatt.

Vården i regionen är redan nu i kris, där patienter trängs på akutmottagningarna och vårdpersonalen protesterar. Vid en eventuell smittspridning kommer intensivvårdsplatserna att bli hårt belastade. Därför kräver Rågsjö och Lindberg bland annat mer resurser till sjukvården, fler vårdplatser och att sjukhusen står redo för ett större utbrott av det nya coronaviruset.

2 tim
Britta Björkholm på Folkhälsomyndigheten, smittskyddsläkare Per Follin och chefsläkare Elda Sparrelid på Region Stockholm under dagens presskonferens. Jonas Grönvik/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning kvarstår: Ingen allmän spridning i Sverige

Eftersom flera av de bekräftade fallen av coronaviruset i Sverige har vistats i områden där smittan spridit sig bedömer Folkhälsomyndigheten att det fortfarande inte råder risk för allmän spridning i landet. Det säger man på en presskonferens.

– Var noga med symptom. Känner man sig sjuk ska man hålla sig hemma, kontakta vården via telefon och hålla god handhygien, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Två av de nya fallen har också varit i nära kontakt med mannen i Göteborg som kommit hem från en resa i Italien.

Den smittade personen som vistats i Iran kom hem för tre dagar sedan utan symptom och ankom till sjukhus under torsdagen. Vården har identifierat några kontakter som ska följas upp.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Fernando Llano / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Analys: Det finns en annan smitta som sprids ohejdat

Det är fullt motiverat att länder världen över gör allt i sin makt för att stoppa spridningen av coronaviruset, men det finns samtidigt anledning att sansa sig. Det skriver Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson i en analys.

Han skriver att han inte vill bagatellisera det nya coronaviruset, men jämför det med en vanlig influensasäsong som varje år dödar omkring 200 personer bara i Sverige. Spridningen av den pågår ohejdat, skriver han.

”Detta utan att det plockas fram några ansiktsmasker eller sätts på några skyddsdräkter.”

The Atlantics Graeme Wood skriver även han om smittospridningen, men mer specifikt om den som sker i Iran. Han är starkt kritisk mot att regimen inte bara vägrat stänga ner staden Qom, man har dessutom uppmanat människor att besöka den.

”Jag fruktar att det är ett tecken på att regeringen har insett sina begränsningar, och att man på något sätt har omfamnat viruset.”

5 tim
Illustration.  Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vatikanens beslut: Stänger underjordisk turistmagnet

Vatikanen har beslutat att stänga flera underjordiska tunnlar i Italien som vanligtvis brukar vara öppna för allmänheten, rapporterar Reuters. Detta med anledning av spridningen av coronaviruset.

Tunnlarna, som även kallas för katakomber, dateras så långt tillbaka i tiden som till 100-talet. Då användes de som begravningsplatser och är populära att besöka för turister.

Beslutet motiveras med att man vill skydda både guider och turister. Katakomberna är smala och trånga och risken för att smittan ska kunna spridas där bedöms därför som hög.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Dagens börs

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

1 tim
LEFTERIS PITARAKIS / TT / NTB Scanpix
undefined

Ras i Stockholm dämpades något – SCA föll 4,8 procent

Coronasmittan fortsätter att sprida oro på världens finansmarknader. I Stockholm rasade både OMXSPI och OMXS30 över 5 procent på torsdagen innan köparna kom tillbaka sista halvtimman och handlade upp indexen något.
• OMXSPI: –3,7 procent
• OMXS30: –3,4 procent
Att nya stimulansåtgärder utlovats av Kinas centralbank gav bara tillfällig respit i nedgångarna.

Alla storbolag i OMXS30-listan stängde på minus. Defensiva aktier klarade sig bättre än mer cykliska bolag. SCA B, Hexagon och Volvo föll alla över 4 procent. Swedish Match gick bäst av storbolagen och stängde strax under nollan.

Bland morgonens rapportbolag fortsatte de senaste dagarnas fall för Powercell och aktien stängde ner runt 20 procent.

Livekasinobolaget Evolution Gaming föll över 8 procent efter att den brittiska konkurrenten Playtech rapporterat på torsdagen. Playtech spår att resultatet för 2020 kommer att bli svagare än väntat, skriver Direkt.

Idag 16:40
Illustrationsbild.  ATHIT PERAWONGMETHA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fortsatt motvind i Asien – Tokyo rasar 2 procent

Tokyobörsen fortsatte att ta täten för nedgångarna på Asienbörserna under torsdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: −2,1%
• Shanghai: +0,1%
• Shenzhen: +0,2%
• Hang Seng: +0,3%
• Kospi: −1,1%
Under natten meddelade USA:s president Donald Trump att vicepresident Mike Pence leder Vita husets insatser mot coronaviruset, men att risken för att smittan ska spridas i USA är fortsatt låg. Det motsäger den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, som snarare anser att ett utbrott i USA är en tidsfråga.

Under natten bekräftades också ett nytt virusfall i Kalifornien, hos en person som inte har varit utomlands. Därmed kan fallet vara det första av inhemsk smitta i USA, rapporterar New York Times.

Tisdagen var den första dagen då fler nya fall registrerades utanför Kina än i Kina. Hälften av de nya fallen rapporterades från Sydkorea, vars centralbank på torsdagsmorgonen något oväntat valde att lämna styrräntan oförändrad med motiveringen att det är för tidigt att bedöma den totala inverkan som viruset kommer att få på ekonomin.

Idag 04:54
Läs mer om Dagens börs
Isaac Kiese Thelin.  LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

Omdiskuterat mål sänkte MFF: ”Han bad om ursäkt”

Malmö FF åkte på ett tufft mål i baken bara minuter innan första halvlek var över i kvällens förlustmatch hemma mot Wolfsburg. Målet blev omdiskuterat och blev godkänt först efter VAR-granskning.

Efter målet var MFF-spelarna märkbart irriterade eftersom flera av dem slutade spela när linjedomaren felaktigt vinkade för offside.

– Han (domaren) bad om ursäkt, men det är för sent, säger Isaac Kiese Thelin enligt Kvällsposten.

I och med förlusten med 3–0 är MFF utslaget ur Europa League.

1 tim
Malmö deppar.  LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Malmö FF är utslaget efter storförlust mot Wolfsburg

Malmö FF förlorade hemma mot Wolfsburg i den andra sextondelsfinalen i Europa League, och skåningarna var heller aldrig nära att skaka tysklaget.

Strax före halvtidsvilan gjorde Wolfsburg 1–0 – en riktig kalldusch för MFF. Målet kom när linjedomaren hade flaggat för offside, men efter VAR-granskning valde domaren ändå att döma mål. Av reprisbilderna att döma var det inte heller någon offside men MFF-spelarna var arga eftersom flera av dem slutat spela.

20 minuter in på den andra halvleken var det dags igen, när Wolfsburg utökade ledningen till 2–0. Bara ett par minuter senare gjorde tyskarna även 3–0, vilket fastställde slutresultatet.

Wolfsburg vann den första matchen med 2–1, och är vidare till åttondelsfinal med totalt 5–1

3 tim
Läs mer om Europa League 19/20
Robin Alvarez.  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
SHL 19/20

Skellefteå med formtopp – tog hem nionde raka segern

Skellefteå tog nionde raka segern i SHL efter vinst i kväll borta mot Brynäs. Detta trots att Brynäs ledde med två mål efter första perioden, skriver Sportexpressen.

När första periodvisslan ljöd hade hemmalaget ledningen med 3–1, men Skellefteå vände sedan i andra och tredje perioden. Jesper Frödén sköt 2–3, Robin Alvarez kvitterade och Darren Norwick gav gästerna ledningen.

Alvarez kunde senare även utöka och fastställa slutresultatet till 5–3.

2 tim
Djurgårdens Michael Haga och HV71:s Lias Andersson.  Bildbyrån.
undefined

Hemmastarka Djurgården helt överkörda på bortaplan

Djurgården har 13 raka SHL-hemmavinster på Hovet, men på bortaplan går det tyngre. I kväll förlorade man med hela 7–1 borta mot HV71 i Jönköping.

Stockholmarna fick en tung start direkt när Tom Nilsson fick sätta sig på utvisningsbänken redan efter sju sekunder, och i det efterföljande power play-spelet kunde HV71 ta ledningen. Därifrån gick det sedan bara utför för Djurgården.

– Riktigt piss. Det är riktigt dåligt, säger bortalagets Michael Haga enligt C More.

2 tim
Marcus Ersson.  JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
undefined

Berättar efter svåra skadan: ”Känns så klart för jävligt”

Brynässpelaren Marcus Ersson har för tillfället nästan ingen syn alls på ena ögat efter den ögonskada han ådrog sig i matchen mot Djurgården för knappt en månad sedan, då han fick Jacob Josefsons skridsko i ansiktet. Det berättar han för SVT Sport.

– Det känns så klart för jävligt, säger han.

Efter matchen mot Djurgården har han gjort två operationer av ögat och flera är att vänta. Han säger att tiden efter skadan har varit väldigt jobbigt.

6 tim
Läs mer om SHL 19/20

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund