Hem
Migrationsminister Morgan Johansson (S) och etableringsminister Ylva Johansson (S). (Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ekonomer: Reformer kräver restriktiv invandringspolitik

Sverige kommer få allvarliga sociala och politiska problem om inte invandrare integreras i samhället, skriver nationalekonomerna Assar Lindbeck och Mats Persson på DN Debatt, som definierar försämrad integration som en långsiktigt ökad skillnad i förvärvsarbete mellan infödda och invandrare. Konsekvenserna av att inte lyckas är utanförskap, social oro, etniska konflikter och främlingsfientlighet, skriver debattörerna.

Enligt nationalekonomerna måste Sverige för att lyckas med integrationen reformera arbets- och bostadsmarknaderna i stället för att fortsätta med beprövade och icke fungerande metoder. Detta görs i ”kombination med ett batteri av utbildningssatsningar och sysselsättningssubventioner”. För att detta ska fungera föreslås restriktiv invandringspolitik under kommande decennier.

”Det är märkligt att ett land som visat sig så dåligt rustat att ta emot invandrare ändå har tagit emot långt fler än andra västländer. Egentligen är det omoraliskt att uppmuntra invandring när man inte lyckas bättre att erbjuda invandrarna arbete och bostad”, skriver de.

bakgrund
 
Assar Lindbeck
Wikipedia (sv)
Carl Assar Eugén Lindbeck, född 26 januari 1930 i Umeå, är en svensk nationalekonom och professor emeritus i nationalekonomi. Han är fortfarande verksam vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet samt vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN). Lindbecks forskning har bland annat behandlat arbetslöshet (där han förespråkat användade av insider-outsider-teori som förklaring till denna), välfärdsstaten (bland annat effekten av föränderliga sociala normer) och Kinas reformerade ekonomi. Han disputerade vid Stockholms universitet 1963 på avhandlingen A study in monetary analysis. 1964-1971 innehade han A O Wallenbergs professur i nationalekonomi och bankvetenskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Under åren 1971 till 1995 var Lindbeck chef för Institutet för internationell ekonomi. Lindbeck var under lång tid förknippad med socialdemokratin och sågs som en av rörelsens främsta ekonomiska tänkare. Detta fick dock ett abrupt slut när Lindbeck under stor medial uppmärksamhet lämnade socialdemokraterna till följd av partiets inställning i löntagarfondsfrågan under valrörelsen 1982. Lindbecks utträde ur partiet användes även flitigt av borgerligheten som argument mot löntagarfondssystemet, vilket gjorde att Lindbecks ekonomiska argument mot löntagarfonderna fick stor spridning. Assar Lindbeck var ordförande för Ekonomikommissionen, även kallad Lindbeckkommissionen, 1992-1993. Denna utsågs av Sveriges regering i samband med den ekonomiska krisen i början av 1990-talet och kom med förslag, bitvis kontroversiella, med mål att förbättra Sveriges ekonomi och konkurrenskraft. Lindbeck var 1969-1994 ledamot i Kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, varav 1980 till 1994 kommitténs ordförande. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, av Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1970 och av Finska Vetenskapsakademien sedan 1972. År 2006 utnämndes han till hedersdoktor vid Islands universitet.
bakgrund
 
Mats Persson
Wikipedia (sv)
Mats Persson, född 1949, är en svensk forskare i nationalekonomi och professor vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet. Persson avlade ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1971 och erhöll titeln civilekonom. Han avlade doktorsexamen i nationalekonomi vid Handelshögskolan 1979 och har därefter huvudsakligen varit verksam vid Stockholms universitet. Han är professor sedan 1989, var biträdande föreståndare för IIES 2004–2008. Han forskar inom områdena makroekonomi och offentliga sektorns ekonomi, bland annat socialförsäkringssystemet. Åren 1989–1991 var han redaktör för tidskriften The Scandinavian Journal of Economics, åren 1997–1998 för Ekonomisk Debatt och åren 2010–2012 för Nordic Economic Policy Review. Persson blev 1993 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien och valdes in som ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin 14 november 2007. Han är ledamot i Kommittén för Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. I debattboken Den europeiska skuldkrisen (2012) kritiserar Persson de överföringar som gjorts i syfte att rädda euron efter den kris som uppstod i början av 2010 i vissa Euroländer. Persson menar att dessa främst gynnat bankerna och uppmuntrat till fortsatt skadligt risktagande.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen