Regeringen ombildas: ”Vill inte ha politiskt kaos”
Det blir en regeringsombildning, säger Stefan Löfven på en pressträff. Anders Ygeman lämnar posten som inrikesminister och Morgan Johansson tar över som justitie- och inrikesminister. Även infrastrukturminister Anna Johansson slutar och Tomas Eneroth tar över.
– Jag har övervägt olika alternativ. Jag väljer det som är bäst för landet, säger han och tillägger att han ”inte tänker försätta Sverige i politisk kris”.
Löfven föreslår att Ygeman ska ta över som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.
Anna Johansson har själv begärt att få lämna ministerposten efter att hon konstaterat att hon bär ansvaret för att nödvändig information om it-skandalen på Transportstyrelsen inte nått henne. Även Anders Ygeman har gjort bedömningen att regeringens arbete underlättas av att han lämnar regeringen.
Försvarsminister Peter Hultqvist blir kvar. Löfven anser att han tagit sitt ansvar i försvarsutskottet i samband med säkerhetsläckan och kallar misstroendeförklaringen mot honom för ”helt oseriös”. Om alliansledarna står fast om misstroendeförklaringen mot Hultqvist kommer Löfven ”hantera situationen”, säger han.
Däremot vill Löfven inte spekulera kring vad som händer i framtiden.
– Det här är inte allvarligt bara nu. Jag vill inte ha ett politiskt kaos i Sverige. Det är inte vad vi behöver nu, säger han och fortsätter:
– Landet har en regering. Nu fortsätter vi, så får vi se vad man gör på den andra sidan.
På pressträffen meddelade även Löfven att Heléne Fritzon blir migrationsminister. Folkhälsominister Gabriel Wikström slutar av hälsoskäl och Annika Strandhäll tar över den posten.
Bakgrund
Detta är en misstroendeförklaring
- Riksdagen kan med en misstroendeförklaring tvinga en minister (ett statsråd) eller hela regeringen att avgå.
- Minst 35 riksdagsledamöter (av totalt 349) måste gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av.
- Minst 175 ledamöter måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende för regeringen eller ministern.
- Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå eller utlysa ett extra val.
- Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.
- Riksdagen har röstat om misstroendeförklaring sju gånger – men aldrig sagt ja.
Källa: Riksdagen.se