JM

Trött på citystressen? Hitta lugnet med familjen

Är du trött på storstadsstressen? Då kan Älvsjöstaden vara något för dig.
– Stressen i storstaden gör att många söker sig utanför tullarna för att leva ett lugnare liv. Älvsjöstaden passar perfekt för barnfamiljer som vill bo i en lugn men ändå levande miljö där det finns gott om härliga promenadstråk och en fin park med
brett utbud av lekutrustning för barn. När barnen ska till förskola eller skola behöver de inte korsa några bilvägar alls, säger Helén Thedvall, projektledare på JM.

Smidigt att pendla

I Älvsjöstaden byggs ett tusentals nya bostäder där du lever småstadsliv med närhet till natur, mysiga restauranger och pendeltågsstation. Området passar bra för dig som pendlar.
– Från pendeltågstationen tar du dig in till Stockholm city på tio minuter. Vill du ta cykeln finns här utmärkta cykelvägar. Du som föredrar bil tar dig snabbt och smidigt ut på motorvägen, säger Helén Thedvall.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

JM Partner

Toppnyheter

Trumps USA Demokraternas framtid
Donald Trump. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Demokraternas framtid

Donald Trump tar avstånd från publikens slagord

USA:s president Donald Trump är missnöjd med publikens slagord om att ”skicka tillbaka” den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar under natten till torsdagen, rapporterar amerikanska medier.

– Jag var inte glad över det – jag instämmer inte, säger Trump enligt Washington Post.

Publikens slagord hördes efter att Trump sagt att Ilhan Omar förminskat 11-septemberattackerna och skrattat åt amerikaner som pratat om hotet från al-Qaida. Ropen anspelade på Trumps kontroversiella Twitterinlägg där han frågade sig varför kongressledamöterna inte ”åker tillbaka och fixar” länderna som de har påbrå från.

33 min
Donald Trump och hans supportrar
undefined

Analys: Trump kombinerar sina främsta taktiker

Donald Trump använde sina två bästa taktiker i sitt kampanjtal: Insinuationer mot muslimer och att hetsa publiken mot en av hans kvinnliga politiska motståndare – sedan låter han sina supportrar ta det därifrån, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

”Han behöver inte säga det explicit för att få publiken att säga det åt honom – högt”, skriver Blake.

I talet i går svarade publiken med att skrika ”Skicka hem henne!” efter att Trump anklagat den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar för antisemitism och för att ha förminskat 11 september-attackerna.

Taktiken att måla upp Ilhan Omar som lika extrem som han själv är inget för de pjoskiga, skriver CNN:s Stephen Collinson. Han menar att det kräver en president som inte bryr sig om sitt eget rykte och kan använda den mörka politiska konst som krävs för att dra konventionella kandidater i smutsen.

”Mest av allt måste Trump prioritera sin egen strävan att behålla makten över harmoni i nationen. Presidenten har redan visat att han har kryssat i alla de rutorna.”

5 tim
Bernie Sanders och Donald Trump.
undefined

”Den farligaste presidenten i vårt lands historia”

USA:s president Donald Trump får hård kritik från sin rival demokraten Bernie Sanders efter sitt tal i natt. Trump gick till ny attack mot de fyra kvinnliga demokratiska kongressledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

Efter att Trump sagt att kongressledamoten Ilhan Omar förminskat 11 september-attackerna och att hon var antisemit skrek publiken: ”Skicka tillbaka henne!”

”Det är just hatet och rasismen som driver honom. Vi måste kämpa tillsammans för att besegra den farligaste presidenten i vårt lands historia”, skriver Sanders på Twitter.

Republikanska representanthusledamoten Paul Mitchell kommenterade Trumps attacker i ett inslag på CNN:

– Jag stöttar hans politik men den här taktiken och politiska strategin ifrågasätter jag. Jag är inte president men det här är inte min stil, säger han.

Idag 09:45
Läs mer om Trumps USA
Bild från platsen där två unga män rånades, en av männen dog. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Samtliga anhållna för rånmordet har drogproblem

De tre unga personerna som sitter anhållna för inblandning i rånmordet i Göteborg har samtliga missbruksproblem, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det kanske är en av anledningarna till att det blivit som det blivit, säger åklagaren Thomas Willén, till tidningen.

En av de 21-åriga männen har tvångsvårdats för missbruk, och den andra har dömts för narkotikabrott fyra gånger sedan 2015. Även den 17-åriga kvinnan har omhändertagits för missbruk för ett par år sedan.

När de frihetsberövades kunde inte förhör genomföras för att de var så drogpåverkade. Hittills har ingen av de gripna gjort några medgivanden.

18 min
Bild från platsen där rånmordet skedde, samt en bild på Morgan Johansson (S), justitie- och migrations­minister.
undefined

Straffet för brott mot knivlagen väntas skärpas

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att straffet för brott mot knivlagen ska skärpas med anledning av rånmordet i Göteborg tidigare i veckan, skriver TT.

Regeringen skärpte nyligen straffet för vapenbrott, men vill gå längre än så.

– Det finns en risk att när man skärper straffen mot just den typen av vapen, att kriminella börjar använda sig av andra typer av vapen och nu talar jag om kniv.

S-ministern framförde även sina kondoleanser.

– Att en ung människas liv ska släckas på det här fullkomligt meningslösa sättet är förstås djupt tragiskt och våra tankar går förstås till de anhöriga.

4 tim
Arkivbild isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödligt knivvåld vanligare än dödsskjutningar

Efter det brutala rånmordet i Göteborg natten till onsdagen har frågan om knivvåld åter aktualiserats. Mellan åren 2011 och 2017 dödades 267 människor av knivvåld i Sverige, rapporterar SVT som hänvisar till siffror från Brå. Under samma period sköts 190 människor till död.

Trots att skjutningarna har ökat är knivvåldet vanligare. Men det får inte samma mediala uppmärksamhet.

– Ibland kan jag tycka att det är tråkigt att inte den här typen av dödligt våld uppmärksammas i paritet med hur vanligt det är, säger Jonas Öberg, utredare på Brå, till SVT.

Idag 06:41
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Hassan Rouhani/Emmanuel Macron.  TT.
Kärnavtalet med Iran

Rouhani: Alla dörrar öppna för att rädda kärnavtalet

Irans president Hassan Rouhani är beredd att ”lämna alla dörrar öppna” för att rädda kärnavtalet från 2015. Så ska presidenten ha uttryckt sig i ett telefonsamtal med den franske presidenten Emmanuel Macron under torsdagen, enligt Irans statliga television.

Enligt Reuters ska Rouhani också ha uppmanat Europa att påskynda ansträngningarna för att rädda avtalet.

De europeiska länder som undertecknat avtalet har försökt övertyga Iran om att stanna kvar, genom löften om skydd från USA:s ekonomiska sanktioner. Iran har under sommaren överskridit de nivåer av urananrikning som överenskommits.

1 tim
En båt från revolutionsgardet. Arkivbild.  Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Fartyget smugglade olja – 12 frihetsberövade

Irans revolutionsgarde har beslagtagit en utländsk tanker som ska ha smugglat bränsle från Iran till utländska kunder, rapporterar landets statliga television, enligt flera medier.

Iran uppger att fartyget bärgades i söndags efter att ha skickat ut ett nödanrop – men när gardet fick reda på smugglingen beslagtogs fartyget och tolv personer i besättningen frihetsberövades.

Spänningen i regionen har stigit under den sista tiden, bland annat sedan ett iranskt fartyg beslagtagits av Storbritannien utanför Gibraltar.

4 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Ebolavaccin.  James Akena / TT NYHETSBYRÅN
Ebolaspridningen

Ebolavaccin kan ges i mindre doser – WHO saknar pengar

Nästan en halv miljard kronor fattas för att WHO ska kunna hantera ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa fullt ut, uppger Världshälsoorganisationens talesperson Ann Harris för SvD.

Harris säger att man nu överväger att minska doserna för att fler ska kunna vaccineras.

Organisationen utlyste under onsdagen ett nödläge och kallade ebolautbrottet ett internationellt hot mot människors hälsa. Sedan utbrottet startade i Kongo-Kinshasa förra sommaren har fler än 1 600 personer dött.

42 min
Sjukvårdspersonal i Goma i Kongo-Kinshasa. OLIVIA ACLAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inflödet av ebolapengar orsakar slitningar i Kongo

Samtidigt som WHO varnar för att en halv miljard kronor saknas för att få bukt med ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa orsakar det plötsliga inflödet av pengar problem i de drabbade områdena, rapporterar AFP.

I Butembo i östra Kongo-Kinshasa glider numera glittrande suvar förbi på gatorna, medan många fortfarande lever på bara några dollar om dagen, något som leder till avundsjuka och våldsamheter. En del av kritiken riktas mot att arbetsvillkoren för de som arbetar med de ebolasmittade kraftigt skiljer sig åt, där lokalbefolkningen tjänar mindre än personal från utlandet.

– Vissa säger att ”ni har kommit från era länder för att tjäna pengar på våra döda”, säger Edgar Mateso, ansvarig för civilsamhället i Butembo.

42 min
Peter Eriksson (MP), samt en bild från östra Kongo.  TT
undefined

MP-ministern vill att fler bidrar i kampen mot ebolan

Biståndsministern Peter Eriksson (MP) vill att fler länder ska bidra med pengar för att bekämpa ebolautbrottet i östra Kongo, säger han till DN.

Nyligen gav Sverige 40 miljoner kronor i extra stöd till Världshälsoorganisationen, WHO, för just bekämpningen av viruset.

– Vi är beredda att gå in med ytterligare insatser om det behövs. I det här läget är det andra som måste i första hand gå in för att fler aktörer behövs på banan, det kan inte bara vara Sveriges ansvar för att klara det här, säger Eriksson.

Han välkomnar även att WHO på onsdagen klassat utbrottet i Kongo som ett internationellt hot mot folkhälsan och hoppas nu på att fler länder förstår allvaret.

5 tim
Läs mer om Ebolaspridningen
Domstolsbyggnaden i Salé i Marocko där förhandlingarna har hållits.  - / AFP
undefined

Advokat: Rättsvidrigt att inte låta de åtalade tala

Flera advokater reagerar på hur rättsväsendet i Marocko hanterar rättegången gällande dubbelmordet på Maren Ueland och och Louisa Vestanger, skriver norska VG.

– Rättsaken är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. De tilltalade har inte fått en rättvis rättegång, det är ingen jämvikt mellan parterna, säger advokaten Saskia Ditisheim till VG.

Hon företråder en schweizisk-spansk man som är en av de 24 åtalade och som misstänks vara medlem i den lokala terrorgrupp som misstänks ligga bakom morden.

Även mannens marockanska advokat har kritiserat domarens tillvägagångssätt.

Idag 10:16
Louisa Vesterager och Maren Ueland.  TT, Privat.
undefined

”En allvarlig sak – går garanterat vidare i rätten”

På torsdagen faller domen över de 24 män som åtalats för inblandning i dubbelmordet på danska Louisa Vesterager, 24, och norska Maren Ueland, 28, i Marocko förra året.

De tre huvudåtalade har erkänt morden och åklagaren har yrkat på dödsstraff för dem, rapporterar TT.

Azeddine Kabbaj som är Maren Uelands familjs advokat tror att det kan ta uppemot ett år innan gärningsmännen får sin slutgiltiga dom eftersom domarna väntas överklagas.

– Det här är en allvarlig sak som garanterat går vidare i rättsystemet, säger han till NTB.

Idag 04:23
Läs mer om Turistmorden i Marocko
Asap Rocky. Arkivbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gripandet av Asap Rocky

Åklagaren under tidspress om Asap Rockys framtid

Senast i morgon, fredag, måste åklagaren Fredrik Karlsson lämna ett beslut angående rapartisten Asap Rockys framtid, rapporterar Expressen.

Den amerikanska artisten häktades den 5 juli på sannolika skäl misstänkt för misshandel och klockan 11 på fredagen går tidsfristen ut.

Enligt Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, kan tre olika scenarion uppstå i morgon. Antingen väcker åklagaren åtal, eller så läggs förundersökningen ner. Åklagaren kan även be om mer tid.

– I det fallet så lämnar åklagaren i sådana fall in en häktningsframställan, och då blir det häktningsförhandling i tingsrätten, säger hon till tidningen.

2 tim
Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anne Ramberg ifrågasätter Asap Rockys häktningsskäl

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kritiserar nu häktningen av världsartisten Asap Rocky som sitter frihetsberövad efter en misstänkt misshandel. Hon menar att flyktfara som skäl för häktning kan ifrågasättas.

– Han är inte misstänkt för grov misshandel utan misshandel i normalgrad och på den grunden skulle aldrig en svensk häktas. Men då har domstolen ansett att det föreligger flyktfara och därför kunnat häkta honom, säger Ramberg till DN.

5 tim
Morgan Johansson tror inte att kritiken gällande häktningen av Asap Rocky påverkar omvärldens bild av Sverige. TT
undefined

Ministern om Asap Rocky-kraven: Alla behandlas lika

Justitieminister Morgan Johansson (S) anser inte att bilden av Sveriges rättsäkerhet påverkas av häktningen av världsstjärnan Asap Rocky. Flera personer, bland annat den tidigare amerikanska ambassadören i Sverige, har uppmanat till att rapparen bör släppas fri.

– Jag tror att man förstår att vi har en ordning där alla behandlas lika, det kvittar vilken profession du har. Det gäller för den här häktade mannen också, säger ministern till TT.

Samtidigt medger han att han tycker häktningstiderna är för långa och är öppen för en diskussion om hur de kan kortas.

Idag 11:12
Läs mer om Gripandet av Asap Rocky