V-ledaren Jonas Sjöstedt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”(Själv)god vänster har inte rätt att tysta andra”

Opinion Ett tiotal nedrivna valaffischer i Staffanstorp är föremål för dagens ledare i både Expressen och Sydsvenskan. Enligt Moderaterna – det var deras affischer som revs ner – är det medlemmar i Ung Vänster som ligger bakom tilltaget.

Expressens ledarsida kritiserar ett uttalande från ordföranden för Ung Vänster Skåne, Ylva Aspelin, som sagt att hon tycker det är bra att folk reagerar mot vad som står på M:s affischer. Inte heller från Jonas Sjöstedt har det kommit något avståndstagande. ”Att man tillhör den (själv)goda vänstern ger ingen rätt att tysta meningsmotståndare”, skriver ledarsidan.

Hur skulle det sett ut om det var SD:s ungdomsförbund som saboterade V:s valaffischer, frågar sig Sydsvenskans ledarsida och menar att Jonas Sjöstedt i så fall hade rört upp ”himmel och jord” – på goda grunder.

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Smålandsposten (moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk):

Opinion Jämna veckor

Barometern (moderat):

Dala-Demokraten (socialdemokratisk):

Dalarnas Tidningar (oberoende liberal):

Hallands Nyheter (centerpartistisk):

Nerikes Allehanda (oberoende liberal):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Piteå-Tidningen (socialdemokratisk):

Skånska Dagbladet (center):

Smålandsposten (moderat):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Värmlands Folkblad (socialdemokratisk):

Västerbottens Folkblad (socialdemokratisk):

Västerbottens-Kuriren (frisinnad liberal):

Om ledarsvepet

Opinion Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Toppnyheter

Arkivbild: En kvinna tillhörande den nomadiska folkgruppen Fulani samlar vatten till sin familjs boskap vid en brunn i Gadabeji, i Nigerias grannland Niger. SUNDAY ALAMBA / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Ändrat klimat och växande jordbruk ökar spänningar

Våldet mellan jordbrukare och boskapsskötande herdar i Nigeria målas ofta upp som en etnoreligiös konflikt mellan de huvudsakligen muslimska herdarna och de huvudsakligen kristna jordbrukarna. Men många experter och politiker menar att det är klimatförändringar och ett expanderande jordbruk som ligger bakom konflikten, rapporterar Reuters.

Den slutsatsen dras också i en ny rapport från Amnesty International.

”Grunden till denna konflikt har inget att göra med religion eller etnicitet, det handlar i stor utsträckning om mark och tillgång till bete. Men på grund av säkerhetsstyrkornas misslyckanden används konkurrens om resurser på vissa ställen som förevändning för att döda i enlighet med etniska eller religiösa grupperingar”, säger Nigerias Amnesty-chef Osai Ojigho i ett pressmeddelande.

9 min
Arkivbild: Offer för en attack som skylls på boskapsskötare begravs i staden Makurdi.  AP / TT / NTB Scanpix
Jordbrukskonflikten i Nigeria

Eskalerande konflikt i Nigeria – över 3 600 döda

Konflikter mellan jordbrukare och herdar i Nigeria har eskalerat på senare tid. Sedan 2016 har över 3 600 människor dödats, enligt en rapport från Amnesty International.

Attackerna uppges ofta vara välplanerade och i vissa fall ska automatvapen ha använts.

Konflikterna mellan jordbrukare och boskapsskötare har pågått i årtionden, men den har blivit mer våldsam på senare tid på grund av att försämrade förhållanden tvingat boskapsägare att röra sig söderut för betesmarker, rapporterar TT.

1 tim
Läs mer om Jordbrukskonflikten i Nigeria
Valet 2018 Budgetstriden
Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered TT
Valet 2018 Budgetstriden

Minskat stöd till solenergin nästa år i M+KD-budget

Som en effekt av den nya M+KD-budgeten kommer det statliga investeringsstödet för solceller att nästan halveras under nästa år, skriver Ekot.

Om en villaägare sätter upp solceller på taket i dag kan staten stå för 30 procent av kostnaden, men från och med nästa år halveras detta till omkring 15 procent.

Moderaternas energipolitiske talesperson Lars Hjälmered säger till Ekot att det är roligt att enskilda och företag har investerat mer än någonsin i solceller - men att alla energislag måste klara sig på sina egna meriter.

1 tim
Arkivbild.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Budgetstriden

Oro på Naturvårdsverket – lägre anslag i nya budgeten

I den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen i veckan minskar anslagen till Naturvårdsverket med 40 procent, skriver TT.

– Jag kan bara konstatera att det är väldigt stora nedskärningar, säger generaldirektören Björn Risinger.

Enligt honom kan konsekvenserna bli att det så kallade Klimatklivet och elfordonspremien stängs ner och att anslagen för skydd och skötsel av naturområden som myndigheten hanterar halveras.

Igår 19:23
Bild från manifestationen. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Protest mot M/KD-budget: ”Den gynnar bara de rika”

Politiker, organisationer och väljare samlades på söndagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot M:s och KD:s budget, skriver TT.

Bland talarna fanns bland andra Jonas Sjöstedt (V), Alice Bah Kuhnke (MP) och företrädare för organisationer som Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Jag är här för att visa mitt missnöje mot budgeten. Det är en tillbakagång på olika plan vad gäller klimatet och välfärden och den gynnar bara de rika, säger demonstranten Agnes Lansrot.

Liknande demonstrationer hålls under dagen även i Lund och Visby – och på onsdag i Göteborg, Umeå och Örebro.

Igår 15:03
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund