Thomas Erikson, succéboken ”Omgiven av idioter” Peter Knutson/Bokförlaget Forum
Debatten om ”Omgiven av idioter”

Succéförfattaren svarar på kritiken: ”Visar på elitism”

Opinion Författaren Thomas Erikson slår tillbaka mot kritiken som flera psykologer riktat mot honom, hans bok ”Omgiven av idioter” och den omdiskuterade personlighetsmodellen DISC.

Erikson skriver på Expressens debattsida att han aldrig har kallat sig forskare och att det är felaktigt att säga att han fått mångmiljonbelopp för föreläsningar. Vidare är det märkligt att anse att offentliganställda inte ska få ta del av hans kunskap, fortsätter han.

”Det visar på elitism och en fjärmad förståelse för folks intressen och förmåga att ta till sig information av olika slag.”

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Italien
Bild från Rom.  Andrew Medichini / TT NYHETSBYRÅN
undefined

812 nya dödsfall i Italien – lägsta antalet nya smittfall på nästan två veckor

812 personer i Italien har dött av coronaviruset det senaste dygnet och den totala dödssiffran i landet har nu passerat 11 500, skriver Corriere Della Sera.

Det innebär att två dagars nedgång vad gäller antalet nya dödsfall har brutits. Ytterligare 4 050 personer har smittats av viruset – den lägsta siffran över nya smittfall sedan 17 mars.

101 739 personer har bekräftats smittade sedan utbrottets start.

3 tim
Arkivbild. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinesiska experter: Italien gör samma misstag som vi

Italien måste byta corona-strategi och börja med masskarantän av patienter som har milda symptom, i stället för att låta dem isolera sig själva i hemmet. Det rådet ger en grupp kinesiska experter som rest till Europa för att agera som rådgivare åt myndigheter, skriver Bloomberg.

Expertgruppen menar att läkare i kinesiska Wuhan gjorde samma misstag som Italien under den inledande spridningsfasen. De varnar för att den italienska strategin leder till att de med milda symptom både smittar sin familj och andra när de fuskar med isoleringen och ändå lämnar bostaden.

I Wuhan började man sätta även personer med milda symptom i karantän i början av februari. Det bidrog till att spridningen minskade dramatiskt.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Just nu är bristen på sjukvårdpersonal stor. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regionernas krislägesavtal kan komma att aktiveras

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har fått in en begäran om att aktivera det nya krislägesavtal som slöts förra året, skriver TT. Avtalet innebär att personal under en kris kan lånas ut mellan olika regioner och landsting och att arbetstiden kan uppgå till 48 timmar i veckan mot ett kraftigt lönepåslag.

SKR bekräftar att en begäran om att aktivera avtalet har inkommit, men vill inte säga vilken region eller bransch det rör.

25 min
Gunnar Lundmark / SvD / TT / SvD
undefined

Presentkort vid ombokning av påskresor till Gotland

Destination Gotland erbjuder alla passagerare som bokar om sin planerade Gotlandsresa i påsk ett presentkort på 500 kronor, skriver DN. Syftet är att få ner resandet, i enlighet med myndigheternas uppmaningar.

– Vi gjorde detta för att folk ska agera, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadsföringschef på Destination Gotland.

Han säger också att bolaget låter bli att fylla färjorna och att man sprider ut passagerarna ombord på fartygen.

2 tim
Ett öde Drottninggatan. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholmspolis: Lugnaste helgen i min karriär

Myndigheternas direktiv och restriktioner tycks ha haft effekt på stockholmarnas uteliv. Det säger polisen Viktor Adolphson som driver Twitterkontot YB Södermalm till Aftonbladet.

”Den lugnaste helgen i min polisiära karriär, sammanfattade ansvarigt befäl från kroglivet och på allmänna platser”, twittrade han på måndagen.

Adolphson uppskattar att människor på eget initiativ följer direktiven.

– Det är bättre än att vi måste hantera situationen med tvång, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Rajesh Babu. R. Parthibhan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Polis med virushjälm ska få Indien att stanna hemma

I Indien pågår den 21 dagar långa nedstängningen och polisen Rajesh Babu tar till kreativa medel för att få folk att följa reglerna. Utklädd till viruset försöker han hamra in budskapet: stanna hemma.

– Medvetenheten är låg. Så vi försökte göra något annorlunda, säger han till lokala medier.

Indiens nedstängning startade den 24 mars och innebär att alla affärer, kontor och byggarbetsplatser har stängt. Endast nödvändigheter så som vårdinrättningar och livsmedelsbutiker håller öppet.

34 min
Jacinda Ardern//Människor i Christchurch. TT
undefined

Ardern hyllas för personligt tilltal i coronakrisen

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern hyllas för sitt personliga tilltal under coronakrisen, rapporterar flera medier.

I ett försök att hålla befolkningen vid gott mod lägger hon dagligen ut videoinlägg på Instagram och Facebook som är filmade på hennes kontor eller i hemmet.

– Jag tänkte bara lite snabbt gå online för att kolla hur alla mår, nu när alla förbereder sig på att ligga lågt i några veckor, säger hon i ett av inläggen.

I en video som publicerades i förra veckan satt hon i sängen iklädd en mjukiströja och sa urskuldande att ”det kan vara lite stökigt att lägga småbarn”. Regeringen uppmanar nyzeeländare att stanna hemma och träffa så få som möjligt för att minska spridningen av coronaviruset.

Idag 13:11
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Borg i Aktuellt. SVT
Coronaviruset Svenska jobben

Borg: Många av de här jobben kommer finnas kvar

Situationen med ökande antal varsel på arbetsmarknaden är oroväckande, säger tidigare finansminister Anders Borg i STV:s Aktuellt.

– Vi får nog samtidigt anta att nyanställningarna går ner kraftigt, säger han.

I sommar när många ungdomar går ut skolan kommer arbetslöshetssiffrorna att ”sticka upp rejält”, säger Borg, som tror att det blir ”både två och tre” stödpaket till.

En ljuspunkt är enligt Borg att vi inte är i en strukturkris den här gången.

– Restauranger och frisörsalonger kommer att behövas också om sex eller nio månader. Vi vet inte när det här kommer att ta slut, men vi vet att många av de här jobben kommer att finnas kvar, säger Borg i Aktuellt.

1 min
Illustration: Ett öde Drottninggatan i Stockholm. TT
undefined

Analys: Värre än alla andra kriser, men ljusglimtar finns

Skrämmande siffror och betydligt fler än prognosen för bara en vecka sedan. Så beskriver SR Ekots ekonomikommentator Kristian Åström den rekordhöga varselstatistiken för mars.

– Väldigt få har förutsett den kraftiga nedgången som vi nu ser.

Växande arbetslöshet riskerar att slå mot delar av ekonomin som hittills varit relativt skonade, som banker och fastighetsägare, enligt Åström.

Viktor Munkhammar skriver för DI att tvärstoppet i ekonomin talar för att en ”större del” av de som nu varslats förlorar jobbet.

Jämfört med de värsta månaderna under finanskrisen och 1990-talskrisen är varslen nu närapå dubbelt så många, noterar han.

Men påminner samtidigt:

”Mitt i allt elände ska vi inte heller glömma att en del branscher tvärtom skriker efter arbetskraft”, skriver Munkhammar och nämner sjukvård och distansförsäljning.

Idag 12:26
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

Idag 09:35
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringens nya krisåtgärd: Blir lättare att få a-kassa

Efter den fjärde extra tilläggsbudgeten som lades tidigare på måndagen höll regeringen och samarbetspartierna en pressträff för att presentera åtgärderna som ska mildra de ekonomiska effekterna av coronavirusutbrottet.

– Trots detta kommer företag att gå i konkurs och människor kommer att bli arbetslösa, sa finansminister Magdalena Andersson (S).

När coronautbrottet är över måste det till flera stimulanser i form av ”omfattande program” för att få i gång ekonomin igen, fortsatte hon.

Mitt under presskonferensen meddelade regeringen också via ett pressmeddelande att det ska bli enklare att få a-kassa.

”Kraven på vem som kan få a-kassa föreslås tillfälligt sänkas både vad gäller hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i en a-kassa”, skriver regeringen.

Samtidigt föreslås att såväl taket som grundbeloppet i a-kassan tillfälligt höjs ”för att lindra de ekonomiska konsekvenserna för den som blivit arbetslös”.

– Fler kommer att gynnas av a-kassan än tidigare, bekräftade Andersson under presskonferensen.

På en fråga om hur regeringen resonerat när de inte bara gjort det lättare att gå med utan även höjer ersättningen svarar Magdalena Andersson:

– När många är arbetslösa samtidigt finns det en poäng med att höja efterfrågan. 

Det kan också hjälpa människor att betala sina räkningar och motverka boprisfall, resonerar hon.

Enligt Per Bolund är det ”tiotusentals personer” fler som nu kommer att kunna få a-kassa.

5 tim
Samtliga januariarvtalets partier var med på dagens presskonferens. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Ny verklighet väntar politiken efter krisen

Coronavirusutbrottet lägger om hela den politiska agendan, skriver DN:s Ewa Stenberg i en analys. Januariavtalet är till stora delar satt ur spel och även efter krisen kommer samarbetspartierna stå inför en helt ny verklighet som gör att många av de ur S-perspektiv mest tveksamma reformerna kanske aldrig blir verklighet.

Stenberg beskriver det som att S på ett sätt blir räddade ur sin kris av gongongen:

”Men ingen i landet hade förstås velat bli räddade av en dödlig pandemi, om de hade kunnat välja.”

Ekots Fredrik Furtenbach konstaterar att dagens besked om att fler ska få rätt till a-kassa innebär att arbetsförmedlingen troligen får mer att göra. En följd blir att den planerade reformen av arbetsförmedlingen skjuts på framtiden.

– Den går inte att göra i coronakrisen, säger Furtenbach.

3 tim
TCO:s ordförande Therese Svanström, LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Arkivbilder. TT
undefined

Facken välkomnar reformer: ”Ingenting saknas” i förslagen

Fackorganisationerna LO och TCO välkomnar regeringens och samarbetspartiernas satsningar på att hjälpa dem som förlorar sina jobb under coronakrisen, skriver TT.

Tillsammans med tidigare lagda förslag anser LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson nu att ”ingenting saknas” i de förslag som presenterats.

– Det är klart att det är väldigt bra förslag. Jag tror att tiotusentals människor har undrat hur de ska kunna betala sin nästa månadshyra, säger Thorwaldsson till TT.

Även TCO:s ordförande Therese Svanström är positiv till förslagen och tycker det är rimligt att staten tar ansvar för att fler får a-kassa.

Också Akademikerförbundet SSR välkomnar reformerna i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Mette Frederiksen. IDA GULDBAEK ARENTSEN / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Frederiksen: Danmark kan öppna upp efter påsk – ”försiktigt optimistisk”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ser tecken på en minskning av coronaspridningen i landet, säger hon vid en blixtinkallad presskonferens.

– Jag vågar knappt säga det, men om vi danskar fortsätter att stå enade genom att hålla avstånd kommer regeringen att arbeta för en gradvis öppning av samhället igen efter påsk, säger hon.

Frederiksen säger att hon är ”försiktigt optimistisk”, men varnar också för att det kan gå åt motsatt håll om danskarna slutar följa riktlinjerna i landet.

4 tim
Tomt i avgångshallen på Kastrup. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nedstängning får danskt näringsliv att ”störtblöda”

Danmarks restriktioner för att hindra smittspridningen innebär att i princip hela landet är nedstängt. Nu varnar Dansk Erhverv, landets motsvarighet till Svenskt Näringsliv, för att Danmarks ekonomi är på väg rakt ner i källaren, rapporterar Berlingske.

– Vår analys visar att delar av det danska näringslivet störtblöder, säger organisationens administrativa direktör Brian Mikkelsen.

En rapport från Dansk Erhverv visar bland annat på ett omsättningstapp för danskt näringsliv på uppemot 77 miljarder svenska kronor i mars månad – och Mikkelsen fruktar att både april och maj kommer att bli ännu värre.

Idag 09:27
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Ida Guldbæk Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Förtroendet ökar – oavsett landets strategi

I land efter land visar undersökningar att folkets förtroende för de politiska ledarna ökar i coronakrisen – oavsett om landet valt en restriktiv eller mer liberal linje, skriver danska TV2:s Hans Redder i en analys.

Han påminner dock om att krisen fortfarande är i sin linda och varnar för att förtroendet för ledarna kan börja vackla när vi får facit på deras åtgärder. Redder konstaterar även att den danska statsministern Mette Frederiksens politiska motståndare, som höll sig lugna i krisens begynnelse, redan har börjat pressa regeringen om när Danmark ska öppnas upp igen.

På samma tema skriver Christian Jensen i Politiken att vägen från hyllningskörer till kritik är kort och att ingen kan avundas den situation som Mette Frederiksen nu befinner sig i. Jensen konstaterar att det var ett svårt beslut att stänga ner Danmark – men att det kommer att bli ännu svårare att träffa rätt i beslutet om när landet ska öppnas igen.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Tomma telefonkiosker i London som annars skulle vara svåra att skönja bland turister. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

En av fyra brittiska läkare hemma sjuk eller isolerad

En av fyra läkare i Storbritannien är antingen hemma sjuk eller i karantän, uppger läkarorganisationen Royal College of Physicians (RCP) enligt Independent.

– Vissa sjukhus har verkligen nått gränsen. I London är det väldigt, väldigt tufft, säger RCP-toppen professor Andrew Goddard, till tidningen.

Independent skriver också att var femte sjuksköterska i landet är borta från jobbet. Just nu testas en stor del av Storbritanniens vårdanställda för viruset och förhoppningen är att detta kommer leda till att fler återgår till sitt arbete om proven kommer tillbaka och är negativa.

2 tim
London i coronatider. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittisk professor: Tidiga tecken på mindre spridning

Coronavirusutbrottet i Storbritannien ser ut att sakta ner, enligt professor Neil Ferguson, som är epidemiolog och rådgivare till den brittiska regeringen.

– Antalet nya sjukhusinläggningar ökar fortfarande, men inte lika mycket som tidigare, säger Ferguson till BBC.

Han säger att nästa kritiska steg är antikroppstester som ska kunna visa om en person redan varit smittad av viruset, något som han tror endast är dagar bort.

4 tim
En bilförare i London testas för coronaviruset. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien kan snart ha antikroppstester i bruk

Ett antikroppstest, som ska visa om en person varit smittad av coronaviruset, är nära att valideras, uppger professorn och epidemiologen Neil Ferguson för BBC.

– Förhoppningsvis är det redo att användas inom dagar, snarare än veckor, säger han.

Han vill dock inte sätta ett datum för när testerna kan finnas redo att tas i bruk. Storbritannien har redan antigentester i bruk, som skiljer sig från antikroppstester då de visar om någon är smittad av coronaviruset just när testet tas.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Experter: Oljejätten USA blir omkört redan i år

USA kommer nästan garanterat att förlora sin position som världens största oljeproducent i år, enligt flera experter. Det rapporterar CNBC.

Edward Bell, råvaruanalytiker på Emirates NBD tror att både Saudiarabien och Ryssland kan passera USA och att det kommer gå snabbare än många tror.

Ehsan Khoman, chef på Mena Research, säger att dagens låga oljepriser innebär ett dråpslag mot amerikanska skifferoljeproducenter.

Dan Yergin, energiexpert på IHS Markit, spår att den amerikanska oljeproduktionen kommer att minska dramatiskt om den nuvarande prisnivån blir bestående.

– April kommer att bli en väldigt svår månad, säger han och varnar för att ett tronskifte skulle få en enorm betydelse för USA:s utrikes- och säkerhetspolitik.

37 min
Temilade Adelaja / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oljepriserna rasar på nytt – lägsta nivån sedan 2002

Oljepriserna faller kraftigt på måndagen – vid 09.20-tiden är brentoljan ner 9,8 procent medan WTI-oljan rasar 6,3 procent.

Reuters skriver att brentoljan under måndagen handlats kring de lägsta nivåerna sedan november 2002. Det är coronaviruset och priskriget som ligger bakom måndagens nedgångar, lägger nyhetsbyrån till.

Det finns inte mycket Opec kan göra för att påverka, säger National Australia Banks analyschef Lachlan Shaw.

– Efterfrågechocken från covid-19 är helt enkelt för stor, säger Shaw.

Idag 03:51
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Annonsras för tidningarna: ”Får direkta konsekvenser”

Coronakrisen har lett till ett annonsbortfall som i förlängningen kan orsaka tidningsdöd. Det varnar nu branschorganisationen TU – Medier i Sverige, skriver TT.

En enkät från organisationen visar att de förlorade annonsinkomsterna ligger i storleksordningen 150 till 200 miljoner kronor i månaden.

– Sådana intäktstapp får direkta konsekvenser för mediehusens möjligheter att bevaka pandemins effekter på samhället, säger TU:s tillförordnade vd Jan Fager.

2 tim
Illustrationsbild. Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre hjärt- kärlsjuka söker vård under viruskrisen

Flera sjukhus uppger att antalet patienter som söker vård för hjärt-kärlsjukdom har minskat sedan coronavirussmittan bröt ut, skriver Dagens Medicin.

– De som ändå kommer tycks dock befinna sig i ett senare skede och kan vara svårare sjuka, säger Frieder Braunschweig på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm till tidningen.

Även Akademiska i Uppsala och Danderyds sjukhus bekräftar bilden. Däremot har Sahlgrenska i Göteborg inte märkt någon förändring.

1 tim
Illustrationsbild. CHRISTIAN ÖRNBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konkurser ökade med 50 procent förra veckan

Antalet inledda konkurser ökade med 46 procent till totalt 203 stycken förra veckan jämfört med samma vecka i fjol. Det visar siffror från Bolagsverket enligt TT.

Totalt registrerades 575 konkurser hos Bolagsverket under perioden 1 till 27 mars. Det är en ökning med 60 stycken jämfört med samma period i fjol.

Även antalet företagsrekonstruktioner eskalerade under förra veckan. Från att 13 rekonstruktioner inletts hittills i år fattades beslut om 53 stycken bara under förra veckan, skriver TT.

Hotell- och restaurangverksamhet, handel, transport, bygg och konsulttjänstbolag finns bland de mest drabbade.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset