Hanna Wigh (SD). TT
Politikerhoten

Brå: SD-politiker mest utsatta för hot och våld

Under 2012 utsattes var femte politiker i Sverige för hot, våld eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Få politiker valde att anmäla händelserna, visar en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Sveriges Radio.
Det parti som hade högst andel utsatta var Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen.
– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.
– Oerhört tragiskt. Varje individ som är förtroendevald som blir hotad är en för mycket. Vår politik bygger på att människor både kan, vill och vågar engagera sig, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Så gjordes undersökningen:

Brå har för första gången tillfrågat nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i kommuner, landsting, regioner och riksdag om deras utsatthet och oro för brottsliga händelser av olika slag.

Toppnyheter

Räddningsarbetare i Amatrice CIRO DE LUCA / TT NYHETSBYRÅN
Skalvet i Italien

Dödssiffran stiger: Minst 247 döda efter skalvet

Minst 247 människor har dött och över 350 är skadade ett dygn efter skalvet i centrala Italien. Många tros fortfarande vara begravna under rasmassorna, skriver BBC.
Många av offren är barn, enligt myndigheterna.
Flera tusen räddningsarbetare har arbetat hela natten, ibland med sina bara händer, för att hitta överlevande.
Under natten har ett kraftigt efterskalv skakat området, skriver AP. Skalvet hade magnituden 4,7 och sitt epicentrum strax norr om onsdagens skalv.

1 tim
Brandmän vid ett kollapsat hus i Amatrice CIRO DE LUCA / TT NYHETSBYRÅN

”Några klarar sig – det är därför vi är här”

Hela natten har räddningsarbetare fortsatt att söka efter överlevande i rasmassorna efter skalvet i Italien. Dödssiffran har under natten stigit till minst 247 döda, uppger myndigheterna. I samhället Amatrice har sju kroppar återfunnits vid ett hotell som kollapsat, men enligt borgmästaren ska hotellet haft omkring 70 gäster. Amatrice, som förra året röstades fram till en av Italiens vackraste historiska städer, är en av de värst drabbade av jordbävningen.
Aftenposten skriver om räddningsarbetaren Christian Bianchetti. Han säger att majoriteten av dem som grävs fram ur bråten är döda.
– Men några klarar sig, det är därför vi är här.

2 tim
STEFANO RELLANDINI / TT NYHETSBYRÅN

Kockarnas stöd till offren: Spaghetti all'Amatriciana

Innan jordbävningen var samhället Amatrice mest känd för maträtten spaghetti all'Amatriciana – en tomatbaserad sås som innehåller fläsk, ost, chili och vitt vin.
Nu har kockar runt om i landet börjat servera rätten i solidaritet med offren, skriver CNN. Över 600 restauranger har lovat att donera två euro, motsvarande knappt 20 kronor, för varje portion.
– Idén har uppstått ur en vilja att hjälpa dem som drabbats av skalvet, säger Paul Bell som är med och organiserar kampanjen.
Nära 250 människor har bekräftats döda efter skalvet på torsdagsmorgonen.

1 tim
Läs mer om Skalvet i Italien
Uncredited / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

FN-rapport: Kemiska vapen i minst tre fall i Syrien

Kemiska vapen har använts i det syriska inbördeskriget vid minst tre tillfällen, enligt en FN-rapport. Både regimen och terrororganisationen IS pekas ut.
Vid två tillfällen har president al-Assads regim använt klorgas, i staden Talmenes 2014 och i Sarmin 2015. Det finns också tillräckliga bevis för att slå fast att IS använt senapsgas i Marea 2015, skriver Reuters.
Utredningen har granskat nio attacker där man tror att kemiska vapen använts. I sex av fallen har man inte kommit till några säkra slutsatser, men i tre av de fallen tycks regimen ligga bakom – även om det inte kunnat fastslås, skriver Sky News.

12 min
Sjukvårdspersonal håller Nawras och Moaz. Syriska röda halvmånen.

Siamesiska tvillingar dog – väntade på sina pass

De månadsgamla tvillingpojkarna Nawraz och Moaz har dött på ett privatsjukhus i Syriens huvudstad Damaskus.
Tvillingarna, vars bröstkorgar var sammanvuxna, evakuerades från en belägrad förort tidigare i augusti och enligt Wall Street Journal har de syriska myndigheterna upprepade gånger lovat att utfärda pass och dokument som skulle det göra möjligt att föra ut barnen ur landet och ge dem rätt vård.
Godkännandet ska ha kommit i måndags men tvillingarnas hälsotillstånd hade då redan förvärrats.

Igår 15:27
Läs mer om Syrienkriget
Joe Biden. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bidens Sverigebesök

Biden har landat i Sverige – möttes av Wallström

USA:s vicepresident Joe Biden landade på Arlanda klockan 01.25 i natt. Han kommer närmast från det oroliga Turkiet. Bland andra var utrikesminister Margot Wallström på plats för att ta emot Biden.
Besöket i Sverige omgärdas av ett stort säkerhetspådrag och polisen meddelar att under onsdagen och torsdagen genomförs det avspärrningar och poliseskorter i Stockholm vilka kommer att påverka framkomligheten.
På torsdagen gör Joe Biden ett officiellt besök hos statsminister Stefan Löfven på Rosenbad. Där ska de bland annat diskutera flyktingkrisen, säkerhetsfrågor och samarbeten över Atlanten.

2 tim
Biden och hans hustru Jill Biden anländer till Kosovo den 16 augusti. Visar Kryeziu / TT / NTB Scanpix

Trafikkaos väntar när Biden kommer till Sverige

I kväll landar USA:s vicepresident Joe Biden i Sverige inför torsdagens möte med statsminister Stefan Löfven. Flyktingkrisen kommer att stå i fokus under mötet och de väntas också diskutera det toppmöte om flyktingfrågan som Barack Obama står värd för i New York den 20 september tillsammans med bland andra Löfven.
Smärre trafikkaos är att vänta vid besöket, då många vägar och busslinjer i Stockholm är avstängda. Dessutom råder flygförbud över Stockholms innerstad.

Igår 18:33
Stefan Löfven/Joe Biden TT

Ledare: Sverige måste ställa flyktingkrav på USA

Opinion Om en månad arrangerar Sverige, tillsammans med en handfull andra länder, en stor flyktingkonferens i New York. Då är den enda rimliga inställningen att Sverige kräver att USA tar ett mycket större ansvar för flyktingarna, skriver DN:s ledarredaktion och lyfter speciellt fram de syriska flyktingarnas situation.
När statsminister Stefan Löfven aviserade torsdagens besök från den amerikanske vicepresidenten Joe Biden sa han att relationen mellan länderna aldrig varit så bra som nu.
”Det ligger en hel del i det. Det var också länge sedan de var så viktiga som nu”, skriver DN.

Igår 18:33
Läs mer om Bidens Sverigebesök
TT
Burkiniförbudet

”Gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor”

En grupp franska poliser går fram till en kvinna på den fullspäckade stranden i Nice och tvingar henne att ta av sig sin burkini, inför alla badgäster. Fotot har väckt ilska världen över, och en som har reagerat är komikern Jonas Gardell som delade den på Facebook med undertexten:
”Män vill tvinga kvinnor ta på sig kläder. Män vill tvinga kvinnor ta av sig kläder. Enda gemensamma nämnaren: Män vill tvinga kvinnor”.
Inlägget togs bort av Facebook, med motiveringen att det bryter mot deras regler.
– Det får passera att folk kallar mig bögjävel och kvinnor för horor, men en nyhetsbild från en badstrand där poliser ska tvinga en kvinna att ta av sig sin slöja censureras, säger Gardell till Nöjesbladet.

39 min
Aheda Zanetti, till vänster, fixar till burkinin på en modell. JASON REED / TT NYHETSBYRÅN

”Jag uppfann burkinin för att ge kvinnor frihet”

Opinion ”När jag uppfann burkinin i början av 2004 handlade det om att ge kvinnor frihet, inte att inskränka den.” Det skriver den australiska designern Aheda Zanetti i en debattartikel i The Guardian.
Idén till burkini föddes när hennes systerdotter som bär hijab och heltäckande klädsel ville spela basketsporten netball, men inte kunde hitta funktionella kläder.
Syftet med klädesplagget har enligt Zanetti alltid varit integration, acceptans, jämlikhet och frihet. Hon menar att Frankrike med sitt burkiniförbudet inskränker på kvinnors frihet. ”Vem är egentligen värst, talibaner eller franska politiker? De är precis lika dåliga”, skriver Zanetti.
Om kvinnor som vill bära burkini inte får göra det blir konsekvensen bli att de drar sig tillbaka från stränderna, badhusen och idrottshallarna. Och på vilket sätt hjälper det integrationen, frågar sig Zanetti.

Igår 12:00
Läs mer om Burkiniförbudet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.