TT
Dagens börs

Stockholmsbörsen vände upp efter USA:s tullbesked

Stockholmsbörsen backade rejält under stora delar av dagen efter gårdagens tapp på Wall Street – som mest var OMXS30 ner 1,5 procent. Men efter nya besked i tullkriget vände Wall Street upp kraftigt – och drog med sig de ledande indexen i Stockholm, som stängde klart på plus:
• OMXSPI: +0,3 procent
• OMXS30: +0,4 procent
Vita husets handelsrepresentant meddelade vid 15.30-tiden att flera varor undantas från de nya Kinatullarna och att andra skjuts upp till i december. Från att hela storbolagslistan OMXS30 hade visat röda siffror enstund tidigare var det i stället bara en handfull bolag som stängde klart lägre. Bland dem Swedish Match, Securitas och Handelsbanken som alla minskade minst 1 procent.

Bäst av storbolagen gick SSAB, som steg 2,6 procent. Autoliv, Atlas Copco, Boliden och H&M steg alla mellan 1,3 till 2 procent. Även gårdagens vinnare ABB och Alfa Laval hakade på industrisektorns uppgång och ökade 1,4 respektive 0,7procent.

Paradox Interactive och Storytel rapporterade under dagen. Intäkterna ökade ordentligt för båda bolagen men resultaten gick åt motsatta håll. Paradox lyfte vinsten kraftigt samtidigt som Storytel rapporterade växande förluster. Trots resultatet backade Paradox 2,8 procent och Storytel 1,6 procent.

Börsens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards som har skickat ut ett pressmeddelande där det står att bolagets teknik sannolikt kommer att användas i en ny Samsung-telefon. Aktien steg 4,8 procent.

Förtydligande

Stängningskurserna för huvudindexen OMXSPI och OMXS30 korrigerades ner ett tag efter stängning. I en tidigare version av texten var därför dessa kurser inte korrekta.

New York-börserna i går
S&P 500: –1,2 %
Nasdaq: –1,2 %
Dow Jones: –1,5 %

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Puigdemont (tv), arkivbild/protesterna i Barcelona i dagarna. TT
Självständighetskampen i Katalonien

Puigdemont överlämnar sig till belgiska myndigheterna

Den katalanske ex-ledaren Carles Puigdemont har överlämnat sig till belgiska myndigheter, skriver AP. Efter att flera av hans tidigare självständighetskollegor dömts till långa fängelsestraff har Spanien förnyat en arresteringsorder mot Puigdemont.

Av ett uttalande framgår att Puigdemont motsätter sig alla utlämningsförsök till Spanien. Det är inte känt om han frågas ut eller har frihetsberövats, enligt nyhetsbyrån.

De senaste dagarna har protesterna eskalerat i Barcelona. Under fredagen väntas tiotusentals människor gå ut på gatorna. Stora protestmarscher närmar sig också huvudstaden, flera vägar har stängts av och flyg har ställts in.

33 min
Protester i Barcelona på torsdagskvällen. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Barcelona rustar inför stora protester under fredagen

Oroligheterna har eskalerat i Barcelona och i dag väntas stora demonstrationer. Ilskan har blossat upp efter att framträdande politiker dömts till långa fängelsestraff för sina roller i självständighetskampen för Katalonien.

Tiotusentals människor väntas demonstrera i staden under dagen och polisen rustar för kravaller, skriver flera medier.

Efter ett tillfälligt lugn blev gårdagskvällen våldsam med bråk och brända kafémöbler på det populära stråket Las Rambla. 58 personer uppges ha skadats i det området, och ytterligare 38 ska ha skadats i andra städer där protester utbrutit.

5 tim
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien
Bild från syriska gränsstaden Ras-al Ayn under torsdagen. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots vapenvila – uppgifter om skottlossning i Syrien

Beskjutningarna fortsätter runt Ras al-Ayn i norra Syrien trots eldupphöret, uppger Reuters.

Nyhetsbyråns reporter på plats i turkiska gränsstaden Ceylanpinar uppger att skottlossning hörts från Ras al-Ayn.

– Det är sporadisk artillerield som hörs från Ras al-Ayn, säger Syriska människorättsobservatoriets chef till AFP.

De kurdiska styrkorna i norra Syrien uppgavs i går ha sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Under pausen ska SDF-styrkorna dra sig tillbaka från det område där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon.

4 tim
Kurdiska flyktingar i Syrien. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Kurdiska SDF-alliansen uppges säga ja till vapenvila

De kurdiska styrkorna i norra Syrien har sagt ja till Turkiets och USA:s förslag om vapenvila. Det uppger den kurdledda SDF-alliansens högste befälhavare Mazloum Abdi, skriver TT med hänvisning till Reuters.

– Vi är redo att följa vapenvilan, säger Abdi enligt nyhetsbyrån.

Det finns dock oklarheter i uttalandet. Enligt Abdi gäller vapenvilan bara mellan orterna Ras al-Ayn och Tal Abyad och inte längs hela den norra gränsen. Han nämner inte heller något om att kurderna ska dra tillbaka sina styrkor, vilket enligt Turkiet är ett villkor för att striderna inte ska återupptas om fem dagar.

Den kurdiske politikern Saleh Muslim säger att man inte kommer att acceptera en ockupation i norra Syrien.

– Vapenvila är en sak och kapitulation är en annan. Vi är redo att försvara oss, säger han enligt The Guardian.

Igår 20:18
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Ulf Kristersson invigningstalade på M-stämman på fredagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

”Svårt för moderater när alla låter som moderater”

Opinion Det går bra för moderata idéer – men sämre för Moderaterna. Det skriver Barometerns ledarskribent Martin Tunström med anledning av den pågående M-stämman i Västerås. Enligt Tunström tävlar S om att vara tuffast i kampen mot exempelvis gängkriminalitet. ”Motvinden för Moderaterna beror inte minst på att nästan alla i dag låter som Moderaterna alltid gjort.”

Henrik L. Barvå, ledarskribent på Nya Wermlands-Tidningen, skriver att Moderaterna är vilsna tillsammans. När Ulf Kristersson talar om klassresor är det statens ansvar M-ledaren talar om, enligt Barvå. ”Alla talar om statens ansvar och om inte ens Moderaterna kan frammana engagemanget att tala om individens ansvar lär ingen göra det.”

Inte heller Aftonbladets ledarskribent Jenny Wengberg tycker att Moderaternas väg framåt är tydligt utstakad. I stället ser hon ”symbolpolitiskt trams” och en vilsen Kristersson.

3 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssel, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att fler topsas: ”Lätt lösning, begå inga brott”

Moderaternas partistämma väntas i dag säga ja till ytterligare skärpningar av partiets rättspolitik.

Det handlar bland annat om att ge polisen större möjligheter att samla in, registrera och analysera fingeravtryck, foto och DNA, skriver TT. Enligt partiets förslag ska det räcka med att fängelse ingår i straffskalan för ett brott som någon misstänks för – då ska polisen få topsa. Det skulle exempelvis inkludera skadegörelse, olovlig körning och ringa stöld, brott som i normalfallet ger böter men där fängelse finns i skalan.

– Vi landar i att när så många brott inte klaras upp, då är det rimligt att ta det här steget. Har du problem med att finnas i polisens register, så begå inga brott. Det är en enkel lösning, säger M:s rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

3 tim
Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Regeringen får inte vårt stöd i migrationsfrågan”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror inte att de blocköverskridande samtalen om migrationspolitiken kommer att leda till ett resultat, skriver Dagens Nyheter.

– Om regeringen vill ha stöd för sin politik så får de inte det av oss, sa han till tidningen när partiets stämma i dag inleddes i Västerås.

Han tror även det kan bli svårt att få till en bred överenskommelse i migrationsfrågan då regeringspartierna S och MP står långt ifrån varandra.

M-ledaren säger att frågan om att minska invandringen till Sverige är den enskilt viktigaste inom migrationspolitiken, där ett rimligt riktmärke är att ta in lika många som de nordiska grannländerna gör.

Igår 16:26
Läs mer om M-stämman i Västerås
Bernice King. Annie Rice / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen kring Facebook

Dottern: Luther King dog på grund av desinformationen

Medborgarrättsaktivisten Martin Luther Kings dotter Bernice King säger att hennes far mördades på grund av desinformationskampanjer. Det säger hon som svar på Facebook-vd:n Mark Zuckerbergs tal om att sociala medier inte bör faktagranska politiska annonser.

Två gånger i talet, som livesändes på plattformen och till stor del handlade om vikten av yttrandefrihet, hänvisade Zuckerberg till Martin Luther King. Han sa att plattformen bör ge utrymme för minoritetsröster och uppgav att det juridiska stödet för yttrandefrihet – även vid faktafel – baseras på ett rättsfall med en kampanj från medborgarrättsrörelsen.

Den 39-årige Nobelpristagaren Martin Luther King mördades i Memphis 1968. James Earl Ray dömdes till 99 års fängelse för mordet. Han erkände men tog sedan tillbaka medgivandet, varpå han fick stöd av Martin Luther Kings son Dexter Scott King.

1 tim
Nick Wass / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Zuckerberg livesände långt tal om yttrandefrihet

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg livesände igår ett långt tal på Facebook där han redogjorde för sina åsikter om yttrandefrihet. Zuckerberg sade bland annat att han övervägt att förbjuda politiska annonser på det sociala nätverket, och förklarade varför man valt att inte göra det.

– Politiska annonser kan vara en viktig röst, speciellt för lokala politiker, nya utmanare och för grupper som jobbar med sakfrågor som media normalt sett inte bevakar, sade Zuckerberg.

Zuckerberg menade vidare att det skulle vara mycket svårt att veta var man skulle dra gränsen för vad som anses vara politiska annonser.

– Det förekommer fler annonser om sakfrågor än om val. Ska vi bannlysa annonser om vård, immigration eller om att stärka kvinnors ställning?

Zuckerbergs livesända tal kom kort efter att Facebook kritiserats hårt för att man tillåtit politiker att använda sig av felaktig information i annonser.

5 tim
Läs mer om Turbulensen kring Facebook
Kartan t.v. visar var cyklar inte får lämnas eller parkeras Göteborg stad/TT
Elsparkcyklarnas framfart

Parkering av elsparkcyklar regleras i Göteborg

Göteborg stad har slutit en överenskommelse med elsparkcykelföretagen om ett flertal regleringar för fordonen. En hastighetsbegränsning på sex kilometer i timmen införs på Kungsgatan, Korsgatan, Fredsgatan och Haga Nygata. Hastigheten kommer att begränsas tekniskt med så kallade digitala staket.

Parkering av fordonen ska inte heller kunna ske på en rad platser, bland annat längs kajerna vid Göta älv och Götälvbron. Även här ska det upprätthållas med digitala staket.

Utöver det innehåller överenskommelsen ett löfte från företagen att informera användarna om aktuella hastighetsbegränsningar och att staden ska markera särskilda parkeingszoner.

1 tim
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elsparkcykel är mycket sällan alternativ till bil

Bara två av hundra tillfrågade användare av elsparkcyklar i Stockholm uppger att de använder fordonet som ett alternativ till att åka bil, rapporterar Ekot. Hälften av Stockholmarna uppgav för radion att de annars hade promenerat. Övriga tillfrågade angav elsparkcykel som ett alternativ till cykel eller kollektivtrafik.

Om de hundra tillfrågade personerna är representativa för samtliga användare av fordonet så skulle det innebära att elsparkcyklarna bidrar till ökade utsläpp av koldioxid. Ekot hänvisar till en studie från North Carolina State University som visar att elsparkcyklarna står för ungefär lika mycket utsläpp per kilometer som en normalstor bil om man tar hänsyn till de utsläpp som sker vid tillverkningen och uppsamlandet och laddningen av dem.

Igår 06:42
Läs mer om Elsparkcyklarnas framfart