Bevaka
Gärningsmannen

Drottninggatan den 7 april 2017/Rakhmat Akilov grips timmar senare. TT
Attacken i Stockholm Gärningsmannen

Tittade på terrorklipp före dådet och skickade bilder

Terroråtalade Rakhmat Akilov tillbringade sin sista tid i frihet i en lägenhet i Vårby Gård, där han också spelade in en video av när han svär trohet till IS, visar polisens förundersökning. Samma dag diskuterade han hur dådet skulle gå till. Han kollade också på terrorklipp på Youtube och sökte på översättningar av ”ut ur bilen om du inte vill dö”.
Vid 12-tiden på fredagen den 7 april förra året – bara timmar innan terrordådet på Drottninggatan – skickade han bilder på sin bomb till en oidentifierad person. Drygt två timmar senare fångades han på övervakningskameror på flera platser i centrala Stockholm. Vid 13.30-tiden befann han sig vid Odenplan, där han planerat att kapa en annan lastbil, men fordonet var låst.
– Medan jag stod och funderade på hur jag skulle ta mig in i bilen så satte sig föraren i bilen och körde iväg, säger Akilov i förhör.
Klockan 14.48 kapar Akilov den lastbil som användes vid attacken och skickar en bild från den till en annan oidentifierad person. Fem minuter senare kommer första larmet om dådet.
Akilov flyr platsen och skickar meddelanden om att han dödat ”cirka 10” för att sedan ta sig till Arlanda Express där han skickar ytterligare bilder från tåget. Han skickar också meddelandet om att det gått ”dåligt, jag körde på några, bilen har åkt fel”. Några timmar senare grips han i Märsta, norr om Stockholm.

30 jan