Sov i igloo – en häftig natt i Åre. Igloo Åre
Sverige
Resa

Sov gott i en igloo – 1000 meter upp på fjällkanten

Resa Ishotellet i Jukkasjärvi är inte det enda coola vinterboendet i Sverige. I Åre kan du bo i en igloo uppe på fjällkanten, bland meterdjup snö och med utsikt över hela Åredalen, tipsar Svd Resor.

De sju igloorna ligger nästan 1 000 meter över havet och byggs upp på nytt varje år med ventilation och el. Sängarna är helt gjorda av snö, men väggarna isolerar allt ljud utifrån så många gäster sover längre än väntat i sina sovsäckar. Under sig har man dessutom renfällar, madrass och ett avskärmade frigolitlager.

För att komma hela vägen upp till igloohotellet krävs det att man tar skidliften från centrum, enligt Svd. För den frusna gästen finns bastu och spabad under stjärnhimlen.

Den här vintern slog portarna upp strax efter nyår. De sista övernattningarna görs i mitten av april.

Sängen, som är gjord av snö, bäddas först med isolerande frigolit, sedan en madrass och så renfällar ovanpå det. Igloo Åre

Toppnyheter

Malmös Søren Rieks jublar efter sitt 0-1 mål under lördagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan IK Sirius FK och Malmö FF på Studenternas IP. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Rieks frälste Malmö – Sirius ville ha straff

Sirius fortsätter att ha det tufft mot Malmö. Trots att Uppsalalaget började bäst så var det Malmö som åkte hem med tre poäng, efter att Søren Rieks gjort matchens enda mål.

Målet kom till i början av den andra halvleken, efter att Rieks slog en misslyckad passning mot Marcus Antonsson. Sirius back Jesper Arvidsson bröt passningen, men inte bättre än att bollen kom tillbaka till Rieks, som sköt in den i mål.

Siriusspelarna ville ha straff i matchens slutskede, men domaren valde att inte blåsa. Sirius Philip Haglund var efter matchen besviken.

– Min upplevelse är att det döms åt ett håll i dag.

8 min
Linus Hallenius får behandling. NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Linus Hallenius klev av när Sundsvall föll mot Kalmar

Kalmar tog första segern för året, den 300:e totalt i lagets allsvenska historia, när man slog Sundsvall på bortaplan på påskafton.

– Vi gör en bra match och förtjänar de tre poängen, säger Kalmars veteran Viktor Elm till Sportbladet.

Drygt halvvägs in i första halvlek ledde smålänningarna med 2–0 och brände ett jätteläge att även göra ett tredje mål. I stället gjorde Peter Wilson 2–1 för Sundsvall strax före paus men närmare än så kom inte hemmalaget.

Extra salt i såren för Sundsvall var att stjärnan och lagkaptenen Linus Hallenius tvingades lämna planen skadad i matchens slutskede.

3 tim
Sundsvalls fans höll upp en banderoll i protest mot flaggförbudet. NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Fansen protesterade med tystnad: ”Väldigt märkligt”

Under de första tio minuterna av det allsvenska mötet mellan Sundsvall och Kalmar var det knäpptyst på läktarna. I en protest mot att Sundsvalls supportrar förbjudits att använda såkallade OH-flaggor valde båda lagens supportrar att inleda matchen utan att sjunga eller heja på sina lag.

C Mores kommentator Lars Lindberg reagerade flera gånger på de tysta läktarna.

– Väldigt märkligt. Det känns nästan som man är ute på glesbygdsfotboll, sa han bland annat.

4 tim
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Kavita Srivastava, 18. Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Kavita, 18: Flickors säkerhet den viktigaste valfrågan

Nära två tredjedelar av Indiens befolkning är under 35, och när indierna nu går till val gör 15 miljoner 18- och 19-åringar det för första gången, skriver AP. Det innebär att den kandidat som vill vinna valet har mycket att tjäna på att locka de unga väljarna.

AP har pratat med flera unga indier, bland annat ekonomistudenten Kavita Srivastava, 18. Hon säger att hon tänker rösta på den sittande premiärministern Narendra Modis parti. Hennes viktigaste fråga är flickors och kvinnors säkerhet.

– Flickor ska kunna känna sig trygga när de rör sig utanför hemmet, oavsett vilken tid på dygnet det är, säger hon.

1 tim
Norendra Modi Manish Swarup / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Indien

Tv-serie om Modi stoppas – bryter mot Indiens vallagar

Den indiska valkommissionen stoppar en webbsänd tv-serie om premiärminister Narendra Modi, skriver AFP. Enligt kommissionen, som är oberoende och har till uppgift att övervaka valet som just nu pågår i landet, bryter serien mot valets regler.

Vallagarna i Indien slår fast att inget som kan betraktas som valpropaganda får sändas under de sex veckor som valet pågår. Tidigare har bland annat en nyproducerad Bollywoodfilm om premiärministern stoppats.

2 tim
Läs mer om Valet i Indien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Lars Adaktusson Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Adaktusson

Adaktusson (KD): Jag tar kritiken på stort allvar

Den kristdemokratiske riksdagspolitikern Lars Adaktusson har kritiserats den senaste tiden, bland annat för att ha talat på ett möte arrangerat av den ultrakonservativa gruppen Political Network for Values och för hur han röstat kring abortfrågan i EU. Nu bemöter han kritiken i ett inlägg på Facebook.

”Jag tar den här kritiken på stort allvar”, skriver Adaktusson, men han påpekar också att delar av den kritiken bottnar i rena felaktigheter.

Adaktusson kommenterar också de krav som framkommit om att han bör lämna sin riksdagsplats.

”Saknas förtroende för mig i partiet kommer jag självfallet inte att sitta kvar”.

3 tim
Lars Adaktusson (KD), Fredrick Federley (C) och Malin Björk (V). TT
Kritiken mot Adaktusson

Ny kritik mot Adaktusson: ”Mot kvinnors rättigheter”

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson, som nyligen fått kritik för sitt tal på en konferens för abortmotståndare och högerkristna, får nu kritik för hur han har röstat i abortfrågan i parlamentet. Det rapporterar Aftonbladet.

Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk säger att Adaktusson ”genomgående” röstar emot sexualundervisning, aborträttigheter och hbtq-rättigheter. C-toppen Fredrick Federley menar att han blir orolig över att KD-politikern ”konsekvent röstar emot grundläggande rättigheter för kvinnor”.

Lars Adaktusson själv menar att socialpolitik inte borde avgöras i EU utan av medlemsländerna själva, i linje med vad KD tycker.

Igår 05:49
Läs mer om Kritiken mot Adaktusson