Hanna Wigh (SD). TT
Politikerhoten

Brå: SD-politiker mest utsatta för hot och våld

Under 2012 utsattes var femte politiker i Sverige för hot, våld eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Få politiker valde att anmäla händelserna, visar en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Sveriges Radio.
Det parti som hade högst andel utsatta var Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen.
– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.
– Oerhört tragiskt. Varje individ som är förtroendevald som blir hotad är en för mycket. Vår politik bygger på att människor både kan, vill och vågar engagera sig, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Så gjordes undersökningen:

Brå har för första gången tillfrågat nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i kommuner, landsting, regioner och riksdag om deras utsatthet och oro för brottsliga händelser av olika slag.

Toppnyheter

TT
Skottlossningen i Fosie

Flera barn nära träffas vid skottlossning i Fosie

Fyra personer skottskadades, varav en allvarligt, när ett okänt antal gärningsmän öppnade eld i Fosie i Malmö vid 19-tiden på söndagen. Omkring 20 skott ska ha avlossats mot en bil som de fyra männen satt i. Flera av skotten ska ha gått in i en lägenhet i vilken flera barn befann sig, rapporterar P4 Malmöhus.
– De var mycket mycket nära att träffas, säger Mats Attin, jourhavande förundersökningsledare, och fortsätter:
– Det är ett rent under att vi inte har fler på sjukhus.

5 min
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Grannar körde skadade till sjukhus i sina egna bilar

Fyra personer vårdas på sjukhus efter skottlossning på Censorgatan i Malmö på söndagskvällen. Kvällsposten skriver att boende i området rusade ut och hjälpte de skottskadade innan polis eller ambulans kommit till platsen. Flera körde i egna bilar skadade till sjukhus. En boende berättar för tidningen att ambulanser stod och väntade i sju minuter innan de körde fram.
– De behövde väl klartecken från polisen.
Sydsvenskan har pratat med boende som säger att det rör sig om ett barnfamiljsområde. Vittnen berättar hur de sett en maskerad person på moped avlossa skott mot en bil och därefter lämna platsen i sällskap med en annan maskerad mopedist.

Igår 22:20
Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skottlossning i Malmö – minst fyra skadade

Minst fyra personer har skadats i samband med en skottlossning på Censorsgatan i Malmöstadsdelen Fosie på söndagskvällen. Händelsen rubriceras som mordförsök.
En person fördes till sjukhuset med ambulans, de övriga tre dök upp på egen hand. Enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan ska två personer ha burits iväg till bilar samband med skottlossningen.
– Fötterna stack ut genom rutan på bilen, berättar vittnet för tidningen.

Igår 17:15
Läs mer om Skottlossningen i Fosie
Presidentvalet i USA Valrörelsen
Trump/Clinton. TT
Presidentvalet i USA Valrörelsen

Det är nästan helt jämnt: Nu möts de öga mot öga

Det är i princip dött lopp mellan Hillary Clinton och Donald Trump i kampen om Vita huset inför måndagens första tv-sända debatt. Det visar en opinionsmätning från Washington Post/ABC News. Det övertag som Demokraternas kandidat hade i augusti är i stort sett utraderat, skriver tidningen.
Bland väljare som sannolikt kommer rösta har Clinton 46 procents stöd och Trump 44 procent. Det libertarianska partiets kandidat Gary Johnson ligger på 5 procent och det gröna partiets Jill Stein på 1 procent. Bland registrerade väljare ligger Clinton och Trump jämsides med 41 procents stöd respektive.
Washington Post skriver också att åtta av tio väljare planerar att se måndagens debatt och att 44 procent förväntar sig att Clinton går vinnande ur bataljen.

Igår 21:39
TT

Faktakoll: Clinton närmare sanningen än Trump

Magasinet Politico har granskat sanningshalten i de amerikanska presidentkandidaternas utspel under fem dagar. Slutsatsen är slående: Donald Trumps benägenhet att ljuga och överdriva överskrider vida Hillary Clintons. Fastighetsmiljardären spred 87 felaktigheter under perioden. Han påstod exempelvis, återigen, att han motsatte sig Irakkriget innan det inleddes.
Bland Clintons utspel hittade Politico åtta felaktigheter, varav de flesta handlade om hennes eget agerande.
Sammanställningen publiceras inför måndagens stora debatt där de två ställs öga mot öga för första gången i valrörelsen.

Igår 21:48
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Röster om
Clinton och Trump. TT
Presidentvalet i USA Röster om

Analys: Här är frågorna kandidaterna bör besvara

Första tv-duellen mellan presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump spås locka 100 miljoner tittare, skriver Quartz.
I en analys listar Bloombergs Albert R Hunt de frågor som borde ställas till kandidaterna. Bland annat hur Clinton ser på Libyen och Syrien, där hon varit mer ivrig att ingripa än president Barack Obama. Trump borde frågas ut om sin plan för att slå ut terrorgruppen IS snabbt och om han skulle gå i krig mot Putin om Ryssland attackerade Natoländer i Baltikum.
Clinton som tidigare försvarade handelsavtalet TPP har under tryck från Bernie Sanders bytt fot, skriver Albert R Hunt och riktar en fråga till demokraten:
”De flesta av USA:s viktiga partner i Asien säger att TPP är nödvändigt för att bemöta Kinas politiska och ekonomiska hegemoni i regionen. Varför har de fel?”
Financial Times Demetri Sevastopulo skriver att Clinton är bättre på policyfrågor än Trump. Men eftersom republikanen är bra på att styra debatter med personliga påhopp behöver Clinton passa sig för att gå i den fällan.

Igår 17:28
Läs mer om Presidentvalet i USA
BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
World Cup 2016

Tre Kronor utslagna ur World Cup: ”Besvikelse”

Tre Kronor höll inte hela vägen. Svenskarna slogs ut ur World Cup efter att ha spelat 2–3 i semifinalen mot Europalaget på söndagen.
– Just nu känner man bara en stor besvikelse. Vi hade en riktigt bra chans att ta oss till final här. Nu får vi inte den chansen. Det svider, säger Henrik Lundqvist till Sportbladet.
Slutperioden blev en rysare i underläge för svensk del, men Erik Karlsson lyckades ta matchen till förlängning genom att kvittera till 2–2 med knappt fyra minuter kvar av ordinarie spel. Där tog resan snabbt slut för Sverige, och tvåmålsskytten Tomas Tatar tar med sig Europalaget till final mot Kanada.

Igår 20:01
BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

”Ett svenskt fiasko mot ett lag som kallas Europa”

”Ett fiasko.” Så sammanfattar Sportbladets Mats Wennerholm Tre Kronors förlust mot Europalaget i söndagens World Cup-semi – en förlust som innebär en svensk sorti ur turneringen. Han får medhåll av Expressens Magnus Nyström: ”Ett svenskt fiasko i en semifinal mot ett lag som kallas Europa – och som någon beskrivit det: är ett lag utan historia och framtid”, skriver han.
Från Dagens Nyheters Johan Esk är domen inte riktigt lika hård: ”Att nå semifinal i en turnering med världens bästa spelare inklusive två hitte-på-lag är helt okej. Och att bli utslaget av spelarna i Europa kan aldrig kallas fiasko”, skriver han.

Igår 21:26
Frank Gunn / TT / NTB Scanpix

”Det är bara Tre Kronor som kan besegra Kanada”

Kanada gick vidare till final i World Cup efter att ha besgerat Ryssland i natt. Kanadickerna med Sidney Crosby i spetsen har imponerat genom hela turneringen. En av dem som har imponerats av Crosby och Kanada är Sportbladets Mats Wennerholm. ”Är Sidney Crosby världens bästa hockeyspelare genom tiderna? Större än Gretzky, större än Lemieux, större än sovjetiska ikonen Charlamov? Den här morgonen är jag nog böjd att svara ja”, skriver han.
Sportexpressens Magnus Nyström skriver att det enda laget som kan besegra Kanada i den här turneringen är Tre Kronor, som först måste slå ut Lag Europa i kvällens semifinal. ”Och sedan väntar drömfinalen - och det största som hänt svensk hockey sedan OS-guldet 2006.”

Igår 08:20
Läs mer om World Cup 2016
Arkivbild Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinster i välfärden

Rapport: Fel att peka ut kommuner som ineffektiva

Opinion Kommunerna är inte så ineffektiva som det ibland påstås. Det skriver nationalekonomen Magnus Arnek, Tore Melin, rådgivare på Riksbanken och Anders Norrlid från RKA, på DN Debatt. Debattörerna har studerat effektiviteten vad gäller grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg – tre områden som står för nära hälften av kostnaderna i kommunerna.
Det är en splittrad bild debattörerna redogör för. De slår fast att det inte finns något entydigt samband mellan effektiviteten i de kommunalt drivna verksamheterna och förekomsten av privata alternativ.
”För debatten om effekter av vinstutdelning och privat kontra offentligt utförande av välfärdstjänster behövs fortsatta studier och jämförelser av effektiviteten hos de olika driftsformerna”, skriver de.

Igår 22:26
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Företag väljer bort offentlig sjukvård

Personbils- och lastbilsföretaget Brandt Bil ger alla sina 450 anställda en privat sjukvårdsförsäkring, skriver Svt Nyheter. Ledningen anser nämligen att köerna i den offentliga sjukvården är alldeles för långa.
– Vi har den därför att vi behöver ha tillbaka vår personal så fort som möjligt. Vi har svårt att ersätta många som jobbar åt oss, för den kompetens de har. Och tyvärr är det långa väntetider i den allmänna sjukvården och det vi har inte tid att vänta med, säger personalchef Bert-Åke Qvillberg till SVT.

Igår 08:24
Läs mer om Vinster i välfärden
Brexit Storbritanniens framtid
Brexit Storbritanniens framtid

Analyser: Därför måste eliten ta lärdom av brexit

Donald Trump och Marine Le Pen som presidenter. Nederlag för den italienska regeringen i omröstningen om konstitutionella reformer. Ett anti-invandringsparti som största oppositionsparti i Tyskland. Efter brexitomröstningen kan det politiska etablissemanget åka på flera nederlag om de inte agerar smartare, skriver Financial Times Wolfgang Münchau i en analys. Han menar att det finns flera läxor att lära sig av den brittiska omröstningen. Bland annat bör man inte lita på opinionsmätningar, förolämpa väljarna, eller måla upp skräckscenarier. Man måste även förklara varför invandring och minskad disponibel inkomst inte är relaterade, skriver Münchau.
The Nationals Tony Lanning och Ilaria Calabresi konstaterar i en börsanalys efter brexitomröstningen och kapitalutflödet ur aktiefonder att riskerna med att investera i Europa är stora. Men det är även belöningarna.

Igår 20:30
Storbritanniens premiärminister Theresa May och utrikesminister Boris Johnson. STEFAN ROUSSEAU / POOL

Tysk ilska växer efter brittiska brexitkrav

Tyskland blir allt mer irriterade över vad som beskrivs som det brittiska övermodet kring brexit, skriver Financial Times. Det har lett till att man nu överväger att pressa London ännu hårdare i förhandlingarna om EU-utträdet.
Topptjänstemän, ministrar och diplomater understryker att förbundskansler Angela Merkels önskan om att bibehålla goda relationer med Storbritannien inte ska ses som att hon ger grönt ljus till orealistiska krav i förhandlingarna, skriver tidningen.
En EU-diplomat uppger enligt FT att andra medlemsstater kan komma att slå tillbaka om brittiska politiker fortsätter med sin retorik.

Igår 16:10
Läs mer om Brexit
Elisabeth Massi Fritz Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya sexbrottslagen

Massi Fritz: Höj maxstraffet för grov våldtäkt till 18 år

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder brottsoffer som utsatts för sexuella övergrepp, tror att fler kommer dömas med en ny brottsrubricering för särskilt allvarliga sexualbrott. Enligt källor till Ekot ska en utredning inom kort föreslå en straffskala på mellan sex och tio års fängelse när gärningsmannen visat stor hänsynslöshet. Men Mazzi Fritz vill se ännu strängare straff.
– Minimistraffet måste höjas beträffande alla sexuella övergrepp och jag skulle vilja ha ett högre maxstraff på 18 år för grov våldtäkt eller grovt sexuellt övergrepp, säger hon till SvD.

Igår 20:34
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ask positiv: ”Påverkar normer och attityder”

Politiker från flera håll är positiva till förslaget om den nya brottsrubriceringen synnerligen grovt sexuellt övergrepp, som enligt källor till Ekot kommer att presenteras till justitieminister Morgan Johansson (S) inom kort.
– I varje läge är det inte säkert att det påverkar en enskild förövare, men det påverkar normer och attityder i samhället, och kan på det sättet vara otroligt verksamt, säger justitieutskottets ordförande Beatrice Ask (M) till Ekot.

Igår 18:37
Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Sarnecki: Skärpt lag lär inte avskräcka våldtäktsmän

Sexualbrottskommittén kommer inom kort att föreslå den nya brottsrubriceringen synnerligen grovt sexuellt övergrepp, med fängelsestraff på mellan sex och tio år. Det uppger källor för SR:s Ekot.
Men Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, tror inte att straffskärpningen kommer att få en avskräckande effekt:
– Det kan vara viktigt för samhället ibland att markera att vissa handlingar är absolut oacceptabla. Men att tro att det leder till att det folk inte begår den här typen av handlingar för att de blir avskräckta, ja det är svårt att tänka sig, säger han till Ekot.

Igår 13:56
Läs mer om Nya sexbrottslagen

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.