Affärsängeln Jane Walerud och Skypegrundaren Niklas Zennström toppar DI Digitals lista över Sveriges mäktigaste tech-investerare. TT
Fintech-boomen

Walerud och Zennström toppar DI:s investerarlista

Skypegrundaren Niklas Zennström, ryska Blocket-kopian Avitos medgrundare Jonas Nordlander, Affärsängeln Jane Walerud och Christoffer Häggblom, partner på Rite Ventures. Det är kvartetten som toppar DI Digitals lista över Sveriges mäktigaste tech-investerare. Det de 52 personer som listas i tidningens kortlek av viktiga investerare har gemensamt är att de aktivt satsar i unga svenska teknikföretag. Därmed har de också del i boomen inom sektorn som i år ser ut att få ett rekordår, skriver tidningen.

– Det är jättekul och väldigt inspirerande att träffa människor som oftast är lite yngre och har smarta grejer på gång, säger Jonas Nordlander till DI Digital.

I listan ingår personer som i första hand investerar eget kapital i svenska teknikföretag.

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

23 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

17 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport