Nöje & kultur

Seinfeld anklagas för idéstöld efter Netflixsuccén

Jerry Seinfeld anklagas för att ha stulit idén till sin bil- och kaffeserie ”Comedians in cars getting coffee”, skriver TMZ. Det är den amerikanske producenten och regissören Christian Charles som hävdar att han presenterade idén för Seinfeld redan 2002, men att komikern då tackade nej. Charles har nu lämnat in en stämningsansökan där han hävdar att Seinfeld snott idén.
Seinfelds advokat kallar stämningen ”inbilsk” och att säger att orsaken till stämningen enbart är att serien blivit en sådan succé.

Jerry Seinfeld. Charles Sykes / TT / NTB Scanpix

Toppnyheter

Odaterat fotografi av diktatorn Kim Jong-Un, från nordkoreanska myndigheter. Ledaren inspekterar ett järnvägsbygge. ????? / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nordkorea: Olyckligt att USA ställt in planerat möte

Att USA ställt in det planerade mötet med Nordkorea är ”olyckligt”, säger diktaturen i ett uttalande enligt The Guardian. Landet uppger fortfarande att det är öppet för att genomföra mötet.
– Vi uttrycker vår vilja att sitta ner, ansikte mot ansikte, med USA och lösa problem när som helst och i vilken form som helst, säger Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye-Gwan i uttalandet.
The Guardian skriver att Nordkorea genom sitt svar försöker placera skulden för den uppkomna situationen på USA. Landet har konsekvent försökt framställa sig som den part som driver på framgångar.
Donald Trump meddelade plötsligt i går att samtalen, som skulle ha hållits den 12 juni i Singapore, ställs in. Officiellt heter det att Nordkoreas ”ilska och öppna aggression” är grund för beslutet. Källor har också uppgett att Nordkorea inte dykt upp vid förberedande möten.

2 tim
Nordkoreakrisen

Tv: Här sprängs tunnlarna vid Nordkoreas testplats

I går fick utländska journalister bevittna när tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för kärnvapenprov sprängdes. Journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina var på plats.
Enligt Sky News korrespondent befann reportrarna sig 500 meter från detonationen.
– Man kände värmen, sa han i en kommentar till den egna kanalen.
Enligt The Telegraph fokuserade sprängningarna på tre tunnlar och flera byggnader i omgivningarna. Nordkorea höll en ceremoni efteråt där företrädare för kärnvapenprogrammet närvarade.
– Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter, sa CBS korrespondent Ben Tracy som pekade på att inga oberoende experter kunnat verifiera att Nordkorea hållit sitt löfte om att förstöra testplatsen.

1 tim
Donald Trump NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trump efter inställda mötet: ”Militären är redo”

Den amerikanska militären är redo om Nordkorea skulle göra något dåraktigt eller vårdslöst. Det säger Donald Trump efter torsdagens beslut om att ställa in mötet med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, rapporterar flera medier. Samtidigt öppnade han för fortsatt dialog med Kim Jong-Un, och uteslöt inte att mötet kan hållas vid ett senare tillfälle.
– Om Kim Jong-Un väljer att delta i konstruktiva samtal och handlingar så är jag redo, sa Donald Trump.
Till dess kommer USA att sätta press på landet och fortsätta sina hårda sanktioner, meddelade presidenten.

Igår 17:05
Läs mer om Nordkoreakrisen
TT
Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Omvärlden oroas – manar till fortsatt fredlig dialog

Den ryske presidenten Vladimir Putin beklagar att Donald Trump har ställt in det planerade mötet med Kim Jong-Un och hoppas att ett möte mellan länderna fortfarande kan bli av. Det sa han på torsdagen vid en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron, som även han beklagade beslutet.
– Vi hade hoppats på tydliga steg mot avspänning på den koreanska halvön och en början på kärnvapennedrustning, sa den ryske presidenten enligt AFP.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker ”djup oro” över utvecklingen. Sveriges utrikesminister Margot Wallström manar båda parter till att visa återhållsamhet och fortsätta dialogen: ”Diplomati är den enda vägen framåt för att nå en fredlig lösning”, skriver hon på Twitter.

Igår 21:50
Ett mynt som gjordes för det nu inställda mötet mellan Trump och Kim STR / AFP
Trumps USA Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Analys: Trump och Kim lyckades inte kommunicera

USA:s och Nordkoreas havererade försök till ett möte liknar filmen Lost in Translation, som skildrar språkförbistringen när en amerikansk skådespelare irrar runt i Tokyo. Det menar Wall Street Journals Gerald F. Seib i en analys. Mötet mellan länderna ställdes in då ledarna inte lyckades kommunicera, anser han.
CNN:s Chris Cillizza skriver om hur Donald Trump både vill medla fred på koreanska halvön och samtidigt bli erkänd som en tuff förhandlare som inte tappar ansiktet. I valet mellan att skriva historia och att undvika att göra en dålig deal så väljer Donald Trump det senare, enligt hans analys.
New York Times och Politico har gått igenom brevet till Kim Jong-Un rad för rad och pekar på att Donald Trump fortfarande håller dörren öppen för fortsatt dialog.

Igår 19:02
Arkivbild Kim Kyung-hoon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Sydkorea om inställda mötet: ”Djupt beklagligt”

Sydkoreas president Moon Jae-in beklagar att USA:s möte med Nordkorea är inställt, rapporterar AFP
– Kärnvapennedrustningen på den koreanska halvön och en varaktig fred är en historisk uppgift som inte kan ges upp eller fördröjas, sa presidenten vid ett nationellt säkerhetsmöte på torsdagen.
Sydkorea, som har varit delaktigt i att få till stånd ett möte mellan USA och Nordkorea, tycktes oförberett på Donald Trumps beslut på torsdagen att ställa in det planerade mötet. Det skriver Washington Posts Tokyo-korrespondent Anna Fifield på Twitter.

Igår 16:04
Läs mer om Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner
Harvey Weinstein, arkivbild. John Carucci / TT / NTB Scanpix
Anklagelserna mot Weinstein

Källa: Weinstein kommer att åtalas för våldtäkt

Filmproducenten Harvey Weinstein kommer att åtalas för våldtäkt mot en kvinna och för att ha tvingat en annan att ge honom oralsex, säger en källa med insyn i utredningen till CNN.
Polis och åklagare i New York väntas utfärda en arresteringsorder mot Weinstein i dag, enligt New York Times, och han väntas överlämna sig själv. Weinsteins advokat Benjamin Brafman har avböjt att kommentera uppgifterna.
Sexbrottsanklagelser mot Weinstein utreds även i Los Angeles och London efter att en lång rad kvinnor vittnat om övergrepp. Själv har Weinstein nekat till att ha utfört sexuella aktiviteter utan samtycke.

36 min
Harvey Weinstein. Arkivbild. Remy de la Mauviniere / TT / NTB Scanpix
Anklagelserna mot Weinstein

Harvey Weinstein väntas överlämna sig till polisen

Utredare i New York förbereder sig för att gripa sexbrottsanklagade Harvey Weinstein i dag, rapporterar New York Times. Enligt uppgifter kommer Weinstein dock att överlämna sig själv till myndigheterna på morgonen.
Gripandet planeras efter en flera månaders lång utredning gällande de anklagelser om sexbrott mot flera kvinnor som Weinstein anklagas för.
Minst 75 kvinnor ha trätt fram i media och vittnat om övergrepp, trakasserier och olämpligt beteende från Weinsteins sida.

Igår 19:52
Steve Crisp / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Weinstein

Federala åklagare utreder Weinstein för sexbrott

Federala åklagare i New York har påbörjat en utredning om den tidigare filmmogulen Harvey Weinsteins och de sexbrott han misstänks för, uppger källor för Wall Street Journal. Utredningen sker mot bakgrund en växande frustration över att lokala åklagare inte har kommit fram i sina utredningar.
Åklagarna tittar bland annat på om Weinstein lurat kvinnor att resa över delstatsgränser i syfte att utsätta dem för sexualbrott.
Harvey Weinstein har anklagats av ett stort antal kvinnor för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt.

23 maj
Läs mer om Anklagelserna mot Weinstein