Håkan Sjöstrand. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Sjöstrand: ”Ett märkligt och felaktigt beslut”

Svenska fotbollförbundet har ännu inte fått någon officiell bekräftelse på att Rumänien frias från anklagelserna om rasism mot anfallaren Alexander Isak, rapporterar Sportbladet.

– Men om jag utgår från det som rumänska fotbollförbundet publicerat är korrekt är det ett märkligt och felaktigt beslut, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Både Alexander Isak och mittfältaren Robin Quaison vittnade om att de utsatts för rasism under EM-kvalet mot Rumänien i Bukarest 15 november.

Toppnyheter

Soldat i Beiruts skadade hamn.  Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Beirut

Hamnchef i Beirut gripen efter explosionerna

Libanesiska myndigheter har gripit 16 hamnarbetare i den pågående utredningen efter explosionerna i huvudstaden Beirut, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån NNA.

– Chefen för Beiruts hamn, tullchefen och flera andra höga tjänstemän inom tull och hamn är bland de gripna, säger SVT:s korrespondent Stina Blomgren i Morgonstudion.

Bland de gripna ska också finnas arbetare ansvariga för underhållsarbetet i den lagerlokal där 2 750 ton ammoniumnitrat förvarades. Ämnet ligger enligt myndigheterna bakom explosionerna, men exakt vad som orsakat antändningen är fortfarande oklart.

1 tim
Explosionerna orsakade stor förödelse.  Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Därför hamnade den farliga lasten i Beiruts hamn – kaptenen: ”De var giriga”

De 2 750 ton ammoniumnitrat som orsakade explosionen i Beirut skulle aldrig ha hamnat där. Det säger kaptenen på det ryskägda fartyget Rhosus som transporterade lasten.

Ammoniumnitratet skulle till Moçambique när de fick order att gå in i Beiruts hamn för att hämta extra last, berättar Boris Prokosjev för Reuters. De skulle transportera vägutrustning mellan Beirut och Akaba för att betala passeringen genom Suezkanalen.

– De var giriga, säger Prokosjev till Reuters.

Men fartyget var gammalt och de kunde inte få med sig allting.

Efter det drogs Rhosus in i en långdragen juridisk tvist om hamnavgifter. Prokosjev och en rad advokater anklagade ägarna för att överge fartyget som inte kunde ta sig vidare och ammoniumnitratet lastades in i en hangar i hamnen. Fartyget och besättningen blev kvar i nästan två år i hamnen innan en libanesisk domare till slut tog beslutet att frige besättningen.

Läs hela historien i länkarna nedan.

Igår 22:16
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Coronaviruset Jakten på botemedel
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Jakten på botemedel

T-cellsimmunitet påverkar inte svenska siffror

T-cellsimmuniteten påverkar inte beräkningarna av den svenska smittspridning, rapporterar Vetenskapsradion. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att man har överskattat smittspridningen i Sverige.

– Nej det tror jag inte, för vi har egentligen aldrig räknat med t-cellsimmuniteten som en del i de studier vi har gjort.

Tidigare i veckan kom rapporter om att så många som en tredjedel redan kan ha t-cellsimmunitet via exempelvis tidigare förkylningar, men det är oklart varifrån t-cellerna kommer.

11 min
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca nära Japan-avtal om 100 miljoner doser

Astra Zeneca är nära att teckna ett avtal med Japan om att leverera 100 miljoner doser av det coronavaccin som bolaget utvecklar, rapporterar Kyodo News.

Läkemedelsjätten har tidigare meddelat att man kommer leverera sitt covid-19-vaccin utomlands i september och förväntas inleda kliniska prövningar i Japan senare denna månad.

Astra Zeneca har fört diskussioner med bland annat Japan, Ryssland och Brasilien om att leverera sitt potentiella vaccin, som går under namnet AZD1222, skriver Finwire.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild.  Dado Ruvic / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Tiktok

Kinas svar: Anklagar USA för ”politisk manipulation”

Det kinesiska utrikesdepartement anklagar nu USA för ”politisk manipulation” efter att Donald Trump utfärdat en exekutiv order som förbjuder amerikaner från att göra affärer med Tencent och Tiktok-ägaren Bytedance. Det rapporterar AFP.

Enligt Reuters motsätter sig Kina presidentens order och säger i ett uttalande att de kommer att ”försvara kinesiska företags rättigheter och intressen”.

34 min
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Början på ett it-krig – Apple kan drabbas

Kina skulle kunna svara på Trumps attack mot Tiktok och Wechat genom att blockera Apple eller Microsoft. Det säger Nana Otsuki, chefsanalytiker på Monex Securities, till Reuters.

– It-sektorn ser allt mer splittrad ut i två läger. Det vi ser är kanske bara början på ett informationsteknologiskt krig, säger hon.

Konsultbolaget Eurasia Groups teknikchef Paul Triolo beskriver Trumps agerande som en ny vattendelare i supermakternas ”kalla teknologikrig”, enligt Bloomberg.

2 tim
Donald Trump. TT
undefined

Donald Trump utfärdar order – bannlyser Tiktok

Donald Trump har utfärdat en exekutiv order som förbjuder alla amerikanska transaktioner med de kinesiska teknikjättarna Tencent och Bytedance, rapporterar flera medier.

Tencent äger den populära meddelandetjänsten Wechat medan Bytedance är ägare till den omtvistade videoappen Tiktok. Presidentens order kommer att träda i kraft om 45 dagar och betyder i praktiken att apparna blir bannlysta i USA, skriver CNBC.

Trump hävdar att Wechat automatiskt samlar in stora mängder information från sina amerikanska användare som skulle kunna komma i händerna på det kinesiska kommunistpartiet. Han varnar samtidigt för att Tiktok kan användas till desinformationskampanjer som gynnar kommunistpartiet.

”USA måste vidta aggressiva åtgärder mot ägarna av TikTok för att skydda vår nationella säkerhet”, skriver Trump i ordern.

5 tim
Läs mer om Kritiken mot Tiktok
Larsson, Billström. Arkivbilder. TT
Migrationssamtalen

Migrationskommitténs sista möte: ”Misslyckande”

Under fredagen samlades Riksdagens migrationskommitté för sitt sista sammanträde.

Kommittén kommer inte presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig utan i stället lägga fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom samtliga förslag är Socialdemokraterna.

– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, säger Tobias Billström (M) till TT.

2 min
Annika Hirvonen-Falk (MP), Isabella Lövin (MP) och Per Bolund (MP).
undefined

MP: Flera migrationsförslag försämrar integrationen

Opinion Flera förslag inom flyktingpolitiken försämrar möjligheten till effektiv integration, skriver MP:s språkrör Isabella Lövin och Per Bolund tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen-Falk, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Debattörerna skriver att de är bekymrade över argument som ”vi måste klara integrationen först”.

”Detta argument faller platt när de samtidigt driver reformer som kraftigt försvårar integrationen som korta uppehållstillstånd och försämrad familjeåterförening”, skriver de.

Debattörerna hävdar också att Moderaternas migrations- och integrationspolitik är farlig då de menar att den inte är grundad på vad som är bäst för samhället, utan ”på vad partistrateger tror är bäst för Moderaterna”.

Igår 19:41
Thomas Rolén, ordförande i Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anhöriginvandring splittrar i nytt migrationsförslag

Partierna är fortfarande inte eniga om varken anhöriginvandring eller asylgrund, enligt migrationskommitténs preliminära förslag som DN tagit del av.

På fredag håller kommittén sitt sista möte och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker helt olika om de flesta av förslagen, enligt tidningen.

Endast S och Centerpartiet är överens om utredningsförslaget om försörjningskrav vid anhöriginvandring. Några förslag kan samla majoritet, bland annat det om att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregler. Endast kvotflyktingar ska beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Igår 18:51
Läs mer om Migrationssamtalen
Coronaviruset Smittan i Norden
Kvinna med munskydd i Oslo.  Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Norska experter kräver munskyddstvång – kan förhindra ny nedstängning

Efter ökad smittspridning av coronaviruset i Norge krävs ett munskyddstvång. Det menar experter som norska Dagbladet pratat med.

– Rekommendationerna är för mjuka, säger professor Jörn Klein till tidningen.

Han menar att utvecklingen är ”väldigt bekymrande” och att ett krav på munskydd kan förhindra ytterligare en nedstängning.

Samtidigt säger hälsominister Bent Høie enligt NTB att ett tvång inte är aktuellt. Däremot kan nya rekommendationer om munskydd komma att presenteras.

3 tim
Gata i Oslo.  Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norska lättnader skjuts upp: ”Vi är bekymrade”

Norge skjuter upp planerna på att inom kort kunna lätta på restriktioner, säger statsminister Erna Solberg till Dagbladet. Mer detaljer väntas på en presskonferens under fredagen. Inte heller kommer reglerna om inresa till Norge för personer utanför EU att lättas upp i nuläget.

– Vi är bekymrade. Det är fortsatt låga tal men har en ökande trend. Uppluckringen av reglerna kommer inte att fortsätta förrän i början av september, säger hon.

Vid en presskonferens under fredagen väntas regeringen också meddela nya regler om munskydd.

I Norge har R-talet, som visar hur många en coronasmittad för viruset vidare till, stigit till över 2, enligt en rapport från norska Folkhälsoinstitutet, skriver Expressen.

Under det senaste dygnet registrerades 59 nya fall i Norge. Det totala antalet är 9 468, enligt NTB.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Polishuset Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Extra patrull ska skydda polispersonal i Rinkeby

När polishuset i Rinkeby i norra Stockholm öppnar 1 september så kommer en polispatrull följa personalen till tunnelbanan på kvällarna och hålla koll i entrén. Det rapporterar Polistidningen.

– Jag tycker att arbetsgivarna har varit duktiga här och följt upp de riskbedömningar som gjorts, säger Patrik Gustavsson, huvudskyddsombud i polisområde Stockholm Nord, till tidningen.

Den verksamhet som flyttar till det nya kontoret har fram tills nu utgått från Solna.

2 tim
Illustrationsbild Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Inte bara poliser kan behöva extra skydd

Opinion Fler än poliser kan behöva extra skydd, skriver Expressens ledarsida (liberal) apropå beskedet att polispersonal i Rinkeby ska få eskort av en polispatrull när de lämnar jobbet på kvällarna.

Tidningen konstaterar att hotfulla situationer inte sällan uppstår på tåg- och busstationer och skriver att de särskilda stationsvärdarna nu är på väg att försvinna.

”På stationer där det är riktigt bråkigt behövs förstås ordningsvakter och polisiär närvaro. Men när arbetslösheten stiger på grund av corona är det läge att återinföra och vidga trygghetsprojektet”, skriver tidningen.

I GP (liberal) kritiserar Bawar Ismail att regeringens 34-punktsprogram mot gängvåldet inte innehåller ett förslag om anonyma vittnen.

”Synd, det hade behövts för att bryta tystnadskulturen. Men givet regeringens senfärdighet med 34-punktsprogrammet är det mycket möjligt att anonyma vittnesmål blir tillåtet – flera år för sent”

2 tim
Arkivbild. ADAM IHSE / EXPONERA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagare larmar: Intagna på häkte pratar via avloppet

Flera åklagare riktar kritik mot rättsäkerheten inom svenska häkten. I Göteborg ska de intagna ha kunnat prata med varandra via avloppet, rapporterar GT.

”Personer som är misstänkta i samma mål ibland kan kommunicera med varandra trots att de är häktade med restriktioner”, skriver åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, på Twitter.

Daniel Larson som är åklagare vid Ekobrottsmyndigheten svarar att häktade verbalt kommunicerar via avloppen på häktet i Göteborg, enligt tidningen.

– Att få alldeles, alldeles tyst är nog inte byggnadsmässigt möjligt och du kan alltid ropa ut i en ventil, så studsar det ut så att någon hör någonstans, säger häkteschefen Malin Sparrström till GT.

Igår 19:00
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen