Hem
Arkivbild: Magnus Ranstorp (Victor Lundberg / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Ranstorp: Sakfrågan i rapporten är viktig

En rapport om Muslimska brödraskapet i Sverige, skriven på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har under dagen fått stor kritik från flera religionsforskare.

Aje Carlbom, docent i socialantropologi vid Malmö högskola är medförfattare till rapporten, tillsammans med Magnus Norell och Pierre Durani. Carlbom säger till TT att man räknat med att det skulle komma in synpunkter.

– Det är ju en sektliknande grupp, de här islamologerna, säger han och skrattar, rapporterar nyhetsbyrån.

– Vi har aldrig sagt att det är en vetenskaplig rapport. Vi har sagt att det är en rapport.

Trovärdigheten i rapporten höjs av att en av författarna, Pierre Durani, varit med i Muslimska brödraskapet. Det säger terroristforskaren Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

– Han är ett vittnesmål från insidan.

Ranstorp säger också att sakfrågan som tas upp i rapporten är viktig att forska vidare på.

– Det är sakfrågan som är viktig här och den bör diskuteras, det är synd att fastna i akademiska formuleringar och kritik, säger han.

Läs mer

bakgrund
 
Muslimska brödraskapet
Wikipedia (sv)
Muslimska brödraskapet (arabiska: الإخوان المسلمون, al-ikhwan al-muslimun) är en religiös och politisk organisation som bildades i Egypten 1928 och vars mål var att skapa en islamisk välfärdsstat grundad på Koranen och haditherna. Muslimska brödraskapets motto är: Allah är vårt mål; Profeten är vår ledare; Koranen är vår lag; jihad är vår väg; och döden för Allahs ära är vår högsta strävan. En domstol i Kairo förklarade 2013 Muslimska brödraskapet olagligt och förbjöds. Ryssland, Syrien, Egypten, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten betecknar officiellt Muslimska brödraskapet som en terroristorganisation.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen