Jet ski runt Manhattan – ja, tack! Wikicommons
New York
Resa

Nu kan du åka jet ski runt Manhattan

Varför se New York på en fullpackad Circle Line-båt när du kan dra på dig badkläder eller våtdräkt och cruisa runt staden på en egen jet ski?
Enligt Res.se är det numera lätt att hyra vattenskoter på Hudson River och åka i racerfart runt Frihetsgudinnan och Manhattan eller ta en sväng förbi Coney Island för att se det anrika nöjesfältet från stranden. Ett annat alternativ är att utforska Jamaica Bays naturreservat i solnedgången.
Enligt Res.se kan man så sällskap av sälar, delfiner och till och med valar.
Vattenskotrarna hyrs på Rockaway Beach, där ”halva Williamsburg brukar hamna på sommarhelgerna.”

Mer läsning om New York:

Toppnyheter

Trumps USA Rysskontakterna
Paul Manafort.  Jacquelyn Martin / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysskontakterna

Mueller: Manafort betalade tidigare europeiska ledare

Den särskilde åklagaren Robert Mueller hävdar att Paul Manafort, USA:s president Donald Trumps före detta kampanjchef, i hemlighet betalade tidigare ledande europeiska politiker för att lobba för Ukrainas dåvarande proryska regering. Det rapporterar flera amerikanska medier.
Manafort ska enligt Mueller ha fört över mer än 2 miljoner euro, motsvarande omkring 20 miljoner kronor, till de icke namngivna före detta politikerna.
I stämningsansökan anklagas Manafort för att ha betalat politikerna, som informellt kallas ”Hapsburg-gruppen”, för att de skulle utge sig för att vara ”oberoende” analytiker, när de i själva verket var betalda lobbyister för den proryska ukrainska presidenten Viktor Janukovytj. Detta enligt en promemoria som Manafort skrev i juni 2012.
Janukovytjs föll i februari 2014 efter omfattande protester och tog sin flykt till Ryssland. Manafort slutade då arbeta för honom, återvände till USA och började arbeta för Trumps valkampanj 2016.

2 tim
Rick Gates. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysskontakterna

Gates erkänner – kan samarbeta med Mueller

Den förre detta Trump-medarbetaren Rick Gates har erkänt sig skyldig till anklagelser om konspiration och lögn som riktats mot honom i den så kallade Rysslandsutredningen. Det rapporterar Reuters.
Agerandet innebär sannolikt att Gates kommer att samarbeta med Robert Mueller i den fortsatta utredningen om påstådd rysk inblandning i presidentvalet 2016 och lämna information om sin medåtalade, Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort.
Brotten ska normalt sett ge fängelse mellan 57 och 71 månader, men strafftiden kan bli kortare i utbyte mot Gatrs samarbete. Det är ännu inte klart vilket datum domstolen meddelar straffet.
Gates och Manafort åtalades i oktober för bland annat pengatvätt och ”konspiration mot USA”. På torsdagen kom beskedet att Mueller lägger till ytterligare 32 åtalspunkter mot dem. Manafort vidhåller i ett uttalande att han – trots Gates erkännande – är oskyldig.

Igår 15:33
Läs mer om Rysskontakterna
Valet 2018 Valrörelsen
Göran Persson. Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Persson: Kan bli nyval om konjunkturen viker

Det är inte omöjligt att det blir en ny socialdemokratisk minoritetsregering efter valet i höst – men när konjunkturen viker blir det svårt för den att överleva. Det spår den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson i en intervju med Aftonbladet.
Han räknar med en ordentlig konjunkturnedgång under nästa mandatperiod. Det kommer innebära växande underskott i staten, stora sparprogram och stigande arbetslöshet – och det blir svårt att hantera för en regering med svagt stöd i riksdagen, resonerar Persson. Alternativet blir att partierna hittar breda överenskommelser över blockgränsen – eller så blir det nyval.
– Den kan mycket väl resultera i att man inte hittar en lösning och då blir det ett nyval. Jag utesluter inte det, säger han till tidningen.

39 min
Gudrun Schyman deltar i ett fackeltåg i Stockholm för alla som står bakom #metoo-uppropen. Arkivbild.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valrörelsen

Statsvetare: Förvånande att Fi inte lyfte efter me too

Trots att Feministiskt initiativ har sitt största stöd bland unga kvinnor lyfte inte partiet efter #metoo, skriver SvD som nystar i frågan i ett längre reportage.
Statsvetaren Maud Eduards, som forskat om Fi, har några teorier: Väljarna betraktar inte #metoo som partipolitik, eller så misslyckades Fi med att göra det till sin fråga. Det kan också bero på att partiet har svårt att nå ut i media, menar hon.
– Jag hade trott att #metoo skulle ge Fi ett lyft, säger Maud Eduards.
Partiledaren Gudrun Schyman hävdar att det var ett medvetet val att inte profilera partiet för hårt i samband med #metoo.
– Det var otroligt viktigt att få den här breda rörelsen fram. Och det är inte slut ännu, utan arbetet fortsätter.

1 tim
Läs mer om Valrörelsen
Brexit Förhandlingarna
Arkivbild: Nick Clegg.  Michael Sohn / TT / NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Brittiska politiker lobbar för ett liv utan brexit

Storbritanniens tidigare vice premiärminister Nick Clegg är på snabbvisit i Sverige för att samtala med EU- och handelsminister Ann Linde (S), skriver DN. Besöket är en del av en smärre turné bland medlemsländerna och syftet är att kratta manegen för möjligheten att brexit inte blir av, enligt tidningen.
Om utträdet stoppas är det viktigt att medlemsländernas regeringar förstår att britterna behöver tid att återanpassa sig, menar han.
– För att återställa lugn, rationalitet och reflektion behöver vi tid, säger han till tidningen.

44 min
Stefan Löfven och Donald Tusk på dagens EU-toppmöte LUDOVIC MARIN / AFP
Brexit Förhandlingarna

Löfven: Ökad EU-avgift ”kommer inte hända”

Sverige kommer inte att gå med på en kraftigt ökad avgift till EU efter brexit. Det stod klart på statsminister Stefan Löfvens presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen, rapporterar Sveriges Radio.
EU-ländernas stats- och regeringschefer hade samlats i Bryssel för att diskutera unionens långtidsbudget och hur man ska täcka det budgethål på runt 10 miljarder som Storbritannien lämnar efter sig vid sitt utträde.
– Vi ska fortsätta att ta vårt ansvar och vår andel, men om någon tror att vi ska betala en större andel än vad vi gör i dag, då får man tänka om. De som vill ha en större budget, de får naturligtvis också vara med och betala. Jag kan säga, att en ökning med 40 procent på den svenska avgiften, det kommer inte att hända, sa Löfven.
Den procentuella ökningen bygger på ett räkneexempel där EU:s budget ökar och den svenska rabatten försvinner. Sverige tillhör en liten grupp budgetrestriktiva länder som helst vill undvika att budgeten växer, medan andra förespråkar en ökning, skriver TT.

Igår 22:27
Donald Tusk/Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

Tusk sågar britternas brexitlinje: ”En illusion”

I mars enas EU om riktlinjer för sin relation till Storbritannien under och efter brexit – oavsett om britterna är redo eller inte. Så lyder budskapet från rådsordförande Donald Tusk, rapporterar Reuters.
Tusk efterlyste tydligare bud från London och menade att britternas brexitlinje – baserat på den senaste tidens medierapportering – tycks vara baserad på ”en ren illusion”.
– Det verkar som om deras filosofi om att äta kakan och ha den kvar fortfarande är vad som gäller. Från EU:s sida har det varit klart från början att det inte kommer att bli tal om att plocka russinen ur kakan eller välja vad man vill från den inre marknaden, sa Tusk på en presskonferens efter EU-toppmötet på fredagen.
Nästa torsdag reser Tusk till London för att träffa premiärminister Theresa May, i hopp om mer klarhet. May ska sedan hålla ett större brexittal om britternas önskemål nästa fredag.

Igår 21:49
Läs mer om Förhandlingarna
Polis vid platsen där en av bomberna exploderade.  SOCIAL MEDIA / TT NYHETSBYRÅN
Våldsamheterna i Burma

Tre bomber exploderade i delstaten Rakhine i Burma

Tre bomber exploderade på olika platser i staden Sittwe i delstaten Rakhine i Burma tidigt lördag morgon, rapporterar Reuters. En av smällarna hördes vid en högt uppsatt tjänstemans bostad, en annan utanför ett kontor i staden och ytterligare en vid en väg i närheten av stranden, enligt polisen.
– Tre bomber exploderade och tre outlösta bomber hittades. En polis skadades, men inte allvarligt, säger en högre uppsatt tjänsteman som vill vara anonym.
Det finns inga rapporter om dödsfall. Det är oklart om explosionerna orsakat några materiella skador.

2 tim
Poliser vid platsen där en av bomberna exploderade i Sittwe.  TT NYHETSBYRÅN
Våldsamheterna i Burma

Expert: Buddistiska rebeller kan ligga bakom

Bomberna som exploderat i Sittwe i Burma har antagligen ingenting att göra med Rohingya-krisen, som har utspelat sig längre norrut i delstaten Rakhine. Det säger analytikern David Mathieson till AFP.
I stället är det mest troligt att de är kopplade till spänningar mellan den buddistiska minoritetsgruppen Rakhine och lokala myndigheter, säger han.
Sju personer dog i januari då polis gjorde ett tillslag mot rakhinier. Sedan dess har den buddistiska rebellgruppen Arakan Army hotat med att hämnas.
– Arakan Army är den enda beväpnade gruppen som verkar i centrala Rakhine som är sofistikerad nog för att kunna göra någonting sådant här, säger Mathieson.
Att de utför samordnade attacker i Sittwe skulle dock innebära en markant eskalering av gruppens aktiviteter, säger han.

1 tim
Läs mer om Våldsamheterna i Burma

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.