Sov i igloo – en häftig natt i Åre. Igloo Åre
Sverige
Resa

Sov gott i en igloo – 1000 meter upp på fjällkanten

Resa Ishotellet i Jukkasjärvi är inte det enda coola vinterboendet i Sverige. I Åre kan du bo i en igloo uppe på fjällkanten, bland meterdjup snö och med utsikt över hela Åredalen, tipsar Svd Resor.

De sju igloorna ligger nästan 1 000 meter över havet och byggs upp på nytt varje år med ventilation och el. Sängarna är helt gjorda av snö, men väggarna isolerar allt ljud utifrån så många gäster sover längre än väntat i sina sovsäckar. Under sig har man dessutom renfällar, madrass och ett avskärmade frigolitlager.

För att komma hela vägen upp till igloohotellet krävs det att man tar skidliften från centrum, enligt Svd. För den frusna gästen finns bastu och spabad under stjärnhimlen.

Den här vintern slog portarna upp strax efter nyår. De sista övernattningarna görs i mitten av april.

Sängen, som är gjord av snö, bäddas först med isolerande frigolit, sedan en madrass och så renfällar ovanpå det. Igloo Åre

Toppnyheter

Jair Bolsonaro ADRIANO MACHADO / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Bolsonaros attack efter omvärldens oro: ”Kolonialt”

Brasiliens president Jair Bolsonaro går till hårt angrepp mot den franske ledaren Emmanuel Macron, rapporterar internationella medier. Attacken kommer efter att Macron har satt frågan om bränderna i Amazonas på dagordningen för G7-mötet.

– Den franske presidentens förslag om att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet, utan att länderna i regionen får delta, påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sa Bolsonaro i ett tal som direktsändes på Facebook.

2 tim
Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
undefined

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

Igår 19:55
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

Igår 17:50
Läs mer om Bränderna i Amazonas