Arbetsmarknadsnytt

Dyster trend: Nio år för att få ett arbete

Nio år. Så lång tid tar det för hälften av alla nyanlända i Sverige att få ett jobb, enligt nya siffror från SCB. För att lösa problemet krävs en rad åtgärder, enligt Jonas Frycklund, nationalekonom på Svenskt Näringsliv.

Att korta tiden för nyanlända och personer med låga kvalifikationer att få jobb är en av Sveriges största utmaningar just nu. Tudelningen på arbetsmarknaden ökar och problemet börjar bli akut.

Utvecklingen åt fel håll

Hittills har det tagit i snitt åtta år innan hälften av alla flyktingar som kommer till Sverige har etablerat sig på arbetsmarknaden. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson har vid flera tillfällen påpekat att den tiden måste kortas. Målet är två år.
Men just nu går utvecklingen åt fel håll, betonade Jonas Frycklund, nationalekonom och biträdande avdelningschef på Svenskt Näringsliv, under ett seminarium arrangerat av Fores. Enligt SCB:s senaste siffror tar det nio år för hälften av alla nyanlända att få ett jobb.
– Den tiden måste kortas rejält. Men samtidigt gäller det att ha en mer realistisk verklighetsbild, vi står inför en extrem situation och det är inte möjligt att få ned tiden till två år. Det är en utopi, sade han.

Nyhetsportal om svensk arbetsmarknad

Arbetsmarknadsnytt är en opinionsbildande nyhetsportal om svensk arbetsmarknad som ägs och drivs av Svenskt Näringsliv. Här hittar du nyheter, reflektioner och fakta om allt från lönebildning, kollektivavtal till arbetsmarknadslagstiftning och internationell konkurrenskraft.

Detta är en annons. Den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion.

Toppnyheter

Vinter-OS Curling
Lag Hasselborg jublar/Sara McManus biter i guldmedaljen. TT
Vinter-OS Curling

OS-guld till Sverige: Lag Hasselborg lekte i finalen

De svenska curlingdamerna är olympiska mästare i curling. Svenskorna var aldrig hotade i nattens final mot Sydkorea och vann med 8–3.
Samtliga svenskor spelade mycket fin curling medan Sydkorea såg nervösa ut inför hemmapubliken. När skippern Kim Eun-Jung missade sin dragning i sjunde omgången var saken i praktiken klar. Anna Hasselborgs efterföljande sten betydde tre poäng till Sverige fram till 7–2 och vid 8–3 efter nionde omgången gav sydkoreanskorna upp.
Det svenska laget – med Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Sofia Mabergs – tog därmed sitt första OS-guld efter bara fyra år tillsammans. Det var Sveriges sjunde guld under OS i Pyeongchang och den svenska truppen tangerar därmed den bästa noteringen någonsin, från Turin 2006.

2 tim
Anna Hasselborg och Sara McManus under gruppspelsmatchen mot Sydkorea. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Bara guld som gäller i natt: ”Ska krossa dem”

I natt spelar lag Anna Hasselborg OS-final i curling mot hemmanationen Sydkorea.
De fyra kompisarna – skippern Anna Hasselborg, 28, Sara McManus, 26, Agnes Knochenhauer, 28, och Sofia Mabergs, 24 – har bara spelat ihop i fyra år men har redan nu chansen att vinna den största turneringen som finns inom curling.
– Det är sjukt. Vi hade absolut inte oddsen med oss när vi gjorde det, säger Sara McManus till TT.
Finalen börjar klockan 01.05 svensk tid och sänds i Kanal 5.
– Nu ska vi bara ut och krossa dem, säger McManus.

Igår 15:49
Niklas Edin deppar medan USA lyssnar på nationalsången. Jonas Ekstromer/TT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Curling

Edin satsar mot OS 2022 efter finalförlusten

OS-finalen mot USA blev en stor besvikelse för det svenska herrlaget i curling. Men skippern Niklas Edin – som blev fyra 2010 och trea 2014 – har inte gett upp drömmen om OS-guld. Edin säger till Sportbladet att han satsar på OS 2022 i Peking.
– Vi har kämpat stenhårt i fyra år och det är idrott jag vill hålla på med. Det är inte busenkelt att börja plugga igen eller ta ett jobb utan utbildning, säger han.
Edin menar att laget kan dra lärdomar av dagens förlust.
– Kommer vi tillbaka till en OS-final har vi ännu större chans. Den här förlusten smakar riktigt bittert men på sikt kommer det att härda laget.

Igår 13:54
Läs mer om Curling
Trumps USA Rysskontakterna
Adam Schiff. WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysskontakterna

Demokraterna slår tillbaka – släpper eget pm

President Donald Trump har gett klartecken för Demokraterna att släppa sitt svar på Republikanernas omstridda pm om den pågående Rysslandsutredningen. Det rapporterar amerikanska medier.
I republikanernas pm anklagades högt uppsatta personer inom FBI och justitiedepartementet för partiskhet mot Trump. I Demokraternas svar sägs att det republikanska inlägget är ett ”genomskinligt försök att underminera FBI, justitiedepartementet och den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller.” Demokraterna beskyller även Republikanerna i underrätelseutskottet för att ha undanhållit vissa uppgifter och för att ha förvanskat andra.
Trump har tidigare gett tummen ner till att släppa pm:et, och krävt att känsliga uppgifter först skulle tas bort. Representanthuset underrättelseutskott har enhälligt röstat för att demokraternas pm ska offentliggöras.

Igår 21:30
Alfred Gusenbauer (t v), Paul Manafort (t h). TT
Trumps USA Rysskontakterna

Ex-kansler pekas ut som ledare för lobbyistgrupp

En tidigare europeisk kansler ska ha lett den så kallade ”Hapsburg-gruppen” som fått betalt av Paul Manafort för att lobba för Ukrainas dåvarande pro-ryska regering mellan 2012 och 2013. Det hävdar den särskilda åklagaren Robert Mueller i sin stämningsansökan mot Trumps tidigare kampanjchef.
Medier i Österrike rapporterar att den utpekade ledaren är Alfred Gusenbauer, som var landets förbundskansler mellan 2007 och 2008. Gusenbauer själv förnekar, men medger att han träffat Manafort vid ett par tillfällen.
I stämningsansökan anklagas Paul Manafort för att ha betalt flera före detta europeiska politiker mer än två miljoner euro för att för att lobba för Ukraina i rollen som ”oberoende” analytiker.

Igår 16:04
Rick Gates.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysskontakterna

Analys: Gates erkännande stort framsteg för Mueller

Att Donald Trumps tidigare vice kampanjchef Rick Gates har erkänt sig skyldig till anklagelser om konspiration och lögn och vill samarbeta med Rysslandsutredningen är ett stort framsteg för den särskilde åklagaren Robert Mueller, skriver Philip Bump i en analys i Washington Post.
Bump noterar att Gates erkände efter det att advokaten Alex van der Zwaan erkänt att han vilselett utredare om sina kontakter med Gates. Det ökade möjligheten att Gates skulle kunna fällas för brott och att Gates nu också erkänner ökar i sin tur pressen på Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort att samarbeta. Manafort har hittills har nekat till brott och än så länge finns inga bevis för att Trump-kampanjen medvetet samarbetat med ryssarna under valkampanjen.
”Men Manafort är en av få personer som kan tänkas veta vad Trump visste – och Manafort skulle själv kunna sätta press på personer som (Jared) Kushner eller (Donald) Trump junior, som står presidenten ännu närmare”, skriver han.
CNN:s Chris Cillizza skriver i en analys att åtalspunkterna som nu radas upp mot allt fler personer gör Trumps argument om en ”häxjakt” allt mer ihåligt. Han noterar att tre av Trumps tidigare medarbetare nu erkänt brott: George Papadopoulos, Michael Flynn och Rick Gates.
”Varken media eller Demokraterna tvingade Gates, Flynn och Papadopoulos att erkänna och ingå avtal för att samarbeta med Mueller”, skriver han.

Igår 11:57
Läs mer om Rysskontakterna
Syrienkriget

Löfven: Oerhörd lättnad – hoppas vapenvilan blir av

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till en resolution om 30 dagars vapenvila i Syrien. Statsminister Stefan Löfven (S) beskriver resultatet av omröstningen som en ”oerhört lättnad”.
– Det återstår att se om det verkligen blir av, det har hänt förut att vapenvila har utlysts och sedan inte respekterats, säger han.
Även utrikesminister Margot Wallström (S) är nöjd med beskedet:
– Det är glädjande, framför allt för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har minst 121 barn fått sätta livet till, säger hon till TT.
Utrikesministern har engagerat sig i förhandlingarna och pratade senast i dag med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefon. Nu gäller det att sätta press på de stridande att följa uppmaningen till vapenvila, så att humanitär hjälp kan nå de lidande i Syrien, säger hon.

Igår 21:07
FN-ambassadörerna Olof Skoog (Sverige) och Nikki Haley (USA) innan omröstningen. EDUARDO MUNOZ / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Säkerhetsrådet överens om omedelbar syrisk vapenvila

FN:s säkerhetsråd har enhälligt röstat ja till 30 dagars vapenvila i Syrien som ska inledas med omedelbar verkan, rapporterar AFP. Omröstningen skulle egentligen ha inletts klockan 18, men sköts upp då förhandlingar pågick in i det sista. Sverige, som la fram det ursprungliga förslaget tillsammans med Kuwait, var rädda att Ryssland skulle lägga in sitt veto i omröstningen.
Målet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska kunna nå krisdrabbade östra Ghouta. På lördagen meddelade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet att dödssiffran efter den senaste veckans bombningar överskridit 500, varav mer än 120 ska vara barn. Sveriges FN-ambassadör meddelade innan omröstningen att FN:s konvojer står redo att åka in i Syrien med förnödenheter och för att evakuera sjuka och skadade.
– Vi är långsamma med vårt svar på den här krisen, väldigt långsamma, sa USA:s FN-ambassadör efter omröstningen och beskyllde Ryssland för att ha dragit ut på omröstningen.

Igår 19:19
HAMZA AL-AJWEH / AFP
Syrienkriget

Dödssiffran överstiger 500: ”Barnen slutar inte gråta”

Dödssiffran i östra Ghouta har överstigit 500, rapporterar oppositionella Syriska människorättsobservatoriet enligt AFP. Fler än 120 av dödsoffren för den senaste veckans bombningar ska vara barn.
En talesperson för en civilförsvarsgrupp i östra Ghouta säger till Reuters att dödssiffran kan stiga. De ständigt passerande bombflygplanen gör det svårt för räddningsarbetarna att räkna alla kroppar.
AFP:s utsända möter en kvinna som tagit tillflykt till ett skyddsrum i östra Ghoutas största stad Douma tillsammans med sina två barn:
– Jag har inte ätit sedan i förrgår. De har inte slutat gråta på tre dagar, säger hon.

Igår 16:55
Läs mer om Syrienkriget
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

”Efter Rolandz fulspel: SVT, ändra melloreglerna”

Det ser inte ut att bli en episkt högkvalitativ Melodifestivalfinal 2018, skriver DN:s krönikör Hanna Fahl efter årets sista deltävling. Men segerkandidaterna har visat sig: Bejamin Ingrosso, Mariette och Jessica Andersson, skriver hon.
Rolandz som i kväll bjöd på en parodi var årets knasbidrag som förtjänade en finalplats, skriver Fahl och poängterar att Robert Gustafsson faktiskt kan sjunga.
Men Expressens Anders Nunstedt håller inte med. Robert Gustafssons fulspel har gjort att SVT denna vecka fått stå med byxorna nere, skriver han och lyfter att Gustafsson släppte biljetter till sin krogshow i höst samma vecka som den sista deltävlingen. Och reklamtiden han får i programmet är värt miljoner, skriver Nunstedt.
”Han är en musikalisk spinoff på en succé, ett sidospår som aldrig hade hänt om det inte funnits en rejäl ekonomisk uppsida”, skriver han och menar att det är dags att SVT ändrar reglerna.

Igår 21:01
Mariette/Rolandz/Elias Abbas. TT
Melodifestivalen

Mariette och Rolandz till final – slog ut Elias Abbas

Melloveteranen Mariette imponerade i sin comeback. Med låten ”For You” lyckades hon övertyga tittarna och var den första att skickas till final i den fjärde och sista deltävlingen av Melodifestivalen. Även Rolandz, med Robert Gustavssons alter ego Roland Järverup, lyckades med sin låt ”Fuldanz” dansa sig till en final.
Den tidigare FO&O-medlemmen Felix Sandman gick med ”Every single day” till andra chansen. Det gjorde också Olivia Eliasson med ”Never lear”, en låt om komplicerade kärleksrelationer.
Favorittippade Elias Abbas med låten ”Mitt Paradis” åkte ut i andra omgången mot Rolandz ”Fuldanz”. Emmi Christensson som tävlade med ”Icarus” och Felicia Olsson med sin låt om komplicerade relationer ”Break that chain” åkte ut i första omgången.

Igår 20:31
Renaida me ”All the feels”. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Björkman avslöjar: Så blir duellerna i Andra chansen

Alla bidrag i Melodifestivalen har framförts och nu återstår att kora årets vinnare och därmed bidraget som ska få representera Sverige i Eurovision song contest. Men först ska ytterligare några bidrag få chansen att ta sig till final.
Tävlingsproducenten Christer Björkman har nu presenterat duellerna som väntar i Andra chansen:
Margaret med ”In my cabana” ställs mot Moncho med ”Cuba libre”. Därefter möter Renaida med ”All the feels” Olivia Eliasson med ”Never learn” följt av en duell mellan Felix Sandman med bidraget ”Every single day” och Mimi Wener som framför ”Songburning”. Sist ut blir Sigrid Bernson med ”Patrick Swayze”, hon ställs mot Mendez med låten ”Everyday”.

Igår 22:20
Läs mer om Melodifestivalen
Ulla Andersson/Jonas Sjöstedt. TT
Valrörelsen

Vänsterpartiet kräver kommission för jämlikhet

Vänsterpartiet lägger fram sina krav på den rödgröna regeringen inför kommande budgetförhandlingar. Partiet vill bland annat inrätta en jämlikhetskommission som granskar regeringen, skriver partiledaren Jonas Sjöstedt och den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson på DN Debatt.
”Varje år ska regeringen lägga fram en skrivelse till riksdagen om utvecklingen av den ekonomiska jämlikheten, om vilka åtgärder som vidtagits för att utjämna klyftorna och vad man anser göra. Riksdagen ska årligen hålla en debatt om detta.”
V-topparnas mål är att få regeringspartierna att erkänna problemen med att de ekonomiska klyftorna växt sedan förra valet.

Igår 20:15
Stefan Löfven. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Valarbetarna kanske piggas upp, inte väljarna”

”Samhället går att förändra”. Det sa statsminister Stefan Löfven tio gånger under sitt 25 minuter långa tal till Socialdemokraternas valledare i dag. Temat ska förmodligen vara framtidsinriktat och inspirerande, men de allra flesta uppfattar det nog som en självklarhet, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys.
”Det är möjligt att valarbetarna piggas upp av självklarheterna. Väljarna gör det inte.”
Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger till den egna kanalen att statsministern i sitt tal inte tog upp tiggerifrågan, men att han trots det tror att S kommer driva en hårdare linje inför valet.
– Det tror jag att många socialdemokratiska kommunfolk vill gå vidare med på många ställen om det blir möjligt att göra så, säger han.

Igår 16:29
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Lovar vårdsatsningar: ”Ska förstärkas i grunden”

Lag och ordning, integration och välfärden är Socialdemokraternas viktigaste frågor inför valet. Det var statsminister Stefan Löfvens budskap när han talade på S valkonferens i Solna under förmiddagen
– Jag har lett Sverige genom en oerhört svår parlamentarisk situation, en stor migrationskris och vi har haft ett avskyvärt terrordåd. Men ändå kan vi säga att samhället går att förändra, sa Löfven i inledningen av talet.
Han lovade också satsningar på sjukvården.
– Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, sa Löfven och betonade att skillnaderna i vården över landet är för stora och väntetiderna för långa.
M och SD pekades ut som huvudmotståndare. S har räknat ut att det finns omkring 750 000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350 000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller SD.
Efter lördagens konferens ska flera socialdemokratiska ministrar knacka dörr i Stockholmsområdet för att träffa väjare.

Igår 09:33
Läs mer om Valrörelsen
Vinter-OS Längdskidor
ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vinter-OS Längdskidor

Kalla kan bli historisk: ”Pepp på att ge allt”

Charlotte Kalla har chans att skriva historia på söndagen. Når hon pallen på den avslutande tremilen har hon tagit fler medaljer än någon annan svensk på vinter-OS.
– Det har varit ett fantastiskt OS så här långt, men jag känner mig också pepp på att ge allt och förbereda mig på bästa sätt inför tremilen. Det är himla kul att åka klassiskt just nu, säger Charlotte Kalla till TT.
Stina Nilsson, Anna Haag, Ebba Andersson och Charlotte Kalla åker alla i damernas tremil, med start 7.15 på söndag, svensk tid.

Igår 20:34
Calle Halfvarsson under dagens femmil/Christer Majbäck kör förstasträckan för Sverige i stafetten under OS i Lillehammar 1994. TT
Vinter-OS Längdskidor

Sämsta OS sedan 1994 – och framtiden ser mörk ut

De svenska längdåkningsherrarna åker hem från OS i Pyeongchang utan medalj. Det är längdherrarnas sämsta OS-insats sedan Lillehammer 1994 och det första medaljlösa mästerskapet sedan VM i Ramsau 1999.
– Det är inte helt oväntat att det har blivit så här. Man har haft det lite på känn, säger experten Mathias Fredriksson till SVT Sport.
Medaljtorkan kan bli långvarig, skriver TT. Nästa generation har ännu inte visat att de har kapacitet att ta medaljer. De unga åkarna på OS – Jens Burman, Oskar Svensson och Viktor Thorn – är inte i närheten av att vara i världstoppen. Och på junior- och U23-VM förra månaden slutade bästa svenska herråkare på en åttondeplats.
– Vi kan inte förvänta oss att det ska vända på en natt, säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip till nyhetsbyrån.

Igår 11:54
CHRISTOF STACHE / AFP
Vinter-OS Längdskidor

Niskanen tog Finlands första guld efter bragdlopp

Finländaren Iivo Niskanen såg till att Finland tog sitt första OS-guld efter en stark prestation i femmilen. Redan från start satte Niskanen fart och körde upp i täten där han stannade kvar genom hela loppet.
Ryssen Aleksandr Bolsjunov gick om Niskanen vid ett par tillfällen men var aldrig något reellt hot. Finländaren hade bra tryck och gled in i mål några sekunder innan ryssen.
För Sveriges del gick det bäst för Daniel Rickardsson som kom sjua i mål, knappt fyra minuter efter Niskanen.
Niskanens guld är Finlands första i OS. De har sedan tidigare fyra brons.

Igår 07:21
Läs mer om Längdskidor

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.