V-ledaren Jonas Sjöstedt. SVT
Fallet Gui Minhai

Sjöstedt rasar mot hemligt möte: ”En oerhörd skandal”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt reagerar starkt mot uppgiften att Sveriges ambassadör i Peking arrangerat möten kring den fängslade förläggaren Gui Minhai utan att meddela UD, skriver SVT Nyheter. ”En oerhörd skandal”, kallar han det.

– En svensk ambassadör har gått en diktaturs ärenden och försökt tysta dottern till en svensk som är politisk fånge i Kina, säger han i Aktuellt.

UD utreder just nu ambassadören Anna Lindstedts agerande. Enligt Sjöstedt bekräftar hans kontakter att det gått till så som dottern Angela Gui beskriver det. Hon har hävdat att ambassadören var positiv till de kinesiska affärsmännens förslag på mötet.

Toppnyheter

ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen efter skandalen

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger Bengtzboe till TT.

Enligt Bengtzboe har det handlat om slarv från hans sida och att han missat att uppdatera sin folkbokföringsadress.

3 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

M-ledaren välkomnar avgång: ”Rätt slutsats”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det är bra att Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått” skriver M-ledaren i en kommentar till TT.

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe avgår från uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som M:s talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

1 tim
Läs mer om Politikernas kvitton
 Elisabeth Svantesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

M om regeringens budget: ”Skickar helt fel signaler”

I sin gemensamma budgetmotion vill M och KD ge mer pengar till polis och äldreomsorg och istället spara på bland annat klimatsatsningar, skriver TT.

M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen gör helt fel som tar 232 miljoner kronor från polisen i den liggande budgeten för 2019.

– I en tid då otrygghet och brottslighet ökar så skickar det helt fel signaler, säger hon till TT.

Regeringen pekar på att de pengarna överförs till Kriminalvården eftersom den myndigheten samtidigt får överta ansvaret för olika transporter från polisen.

33 min
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Oppositionens budgetförslag

M och KD vill satsa mer på polis och äldreomsorg

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget, skriver TT.

Partierna vill ge mer pengar till polis och äldreomsorg och sparar istället på bland annat klimatsatsningar.

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den M-KD-budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att de båda oppositionspartierna för kommande år kommer att ha separata ekonomiskpolitiska förslag.

4 tim
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Jimmie Åkesson, partiledare, Katja Nyberg och Clara Aranda presenterar partiets budget under en pressträff i riksdagens presscenter.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

SD:s vårbudget: Mer till psykiatrin, nej till flygskatt

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin vårbudgetmotion. Partiet vill att kriminalvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, vilket går att jämföra med regeringens löfte om 300 extra miljoner till myndigheten i år.

Förutom kriminalvården lyfter SD den psykiska ohälsan som ett prioriterat område. Här säger partiet nej till regeringens besparing i år på 90 miljoner kronor. För de kommande tre åren vill SD satsa 800 miljoner kronor extra per år för att möta den psykiska ohälsan.

SD föreslår även 300 miljoner kronor mer till kommunsektorn i år och 6 miljarder de kommande tre åren, samt mer pengar till bland annat inlandsbanan och Österleden.

SD föreslår även att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, vilket partiet lyfte på SvD Debatt i morse.

1 tim
Läs mer om Oppositionens budgetförslag
Barn från muslimska familjer som sökt skydd i ett flyktingcenter av rädsla för hämndattacker Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Rädslan för hämnd växer efter terrorism i Sri Lanka: Hundratals muslimer flyr

Muslimer flyr från den lankesiska staden Negombo efter hot om vedergällning, rapporterar The Guardian. Negombo var en av de städer som drabbades när en rad självmordsdåd utfördes mot lyxhotell och kristna kyrkor i söndags.

Omkring 100 av de 359 människor som dödades befann sig i kyrkan St. Sebastian i Negombo. På onsdagen trängde hundratals muslimska sig in i bussar som körde bort från hamnstaden.

– Lokala lankeser har attackerat våra hus på grund av bomberna och explosionerna som ägt rum här, säger Adnan Ali som har pakistansk bakgrund till Reuters.

AFP skriver att många ur den muslimska minoriteten som tidigare flytt förföljelse i länder som Pakistan, Afghanistan, Yemen och Iran nu kastas ut från sina hem.

30 min
Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

4 tim
Anusha Kumari 43, en av de skadade i terrordådet i Sri Lanka. LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Terrordåden i Sri Lanka

”Inte överraskande med välutbildade terrorister”

De åtta män och en kvinna som utförde terrordåden i Sri Lanka uppges till största delen ha haft över- och medelklassbakgrund. Det borde inte överraska någon, skriver Washington Posts Siobhán O’Grady i en analys. Terrorister som utför självmordsdåd har ofta högre utbildning än lokalsamhället, skriver hon med hänvisning till forskning.

När IS tog på sig dådet gjorde man det bland annat på språket tamil, konstaterar The Atlantics Krishnadev Calamur. Terrorgruppen har alltså tillgång till personer med kunskap om regionala språk. Det pekar på att gruppen rekryterar utbildade personer för sofistikerade propagandainsatser, skriver Calamur.

The Diplomats Harsh V. Pant skriver i en analys att terrordåden understryker en regional trend som måste hanteras. Om IS verkligen haft en ideologisk roll och det finns en koppling till lokala militanta organisationer kräver det ökat samarbete mellan bland annat Indien, Sri Lanka och Bangladesh för att bryta utvecklingen.

6 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

2 tim
Ylva Johansson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Regeringen föreslår nya direktiv för Las i utredning

Regeringen kommer att tillsätta en utredning som ska se över delar av arbetsrätten. Utredningen får i uppdrag att titta på tydligt utökade undantag från turordningsreglerna, sist in fört ut, samt lägre kostnader vid uppsägningar.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att beslutet har föregåtts av intensiva förhandlingar.

– Det är smärtsamt för oss, säger hon.

Utredningen görs i enlighet med Januariavtalet som slöts mellan regeringen, C och L

4 tim
Ylva Johansson (S) och LO-borgen i Stockholm. Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

Källor: Regeringen på väg att spika ändrad arbetsrätt

Regeringen har spikat en utredning om arbetsrätt som kommer att göra det lättare att säga upp anställda och som ger fler undantag i Las. Det uppger källor för Aftonbladet.

Tidningen skriver att frågan är mycket svår inom S, särskilt när det kommer till de fackliga leden. Flera reagerar nu på hur partiet är villigt att inskränka arbetsrätten.

– Otroligt att man gör det här inte ens en vecka före första maj, arbetarrörelsens egen dag, säger en S-källa till Aftonbladet.

Enligt den överenskommelse som regeringen gjort med C och L ska en modernisering av Las, lagen om anställningsskydd, genomföras till 2021.

Igår 20:08
Läs mer om Överenskommelsen
Rysslands president  Vladimir Putin presenterar ett koreanskt svärd för Nordkoreas diktator Kim Jong Un under deras möte i Vladivostok. TT
Nordkoreakrisen

Putin efter mötet: Kim Jong-Un behöver garantier

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara nöjd med mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Enligt Putin var det ett öppet samtal där Nordkoreas ledare pratade om det spända läget på Koreahalvön. Nordkorea är enligt den ryska ledaren redo att nedrusta men Putin betonade att Pyongyang behöver garantier för säkerhet och självständighet.

Putin uppger att han kommer diskutera mötets innehåll med Kina och med USA – det sistnämnda på Kims direkta uppmaning enligt Putin.

Efter mötet kom inga formella överenskommelser.

1 tim
Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

Idag 04:18
SHAMIL ZHUMATOV / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Putin: Vill stärka positiv utveckling på Koreahalvön

Vladimir Putin stödjer de pågående försöken till nedtrappning på Koreahalvön och vill stärka de ekonomiska banden. Det sa Rysslands president när han mötte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Mötet är det första mellan de båda ledarna.

– Jag är övertygad om att ert besök i Ryssland [...] kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur vi kan lösa situationen på Koreahalvön och vad Ryssland kan göra för att stötta den positiva processen som pågår, sa Putin innan de båda inledde dagens samtal.

Idag 04:44
Läs mer om Nordkoreakrisen
Federica Mogherini, arkivbild. Fabrice Coffrini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

EU-kritik mot Putin: Attack mot Ukrainas suveränitet

Ryssland attackerar Ukrainas suveränitet genom sitt beslut att förenkla processen för invånare i de separatistkontrollerade områdena av landet att få medborgarskap. Det säger en talesperson för EU:s utrikeschef Federica Mogherini enligt Reuters.

I uttalandet kräver EU att Ryssland upphör med sina försök att ”stabilisera Ukraina och förvärra konflikten”.

Även Tyskland och Frankrike reagerar kritiskt på president Vladimir Putins initiativ. Det undergräver Minskavtalet från 2015 som skulle skapa förutsättningarna för en fredlig lösning i östra Ukraina, skriver Tysklands utrikesdepartement i en kommentar.

1 tim
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. GENYA SAVILOV / AFP
Maktskiftet i Ukraina

Efter valet: Ukraina inför lag för att stärka ukrainska

På torsdagen röstade Ukrainas parlament igenom en lag som som ska stärka det ukrainska språket i landet, skriver AFP. Bland annat ska alla myndigheter alltid kommunicera på ukrainska och lagen ska också öka andelen tv-program och radioprogram på ukrainska.

Omröstningen kommer tätt inpå att rysktalande Volodmyr Zelenskyj valts till president i Ukraina och den nya lagen vänta uppröra den Rysslandsspråkiga befolkningen och Ryssland.

3 tim
Arkivbild. Donetsk i östra Ukraina, 2014. Evgeniy Maloletka / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Maktskiftet i Ukraina

Ryska pass erbjuds till invånarna i östra Ukraina

Det ska bli lättare för personer som bor i de separatistiska territorierna i östra Ukraina att få ryska pass. Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under ett dekret som ger invånarna i Donbassområdet en snabb väg till medborgarskap, rapporterar internationella medier.

Putins agerande ses som en utmaning riktad mot Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj, enligt BBC. Företrädare för Zelenskyj har i ett inlägg på Facebook kallat Ryssland för en ”angriparstat som för krig mot Ukraina”.

– Vi har ingen önskan om att skapa problem för den nya ukrainska ledningen, säger Putin.

4 tim
Läs mer om Maktskiftet i Ukraina

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Lettiska huvudkontoret i Riga. Arkivbild. Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Analys: Svårt att se uppsida i pudlande Swedbank

Swedbank pudlar och viftar på svansen. Plötsligt medger vd:n att tidigare utredningar har haft brister och en hel enhet ska nu bekämpa ekonomisk brottslighet. Med andra ord gör alltså banken det den borde ha gjort direkt efter Uppdrags Gransknings avslöjande, skriver SvD:s Birgitta Forsberg om beskedet som lämnades i samband med morgonens rapportsläpp.

”Från tondöv till perfekt gehör […] Det hela luktar pr-byrå lång väg”, skriver hon.

DI:s Agneta Jönsson siktar in sig på siffrorna och aktievärderingen. Åtta gånger vinsten med en förväntad direktavkastning på drygt 9 procent är på tok för billigt – om allt vore som vanligt, skriver hon.

Den misstänkta penningtvätten i Baltikum är elefanten i rummet och dessutom är ett återkommande orosmoln om Swedbank kan försvara sin stora marknadsandel bland svenska bolån.

”Dagens rapport och penningtvättsrabatten gör det svårt att se någon större uppsida i aktien närmaste månaderna”, skriver Jönsson.

41 min
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank inför särskild enhet mot penningtvätt

Swedbank inför en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet, meddelar bolaget i samband med släppet av delårsrapporten. Den nya enheten ska fokusera på att förhindra penningtvätt, åtgärder mot terrorismfinansiering, bedrägerier samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet, skriver Swedbank.

Styrelsen i Swedbank har även rekryterat externa rådgivare som ska bistå i den pågående utredningen av penningtvätt.

”Med anledning av den senaste tidens rapportering och pågående utredningar behöver förtroendet för Swedbank och dess regelefterlevnad återställas”, skriver banken.

Idag 05:31
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Starkt resultat från Swedbank

Swedbanks välbevakade räntenetto växte ungefär som väntat i det första kvartalet, visar den färska rapporten.

Rörelseresultatet kom däremot in klart bättre än väntat. Lägre kostnader och kreditförluster än väntat ligger bakom uppgången. Framåt spår banken dock ökade kostnader på 1 miljard kronor under 2019 utöver det tidigare kostnadstaket på 17 miljarder. Ökningen beror delvis på att digitaliseringen av vardagliga banktjänster blir dyrare än tidigare prognos, skriver banken.

Men 650 miljoner av dessa gäller kostnader för penningtvätt, säger tillförordnade vd:n Anders Karlsson till Direkt. Bankens kunder har varit oroliga, men kundflykten har varit begränsad, säger Karlsson. I samband med rapportsläppet meddelade Swedbank att de skapar en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Resultaten gäller till största delen sparkade vd:n Birgitte Bonnesens sista tid i banken. Bonnesen lämnade 28 mars vilket var det första kvartalets näst sista veckodag.

Idag 05:32
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank