TT/Wikipedia Commons
Kampen mot IS

Danskfödd man gick med i IS – mister medborgarskap

Den danska högsta domstolen har slagit fast att en 25-årig man som stridit i Syrien och anslutit sig till terrorgruppen IS kommer att mista sitt danska medborgarskap, trots att han är född i Danmark. Det rapporterar Danmarks Radio.
Mannen, som också är turkisk medborgare, dömdes i tingsrätten till sju års fängelse för att ha gått med i IS och för att ha stöttat terrorgruppen ekonomiskt. Hovrätten ändrade domen och menade att han borde fråntas sitt danska medborgarskap. Högsta domstolen går nu alltså på hovrättens linje.
Det är första gången som en person som är född och uppvuxen i Danmark fråntas sitt medborgarskap. En annan man blev av med sitt danska medborgarskap i juni 2016 men han hade kommit till landet först som vuxen.

Toppnyheter

Valet 2018 SD:s valkonferens
Sverigedemokraternas  partiledare Jimmie Åkesson. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

SD: Utlänningar som begår grova brott ska utvisas

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller tal på partiets valkonferens.
– Det är fullständigt orimligt att utländska medborgare som begått grova brott i Sverige får stanna efter att de avtjänat sina straff, säger Åkesson i talet och lägger fram förslaget att alla som personer utan svenskt medborgarskap ska utvisas om de begår grova brott.
Han pratar även om hur Sverigedemokraterna vill att Sverige ska se ut:
– Det är folkhemmet som är vår vision.
Tidigare under dagen röstade SD fram vilka som ska finnas med på valsedeln till riksdagen. Kent Ekeroth, som hade hoppats att den alternativa valsedel som lagts fram skulle röstas igenom, petades.
– Det är ett problem att enskilda ledamöter gör ständiga uttalande eller har ett leverne som gör att jag ständigt måste svara på frågor om dem i intervjuer, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson, under debatten som föregick omröstningen enligt TT.

1 tim
Kent Ekeroth under Sverigedemokraternas valkonferens i dag. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s valkonferens

Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

Kent Ekeroth petas från Sverigedemokraternas riksdagslista, skriver Expressen.
SD:s valkonferens antog valberedningens förslag till riksdagsvalsedel, där bland andra Kent Ekeroth och SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson inte är med. Röstsiffrorna blev 119 mot 52.
Mot valberedningens förslag stod en alternativ lista som lanserats av SD i Västerbotten.
Många av de drygt 170 röstberättigade ombuden var missnöjda med att flera kända namn saknas på valberedningens lista.
– Jag måste erkänna att när jag såg valberedningens förslag blev jag lite smått chockerad, sade David Lång, ledamot av partistyrelsen i debatten inför beslutet, till TT.
Han pekade på att en tredjedel av de nuvarande riksdagsledamöterna inte finns med på listan.

4 tim
Kent Ekeroth. SD:s valberedning. TT
Valet 2018 SD:s valkonferens

Alternativ SD-lista står mot valberedningens förslag

Många riksdagsledamöter riskerar att petas när Sverigedemokraterna i dag ska fastställa sin riksdagslista. En person som inte finns med i det förslag till lista som partiledningen står bakom är den skandalomgärdade Kent Ekeroth. Mot valberedningens förslag står en alternativ lista som lanserats av SD i Västerbotten.
Enligt Aftonbladets webbrekryterade opinionspanel Inizio svarar över hälften av SD:s väljare att de inte vill att Kent Ekeroth ska sitta i riksdagen efter höstens val.
På helgens valkonferens ska också partiet putsa på och besluta om partistyrelsens förslag till valplattform. SD vill, enligt förslaget, ha en nollvision för asylinvandring.

6 tim
Läs mer om SD:s valkonferens
Arkivbild: Emil Jönsson och Anna Haag. Nisse Schmidt / TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Skidstjärnorna avslutar sina karriärer: ”Är färdig”

Längdskidåkarna Emil Jönsson och Anna Haag avslutar sina karriärer, rapporterar Sportbladet. I morgon gör skidparet sina sista tävlingar i världscupen i skidor i Falun.
– Under OS vaknade jag upp en dag och kände nej, jag är färdig med det här, säger Anna Haag till tidningen.
Jönsson har bland annat två brons från OS i Sotji och Haag ett guld från samma OS samt två silver från OS i Vancouver.

20 min
Finlands Krista Pärmäkoski vinner före Marit Björgen. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Pärmäkoski kom ikapp och spurtade ner Bjørgen

Det såg ut att sluta som så ofta förut – seger för Marit Bjørgen. Men på upploppet blev norskan upphunnen och förbipasserad av en vilt spurtande Krista Pärmäkoski, som därmed säkrade finsk seger på damernas 10 km, i världscupavslutningen i Falun.
Marit Bjørgen såg ut att få loppet dit hon ville. Norskan spräckte fältet med 2,5 km kvar av masstarten, och fick med sig Pärmäkoski och Ingvild Flugstad Østberg. In på upploppet fick Østberg släppa och Pärmäkoski var starkast i duellen mot Bjørgen.
Ebba Andersson blev fyra och därmed bästa svenska, 14,5 sekunder från segrande Pärmäkoski.

2 tim
essica Diggins, Ebba Andersson och Astrid Jacobsen under loppet. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Världscupen i längdskidåkning

Andersson slutade fyra: ”Var krig om positionerna”

Norska Marit Bjørgen blev omspurtad av Finlands Krista Pärmäkoski i upploppet på damernas 10 km i världscupavslutningen i Falun. Ebba Andersson blev fyra och därmed bästa svenska, 14,5 sekunder från segrande Pärmäkoski.
– Det känns jättekul. Jag var pigg i dag så det var verkligen roligt att tävla, säger Andersson till SVT.
– Jag tänkte att jag skulle försöka hålla mig lugn i början och inte förivra mig allt för mycket. Det var verkligen krig om positionerna, men jag tyckte jag lyckades hantera det på ett bra sätt.

2 tim
Läs mer om Världscupen i längdskidåkning
Trumps USA Trumps team
John Brennan och Donald Trump.  TT
Trumps USA Trumps team

Förre CIA-chefen till Trump: ”En förnedrad demagog”

Den förre CIA-chefen John Brennan går till attack mot Donald Trump efter rapporter om att FBI:s vicechef fått sparken. I ett inlägg på Twitter levererar han ett dräpande omdöme där USA:s president beskrivs med ord som ”korrupt” och ”demagog”.
”När den totala omfattningen av din politiska korruption och din moraliska nedrighet blir känd, kommer du att ta din rättmätiga plats som en förnedrad demagog i historiens soptunna”, skriver han.
Anledningen är justitieminister Jeff Sessions beslut – där Trump misstänks ha haft inflytande – att sparka FBI:s vicechef Andrew McCabe bara ett dygn innan denne skulle ha gått i pension. Beslutet innebär att McCabe, som redan steg av sin tjänst i januari, kan nekas full pension från justitiedepartementet.
”Du kan göra Andy McCabe till syndabock, men du kan inte att förstöra USA...USA kommer att segra över dig”, skriver Brennan.

2 tim
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Analys: ”Donald Trump vill avskräcka läckor”

FBI:s vicechef Andrew McCabe, som arbetat 20 år på myndigheten, lämnade i januari sina arbetsuppgifter och planerade att gå i pension nu på söndag – men i stället fick han på fredagen sparken av USA:s justitieminister Jeff Sessions.
I en analys i Washington Post skriver Callum Borchers att det finns flera tänkbara skäl till att Donald Trump velat göra sig av med McCabe: Att visa sin makt över Sessions, dra ryssutredningen i smutsen och att avskräcka läckor är några av dem.
Borchers skriver att Trump drivit en ”sargad tes” om att grupper som sympatiserat med Demokraterna och Clinton ”skyfflat pengar” in i McCabes hustrus kampanj till senaten.
”Problemet med teorin är att McCabe vid tidpunkten för hans frus kampanj inte var ansvarig för utredningen av Clintonmejlen”, skriver Borchers.
Hur orättvis Trumps angrepp på McCabe än kan vara, så kan petningen fungera som en varning till andra: ”Om presidenten tror att du är hans fiende, så kan han ge sig på dig .”

4 tim
Andrew McCabe.  Aaron Bernstein / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

McCabe slår tillbaka: ”Är en attack mot mig och FBI”

FBI:s vicechef Andrew McCabe fick sparken av justitieminister Jeff Sessions bara 26 timmar innan kunde gå i pension. Han slår nu tillbaka med full styrka och säger att han fallit offer i ”ett krig” som förs mellan regeringen och den särskilde åklagaren Robert Mueller.
”Jag har blivit utpekad och behandlad på det här sättet på grund av den roll jag spelat, det jag har gjort och de händelser jag blivit vittne till efter att James Comey sparkades”, säger McCabe i ett uttalande.
”Attacken på min trovärdighet är en del i ett bredare försök att inte bara slå ner på mig personligen utan också att svärta ner FBI, rättsväsendet och underrättelseanställda generellt”, skriver han.
McCabe lämnade redan i januari sina arbetsuppgifter. Han förväntades vara ledig fram till sin födelsedag på söndag då han skulle gå i pension från FBI. Det formella avskedet kommer nu två dagar före 50-årsdagen, då han enligt reglerna har möjlighet att få ersättning för att sluta. Det innebär att han kan nekas full pension från justitiedepartementet.

Idag 06:56
Läs mer om Trumps team
TT
Ryska valet 2018

Varningen: Valkaruseller säkrar greppet om makten

Ryssland går till valurnorna i morgon för att rösta fram sin nästa president. Vladimir Putin lär vinna, men landets val omgärdas ofta av rapporter om fusk och oegentligheter. Redan före valdagen är manegen rejält krattad för Putin.
– Den stora problematiken är inte kopplad till valdagen, utan mer generellt till Putins politiska dominans och den urholkning av demokratins institutioner som har skett år för år, säger Martin Kragh som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
Men det förekommer också att uppgifter om fiffel med valsedlar, om valkaruseller där väljare körs runt i bussar för att rösta flera gånger i olika vallokaler och att det förekommer press på anställda vid statliga företag och myndigheter att gå och rösta – och då i synnerhet rösta ”rätt”.

35 min
Vladimir Putin. Alexei Druzhinin / TT / NTB Scanpix
Ryska valet 2018

Därför vill Rysslands unga se Putin som sin president

Kommer president Vladimir Putin någonsin släppa taget om Ryssland, undrar CNN i ett längre reportage. De framhäver att Putin har 80 procent i stöd, kontroll över de ryska medierna – och ingen konkurrent som kan utmana honom.
Men vinner Putin så skapar det också en kris: ”Vem kommer att leda Ryssland efter honom”, undrar CNN. Enligt landets konstitution får en ledare bara styra två mandatperioder i rad. Nu frågar sig experter om presidenten – som under valkampanjen inte velat debattera mot konkurrenterna eftersom han inte vill ”uppfostra efterträdare” – har börjat fundera på att lära upp en framtida president.
Putin har störst stöd bland ungdomar i åldern 18–24 år enligt opinionsmätningar och i ett längre reportage undersöker The Wall Street Journal varför. Tidningen listar flera anledningar: Ungdomar är mer benägna att flytta till städer med större möjligheter, de har bättre ekonomi och utbildning. Och de har aldrig haft någon annan ledare än Putin, skriver tidningen.
”Under deras livstid har Putin förvandlat Ryssland från en kaotisk demokrati till en auktoritär stat”.

Idag 06:21
Läs mer om Ryska valet 2018
Hanif Bali. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Bali: Beklagligt att jag riskerat gynna Kreml

I ett långt inlägg på Facebook redogör Hanif Bali (M) för sin version av händelseförloppet bakom att han publicerade en UD-mejlväxling med ledarskribenten Patrik Oksanen om Rysslands annektering av Krimhalvön.
Säpo utreder händelsen och enligt DN:s källor finns misstankar på UD om att främmande makt kan ha avlyssnat mejlkonversationen.
Bali skriver att han fick tips om konversationen av Chang Frick, grundare av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag. Att Bali först inte svarade DN om varifrån han fått handlingen – som hade begärts ut av Fricks kollega Pelle Zackrisson – berodde enligt honom på att det kändes ”olustigt” att uppge källan.
”Att insinuera att jag skulle vilja pusha Kremls agenda är helt verklighetsfrämmande”, skriver Bali i sitt senaste inlägg och tillägger att han bara yttrat sig kritiskt om Putins Ryssland.
”Därför är det extra beklagligt att jag riskerar ha gynnat denna agenda”, tillägger Bali.
Zackrisson arbetade fram till veckan innan handlingarna begärdes ut som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Oksanens Hela Hälsingland tillhör.

5 tim
JOHAN ENGMAN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Billström om Balis tweet: ”Utomordentligt allvarligt”

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali utreds internt efter att han delat en mejlkonversation mellan UD och en journalist som misstänks ha varit avlyssnad av främmande makt.
– Jag tar utomordentligt allvarligt på det inträffade, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billström till SVT Nyheter.
Mejlväxlingen som Bali la upp på Twitter gick mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och UD och hade begärts ut av den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket avslöjades av DN.
Bali har själv kallat sitt agerande för ”extremt omdömeslöst”.
Partiet har kontaktat riksdagens säkerhetsavdelning, och säger att den avdelningen i sin tur ”informerat säkerhetspolisen om saken”.

Idag 06:00
Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Balis tweet om UD-mejlen

Källa på UD: Skapar oro inför riksdagsvalet

Kontroversen med den UD-mejlväxling som publicerades på Twitter av Hanif Bali (M) har skapat oro och olust på utrikesdepartementet, uppger en källa för TT.
Mejlkonversationen mellan ledarskribenten Patrik Oksanen och UD begärdes ut av Pelle Zackrisson, redaktionschef på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, efter ett knappt dygn.
Den specifika begäran om att få ut allmänna handlingar så kort efter mejlkonversationen har skapat oro för avlyssning, särskilt inför riksdagsvalet, uppger källan.
Zackrisson arbetade fram till veckan innan handlingarna begärdes ut som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Oksanens Hela Hälsingland tillhör.
Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, understryker i en intervju med DN – som var först med avslöjandet – att det inte måste handla om avlyssning.
– Det behöver inte vara suspekt. En person kan ju via någon annan källa fått veta att någon varit i kontakt med en myndighet, säger Agrell till tidningen.

Idag 07:32
Läs mer om Balis tweet om UD-mejlen
Alice Teodorescu. Stefan Löfven under besöket i USA. TT
Svenskt mottagande

Teodorescu: Varför kommer Löfven undan med lögner?

Problemet med att Stefan Löfven försöker framhäva Socialdemokraterna som ett parti som tar ansvar är att det inte är sant, skriver Göteborgs-Postens Alice Teodorescu på tidningens liberala ledarsida.
Hon ifrågasätter varför Löfven ”gång på gång” kommit undan med att ljuga och undrar var de journalister och andra som ”brunmålat alla oss som pekat på orimligheten i den svenska migrationspolitiken” håller hus.
Teodorescu pekar bland annat på ett citat av Löfven under en pressträff vid USA-besöket i veckan, då han sa att regeringen hade ärvt en migrationslagstiftning som inte var hållbar, och ett annat uttalande då han sa att den borgerliga regeringen grundade flyktingpolitiken.
Tvärtom, menar Teodorescu, var migrationspolitiken till stora delar utformad av bland annat Göran Perssons S-regering.

2 tim
Illustrationsbild, Migrationsverket. TT
Svenskt mottagande

Forskare: Invandring ger konsekvenser för miljön

Opinion Perspektivet om hur miljön påverkas av migration och invandring saknas i debatten. Det skriver flera forskare i ekologi och miljöetik i en debattartikel i SvD.
”Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur”, skriver forskarna.
Svenska politiker bör ta hänsyn till miljön i befolkningspolitiken, menar de, och visar på hur olika nivåer av invandring ger olika miljöpåverkan sett över tid. De högre nivåerna i forskarnas exempel leder till större utsläpp av växthusgaser och kan motverka den framsynta klimatpolitik som Sverige försöker etablera, argumenterar de.

Igår 21:10
Läs mer om Svenskt mottagande

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.