Bevaka
Jobb & karriär

Illustrationsbild. Shutterstock/Martin Novak
Passion: Arbeta hemma

Är vi för sällskapssjuka för att börja jobba hemifrån?

– Det kommer en tidpunkt när även en introvert vill se en annan människa.

Tech-tjänstemannens kommentar till The Guardian sammanfattar ett av de grundläggande problemen för den som lämnar jobbet och börjar arbeta hemifrån: ensamheten. För även om all nödvändig teknisk utrustning finns i hemmakontoret så medför tekniken vissa begränsningar.
Även många svenskar har under våren mött en ny tillvaro i hemmakontoret. Ingen som går förbi och hejar, inget småprat vid kaffemaskinen, ingen som frågar om helgen. Lugnet och stillheten. Tystnaden. Det tycker många blir tråkigt i längden, vilket inte minst Kvällspostens intervjuer med sju av coronakrisens hemarbetare visar.

– Det är lite ensamt, vi har ett väldigt trivsamt kontor och vi tänker bra i grupp. Det kan jag sakna, säger automationsingenjören Maria Jönsson.

Samtidigt finns undersökningar som tyder på att personer som regelbundet arbetar från valfri plats är gladare. Det amerikanska affärsmagasinet Inc rapporterar om en mätning med 1 200 amerikaner som visar att de som inte jobbar heltid från kontoret är nöjdare med sina arbeten och dessutom mindre benägna att byta jobb.
När arbetsmarknaden förändras måste också företag göra det, skriver Harvard Business Review. Magasinet menar att ensamhetsproblemet kan lösas genom att införa en obligatorisk dag på kontoret i veckan, även för personer som jobbar hemma. En Gallup-undersökningen med närmare 10 000 distansarbetande amerikaner visar att de som kommer in till kollegorna på kontoret minst en dag i veckan är lyckligast.

17 maj
Illustrationsbild. Shutterstock
Passion: Arbeta hemma

Hemarbete kan öka klyftor: “Är jag inte värd något?”

“Är jag inte värd någonting?”

Den tanken slog muraren Robert Belving när han mitt under brinnande pandemi möttes av en knökfull buss på väg till jobbet. Han berättar om sin upplevelse i en debattartikel i LO-ägda tidningen Arbetet.

“Vi är kreaturen som jobbar, medan andra ligger i sängen och tar möten via Skype”, skriver Belving.
Även om många har flyttat hem sina kontor under våren finns inte den möjligheten för alla. Långt ifrån. En Novusundersökning i början av april visade att bara sju procent av LO:s medlemmar hade jobbat hemifrån under krisen.

Situationen är liknande i USA. Arbetare som lever “från lön till lön” riskerar att få sina liv raserade när inkomsten försvinner. Men för tjänstemän som kan jobba hemifrån i pyjamas kan coronakrisen i slutändan bli “en lustig anekdot för framtiden”, skriver Washington Post.

Den ojämlikheten diskuterar ekonomiprofessorn Nicholas Bloom i en intervju med Vox. Bloom konstaterar att personer med högre inkomst ofta kan jobba hemifrån, medan personer med lägre inkomst helt enkelt kommer att förlora den.

– Så jag tror att det här kommer att öka ojämlikheten, säger han.
Även historien kan ge lärdomar om ämnet. I en text i New York Times tittar historieprofessorn Walter Scheidel tillbaka på tidigare pandemier. När digerdöden hade dödat miljontals människor under 1300-talet rådde brist på arbetskraft. Efterfrågan gjorde att lönegapen och klassklyftorna minskade avsevärt efter krisen.

Även efter andra pandemier har samhällsklyftorna minskat. Men med tiden har alltid maktstrukturerna återvänt.

“Ingen av de här historierna har ett lyckligt slut för massorna”, skriver Scheidel.

16 maj
Uppvärmningen av kontoret och bilköerna – två frågor att ta i beaktande för den som funderar på om det är klimatsmart att flytta hem kontoret. Shutterstock
Passion: Arbeta hemma

Distansjobb är klimatsmart – i alla fall under sommaren

Om tio procent av Göteborgs kommunala personal jobbar hemifrån tjugo dagar om året minskar utsläppen med 60 ton koldioxid. Det skrev IVL Svenska Miljöinstitutet i en rapport till staden 2017, enligt miljömagasinet Aktuell Hållbarhet.

Rapporten visade att en av tre arbetsresor i Göteborg görs med bil. Arbete hemma skulle kapa utsläppen genom minskat resande och kortare bilköer.
I Kanadas huvudstad Ottawa är det redan ett välkänt faktum att distansarbete minskar utsläppen och förbättrar människors hälsa, enligt en studie som publicerats i The Lancet. Det brittiska vetenskapsmagasinet The Ecologist lyfter fram den studien och många andra innan man drar slutsaten att jobb hemifrån är en möjlig väg framåt mot en renare värld.

Miljöaspeketen av att flytta hem kontoret är en fråga som ofta förbises när frågan om hemmajobb diskuteras, enligt Green Child Magazine. Den största klimatvinsten av att jobba hemifrån är att bilresorna blir färre, men att företag kan minska kontorets storlek samt material- och energianvändningen är också viktigt.
Så vad väntar företagen på? Som så ofta är svaret inte så enkelt som det först kan verka. Enligt BBC visar en brittisk studie med 200 distansarbetare att det är mer miljövänligt att jobba hemifrån på sommaren, men att det är tvärtom på vintern. Det beror på att alla som har hemmakontor måste lägga mer energi på uppvärmning under de kalla månaderna.

– Energianvändningen i kontorsbyggnader är generellt mer sofistikerad än i enskilda hem, säger David Symons, som är chef på firman bakom undersökningen.

Frågan är som en lök, fortsätter BBC: Det finns fler lager än en enskild studie kan visa. Skillnader mellan världens länder kring transportmedel, energianvändning och uppvärmningssystem måste vägas in för att kunna avgöra vad som är bäst ur klimatsynpunkt.

15 maj
En sladds sätts in i en router för internet. Shutterstock/Proxima Studio
Passion: Arbeta hemma

Internettillgång kan bli ny rättvisefråga med hemjobb

Mitt under brinnande coronakris sänkte Netflix och Youtube sin videokvalitet för att Europas nätverk skulle palla trycket som hemmakontor och videomöten förde med sig.

– Det är något jag tycker är trams och inget vi behöver göra i Sverige eftersom vårt nät är så pass bra, sa it-företaget Netnods teknikchef Patrik Fältström till Ekot i slutet av mars.
Men trots att själva nätet är starkt finns det människor som hamnar utanför. I rapporten “Svenskarna och internet 2019” varnar Internetstiftelsen för att den digitala transformationens baksida är utanförskap. Hög ålder, låg inkomst och låg utbildning pekas ut som några riskfaktorer.

Även geografin kan påverka. Regeringen tänker inte på landsbygden när den uppmanar människor att jobba hemifrån under krisen, skriver Nya Wermlands-Tidningens konservativa ledarsida. Ledarsidan argumenterar för att avsaknaden av snabbt och säkert internet på vissa platser gör att alla svenskar inte har samma förutsättningar att flytta hem kontoret.
Diskussionen pågår inte bara i Sverige. Amerikaner, skriver Quartz i ett reportage, gillar att se sitt land som klasslöst med samma möjligheter för alla att jobba sig uppför karriärstegen. Men i en modern kontext förutsätter tanken att alla har tillgång till bra internet. Enligt ekonomen Julia Pollak förlitar sig många amerikaner ännu på Starbucks och McDonalds öppna nätverk för att studera, arbeta och skicka in jobbansökningar – en omöjlighet under den pågående nedstängningen.
Pandemin har kastat nytt ljus på rättvisefrågor som rör det uppkopplade samhället, och frågorna kan bli ännu mer aktuella om hemarbete blir mer permanent. Tillhör den digitala framtiden alla? Får alla vara med på samma villkor? Och om inte: Vilka hamnar utanför?

14 maj
En kvinna arbetar från stranden. Shutterstock/Roma Black
Passion: Arbeta hemma

Rekrytering i hela världen – hemarbete tar bort gränser

800 anställda i 67 olika länder. Vissa lever till och med en kringresande livsstil utan en fast punkt. Att möjliggöra distansarbete var viktigt för Matt Mullenweg när han byggde upp sitt företag Automattic, som bland annat grundat Wordpress.com, berättade han i ett Ted Talk förra året.

– Jag tror att talang och intelligens är jämnt fördelat över världen. Men möjligheterna är inte det, säger han.

Mullenweg menar att många av Silicon Valleys stora techbolag “fiskar från samma lilla damm” i jakten på kompetens, medan företag som tillåter de anställda att befinna sig på valfri plats “fiskar från hela havet”.
Förutom att företag kan hitta kompetent personal över hela världen gör den uppkopplade revolutionen att anställda kan röra sig fritt över jordklotet – åtminstone när det inte pågår en global pandemi. Arbetet utförs lika effektivt i Kiruna och Ystad som i Madrid och Seoul.

I och med den digitala utvecklingen har begreppet “digital nomad” växt fram. Den tyska tv-kanalen Deutsche Welle följde förra året flera personer som lever sina liv just som digitala nomader. En av dem är 33-årige Pete från Slovakien, som sa upp sig från jobbet, gjorde sig av med det mesta han ägde och packade ner resten i en väska.

Allt han behöver för att arbeta är datorn, telefonen och internetuppkoppling. Själva kontoret flyttar sig ständigt till nya platser på jorden.

– Jag har fått minnen jag aldrig kommer att glömma. Och jag är otroligt tacksam för alla människor jag har träffat, säger Pete i dokumentären.
Frågan är om livsstilen snart kan möjliggöras för fler.

I en historisk genomgång noterar Business News Daily att distansarbete på kort tid har gått från otänkbart till fullt accepterat. Och utvecklingen lär fortsätta, spår sajten. Många experter menar också att coronakrisen kommer att leda till att fler organisationer, företag och privatpersoner blir positiva till att i högre grad flytta ut arbetet från kontoret.

13 maj