Hanan Ashrawi/Saeb Erekat. TT
Israel-Palestina-konflikten

USA:s beslut fördöms och kritiseras: ”Djungelns lag”

Föga förvånande har palestinska företrädare fördömt USA:s beslut att inte längre se israeliska bosättningar på Västbanken som brott mot internationell lag. Chefsförhandlare Saeb Erekat menar att risken nu är stor att det blir ”djungelns lag” som gäller i området, skriver BBC.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo gav beskedet i går på en presskonferens. Efteråt kallade den palestinska politikern Hanan Ashrawi utspelet för ”ytterligare en attack mot internationell rätt av en biblisk absolutist som väntar på hänryckningen”, skriver Ekot.

Israels premiärminister välkomnar beslutet och säger att det ”korrigerar ett historiskt misstag”.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Blodprover som ska analyseras för covid-19–antikroppar. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstester

Region Stockholm kommer fortsatt att erbjuda kostnadsfria antikroppstester till alla invånare, skriver DN. Detta trots att avtalet med Werlabs nu har löpt ut.

Claes Ruth, som är ansvarig för provtagningen i regionen, menar att kapaciteten till och med kommer öka under den här veckan och nästa. Under tiden som Werlabs har utfört tester har regionen byggt upp en egen kapacitet. Dessutom har ett nytt samarbete inletts med de privata företagen Kry och Doktor.se.

Tester utförs på 80 ställen i regionen och bokningen görs genom 1177.

2 tim
PONTUS LUNDAHL / TT / / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antikroppar kan vara skäl för besök på äldreboenden

Antikroppar kan vara skäl att få göra inomhusbesök på äldreboenden, uppger Socialstyrelsen. Verksamheten ska säkerställa testresultatets tillförlitlighet.

– Det är viktigt att man har ett tillförlitligt test och att det inte är äldre än sex månader, säger Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen.

Hon betonar att det inte är ett klartecken för att alla med antikroppar fritt ska göra inomhusbesök på boenden, utan att dessa fortfarande ska vara motiverade. I första hand rekommenderar Socialstyrelsen att besök på äldreboenden görs utomhus.

Bedömningen om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till ”både den boendes behov av ett fysiskt besök och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt”, skriver Socialstyrelsen.

Råden har uppdaterats för att i större utsträckning ta hänsyn till äldres behov av sociala kontakter.

4 tim
Taha Alexandersson, Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare nio döda med covid-19 i Sverige

Nio nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 545 personer med covid-19 dött i Sverige.

Antalet bekräftade sjukdomsfall i landet är 76 001.

– Vi har en omfattande situation i landet och det är långt ifrån över, även om det pekar i rätt riktning, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten vid dagens pressträff.

Hon kommenterar även de senast siffrorna om att antalet personer som behöver intensivvård minskar.

– I snitt är det nu två personer som läggs in på IVA om dagen i landet.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bebis på ett BB.  Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Bebis smittad i moderns mage – klarade sig bra

För första gången har läkare lyckats bevisa att ett spädbarn varit smittat av covid-19 vid födseln, rapporterar The Guardian.

Pojkens mamma drabbades av svår hosta och feber i slutet av mars och lades in på sjukhus. Hon var då i slutet av sin graviditet och konstaterades smittad av corona. Tre dagar senare visade fostret tecken på att inte må bra och fick förlösas med ett akut kejsarsnitt.

Bebisen började må dåligt efter några dagar, bland annat fick pojken muskelspasmer, men är nu helt återställd. Enligt läkarna verkar det inte vara någon större fara för spädbarn att födas med smittan. Det tycks även vara väldigt ovanligt att mödrar för över smittan till fostret.

2 tim
Johan Giesecke, arkivbild. Ali Lorestani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Giesecke om WHO-varning: ”Svårt att veta om det är på väg att bli mycket värre”

WHO varnade i går för att coronapandemin kan bli ”mycket, mycket värre” och att utvecklingen på flera håll i världen går åt fel håll.

Men Johan Giesecke, tidigare statsepidemiologen och rådgivare till WHO, menar att det råder stor osäkerhet kring de siffror som rapporteras. Samtidigt håller han med om att läget i världen inte förbättras, rapporterar Ekot.

– Exakt om det håller på att bli mycket värre är svårt att veta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Börsfallet dämpades – Avanza och Hexagon dagens vinnare

Gårdagens plötsliga fall på Wall Street och morgonens sura börshumör i Asien smittade under stora delar av dagen av sig på Stockholmsbörsen, men vid stängning hade indexen hämtat sig betydligt:
• OMXSPI: -0,4%
• OMXS30: -0,2%
Morgonen var rapporttät och även i går efter börsstängning kom ett antal resultatuppdateringar. Bland annat från Hexagon som lämnade en omvänd vinstvarning. Mätteknikbolaget fick under morgonen flera riktkurshöjningar och aktien toppade storbolagslistan med en uppgång på 3,5 procent.

Bland de övriga storbolagen gick bankerna starkt och även telekomjättarna Telia och Tele2 handlades på plus.

I botten hamnade H&M som tappade 3,2 procent. Även Alfa Laval och Getinge föll rejält. Det gjorde också Astra Zeneca, trots att en tjänsteman från USA:s regering uppgav sent i går kväll att bolaget tillsammans med tre andra bolag börjar producera vaccin inom sex veckor. Läkemedelsjättens aktie backade 1,5 procent.

Bland dagens rapportbolag märktes Avanza som i det närmaste trefaldigade sitt resultat i det andra kvartalet. Antalet kunder strömmade också in i nätbanken och facit blev en ökning med 68 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Avanzas aktie rusade 12,5 procent.

Även investmentbolaget Creades, med Avanza som största innehav, fick en skjuts efter rapporten. Aktien steg 3 procent.

Bostadsutvecklaren JM:s omsättning kom in högre än förhandstipsen. Rörelseresultatet blev dock sämre än väntat. Aktien pendlade mellan plus och minus men handlades under eftermiddagen 1,9 procent.

Godisjätten Cloetta har det fortsatt svårt i coronapandemins spår. Det justerade rörelseresultatet var högre än förväntningarna men bolaget flaggade samtidigt för ett svagt tredje kvartal. Aktien föll 4,5 procent.

40 min
Coronaviruset Smittans effekter
Resenärer vid Viking Line terminal på Stadsgården i Stockholm. Fartyget M/S Gabriella ses i bakgrunden. Arkivbild. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Viking Line får pausa sina amorteringar fram till nyår

Rederiet Viking Line har enats med sina finansiärer Finnvera och Finlands Exportkredit om en amorteringspaus från och med 1 juli fram till årsskiftet, enligt ett pressmeddelande. Därmed slipper bolaget amortera 14,9 miljoner euro, eller knappt 155 miljoner kronor, under perioden.

Amorteringarna förfaller i stället senast den 10 januari 2025, skriver Viking Line. Bolaget förbinder sig också att amortera de uppskjutna betalningarna innan det kan bli aktuellt med dividendutdelning.

1 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Debattörer: Politiker måste ta ansvar för alkoholismen

Opinion Coronakrisen gör att alkoholmissbruket ökar och politiken har nu ett ansvar att se till att effektiva satsningar på e-hälsa genomförs. Det skriver tre debattörer, däribland regeringens tidigare psykiatrisamordnare Anders Milton, i en debattartikel i SvD.

”I dag finns, förutom nya läkemedel och psykologisk behandling, digitala hälsosystem som med hjälp av artificiell intelligens och beteendeanalys i realtid kan ge positiva resultat på distans”, skriver de.

Enligt dem riskerar pandemins mest långtgående konsekvens att bli den ökade alkoholismen.

Idag 08:37
Läs mer om Coronaviruset
Tottenhamtränaren José Mourinho till vänster och Liverpooltränaren Jürgen Klopp till höger. PHIL NOBLE / BILDBYRÅN
Bestraffningen av City

Stortränare rasar mot City-domen: ”Skamligt beslut”

Liverpooltränaren Jürgen Klopp och Tottenhamtränaren José Mourinho reagerar starkt på att idrottens skiljedomstol, Cas, i går mildrade domen mot Manchester City. Den aviserade avstängningen från allt internationellt cupspel i två år hävdes samtidigt som böterna sänktes från 310 till 100 miljoner, skriver TT.

– Det är lika bra att öppna cirkusdörren och låta alla komma och gå som de vill, säger Mourinho, som konstaterar att han själv inte vet om City brutit mot de finansiella reglerna eller inte.

– Men oavsett så är det ett skamligt beslut eftersom om City inte är skyldiga så straffar du dem inte med flera miljoner i böter, fortsätter han.

Liverpools Jürgen Klopp tycker inte att ”det var en bra dag för fotbollen”, men City-tränaren Pep Guardiola är desto nöjdare. Han tycker att domen visar att allt som sagts om City inte stämmer och att folk nu borde be om ursäkt.

2 tim
Manchester Citys Raheem Sterling och tränaren Pep Guardiola. Adam Davy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Manchester City tillåts att spela i Champions League

Manchester City får spela i Champions League, efter ett beslut från Internationella idrottens skiljedomstol, Cas.

Fotbollsklubben har tidigare dömts till två års avstängning från de europeiska cuperna. Bakgrunden till straffet var att Uefa kommit fram till att klubben gjort sig skyldig till brott mot förbundets finansiella regelverk.

Cas sänker dessutom Manchester Citys böter till drygt 100 miljoner kronor i stället för de 300 miljoner kronor som Uefa dömde klubben till.

Igår 08:36
Läs mer om Bestraffningen av City