Kia

Sverigepremiär för den helt nya elbilen Kia e-Niro

Tidningen Motorföraren utsåg den till Årets Familjebil 2018, och intresset var stort under premiären på eCarExpo i slutet av förra året. Den nya elbilen Kia e-Niro beskrivs som en tyst, pigg och rymlig crossover och släpper inte ut någon koldioxid när du kör.

Bilen säljs med det stora batteripaketet på 64 kWh. Det ger en imponerande räckvidd på upp till 455 kilometer på en laddning enligt den nya, mer verklighetstrogna körcykeln WLTP. Det smarta systemet för energiåtervinning ger dessutom en officiell räckvidd på hela 615 kilometer vid stadskörning. Med anslutning till 100 kW snabbladdare laddas batteriet upp till 80 procent på 54 minuter.

Senaste säkerhetssystemen

Kia e-Niro erbjuds i två utrustningsnivåer, Advance och Advance Plus. Bilen är standardutrustad med de senaste säkerhetssystemen: bland annat aktivt filövervakningssystem, adaptiv farthållare, trötthetsvarnare och autobroms med fotgängar- och cyklistskydd. Standardutrustningen omfattar även komforthöjande finesser som nyckellöst system, 7-tums pekskärm med navigation, backkameran Apple CarPlay™ och förberedelse för Android Auto™.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Kia Partner

Toppnyheter

Annika Strandhäll och Zsolt Semjen. TT
Sveriges relation med Ungern

Ungersk minister kallade Strandhäll ”sjuk varelse”

Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen gick till vilt angrepp mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i helgen.

Semjen medverkade i ett program på den regeringsvänliga kanalen Echo-TV och fick frågor om Strandhälls kritik mot Ungerns familjepolitik. Han refererade då flera gånger till Strandhäll som ”en sjuk varelse”, enligt SVT.

”Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp”, skriver Strandhäll på Twitter.

UD har kallat upp den ungerske ambassadören för ett möte på onsdagen.

1 tim
Annika Strandhäll. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör efter ordkrig

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör med anledning av bråket mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och flera ministrar i Ungern, rapporterar SVT Nyheter.

Ordkriget började med att Strandhäll twittrade kritiskt om Ungerns premiärminister Viktor Orbáns familjepolitik, där hon bland annat skrev att den ”osar 30-tal”. Detta väckte stor ilska bland flera av Orbáns partikamrater. Så sent som i helgen kallade vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”, enligt SVT.

Mötet med Ungerns ambassadör kommer att äga rum under onsdagen, uppger UD för tv-kanalen.

3 tim
Läs mer om Sveriges relation med Ungern
Utrustningen testas inför helgens val. YASUYOSHI CHIBA / AFP
Valet i Nigeria

Uppskjutet val – högt pris att betala för nigerianer

Invånare i Nigeria vittnar om hur det uppskjutna valet drabbar dem ekonomiskt, skriver Al Jazeera.

Okiti Erhovwo berättar att han måste boka om sitt bröllop på grund av beslutet. Hans fästmö har tagit det hårt, säger han.

– Ingen blir glad över sådana plötsliga nyheter. Hon blev ledsen, familjen blev ledsen.

Al Jazeera skriver att många nigerianer reste många mil för att rösta i helgen och att en del nu är ”strandade” i väntan på den nya valdagen den 23 februari. Andra är beredda att betala resekostnaderna på nytt för att kunna rösta.

– Valet är väldigt viktigt och folk vill visa att de har tilltro till demokratin genom att delta i besluten inför framtiden, säger affärsmannen Pascal Matuh.

1 tim
Medlemmar ur Nigerias president Muhammadu Buharis parti talar på ett valmöte i Abuja. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Nigeria

Expresidenter om läget: Västafrika står vid vägskäl

Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten kommer alla att gå till val i år eller nästa. Västafrika har kommit till ett vägskäl och nu krävs det internationella samfundets stöd för att garantera demokratiska framsteg, skriver Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo, Ghanas tidigare president John Dramani Mahama, Sierra Leones tidigare president Ernest Bai Koroma och Malawis vicepresident Saulos Chilima i en debattartikel på sajten Project-Syndicate.

De är kritiska till att valet i Nigeria sköts upp, bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat i lördags. Nigeria som stark och stabil demokrati kan i egenskap av Afrikas folkrikaste land utgöra ett viktigt föredöme i regionen, skriver de.

Omvärlden behöver trycka på för att politiker ska följa vallagar och verka för en en hållbar utveckling i de kommande valen, skriver de.

2 tim
Läs mer om Valet i Nigeria
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump tillsammans med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och rådgivaren och svärsonen Jared Kushner. Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Vita husets planer på att sprida kärnkraftsteknik till Saudiarabien ska utredas

Demokraterna i USA:s representanthus inleder en fullskalig utredning av Vita husets inblandning i planer på att bygga flera kärnkraftsreaktorer i Saudiarabien, skriver amerikanska medier.

Den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och andra i administrationen ska ha ignorerat upprepade varningar av juridisk och etisk karaktär, enligt en rapport som representanthuset har släppt.

Flynn ska tidigt under Trumps presidentskap ha utövat påtryckningar för att få Trump att godkänna planerna och enligt NBC News motsatte sig tjänstemän som arbetade inom nationell säkerhet förslagen – bland annat på grund av misstankar om Flynns intressekonflikter.

Planerna tycks vara pågående, enligt anteckningar från representanthuset.

5 tim
Xavier Becerra MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA USA:s framtid

16 stater utmanar Trump om nationella nödläget

I USA utmanar 16 delstater president Donald Trumps beslut om nationellt nödläge i domstol.

Handlingarna har lämnats in till en distriktsdomstol i Kalifornien.

"Vi stämmer president Trump för att stoppa honom från att ensidigt råna skattebetalare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater", säger Xavier Becerra, delstatens högste juridiske chef, i ett uttalande.

Beskedet kommer bara ett par dagar efter att Trump utlyste nödläget för att finansiera gränsförstärkningar mot Mexiko.

Idag 04:30
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bild från den vandaliserade statyn. SARASOTA POLICE DEPARTMENT
Ikoniska ”kyss-bilden”

Staty som föreställer kyss vandaliserades: #Metoo

Med röd färg har någon skrivit #Me too på en staty som föreställer den kyss efter andra världskrigets slut som förekommer på ett världsberömt fotografi från Times Square, taget i augusti 1945. Det rapporterar BBC. Statyn står i staden Sarasota i Florida, USA.

I går kom nyheten att George Mendonsa, sjömannen som syns på bilden, dött vid 95 års ålder. Han har i intervjuer berättat att han ”tagit några drinkar” när han såg kvinnan, Greta Friedman, och kysste henne. Friedman har vidhållit att hon blev kysst mot sin vilja.

På senare år har det förekommit kritik mot att det ikoniska fotografiet i själva verket skulle visa ett övergrepp. Friedmans son har i en intervju med New York Times dock sagt att hans mamma inte var negativt inställd till kyssen.

1 tim
GABRIEL BOUYS / AFP
Ikoniska ”kyss-bilden”

Sjöman från ikonisk bild på Times Square är död

George Mendonsa, den sjöman som fångades på bild när han den 14 augusti 1945 kysste Greta Friedman på Times Square för att fira andra världskrigets slut, är död.

Friedman kände inte Mendonsa och har berättat att hon blev kysst mot sin vilja. Mendonsa, som blev 95 år, har själv berättat i en intervju att han ”tagit några drinkar” när han grabbade tag i Friedman och kysste henne, skriver The Guardian.

Det var fotografen Alfred Eisenstadt som tog kortet som har blivit ett av de mest kända i världen.

Igår 19:53
Läs mer om Ikoniska ”kyss-bilden”
Valet 2018 Överenskommelsen
Stefan Löfven. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

Stefan Löfven: Klart att vi är ett parti till vänster

Socialdemokraterna står närmare Vänsterpartiet än Centerpartiet politiskt, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Expressen.

Med anledning av januariavtalet ställer tidningen frågan vem han föredrar av Jonas Sjöstedt och Annie Lööf, något Löfven inte vill svara på.

– Men det är klart att vi är ett parti till vänster, så är det. Jag väljer att göra upp i mitten nu för att kunna få igenom politik som jag själv tycker är viktig.

Löfven säger också i intervjun att S var överens med Liberalerna om att ta bort värnskatten men ändrar sig sedan och säger att ”hade jag valt själv hade jag inte tagit bort den”.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Finansministern öppnar för att höja kapitalskatterna

Alla alternativ kommer att utvärderas när förhandlingarna om den skattereform som utlovas i Januariavtalet inleds, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD Näringsliv.

Precis som Stefan Löfven gjorde i helgen öppnar hon för att höja någon av de sex skatterna på kapital. Syftet är att motverka de ekonomiska klyftorna.

– Det vi har sett under de senaste åren är att inkomstklyftorna har ökat, det är inte i huvudsak arbetsinkomster som ligger bakom det, utan i huvudsak kapitalinkomster, säger Andersson till SvD.

Precis som statsministern vill hon heller inte gå in på vilken av skatterna som kan komma att höjas.

Statsministern vill inte specificera vidare vilka enskilda skatter som kan komma att förändras, till exempel om ett återinförande av fastighetsskatten är aktuellt.

3 tim
Allis Nettréus/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Kritik mot S skatteutspel: ”C och L måste markera”

Finansminister Magdalena Andersson (S) gläntade i går på dörren till ett nytt försök att ändra 3:12-reglerna, som styr hur fåmansföretagare blir beskattade för utdelning. Det får företagarorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder att se rött.

I intervju med Dagens Industri uppmanar han Centerpartiet och Liberalerna att slå igen dörren.

– Centern och Liberalerna måste gå ut med kraft och markera att det här är oacceptabelt och att det här inte ingår i Januariavtalet, säger han till tidningen.

6 tim
Läs mer om Valet 2018