Hem
ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Domen: Dator med internet kräver ingen tv-licens

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Alltså måste inte innehavaren betala tv-avgift. Någon återbetalning är inte aktuell, enligt Radiotjänst.
Myndigheten har hittills tolkat lagen som att en dator, oavsett hur den används, är skäl nog för att ta ut avgiften. Flera domstolar har tidigare gått på myndighetens linje.
HFD grundar sin dom på formuleringen att en tv-mottagare enligt lagen är sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program, och att det är de som har en sådan mottagare som ska betala avgift. Men en uppkopplad dator är inte avsedd för att ta emot utsändningar – även om den kan.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

”Då kan man stänga det dyra indrivningsföretaget”

Frågan om hur public service ska betalas ska utredas. Ett förslag ska sedan presenteras i god tid innan SVT:s och SR:s sändningstillstånd löper ut 2020. Det kom riksdagens kulturutskott överens om i går. Mycket pekar på att den nuvarande avgiften ersätts med en avgift på skattsedeln. Det välkomnas av DI:s Tobias Wikström, i en ledare där han går igenom de olika turerna i frågan genom åren. Han landar i slutsatsen: ”Mycket hade varit vunnet om de ledande politikerna hade bejakat tanken på att en tv-skatt ska betalas av alla via skattsedeln. Det hade gett programföretagen stabila förutsättningar och det dyra indrivningsföretaget i Kiruna hade kunnat stänga”.

Hamilton: Yngre med olika manicker ska också betala

Trots domstolsbeslut om att enbart den som har en tv-apparat kan krävas på tv-avgift så ger sig inte SVT:s vd Eva Hamilton. Alla ska vara med och betala, även de som tittar på tv på en dator, läsplatta eller mobil, skriver hon i en ledare i interntidningen ”Vi på tv”. Det rapporterar SVT. ”Annars riskerar vi att de äldsta så småningom kommer att ta en orättvist stor andel av notan för public service”, skriver Hamilton och fortsätter: ”Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på tv och lyssna på radio, inte behöver bidra med ett öre”.

Sju av åtta ungdomsförbund vill legalisera fildelning

Alla riksdagspartiers ungdomsförbund förutom Kristdemokraternas vill göra fildelning för privat bruk lagligt, rapporterar SVT:s Kulturnyheterna. – Den hetsjakt som vi sett på privata människor som har laddat ner, den är väldigt obehaglig, säger Ellinor Eriksson, förbundssekreterare för SSU. De fyra borgerliga ungdomsförbunden och SSU vill också se över hur public service finansieras och vad företagen ska ägna sig åt.
Annons