Hem
(TT)

Rockström: Måste prata om matens miljöpåverkan

Makthavarna måste våga fatta tuffare beslut för att minska den klimatpåverkan som kommer från maten vi lägger på våra tallrikar. Det säger professor Johan Rockström i en intervju med Dagens Nyheter.
– Vi bråkar om det fossila och kolkraftverk, men få människor vet om att jordbruket står för 30 procent av klimatpåverkan.
Rockström menar att en stor utmaning är att lära människor hur vi kan äta hälsosamt och miljömedvetet på samma gång.
Om frågan om matens miljöpåverkan inte prioriteras kommer vi inte klara av att uppfylla miljöavtalet eller nå FN:s utvecklingsmål, menar Rockström.
– Enbart fel mat kan i sig rasera klimatavtalet och göra att vi missar målen från Paris. Det är häpnadsväckande att vi har så lite fokus på mat när det är så avgörande, säger han till DN.

bakgrund
 
Johan Rockström
Wikipedia (sv)
Johan Fredrik Rockström, född 31 december 1965, är en svensk agronom och miljövetare. Han är professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre. Han utnämndes till Miljömäktigast i Sverige år 2012 och 2013 genom tidningen Miljöaktuellt. Han utsågs 2009 till Årets svensk av tidningen Fokus. Rockström studerade till agronom vid Sveriges lantbruksuniversitet 1987-1991 och disputerade vid Stockholms universitet 1997. Han är sedan 2007 ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien samt även ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien sedan 2013. Rockström var chef för Stockholm Environment Institute 2004-2012. 12 juli 2015 var han värd för Sommar i P1 i Sveriges Radio. Rockströms framträdande i Sommar i P1 blev sommaren 2015:s mest spridda sommarprat med över 39 000 delningar i sociala medier. Samma år blev han även utvald till vinterpratare i P1.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen