Bevaka
EU:s framtid

Illustrationsbild.  VADIM GHIRDA / TT NYHETSBYRÅN
EU:s framtid

Ledare: Varför så tyst om EU-försvaret?

Opinion EU:s förehavanden och hur de påverkar Sverige är i fokus på flera ledarsidor på lördagen.

I Dalarnas Tidning lyfter Amelia Andersdotter fram planerna för ett nytt EU-försvar, som hon menar kan innebära stora fördelar för Sverige, och frågar sig varför regeringen inte pratar mer öppet om projektet.

”Mer Europa är bra för Sverige. Men då måste man vara ärlig på Rosenbad om vilka beslut som tas”, skriver hon.

Dagens Industri pekar å sin sida på fördelarna med EU:s regelverk i ekonomiska frågor mot bakgrund av valet i Italien, som lett till att två populistiska partier nu satt ihop ett regeringsprogram som skulle betyda att landets redan enorma statsskuld skulle växa ytterligare. Regeringsprogrammet ser ut att bryta mot EU:s regler, vilket nog kommer betyda att landets politiker förr eller senare tvingas rätta in sig i ledet, skriver tidningen.

I en ledare i Västerbottens Folkblad riktar Stig-Björn Ljunggren hård kritik mot vad han uppfattar som de ”byråkratiska trakasserier” som politikerna i Bryssel ägnar sig åt i och med införandet av den nya dataskyddslagen GDPR. På grund av den nya lagen, som ska skydda EU-medborgares integritet på nätet, skickas det just nu ut många mejl där användare uppmanas att godkänna sitt deltagande på olika sajter. Detta riskerar att undergräva förtroendet för EU-projektet, menar han.

”Vi ska minnas att människors vardagsupplevelser bestämmer deras ståndpunkter”, skriver han.

19 maj 2018