Hanna Wigh (SD). TT
Politikerhoten

Brå: SD-politiker mest utsatta för hot och våld

Under 2012 utsattes var femte politiker i Sverige för hot, våld eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Få politiker valde att anmäla händelserna, visar en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Sveriges Radio.
Det parti som hade högst andel utsatta var Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen.
– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.
– Oerhört tragiskt. Varje individ som är förtroendevald som blir hotad är en för mycket. Vår politik bygger på att människor både kan, vill och vågar engagera sig, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Så gjordes undersökningen:

Brå har för första gången tillfrågat nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i kommuner, landsting, regioner och riksdag om deras utsatthet och oro för brottsliga händelser av olika slag.

Toppnyheter

Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande
Utredaren Lars Arrhenius och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vid dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingkatastrofen Svenskt mottagande

Rätt till föräldrapenning begränsas för nyanlända

Föräldrapenningen för personer som invandrar till Sverige med barn ska begränsas, föreslår regeringens utredare. I dag får man lika många föräldradagar som om barnet vore nyfött, vilket gör att exempelvis en treåring ger rätt till 480 dagar.
– Det innebär att kvinnorna snabbare kan komma i kontakt med etablering och den svenska arbetsmarknaden. För barnen innebär det en snabbare tillgång till förskolan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid en pressträff.
Förslagen är en del av regeringens överenskommelse med Alliansen i fjol och regeringen vill att den stora flyktinggruppen som kom till Sverige förra hösten ska omfattas.

3 tim
Arkivbild, föräldrapar. PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Ledare: Ändringen viktig för svenska jämställdheten

Opinion Att begränsa föräldrapenningen för nyanlända är viktigt för den svenska jämställdheten, skriver Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima om förslaget som presenterats i dag av regeringens utredare.
”Med dagens utformning riskerar försäkringssystemet att bli en fälla för invandrarkvinnor i och med att de – för det är framför allt mammor det handlar om – stannar hemma i åratal om de har flera barn.”
I dag får föräldrar som kommer till Sverige lika många föräldradagar som om barnet vore nyfött. Enligt det nya förslaget ska antalet dagar bero på barnets ålder.

28 min
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Arkivbild. TT

Larmrapport: Sjukvården behöver mer hjälp

Det stora antalet asylsökande innebär en stor utmaning för hälso- och sjukvården. Samtidigt får inte alla asylsökande den vård de har rätt till, konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.
Störst är utmaningarna inom bland annat primärvård, mödravård, förlossningsvård, barnpsykiatri och tandvården. Det behövs fler insatser för att vården ska klara av utmaningarna. Bland annat ökad tillgång till tolk och bättre stöd till ensamkommande, enligt myndigheten.

Idag 09:45
Läs mer om Flyktingkatastrofen
Arkivbild, förälder med barn. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången om barnövergrepp

BUP: Bra chans för vuxna att prata om nätövergrepp

På fredagen dömdes en man till sju års fängelse för nätövergrepp mot över 100 unga flickor. Den typen av domar kan vara en chans för föräldrar att prata med sina barn, säger Moa Mannheimer, chef för BUP:s traumaenhet i Stockholm, till TT. Enligt henne kan en dom också hjälpa ett barn som har blivit utsatt.
– För barn är det bra när det avslöjas och kommer fram, som exempelvis i en dom. Att man som barn blir trodd på och stöttad av vuxna. Då har man en bra chans att komma vidare.

28 min
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Anna, 14, blev utnyttjad: ”Kände mig äcklig”

Anna var ett av den 47-årige nätpedofilens offer. I dag dömdes han till sju års fängelse, för att ha utsatt över 100 unga flickor för sexbrott via internet.
För Aftonbladet berättar Anna, i dag 16, om hur hon kom i kontakt med mannen via nätforumet Kik. Hon var 14 år och han utgav sig för att vara 20 år gammal. De fick bra kontakt, enligt Anna, och hon började skicka bilder på sig själv. De hade även sex via Skype. Anna berättar hur hon i efterhand la mycket skuld på sig själv, men att hon insett att det inte var hennes fel.
– Jag kände mig äcklig. Det kändes som att jag var en del av vad han gjorde mot mig, om jag inte hade skickat bilder så hade det inte hänt.

Idag 10:56
Arkivbilder. TT

Nätpedofil döms till sju års fängelse för övergrepp

En 47-årig man döms till sju års fängelse för nätövergrepp mot barn. Mannen har begått ett stort antal grova sexuella övergrepp mot barnen och utnyttjat dem för sexuell posering. Han är även skyldig till en rad andra brott, skriver Borås tingsrätt i ett pressmeddelande.
Mannen från Ulricehamn lurade offren genom att använda påhittade identiteter och utgav sig för att vara en yngre kvinna eller man.
47-åringen stod åtalad för övergrepp mot 114 barn från 2010 fram till juni förra året. De flesta av dem var mellan 12 och 14 år.

Idag 09:07
Läs mer om Rättegången om barnövergrepp
Riksåklagaren Anders Perklev/Arkivbild, Fåfängan. TT
Gruppvåldtäkten på Fåfängan

Riksåklagaren vill att lagen ses över efter HD:s beslut

Riksåklagaren Anders Perklev anser att lagen behöver ses över efter att Högsta domstolen tagit beslut om att inte pröva en av domarna för den grova gruppvåldtäkten vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm. Enligt Perklev behöver det gå att korrigera en dom om det i efterhand kommer uppgifter om att en person är äldre än rätten utgick från när domen föll.
– Man får en väsentligt mildare påföljd om man är under 21 år när brottet begås. Och självklart ska inte den som är över 18 år dömas till sluten ungdomsvård, säger han till SVT Nyheter.
En person som dömts för våldtäkten visade sig vara 20 när brottet begicks men i dag stod det klart att HD inte kommer ompröva domen.

3 tim
Arkivbild. Sofia Tanaka / TT / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dömd ”16-åring” var äldre – våldtäktsdom prövas inte

När en person dömdes för gruppvåldtäkt vid utsiktsplatsen Fåfängan i Stockholm utgick tingsrätten och hovrätten från att han var 16 år. Enligt uppgifter från Interpol ska ”16-åringen” i stället varit 20 när brottet begicks.
Högsta domstolen avslår nu riksåklagarens begäran om att få mannen dömd som vuxen och därmed till ett strängare straff. Enligt HD skulle åldersuppgiften inte ha medfört att han dömts för ett allvarligare brott. Det eftersom lagtexten kring resning inte omfattar fall där brottet är det samma.

4 tim
Läs mer om Gruppvåldtäkten på Fåfängan

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.