Hanna Wigh (SD). TT
Politikerhoten

Brå: SD-politiker mest utsatta för hot och våld

Under 2012 utsattes var femte politiker i Sverige för hot, våld eller trakasserier i samband med sitt politiska uppdrag. Få politiker valde att anmäla händelserna, visar en stor undersökning från Brottsförebyggande rådet, Brå, rapporterar Sveriges Radio.
Det parti som hade högst andel utsatta var Sverigedemokraterna. Hanna Wigh, som kandiderar som nummer 14 på partiets riksdagslista, säger till TT att hoten mot henne blivit en del av vardagen.
– Det som är väldigt genomgående är att de i många hot hänger sig åt att beskriva olika typer av våldssex som de vill utsätta en för.
– Oerhört tragiskt. Varje individ som är förtroendevald som blir hotad är en för mycket. Vår politik bygger på att människor både kan, vill och vågar engagera sig, säger demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).

Så gjordes undersökningen:

Brå har för första gången tillfrågat nära 14 000 förtroendevalda ledamöter i kommuner, landsting, regioner och riksdag om deras utsatthet och oro för brottsliga händelser av olika slag.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Röster om konventen
Susan Walsh / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i USA Röster om konventen

Trumps stöd rusar – ”Clinton måste övertyga”

Natten till fredagen avslutas Demokraterna konvent med att Hillary Clinton utses till partiets presidentkandidat. Samtidigt växer stöder för Donald Trump. Enligt en ny opinionsmätning i Los Angeles Times leder han med 47 mot 40 procent.
”I natt gäller det för Hillaty Clinton. Skeptiker ska övertygas – och historia skrivas”, konstaterar Expressens Anne-Sofie Näslund.
Aftonbladets Nivette Dawod skriver att Clinton nu måste övertyga:
”Att bryta sig igenom bruset, leverera ett meddelande som lockar även progressiva Sandersanhängare och samtidigt nå ut som presidentkandidaten som står vid människors sida efter en terrorattack - det blir den stora utmaningen för Hillary Clinton i natt”, skriver Dawod.

Igår 21:57
Barack Obama JIM YOUNG / TT NYHETSBYRÅN

Analys: ”Obama ser Trump som ett hot mot sitt arv”

Under natten höll president Barack Obama ett hyllat tal till Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton. Eugene Joseph Dionne skriver i en analys i Washington Post att Obamas tal vittnade om en djup förändring i politiken och att han och Clinton står mycket närmare varandra nu än 2008. ”Båda har nu levt lite längre och har mer erfarenhet”, förklarade han förändringen.
LA Times Doyle McManus skriver att det är ovanligt att en avgående president går så hårt åt en presidentkandidat som Obama gjorde. ”Men Obama föraktar inte bara Trump, han ser uppenbarligen den republikanska kandidaten som ett direkt hot mot hans arv”, skriver han.
The Guardians Lucia Graves skriver att scenen fick en nyfunnen glamour när Obama klev upp på den. Hon noterar också det intressanta i att han överöste Clinton med kärlek. ”Obamas hyllning till Clinton är anmärkningsvärd eftersom han tidigare var hennes motståndare och kallade henne 'likable enough'”, skriver hon.

Igår 08:26

”Måste ha varit en av Trumps värsta nätter”

I natt var president Barack Obama huvudtalare under den tredje dagen av Demokraternas konvent. Men trots att det var Demokraternas natt var det stort fokus på motståndaren Donald Trump. Expressens Mats Larsson skriver att det måste ha varit en av Trumps värsta nätter eftersom ”alla talade illa om honom, hånade och drev med honom”. ”Aldrig förr har så mycket negativt uttalats offentligt om Donald Trump från så många tunga personer”, skriver han.
DN:s Martin Gelin menar att Demokraterna fokuserar på USA:s positiva utveckling men att det också vilar viss nervositet bakom partiets optimism. ”I bänkraderna dansade lyckliga delegater, märkbart rörda av att ha sett Obamas kanske sista tal som president inför en så här stor publik. Men bakom all glädje kan man redan ana en tilltagande oro över hur i hela världen det här presidentvalet egentligen kommer att sluta”, skriver han.

Igår 06:42
Läs mer om Presidentvalet i USA
Presidentvalet i USA Konventen
TT
Presidentvalet i USA Konventen

Trump till väljare: ”Titta inte på Clinton i kväll”

Demokraternas partikonvent DNC har haft fler tittare än Republikanerna hade förra veckan. Nu uppmanar den republikanske presidentkandidaten sina väljare att inte slå på tv:n under demokraten Hillary Clintons tal i natt, rapporterar AFP.
”Om du inte vill höra lögner, bli förminskad och attackerad för det du tror på, titta inte på Hillarys DNC-tal i kväll”, skriver Trumps kampanj i ett mejl till sina bidragsgivare.

Igår 19:36
Michael Bloomberg. Paul Sancya / TT / NTB Scanpix

Michael Bloomberg: Trump är en farlig demagog

Affärsmannen och New Yorks före detta borgmästare Michael Bloomberg var en av talarna under den tredje dagen av Demokraternas konvent. Han klargjorde att han inte representerar något parti, men att han stödjer Hillary Clinton. Samtidigt gick han hårt åt Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och kallade honom bland annat för en ”bedragare”.
– Trump säger att han vill leda landet på samma sätt som han driver sitt företag. Gud hjälpe oss.
Bloomberg konstaterade att han och Hillary Clinton inte alltid har varit överens, men att han kände sig tvungen att lägga meningsskiljaktigheterna åt sidan.
– Vi måste enas kring den kandidat som kan besegra en farlig demagog. […] Låt oss tillsammans välja en förnuftig, kompetent person.

Igår 04:56
Läs mer om Presidentvalet i USA
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet
Erdogans anhängare, presidenten själv. TT
Kuppförsöket i Turkiet Efterspelet

Expert: Erdogan utnyttjar kuppförsöket för egen kupp

Två veckor efter det dramatiska kuppförsöket i Turkiet fortsätter president Recep Tayyip Erdogans utrensning inom militären och masstängning av medier.
– Det intressanta är hur presidenten använder kuppförsöket för att genomföra sin egen kupp och rensa bort alla som står i hans väg, säger Bitte Hammargren, Turkiet- och Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Enligt henne är det uppenbart att regimen redan före kuppförsöket planerade en utrensning inom militären. Därför kunde massgripandena av militärer efter kuppen ske så snabbt, menar Hammargren.

Igår 17:57
Läs mer om Kuppförsöket i Turkiet

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Alla mediers nyheter i en app. Helt gratis.