Nasa: Vi har hittat flera jordliknande planeter
Nasa avslöjar på en presskonferens att man nu hittat sju jordliknande planeter utanför vårt solsystem. Planeterna har hittats kring en liten stjärna som ligger 39 ljusår från vår sol. De ska ha ungefär samma storlek och massa som vår egen planet.
Enligt astronomer är planetsystemet som en miniatyr av vårt eget. Det innebär en realistisk chans att hitta liv bortom vårt solsystem, enligt forskare.
– Alla sju ligger väldigt nära sin stjärna, men den är så liten och kall så sannolikheten är stor att alla de sju planeter har en perfekt temperatur för rinnande vatten och kanske liv, säger Michaël Gillon som är astronom vid Universitetet i Liège, enligt SVT.
bakgrund
Exoplanet
Wikipedia (sv)
En extrasolär planet, eller exoplanet, är en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystem. De första upptäckterna gjordes under 1990-talet. Per den 23 januari 2012 har 728 exoplaneter upptäckts och fram till maj 2016 har man upptäckt totalt 3268 stycken. Den stora majoriteten upptäcks genom flera olika indirekta metoder i stället för att observeras direkt, och de flesta är också massiva jätteplaneter i storleksklass som Jupiter, men vars sammansättning mera liknar de jordlika planeterna av sten och metall.
Extrasolära planeter blev ämne för vetenskaplig undersökning under 1850-talet. Astronomer trodde i och för sig allmänt att de existerade, men det var inte känt hur vanliga eller hur lika de var planeterna i vårt solsystem. De första bekräftade upptäckterna gjordes under 1990-talet. Under 2000-talet upptäcktes flera hundra exoplaneter. I dagsläget uppskattar man att minst 10 % av de solliknande stjärnorna har planeter, men den verkliga siffran kan vara mycket högre. Upptäckten av exoplaneter aktualiserar ytterligare frågan huruvida någon av dessa kan upprätthålla utomjordiskt liv.
I början av 2010 [källa behövs] såg Gliese 581 d, den fjärde planeten till den röda dvärgen Gliese 581 (ungefär 20 ljusår från jorden), ut att vara det bästa exemplet på en stenig exoplanet som kretsar nära den beboeliga zonen runt sin stjärna. Om man använder strikta termer, så är den utanför Guldlocks zon, men det kan förhålla sig så att växthuseffekten ökar dess yttertemperatur så pass att den kan hysa flytande vatten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen