Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katerina Janouchs tv-intervju

”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta?”

Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken mot henne efter en intervju i tjeckisk tv, där hon anklagas för att ha spridit fördomar och svartmålat Sverige. I ett debattinlägg i DN Kultur skriver Janouch att hon blir livrädd för vad som sker om de som kritiserar politiker beskrivs som rasister, fascister och nazister.
Janouch menar att hennes uttalanden grundar sig i en kärlek till Sverige och en oro för utvecklingen i landet – ”att Sverige är ett generöst och välvilligt land men har blivit taget på sängen av 2015 års extrema flyktingvåg”.
Hon skriver om stenkastning mot blåljuspersonal, granatattacker och ökande otrygghet bland kvinnor och undrar: ”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta?”

Läs också

Se intervjun i tjeckisk tv:

Toppnyheter

Theresa May PA / TT NYHETSBYRÅN
Utredningen i London

May: Gärningsmannen var född i Storbritannien

Gärningsmannen bakom gårdagens attack i London var född i Storbritannien och har tidigare kopplats till extremism, säger premiärminister Theresa May.
Under ett tal i parlamentet sa May att Storbritanniens underrättelsetjänst MI5 haft ögonen på mannen för flera år sedan men att han inte var med i någon nuvarande utredning.
Hon meddelade även att de skadade i attacken inkluderade 12 britter, tre franska barn, fyra sydkoreaner, två rumäner, två greker och en medborgare vardera från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien, USA.
– I går försökte en terrorhandling att tysta vår demokrati, men i dag möts vi som vanligt, tillade May.
Parlamentet återöppnades en timme tidigare och inledningsvis hölls en tyst minut för offren för gårdagens förmodade terrorattack.

2 tim
Terrorforskaren Magnus Ranstorp.  TT

Ranstorp: Dådet framstår nästan som oplanerat

Terrorforskaren Magnus Ranstorp beskriver attacken i London som spontan.
– Att plöja ner människor och sedan springa in mot parlamentet är en väldigt impulsiv, nästan oplanerad terrorattack, säger han.
Storbritanniens strikta vapenlagar och kontroll över ingredienser som kan användas i sprängmedel är bidragande orsaker till att den misstänkte terroristen använde ett fordon och kniv i sin attack, tror Ranstorp.
The Guardians Jason Burke drar en liknande slutsats i en analys, där han skriver att tillvägagångssättet vittnar om att terrorgrupper som IS har ett begränsat nätverk i Storbritannien.
Samtidigt säger terrorforskaren Tim Wilson att dådet var överraskande dramatiskt.
– Om målet var att skapa uppmärksamhet så lyckades det med ganska begränsade resurser och skapade dramatiska bilder, säger Wilson till TT.

1 tim
Mark Rowley  Sky News

Åtta gripna i razzior på sex adresser runt om i landet

Åtta personer har gripits i tillslag på minst sex adresser i Storbritannien efter gårdagens attack i London, säger polisen enligt brittiska medier.
Polischefen Mark Rowley säger att polisen har slagit till mot adresser i London, Birmingham och på andra ställen i landet. Han ville inte ge någon information om gärningsmannens identitet, men säger att polisen misstänker att han agerade ensam och var inspirerad av ”internationell terrorism”.
Samtidigt sänktes siffran över antalet döda i attacken till fyra, inklusive gärningsmannen. Enligt tidigare uppgifter skulle totalt fem personer ha dött.
Rowley säger att minst 29 personer vårdas på sjukhus, varav sju är allvarligt skadade. De drabbade inkluderar personer från flera olika länder.

4 tim
Läs mer om Utredningen i London
Blommor på Westministerbron i London/43-åriga Aysha Frade TT/Facebook
Attacken i London

Aysha skulle hämta sina barn från skolan – dödades

Ett av dödsoffren i den förmodade terrorattacken i London har identifierats som 43-åriga Aysha Frade, rapporterar spanska och brittiska medier.
Enligt Sky News var Frade på väg att hämta sina två barn, 8 och 11 år gamla, från skolan då gärningsmannen körde på henne på Westministerbron i centrala London.
Frade, som hade spansk bakgrund, jobbade som språklärare på en skola i närheten av parlamentet.
De 29 personer som vårdas på sjukhus efter attacken inkluderar 12 britter, tre franska barn, fyra sydkoreaner, två rumäner, två greker och en medborgare vardera från Tyskland, Polen, Irland, Kina, Italien, USA, enligt premiärminister Theresa May.

3 tim

Londonbor står upp mot våldet: Vi är tuffa

Londonbor uttrycker nu sin sorg och ilska över attacken utanför parlamentet i sociala medier.
Många har skickat hälsningar till offren och deras familjer under hastaggen #prayforlondon, medan andra har valt att stå upp emot våldet med hashtagen #WeAreNotAfraid.
”Terrorister borde förstå vid det här laget att New Yorkbor och Londonbor är tuffa människor. Ni tror att det här kommer skrämma oss. Dra åt helvete #WeAreNotAfraid”, skriver användaren Joe Mastoloni.
”London fortsätter som vanligt. Pubar och teatrar är fortfarande fulla. Tågen är fullproppade. Alla ser lite ledsna ut men #WeAreNotAfraid”, skriver användaren Hilly.

6 tim
Parlamentsledamoten Tobias Ellwood försöker rädda den knivskurne polisen Keith Palmer.  Stefan Rousseau / TT / NTB Scanpix

Politiker försökte rädda polisen – hyllas som hjälte

Parlamentsledamoten Tobias Ellwood trotsade polisens order om att snabbt ta sig till säkerhet efter attacken i London. I stället sprang han fram till den knivhuggne polisen Keith Palmer och försökte rädda honom med mun-mot-mun-metoden, rapporterar BBC.
Ellwood, vars bror dog i terrorattacken i Bali 2002, försökte även stoppa blodflödet från Palmers knivsår innan ambulanser kom fram till platsen. Nu hyllas den konservative politikern som en hjälte.
– Han var rätt och slätt extremt heroisk. Han gjorde allt han kunde för att rädda polisen, säger ledaren för Liberaldemokraterna Tim Farron.

4 tim
Läs mer om Attacken i London
Ebba Busch Thor (KD), Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L)  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska blockpolitiken

M kallar till möte efter Centerns budgetutspel

Moderaterna har kallat de övriga allianspartierna till ett möte för att diskutera Centerpartiets förslag att stoppa skattehöjningar och skrota rödgröna reformer. Detta för att enas kring en gemensam linje, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson till Di.
– Vi har uppenbarligen en gemensam ambition, att dålig politik inte ska genomföras. Sedan får vi se vilka former det här ska tas sig, säger han till tidningen.
Mötet ska äga rum i början av nästa vecka.

3 tim
Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

L om C-förslag: ”Inte i linjen med Alliansen”

Kristdemokraterna är avvaktande till Centerns förslag om en ny strategi för att stoppa skatteförslag från regeringen och på så sätt spräcka höstens budget. KD:s vikarierande partiledare, den ekonomisk-politiske talespersonen Jakob Forssmed skriver i en kommentar, att är bra att fler söker vägar för att stoppa regeringens skadliga politik, men:
”Som vi påpekat flera gånger så tror vi att det görs bäst genom en sammanhållen alliansbudget.”
Liberalerna är mer kritiska till förslaget.
– Detta ligger inte i linje med vad Alliansen sagt tidigare, säger Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Mats Persson och menar att det finns en risk att budgeten inte kommer att hålla ihop. Detta skulle i sin tur skada förtroendet för alliansen.

2 tim
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sjöstedt om C:s förslag: ”Kan skapa politisk kris”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar kritik mot Centerpartiets beslut om att spräcka den rödgröna budgeten, skriver Dagens Nyheter.
– Det här kan leda till politisk kris och de har inget regeringsalternativ, säger han.
Han menar att beslutet, att spräcka regeringens budget genom att stoppa skattehöjningar och rödgröna reformer i riksdagen, kan skapa den ”politiska cirkus” som Annie Lööf sa att hon inte ville se när Moderaterna öppnade för samarbete med SD. Samtidigt som partiet skulle sätta hela det rödgröna regeringsinnehavet i fara, säger han.

3 tim
Läs mer om Svenska blockpolitiken
Lena Mellin till vänster, Anna Kinberg Batra till höger  TT
Opinionsläget

Mellin: Bråttom att lägga fast kurs, Kinberg Batra!

Det är bråttom för moderatledaren Anna Kinberg Batra, hon har bara ett halvår på sig att få styrsel på sitt parti, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Misslyckas hon kan partiet vänta sig en ny valförlust, menar hon. ”Resan från skepsis till vinstvittring är lång och hur Anna Kinberg Batra ska klara av det på den korta tid som återstår är svårt att se”.
Nu är det upp till bevis. Första chansen kommer redan på lördag under Moderaternas Sverigemöte i Karlstad, menar Mellin. Där bör M-ledaren ”lägga fast kursen på åtminstone fem punkter”: Få tyst på den interna kritiken, få fart på Alliansen, sluta upp med att vara stel, svara på frågor och vara mer tydlig, slår Mellin fast.

10 min
M-ledaren Anna Kinberg Batra. Arkivbild. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Avgångskrav mot Kinberg Batra: ”Byt ut henne”

Efter Moderaternas utspel om en öppnare hållning mot Sverigedemokraterna kräver nu Kerstin Franzen, gruppledare för Moderaterna i Sollefteå, M-ledaren Anna Kinberg Batra avgång. Det skriver Dagens Samhälle.
– Beskedet om SD blev ett debacle, och Anna Kinberg Batra är den partiledare som slingrar sig mest av alla när hon ska svara på frågor. Byt ut henne mot Ulf Kristersson! säger Kerstin Franzen, till tidningen.
Dessutom kräver ytterligare sex moderata kommuntoppar M-ledarens avgång, det framgår i en enkät som Dagens Samhälle gjort. Samtidigt är det många M-toppar som står bakom partiledaren och anser att ett byte är uteslutet.
– Det är ingen som är så korkad att de försöker. Bara ledtiden att leverera en ny partiledare gör att det är fullständigt vansinnigt att sätta i gång något sådant, säger Johnny Magnusson, ordförande i Västra Götaland, till TT.

4 tim
Anna Kinberg Batra  Noella Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinberg Batra om raset: ”Det är en tuff period”

Det kan ta tid att komma ur den nedåtgående spiral som Moderaternas siffror visar på i opinionen, säger partiledaren Anna Kinberg Batra till TT.
– Det är en tuff period.
Hon säger själv att det partiets riktning som är viktig att fokusera på nu, inte att lägga fram konkreta reformbesked. Något hon kommer att ta upp på den stora sammankomsten med kommun- och landstingsfolk i Karlstad
– Det har funnits berättigade frågor ända sedan valet om vad vår uppgift är nu och hur vi förtjänar förtroende för en regering, säger hon.

3 tim
Läs mer om Opinionsläget
Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Turerna kring PPM-fonderna

Anton Abele hoppar av: ”Min roll lite överspelad”

Mitt i fondbolaget Allras brinnande kris lämnar kommunikationschefen Anton Abele bolaget, rapporterar SvD Näringsliv.
– Det är fullt fokus just nu på några av de ledande befattningshavarna i bolaget och då är min roll lite överspelad, säger Anton Abele till SvD.
Anton Abele var 18 år när han valdes in i riksdagen 2010 – yngst någonsin. Innan de blott 15 månaderna på Allra arbetade han hos kommunikationskonsulten JKL.

22 min
Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Allra fortsätter överklaga – nu i ny domstol

Efter att ha misslyckats i tre instanser försöker nu fondbolaget Allra i en fjärde. Allra stämmer Pensionsmyndigheten i patent- och marknadsdomstolen för missbruk av dominerande ställning, skriver TT.
Stockholms tingsrätt beslutade i går att Allra måste följa Pensionsmyndighetens krav om omedelbar inlösen av andelarna i Allras fonder. Allra har även överklagat Pensionsmyndighetens beslut till förvaltningsrätten och Konkurrensverket. Båda sa nej.

2 tim
Läs mer om Turerna kring PPM-fonderna

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.