ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Ansågs vara arbetsför – dog av sjukdomen

En kvinna utanför Skellefteå dog av syrebrist i samband med ett epileptiskt anfall. Tre månader tidigare hade hon ansökt om sjukersättning från Försäkringskassan. Beskedet om avslag kom efter att 51-åriga Catrine Lundgren hade gått bort, rapporterar Aftonbladet.
För tidningen berättar barnen om hur besvikna de är över myndighetens agerande. Försäkringskassan skrev i beslutat att alla möjligheter för heltidsarbete inte var uttömda, trots att både läkare och företagshälsovård intygat att Catrine Lundgren inte skulle klara mer än en skräddarsydd deltidstjänst.
– Mamma hade jobbat som undersköterska i hemtjänsten. Men sedan anfallen började kunde hon inte längre jobba ensam. Hon kunde ha tre-fyra anfall per dag, säger dottern Maria Lundgren till Aftonbladet.
Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare vid Försäkringskassan, försvarar beslutet om att inte bevilja sjukersättning. Hon säger att myndigheten tittade på de medicinska underlagen och regelverken.
– När vi lagt ihop dem kan vi inte se att hon är berättigad till sjukersättning.

Toppnyheter

Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Midsommartrafiken

”Förseningar kommer ske – flesta tågen kommer gå”

Torsdagens tågkaos påverkar resenärerna även i dag med förseningar från Stockholms central. Ett antal tåg har även ställts in, rapporterar SVT Nyheter.
– Förseningar kommer att ske men de flesta tågen kommer att gå, säger Carina Axelsson på SJ:s pressjour till SVT.
Tusentals personer drabbades i går när en kabelbrand ledde till ett stopp i trafiken söder om Stockholm. De två spår som stängdes är öppna, enligt Trafikverkets kommunikatör Ulrika Karlsson.
– I dag är det väl järnvägsbolagen som har problem med var tågen finns och personal som inte fått nattvila, säger hon till Expressen.

1 min
Läs mer om Midsommartrafiken
Brexit Storbritanniens framtid
Arkivbild: Storbritanniens premiärminister Theresa May.  Virginia Mayo / TT / NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Ett år med brexit: ”Politisk oro kan sänka marknaden”

Den 23 juni 2016 röstade Storbritanniens medborgare för att gå ur EU-samarbetet. Resultatet av folkomröstningen kom oväntat, eftersom både opinionsinstitut och experter väntat sig ett fortsatt unionsmedlemskap för landet. Marknaden reagerade omedelbart och pundet rasade till sin lägsta nivå på 30 år.
Sedan dess har ganska lite hänt, skriver Financial Times i en genomgång av det gångna året. Pundet är fortfarande svagt gentemot flera stora världsvalutor och ligger nu 16 procent lägre gentemot dollarn jämfört med perioden kring omröstningen. Samtidigt har den brittiska börsen stigit.
Nu väntar marknaden främst på utfallet av den politiska turbulensen i Storbritannien, skriver FT. Enligt Yael Selfin vid revisionsfirman KPMG kan osäkerheten väga tungt på aktiemarknaden.

25 min
Gunnar Hökmark FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hökmark: Behöver så vänlig brexit som möjligt

Opinion Ett år efter brexitomröstningen har britterna börjat betala slutenhetens pris: Tillväxten är lägst i hela EU och det råder osäkerhet om investeringar och konkurrenskraft, skriver EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) på SvD Debatt.
För att kunna möta de många utmaningar som finns framför EU behövs en så vänlig brexit som möjligt, anser han. ”Det finns ingen­ mening med ett avtal som straffar britterna, och oss själva, mer än de i sig allvarliga konsekvenser som själva utträdet innebär. Ju vänligare avtalet blir desto bättre blir Europa och desto närmare kommer britterna vara oss.”

1 tim
Arkivbild.  Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

BOE-ledamot: Svagt pund ger grund för höjd ränta

Bank of England-ledamoten Kristin Forbes har under en längre tid förespråkat att centralbanken ska höja sin rekordlåga styrränta, men inte fått gehör för sin sak. Nu, lagom tills att hennes treåriga mandatperiod löper ut, verkar däremot även övriga ledamöter luta mer åt att en räntehöjning möjligen är på sin plats ändå, skriver CNBC.
Tidigare har Forbes varit den enda som röstat för en höjning, men vid det senaste räntemötet fick hon sällskap av två ledamöter till. I sitt sista tal som ledamot i centralbankens penningpolitiska kommitté säger hon att det svaga pundet troligen kommer att omvända ännu fler ledamöter.
– Pundets värdeminskning har i grunden förändrat dynamiken i den underliggande inflationen på ett sätt som gör det mer angeläget att inleda den här resan snart, säger hon enligt kanalen.

1 tim
Läs mer om Brexit
Maktskiftet i USA Rysskontakterna
USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i USA Rysskontakterna

Trump förnekar att han förhindrat FBI:s utredning

USA:s president Donald Trump säger att han inte hindrat FBI:s utredning om den misstänkta ryska inblandningen i USA:s presidentvalskampanj 2016 och en eventuell samverkan med Trumpkampanjen.
– Hör här, utredningen har inte förhindrats, det har inte varit någon samverkan, säger han i en intervju med Fox News, som flera amerikanska medier tagit del av i förväg.
Trump går också till attack mot den särskilde åklagaren Robert Mueller, som utreder rysskontakterna.
– Mueller är väldigt, väldigt nära vän med Comey, vilket är väldigt besvärande, säger Trump.
I maj avskedade Trump FBI-chefen James Comey. I en intervju senare sade Trump att det hade med ”Rysslandsgrejen” att göra. Comey har offentliggjort minnesanteckningar från sina möten med Trump, enligt vilka presidenten bad honom ”släppa” utredningen av Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

4 tim
Charlie Neibergall / TT / NTB Scanpix

Analys: Trump vilseledde in på donquijotisk skattjakt

”Det här är mästaren av insinuation i sitt esse”. Det skriver CNN:s Z Byron Wolf i en analys efter att Donald Trump på Twitter förnekat att det finns några inspelningar från hans samtal med den nu sparkade FBI-chefen James Comey.
Visserligen hade presidenten aldrig påstått att inspelningarna fanns men 12 maj skrev han att Comey ”borde hoppas” att något av det dem sa till varandra inte fastnade på band.
”Det var en bluff och Comey synade den under hans utfrågning inför senatens underrättelsekommitté när han sa ’Herre, jag hoppas det finns inspelningar’”, skriver Byron Wolf och tillägger att det faktiskt fortfarande inte går att utesluta det ena eller det andra med tanke på Trumps vaga ordval.
Han konstaterar:
”Vad som dock inte går att förneka är det faktum att USA:s president missledde det amerikanska folket och ledde dem in på en donquijotiskt skattjakt från 12 maj till 22 juni. Och på sätt och vis pågår den ännu.”

Igår 21:29
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Trump tvärvänder: ”Jag har inga ljudinspelningar”

USA:s president Donald Trump förnekar att han har några inspelningar från samtalen mellan honom och den sparkade FBI-chefen James Comey, skriver presidenten på Twitter.
”Jag har ingen aning om huruvida det finns ’band’ eller inspelningar av mina konversationer med James Comey, men jag gjorde inga, och jag har inga sådana inspelningar”, skriver han.
Detta efter veckor av spekulationer sedan Trump antytt att det ska finnas ljudfiler över samtalen kopplade till rysslandsutredningen. Inspelningarna skulle, enligt presidenten, motbevisa Comeys vittnesmål att Trump bad honom släppa utredningen mot den tidigare säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Igår 17:02
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.