Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katerina Janouchs tv-intervju

”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta?”

Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken mot henne efter en intervju i tjeckisk tv, där hon anklagas för att ha spridit fördomar och svartmålat Sverige. I ett debattinlägg i DN Kultur skriver Janouch att hon blir livrädd för vad som sker om de som kritiserar politiker beskrivs som rasister, fascister och nazister.
Janouch menar att hennes uttalanden grundar sig i en kärlek till Sverige och en oro för utvecklingen i landet – ”att Sverige är ett generöst och välvilligt land men har blivit taget på sängen av 2015 års extrema flyktingvåg”.
Hon skriver om stenkastning mot blåljuspersonal, granatattacker och ökande otrygghet bland kvinnor och undrar: ”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta?”

Läs också

Se intervjun i tjeckisk tv:

Toppnyheter

Johanna Möller i rätten. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbogafallet

Arbogafallet: Möller döms till livstids fängelse

Johanna Möller döms till livstids fängelse i det uppmärksammade Arbogafallet. Mohammad Rajabi döms till fängelse i 14 år och utvisning. Möller döms för mord och försök till mord på sina föräldrar, samt anstiftan till mord på sin make.
Hon döms också bland annat för stämpling till mord i några fall, stämpling till grov misshandel i ett fall, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.
Rajabi döms för mord och försök till mord. Han förbjuds också att återvända till Sverige.
Utöver fängelsedomarna ska såväl Johanna Möller som Mohammad Rajabi betala skadestånd till anhöriga till de mördade. Förundersökningen som gäller vissa av Möllers anhörigas misstänkta inblandning i mordet på maken pågår fortfarande.
Experter har tidigare sagt att de tror att domen kommer överklagas.

1 tim
På Gustavbergs kyrkogård öppnades makens grav i vintras när man misstänkte att han inte dött en naturlig död. TT

Tingsrätten: Maken kan inte drunknat i Hjälmaren

Johanna Möllers advokat Amanda Hikes har under rättegången hävdat att det inte fastslagits att Möllers make faktiskt blev mördad. Men tingsrätten håller inte med. Trots att rättsexperter meddelat att bevisningen inte är ”100 procent övertygande” konstateras det i domen att det är otroligt att maken skulle ha drunknat genom en olyckshändelse eller att han tagit livet av sig.
”Det måste anses ha blivit klarlagt att [maken] inte drunknade i Hjälmaren, där det tydligen kryllade av kiselalger, utan att han antingen kvävdes till döds eller blev dränkt i något annat vatten som då inte var rikt på kiselalger”, skriver tingsrätten i domen.
Åklagare har hävdat att maken dödades på en annan plats och sedan dumpades i Hjälmaren vid sommarstugan.

26 min
Läs mer om Arbogafallet
Svenska journalisten Kim Wall saknas fortfarande. Till höger Peter Madsens hemmabyggda ubåt. TT/Scanpix.
Ubåtsfallet i Öresund

Peter Madsen i förhör: Kim Wall dog i en olycka ombord

Ubåtsägaren och uppfinnaren Peter Madsen har i polisförhör sagt att den svenska journalisten Kim Wall dog i en olycka ombord på ubåten. Det skriver den danska polisen i ett pressmeddelande. Madsen ska sedan ha ”begravt” henne till sjöss ute i Køge-bukten.
Polisen skriver att de inte kommer lämna mer information i ärendet, eftersom en utredning pågår.
Kim Wall har varit försvunnen sedan hon var ombord på ubåten tillsammans med Peter Madsen för att skriva ett reportage. Hon anmäldes saknad av sin sambo när hon inte kom hem som planerat. Ubåten hittades under en sökinsats, med endast Madsen ombord. I samband med att ubåten hittades sjönk den plötsligt och polisen misstänker att uppfinnaren sänkte den med flit.
Peter Madsen är häktad misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död. Han har tidigare nekat till anklagelserna.
Kim Walls kropp har ännu inte hittats.

2 tim
Kim Wall och ubåten. Tom Wall / TT NYHETSBYRÅN, TT

Sökinsats efter försvunna Kim Wall har utökats

Helgens sökinsats efter den försvunna svenska journalisten Kim Wall har utökats, skriver Sydsvenskan. Under lördagen genomsökte båt och helikopter den skånska kustremsan och dansk polis har bett sina svenska kollegor att bistå med hjälp. Insatsen inleddes på lördagen men beräknas fortsätta under söndagen.
– Jag har inte fått någon information om att de funnit något under dagen, säger Åsa Emanuelsson vid Skånepolisens ledningscentral, till tidningen.
Kim Wall är försvunnen sedan i torsdags kväll förra veckan. Då sågs hon ombord på den nu häktade Peter Madsens privatbyggda ubåt när den lämnade hamnen i Köpenhamn.

Igår 05:30
Läs mer om Ubåtsfallet i Öresund
LINDA MANNER / Lehtikuva
Knivattacken i Åbo

Polisen tipsades om att 18-åringen hade radikaliserats

Polisen fick tips om 18-årige Abderrahman Mechkah som nu misstänks ligga bakom knivattacken i Åbo i början av året. Men det fanns inget konkret hot, meddelar den finländska säkerhetstjänsten Skypo.
Det var polisen i Sydvästra Finland som ursprungligen fick in tipset om att Mechkah verkade radikaliserad, och lämnade över uppgifterna till Skypo. Men konkret hot saknades, och han har inte ingått på Skypos lista över 350 potentiella terrorister.

20 min
Finlands president Sauli Niinistö och människor samlade på platsen för fredagens attack i Åbo. TT

Niinistö vill se lagändring för att stoppa nya dåd

Efter knivattacken i Åbo vill Finlands president Sauli Niinistö se en ny underrättelselag.
– Jag har diskuterat ärendet med tre olika regeringar och önskat att lagen skulle träda i kraft så fort som möjligt. I dessa frågor gäller det att agera fort, sade han på en presskonferens i dag, rapporterar Svenska Yle.
Frågan om en ny underättelselag har diskuterats i Finland i flera år. Under hösten ska riksdagen rösta om en lagändring som bland annat skulle ge myndigheter möjlighet att genomföra dataövervakning, något som inte är möjligt i dag, skriver Svenska Yle.
Niinistö sa under presskonferens att attacken i Åbo sannolikt påskyndar beredningen av den nya lagen.

Igår 20:17
Läs mer om Knivattacken i Åbo
Arkivbild. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisens framtid

Del av miljardsatsningen fyller hål i polisens budget

På söndagen meddelade inrikesminister Morgan Johansson (S) att regeringen satsar 7,1 miljarder kronor på polisen. En del av satsningen kommer att gå till att täcka igen luckor i myndighetens ekonomi, rapporterar SvD.
Polisen har bland annat anställt många civila och lånat pengar till it-inköp. Enligt de senaste siffrorna är årets underskott på 362 miljoner kronor. Myndigheten måste använda anslagskrediten, vilket innebär att de lånar av nästa års budget som måste betalas tillbaka under 2018.
Enligt Morgan Johansson ska pengarna gå till att förbättra polisers arbetsvillkor och att anställa fler poliser.
– Det kvittar hur du räknar. Det här är den största satsningen som någon regering gjort under 2000-talet, säger ministern till SvD.

40 min
Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledare: Miljardsatsning kan leda till felbeslut

Opinion Det är bra att statsminister Stefan Löfven lovar mer pengar till polisen. Men det räcker inte, skriver Expressen i en ledare med anledning av dagens löfte om 7,1 miljarder kronor extra till polisen under de kommande tre åren.
Satsningen överstiger till och med vad polisen själva krävt, vilket är riskabelt, skriver tidningen.
”Att ge en dysfunktionell organisation mer pengar än den haft fantasi att fråga efter bäddar för ogenomtänkta aktioner.”
Tidningen föreslår därför att regeringen tar ifrån polisen vissa arbetsuppgifter. Till exmpel skulle vissa kommuner kunna ta över trafikövervakningen.
SvD:s Tove Lifvendahl tycker Löfvens satsning avslöjar hur misskött polisen är.
”Hade detta skötts ordentligt och löpande, hade ’den största satsningen under 2000-talet’ inte behövt göras”, skriver hon.

Igår 19:00
Läs mer om Polisens framtid
Younes Abouyaaqoub/Fransk polis kontrollerar fordon vid spanska gränsen.  TT
Attacken i Barcelona Dåden

Jakten på 22-åring trappas upp – söks i hela Europa

Jakten på Younes Abouyaaqoub, som misstänks vara den som körde skåpbilen i terrordådet i Barcelona, har trappats upp till internationell nivå, säger spanska myndigheter.
Kataloniens inrikesminister Joaquim Forn bekräftade tidigare under dagen att polisen misstänker att 22-årige Abouyaaqoub ensam körde skåpbilen och dödade minst 13 personer på turistsråket La Ramba i Barcelona.
Abouyaaqoub har varit på fri fot sedan attacken i torsdags. De övriga elva personer som misstänks för inblandning i attacken har gripits, skjutits av polis eller dödats i en explosion i ett hus i Katalonien dagen före attacken på den turisttäta gatan La Rambla i Barcelona.

2 tim
Ledaren för ett islamiskt center i moskén där Essati jobbade.   ALBERT GEA / TT NYHETSBYRÅN

Källor: Imam blev vän med terrordömd i fängelset

Imamen som misstänks ha radikaliserat de unga männen bakom terrordåden i Katalonien satt i fängelse tillsammans med en man som dömdes för inblandning i terrordådet i Madrid 2004. Det skriver El Mundo.
Imamen Albdelbaki Essati dömdes för narkotikabrott och släpptes 2012. I fängelset ska han ha mött Rachid ”Kaninen” Aglif, som dömdes till 18 års fängelse för att ha hanterat sprängämnen och för att han varit medlem i gruppen som låg bakom Madriddådet.
– De två utvecklade en särskild vänskap, säger en källa inom polisen till El Mundo.
Den spanska polisen säger att ingen av de tolv misstänkta medlemmarna i terrorcellen bakom Barcelonadåden tidigare varit dömd för terrorbrott.

5 tim
Imamen Albdelbaki Essatis bostad i Ripoll.

Kopplas till fler länder – sökte jobb i Belgien

Medlemmarna i terrorcellen som misstänks för dåden i Barcelona har rest till flera andra länder. Den misstänkta imamen, Albdelbaki Essati, som pekats ut som ledare för terrorcellen, ska bland annat ha sökt jobb i Belgien förra året.
– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde till tv-kanalen VRT.
En av de misstänkta ska också ha besökt Zürich i Schweiz i december förra året, ett besök som nu utreds av schweiziska myndigheter. Younes Abouyaaqoub, som jagas misstänkt för att ha kört skåpbilen på La Rambla, söks nu i Frankrike. Polisen misstänker att han kan ha tagit sig över den franska gränsen.

6 tim
Läs mer om Attacken i Barcelona
USS John S McCain.  AHMAD MASOOD / TT NYHETSBYRÅN
Fartygskrocken i Singapore

Besättningens sovplatser har fyllts med vatten

Den amerikanska jagaren USS John S McCain, som krockade med en oljetanker öster om Singapore, fick stora skador på skrovet och har tagit in vatten. Det säger den amerikanska marinkåren enligt flera medier.
Bland annat har ett maskinrum, ett kommunikationscenter och utrymmen där besättningen sover svämmats över.
Tio sjömän saknas efter kollisionen och fem skadades. Fartyget har nu förts till en marinbas i Singapore.

2 tim
Den amerikanska jagaren USS John S McCain. James Vazquez / TT / NTB Scanpix

Amerikanskt fartyg i krock med oljetanker – 10 saknas

Tio sjömän saknas och fem har skadats efter en kollision mellan den amerikanska jagaren USS John S McCain och en oljetanker öster om Singapore, uppger den amerikanska marinen.
Det amerikanska krigsfartyget, som har fjärrstyrda robotar ombord, har kunnat köra i hamn men har skadats i aktern. Räddningspersonal har skickats till kollisionsplatsen och söker nu efter de saknade sjömännen. Oljetankern ska inte ha läckt någon olja.

Idag 03:02
Den amerikanska jagaren USS John S McCain och jagaren USS Fitzgerald.  TT

Andra olyckan på kort tid med amerikanska jagare

Kollisionen mellan den amerikanska jagaren USS John S McCain och en oljetanker öster om Singapore är den andra olyckan med amerikanska jagare i asiatiska vatten på lite mer än två månader.
I mitten av juni krockade den amerikanska jagaren USS Fitzgerald, som precis som USS John S McCain kan ta fjärrstyrda robotar ombord, med ett containerfartyg. Sju sjömän miste livet i kollisionen.
Kaptenen på USS Fitzgerald har fråntagits befälet och 13 sjömän kommer att straffas som en följd av den olyckan.
Det är fortfarande oklart vad som orsakade olyckan med USS John S McCain och ett stort räddningspådrag pågår på platsen.

3 tim
Läs mer om Fartygskrocken i Singapore
Leo "Kinesen" Carmona, i ett besöksrum på Skänningeanstalten där han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord. TT
Arlandarånet 2002

Erkänner Arlandarånet: ”Det har förstört mitt liv”

Leo Carmona, känd från hiphop-gruppen Kartellen, erkänner att han var delaktig i Arlandarånet den 12 juli 2002. I en intervju med ETC berättar han att han var med och planerade och utförde rånet.
– Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger han till ETC, som intervjuar honom på Skänningeanstalten där han avtjänar ett livstidsstraff för anstiftan till mord.
Han säger att han kommer ta kontakt med väktarna som utsattes vid rånet och be om förlåtelse. Rånarna kom över ett byte värt 44 miljoner kronor, och det har aldrig återfunnits och ingen har dömts. Carmona var länge misstänkt för rånet, men fallet preskriberades i somras.

5 tim
Leo Carmona avtjänar nu ett livstidsstraff på Skänningeanstalten.  Stina Stjernkvist/TT

Avfärdar polisens teori: Mordoffret var inte med

Leo Carmona avtjänar sedan år 2004 ett livstidsstraff för anstiftan till mord. Polisen har misstänkt att mordoffret deltog i Arlandarånet, som Carmona erkänner att han var med och utförde. Men att mordoffret också skulle varit delaktig stämmer inte, menar han.
– Nej, den killen var inte med, säger Carmona till ETC.
Han berättar att mordoffret ville råna två av svenskarna som var med vid Arlandarånet och att han ska ha lyckas få med sig en mindre summa pengar.
Rånarna kom över ett byte värt 44 miljoner kronor, och det har aldrig återfunnits och ingen har dömts. Carmona var länge misstänkt för rånet, men fallet preskriberades i somras.

4 tim
Arkivbild. Rånarna körde fram till ett SAS-plan och överföll två väktare. TT

Kom över 44 miljoner – bytet hittades aldrig

Ingen har dömts för Arlandarånet och bytet som rånarna kom över har aldrig återfunnits. I somras preskriberades fallet.
– Kommer rånarna med pengarna och berättar vad som hände, så kommer vi inte att göra någonting, har Marie Lind Thomsen, vice chefsåklagare vid Stockholms åklagarkammare tidigare sagt till Aftonbladet.
Det var den 12 juli år 2002 som tre rånare beväpnade med automatvapen och klädda som SAS-medarbetare tog sig in på landningsbanan och körde fram till ett plan som anlänt från London med värdefull last. De överföll två väktare och kom sammanlagt över 44 miljoner kronor.
Kartellen-artisten Leo Carmona har i en intervju med ETC erkänt att han var med och planerade och utförde rånet, men eftersom det är preskriberat kommer ingen alltså kunna dömas. Carmona avtjänar i dag ett livstidsstraff för ett annat brott på Skänningeanstalten.

5 tim
Läs mer om Arlandarånet 2002

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.