Marshallöarna och Mikronesien har några av världens vackraste öar – och de ses bäst ur fågelperspektiv. Istock/Google Maps
Flygresor
Resa

The Island Hopper: Kolla in världens vackraste flygtur

Resa Honolulu–Marshallöarna–Mikronesien–Guam. Du vill garanterat ha fönsterplats. Flygnördar kallar det "flygresornas heliga graal” – ingen tripp i världen är vackrare än den här, tipsar CNN.

United Airlines flight 154, även kallad ”The Island Hopper”, avgår fyra gånger i veckan från Honolulu till Guam (eller vice versa), förbi turkosa laguner, knallgröna vulkanberg och stränder så vita att man måste ta på solglasögonen.

Under 16-timmarsresan görs fem mellanlandningar på de isolerade öarna Majuro (Marshallöarna), Kwajalein (Marshallöarna), Kosrae (Mikronesien), Pohnpei (Mikronesien) och Chuuk (Mikronesien). Nackdelen, enligt CNN, är att man inte har tid att kliva i land, utan bara ser flygplatserna innan det är dags att åka vidare. Fördelen: De mest makalösa vyer som går att finna.

Honolulu till Guam – flighten går fyra gånger i veckan i båda riktningarna. CNN

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Statsminister Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: Haft flera möten – men inga pågående samtal

Stefan Löfven vill likt talmannen Andreas Norlén undvika en fjärde statsministeromröstning. Det säger han på en pressträff i riksdagen i samband med högtidlighållandet av demokratins hundraårsdag.

Löfven menar att man måste arbeta så snabbt som möjligt men hävdar samtidigt att det finns en risk med en tredje omröstning, som på förhand är dömd att misslyckas.

– Då finns det bara ett skott kvar så att säga, säger han till Svenska Dagbladet.

Han berättar även att man under förra veckan hade flera möten som lade grunden till en vidare diskussion i regeringsfrågan – men att man för tillfället inte har några pågående förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet, skriver Expressen.

25 min
Talman Andreas Norlén  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen: ”Besked kommer tidigast på tisdag”

Talmannen Andreas Norlén kommer inte att lämna några nya besked i regeringsfrågan i dag. Det meddelade han i samband med att han invigde 100-årsfirandet av demokratins genombrott i riksdagen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under helgen har talmannen haft samtal med partiledarna, men han vill i nuläget inte gå in på om man kommit vidare på något sätt.

– Besked kommer tidigast på tisdagen, säger han till SvD.

3 tim
Andreas Norlén i SVT.  SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Talmannen hoppas slippa en fjärde omröstning: ”Då står vi vid avgrunden”

I kvällens Agenda säger talmannen Andreas Norlén att han hoppas att partierna ”tar sig samman” – för att undvika en fjärde omröstning.

– Den skulle bli väldigt laddad och dramatisk för då står vi så att säga vid avgrunden, eller i alla fall vid ett extra val, säger Norlén.

Han berättar att han har fört samtal med partiledarna under helgen och kommer att fatta beslut om nästa steg under veckan som kommer.

Igår 20:45
Läs mer om Valet 2018
Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas rättspolitiska talesperson  TT
Tiggeridebatten

Löfven: ”Bra att det prövats i högsta instans”

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att beslutet om Vellinges tiggeriförbud har prövats i högsta instans.

– Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menar att lokala tiggeriförbud riskerar att flytta runt problemet med tiggeri och att modellen med lokala ordningsföreskrifter skulle vara svårt att införa i en storstad. Partiet vill istället se ett nationellt tiggeriförbud.

1 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Kommuntoppen: ”Jag är jätteglad naturligtvis”

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till Sveriges Radio Ekot att hon är jätteglad över att kommunen nu har fått grönt ljus för att införa tiggeriförbud.

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger hon till Ekot.

Vellinge kommun fick nej till sitt beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden i både kammarrätten och förvaltningsrätten innan Högsta förvaltningsdomstolen i dag sa ja. Carina Wutzler har hela tiden varit tydlig med att hon vill att kommunen ska driva frågan till högsta instans.

2 tim
Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud  TT
Tiggeridebatten

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge kommun

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner Vellinge kommuns tiggeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

Därmed fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Domen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

3 tim
Läs mer om Tiggeridebatten
Trumps USA Rysslandsutredningen
James Comey JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ny rond mellan Comey och kongressens republikaner

Den tidigare FBI-chefen James Comey ställs på nytt inför den amerikanska kongressen. Två utskott frågar på måndagen ut Comey och på onsdag den tidigare justitieministern Loretta Lynch.

Förhören med Comey blir en uppföljare till en sex timmar lång utfrågning tidigare i december, rapporterar CNN. Då uttryckte republikanska politiker besvikelse över Comeys svar, eller brist på svar, på vissa frågor.

– Comey tror att han alltid har rätt och det spelar ingen roll om (justitiedepartementets internutredare Michael) Horowitz tycker att han har fel, och det spelar ingen roll om alla andra drar slutsatsen att han gjorde fel. Han vet bättre, sa republikanen Trey Gowdy till Fox News då.

2 min
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

4 tim
Vladimir Putin och Donald Trump, presidenter. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Rapport: Ryssar duperade i alla sociala medier

Ryssland använde ”samtliga betydande sociala mediekanaler” för att stödja Donald Trump med propaganda inför presidentvalet 2016, enligt en färsk rapport som snart lämnas in till den amerikanska senatens underrättelsekommitté, rapporterar Washington Post.

I rapporten framgår att miljontals poster på bland annat Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Tumblr, Pinterest, Google, Yahoo nyttjades för att sprida budskap som främjade Trumps kampanj. Samtidigt pågick kampanjer med målet att få väljargrupper som antogs kunna gynna Demokraternas kandidat Hillary Clinton att inte gå och rösta.

Bolagen kritiseras för att ha reagerat ”okoordinerat och alldeles för långsamt” mot de riktade påverkansoperationerna.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Flera olyckor i snöns spår: ”Kan vara väldigt halt”

Flera trafikolyckor har inträffat runt om i landet när snön lett till halt väglag på många håll. Nu har snöfallet rört sig upp över Svealand och nådde i natt mellersta Norrland.

Bland annat från Skånes Fagerhult, Nybro, Nyköping och Otterbäcken i norra Västergötland rapporteras olyckor, enligt SVT Nyheter.

På riksväg 40 i Västergötland inträffade tre singelolyckor i snabb följd, uppger P4 Sjuhärad.

– Det folk glömmer är att det kan vara väldigt halt även på de stora vägarna, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Räddningstjänsten Södra Älvsborg till Aftonbladet.

6 tim
Läs mer om Vintervädret
Valet 2018 Kommunernas intäkter
 Annika Wallenskog, chefsekonom, och Lena Micko, SKLs ordförande,presenterar sin ekonomirapport under en pressträff Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Kommunernas intäkter

Kärvast läge i landstingen – SKL spår skattehöjningar

Kommunerna bör klara nästa år utan att medelskattesatsen höjs men inom de sjukvårdstunga landstingen och regionerna är läget kärvare. Landstingen och regionernas medelskattesats kommer nästa år att höjas med cirka 11 öre, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

Åren därpå spås läget förvärras än mer då kostnaderna stiger samtidigt som skatteintäkterna viker. Hyrpersonal, bemanning, läkemedel och en åldrande befolkning anges som skäl till kostnadsökningarna.

– Det är tuffare och mer allvarligt i landstingen än vad det är i kommunerna, säger SKL:s ordförande Lena Micko till TT.

39 min
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kommunernas intäkter

SKL: 43 miljarder behövs fram till 2022

Antalet yngre och äldre ökar i betydligt snabbare takt än den arbetsföra delen av befolkningen samtidigt som högkonjunkturen avmattas. För att klara välfärden behöver kommunerna och landstingen ytterligare 43 miljarder kronor fram till 2022, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

Miljarderna kan vara i form av ökade resurser eller nya arbetssätt som ökar produktiviteten, skriver SKL. Samtidigt utgår kalkylernas från den demografiska utvecklingen och historiskt har kostnaderna alltid ökat mer än så.

Men det är inte kostnaderna utan arbetskraftbristen som är den största utmaningen framåt, menar SL.

– Vi kommer behöva rekrytera fler, men framförallt behöver vi utmana traditionella arbetssätt, införa heltid som norm och förlänga arbetslivet, säger ordföranden Lena Micko enligt ett pressmeddelande.

2 tim
Lena Micko.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Kommunernas intäkter

Saknad av regering ger osäkert läge för välfärden

Att Sverige ännu inte har en ordinarie regering innebär att kommuner och landsting har ”högst osäkra” planeringsförutsättningar inför nästa år, skriver Sveriges kommuner och landsting i organisationens senaste ekonomirapport.

– Det får konsekvenser för hela det kommande året, då vi måste räkna med att resurser både kan tillföras eller tas bort med kort varsel, säger ordföranden Lena Micko enligt ett pressmeddelande.

SKL räknar med att kostnaderna för välfärden stiger klart snabbare än intäkterna de kommande åren.

– Det är väldigt viktigt att vi kan få mer av generella statsbidrag, säger Micko till TT.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Polis på plats efter en explosion i ett trapphus i stadsdelen Rosengård i Malmö tidigt på måndagsmorgonen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trapphusexplosionerna i Malmö

Efter explosion – polisen utreder mordförsök

Sex personer var inne i lägenheten som utsattes för en explosion i stadsdelen Rosengård i Malmö i natt och nu har polisen startat en förundersökning om mordförsök. Det rapporterar TT. Anledningen till det är att detonationen var så kraftig, menar polisen.

– Risken var stor att de skulle kunna skadas, både av detonationen och av glassplitter, men som tur är har ingen kommit till skada, säger Maya Forstenius till TT.

Polisen har även startat en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse. I den finns tolv målsägande.

Polisen har ännu ingen misstänkt i ärendet.

2 tim
Polis på plats efter en explosion i ett trapphus på Ramels väg på Rosengård i Malmö tidigt på måndagsmorgonen Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trapphusexplosionerna i Malmö

Ny explosion i Malmö – andra på några timmar

Ytterligare en detonation har inträffat i Malmö. Det var strax före klockan 03 i natt som en kraftig smäll hördes i stadsdelen Rosengård, rapporterar flera medier.

Polisen säger till Sydsvenskan att fönster blivit urblåsta och lägenhetsdörrar skadats.

– Vi sätter in stöttor i trapphuset för att försäkra oss om att inget ska kunna hända, säger Gustaf Sandell, inre befäl på räddningstjänsten, till tidningen.

Tidigare på söndagskvällen inträffade en detonation i ett flerbostadshus i stadsdelen Fosie.

Idag 04:30
Läs mer om Trapphusexplosionerna i Malmö

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund