Bevaka
Telekom & mobiltelefoni

5G ger den nödvändiga snabbheten för fordonskommunikation Shutterstock
Uppkopplade fordonet

5G ett krav för att bilar ska kunna kommunicera

De första publika 5G-näten har nu börjat rullas ut i Sverige. Och även om de flesta mobilanvändare knappast lär märka av det här – framför allt till följd av att telefoner med 5G-stöd fortfarande är långt ifrån var mans egendom – så finns det områden där teknologin kommer att göra stor skillnad. Det menar Jens Zander, som är professor i radioteknik på KTH, i en intervju med TT. Det handlar inte minst om den kategori uppkopplade enheter som går under benämningen ”sakernas internet” och om uppkopplade fordon.

Att bilar kommer att kommunicera med både varandra och objekt i trafikmiljön är en utveckling som redan tagit fart, men för att kommunikationen ska bli tillräckligt effektiv så krävs snabbare uppkoppling än vad dagens 4G-nät kan erbjuda, skriver BBC. Ett konkret exempel är system för att med automatik undvika kollisioner.

– Vi måste titta på hur lång tid det tar för ett meddelande att sändas mellan två sensorer och sedan ut till datorerna i bilarna, hur lång tid det tar för datorn att ta ett beslut, och allt det här måste gå snabbare än när en människa ska ta ett beslut, närmare bestämt 2 millisekunder, säger Jane Rygaard på Nokia till BBC.

5G-infrastrukturen måste dessutom se lite annorlunda ut jämfört med 4G, om det här ska fungera tillfredsställande. Flera små antenner av så kallad mmWave-typ – uppemot 60–70 stycken för varje 4G-antenn som finns idag – behöver finnas i omgivningen, enligt konsulter på brittiska Ordnance Survey.

8 jun