Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken. JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Katerina Janouchs tv-intervju

”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta?”

Katerina Janouch svarar nu på den hårda kritiken mot henne efter en intervju i tjeckisk tv, där hon anklagas för att ha spridit fördomar och svartmålat Sverige. I ett debattinlägg i DN Kultur skriver Janouch att hon blir livrädd för vad som sker om de som kritiserar politiker beskrivs som rasister, fascister och nazister.
Janouch menar att hennes uttalanden grundar sig i en kärlek till Sverige och en oro för utvecklingen i landet – ”att Sverige är ett generöst och välvilligt land men har blivit taget på sängen av 2015 års extrema flyktingvåg”.
Hon skriver om stenkastning mot blåljuspersonal, granatattacker och ökande otrygghet bland kvinnor och undrar: ”Vad är det för fel på dem som INTE är förskräckta över dessa fakta?”

Läs också

Se intervjun i tjeckisk tv:

Toppnyheter

Marine Le Pen. Arkivbild från september, 2016. Claude Paris / TT / NTB Scanpix
Franska presidentvalet

Stödet för Le Pen ökar bland miljontals kvinnor

Stödet för högerpopulistiska Marine Le Pen fortsätter att öka. Enligt Bloomberg är hon nu favoritkandidat bland franska kvinnor inför den första omgången i det franska presidentvalet.
Den 48-åriga ledaren för Nationella fronten stöttas nu av 2 miljoner fler kvinnliga väljare än vad hon gjorde inför presidentvalet 2012, skriver nyhetsbyrån.
Nu frågar sig många i Frankrike om en ny film om högerextrema partier som släpps nästa vecka kan komma att påverka väljarna, skriver AFP. Regissören av filmen ”Chez Nous”, Lucas Belvaux, säger till AFP att han vill varna för farorna med den främlingsfientliga extremhögern i Frankrike.
Enligt opinionsundersökningar väntas Le Pen vinna den första omgången av presidentvalet med stöd från mer än 25 procent av väljarna. I andra omgången väntas dock de traditionella partiernas väljare gå ihop för att rösta emot henne.

12 min
Marine Le Pen Hussein Malla / TT / NTB Scanpix

Kritiker: Le Pen regisserade sin slöjvägran – ”en fälla”

Att Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen vägrade bära slöja vid ett möte med Libanons stormufti, landets högste sunnimuslimska politiska rådgivare, väcker uppmärksamhet.
Al Jazeeras reporter i Beirut, Natasha Ghoneim, säger att flera bedömare tolkat incidenten som regisserad. Syfte skulle vara att flörta med invandringskritiska väljare på hemmaplan, samt att dra uppmärksamhet från de korruptionsanklagelser som riktas mot Le Pen.
Yasser Louati, människorättsaktivist i Paris, säger till Al Jazeera att han tror att väljare kommer att förstå att Le Pen försökte sig på en avledande manöver.
– Det här var en fälla.

Igår 17:51
Läs mer om Franska presidentvalet
Bilder som sägs komma från övervakningskameror på flygplatsen i Kuala Lumpur och sägs visa en av de kvinnor som misstänks för inblandning i mordet på den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Uns halvbror. Skärmdumpar från Korea Times och Malay Mail online
Mordet på Kim Jong-Nam

Nordkorea: Släpp de ”oskyldiga” kvinnorna

Nordkoreanska diplomater uppmanar myndigheterna i Malaysia att omedelbart släppa de ”oskyldiga kvinnor” som gripits misstänkta för att ha mördat Kim Jong-Nam, rapporterar AP.
Två kvinnor och en man har gripits misstänkta för mordet på halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Han dog efter att han angripits av två kvinnor som höll en trasa, med vad man tror var ett snabbverkande gift, över hans ansikte.
Polisen i Malaysia misstänker även att en nordkoreansk diplomat och ytterligagare nordkoreaner var inblandade i mordet.

42 min
Polischefen Khalid Abu Bakar. MANAN VATSYAYANA / AFP

Nordkoreansk diplomat misstänks vara inblandad

Polisen i Malaysia misstänker att en nordkoreansk diplomat är inblandad i mordet på Kim Jong-Nam, rapporterar flera internationella medier. Samtidigt uppges de två gripna kvinnorna, som sagt att de blivit lurade, ha varit väl medvetna om vad de gjorde.
Polisen misstänker fem nordkoreaner för att ligga bakom mordet på halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, och säger att de kallat ytterligare tre nordkoreaner till förhör.
Av dem som ska förhöras är en anställd vid ambassaden och en på ett nordkoreanskt flygbolag, enligt polischefen Khalid Abu Bakar.
Kim Jong-Nam dog på Kuala Lumpurs flygplats efter att han angripits av två kvinnor som höll en trasa, med vad man tror var ett snabbverkande gift, över hans ansikte.

3 tim
Läs mer om Mordet på Kim Jong-Nam
Arkivbilder. TT
Vintervädret

Kraftigt snöfall och flera olyckor i morgontrafiken

Det snöar på många håll i landet och flera trafikolyckor har inträffat under morgonen. En person skadades lindrigt när en fullsatt SL-buss körde in i ett träd i Gamla Enskede i Stockholm, skriver SVT Nyheter. Tidigare under morgonen krockade ett av räddningstjänstens fordon med en bil på riksväg 77 i Norrtälje, rapporterar Expressen.
– Det är otroligt halt på platsen, säger Eva Nilsson, vid Stockholmspolisens ledningscentral, till tidningen.
Aftonbladet skriver att en lastbil som fastnat i en backe på E45 blockerar hela vägbanan utanför Mellerud i Dalsland. SMHI har klass 1-varnat för snöfall i stora delar av mellersta Sverige samt Västernorrlands län. Trafikverket råder förare att vara uppmärksamma och hålla ner hastigheten.
– Kombinationen av snöfall och hårda vindbyar kan göra det besvärligt i trafiken, säger SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg till TT.

1 tim
Arkivbild, SMHI:s aktuella vädervarningar vid 9-tiden på onsdagen. TT, SMHI (skärmdump)

Klass 1-varningar ute för stora delar av Sverige

SMHI har utfärdat ett stort antal klass 1-varningar. Det blåser kuling eller mycket hårda vindbyar längs hela Sveriges kust. Ett nederbördsområde drog under morgonen in västerifrån med snö, blötsnö och blåst.
Större mängder nederbörd väntas främst i Svealand och norra Götaland och Trafikverket har ökat sin beredskap för att hantera trafiken under morgonen, skriver Aftonbladet.
I samband med detta blir det också blåsigt på samtliga farvatten. På Öresundsbron i Skåne råder hårda vindar, och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron.

4 tim
Läs mer om Vintervädret
Polis vid en utbränd bil på en parkering i Rinkeby på tisdagen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blåljusattackerna

Polisen ska se över hur de hanterade Rinkebyupplopp

Polisen ska undersöka hur måndagens insats i Rinkeby i Stockholm utfördes. Det rapporterar SR Ekot. Flera boende har kritiserat polisen för att de tog för lång tid på sig att skicka förstärkningar till upploppet.
Jan Evensson, polismästare i Stockholm, säger att de ska undersöka sitt arbete internt och vara självkritiska.
– Vi ska definitivt finnas där för de här människorna varje dag, varje vecka och varje månad, säger han till Ekot.
Upploppet i nordvästra Stockholm utbröt när polisen skulle gripa en efterlyst person vid 20-tiden. Flera andra ska ha börjat kasta sten på patrullen som sköt verkanseld.

2 tim
Anna König Jerlmyr (M). TT

M: Behövs fler poliser och attraktiva skolor i Rinkeby

Moderaterna i Stockholm vill ha ett krismöte med inrikesminister Anders Ygeman (S) efter gårdagens våldsamma upplopp i Rinkeby i Stockholm. M kräver både fler poliser till utsatta områden samt större insatser i skolan och attraktiva skolor i Rinkeby, skriver Dagens Nyheter.
– Vi vill säkerställa att de mest attraktiva skolorna får möjlighet att öppna filialer i mer utsatta områden, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
I en debattartikel i Expressen skriver partiledaren Anna Kinberg Batra (M) och den tidigare justitieministern Beatrice Ask (M) att gårdagens upplopp är ett exempel på att situationen i ”några av Sveriges mest utsatta områden är akut”. M-politikerna vill se fler poliser och en ny ledning samt ökade resurser till myndigheten. De vill även införa zonförbud och skärpta straff för våld mot blåljuspersonal.

Igår 15:48
TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN

Polisen om skottet: ”Kände sig tvungen att skjuta”

Under måndagen sköt polis verkanseld i samband med stenkastning som följde ett ingripande mot en efterlyst person i Rinkeby, norr om Stockholm. Senare under kvällen sattes flera bilar i brand och ett okänt antal butiker plundrades.
Enligt myndigheten blev den polisman som avlossade sitt tjänstevapen så trängd under stenkastningen att han sköt skarpt.
– Situationen upplevdes så hotfull att han inte såg en annan utväg, säger Niclas Andersson, lokalområdeschef i Rinkeby, vid en presskonferens på tisdagen.
Enligt polisen var det mellan ett 70-tal och ett 80-tal som var med i upploppet. En person har omhändertagits men fler kan komma att lagföras.

Igår 15:23
Läs mer om Blåljusattackerna
Maktskiftet i USA USA:s framtid
USA:s president Donald Trump/Ungerns premiärminister Viktor Orbán/Den filippinske ledaren Rodrigo Duterte. AP
Maktskiftet i USA USA:s framtid

Amnesty: Giftig retorik hotar mänskliga rättigheter

Inte sedan 1930-talet har världens politiker använt en retorik så präglad av hat, rädsla och skuldbeläggande som under förra året, säger Amnesty International som varnar för farliga konsekvenser.
Bland annat uttrycker människorättsorganisationen oro kring den amerikanske presidenten Donald Trumps syn på mänskliga rättigheter. Även Ungerns premiärminister Viktor Orbán och den filippinske ledaren Rodrigo Duterte, nämns som personer som marknadsför ”den farliga idén att vissa människor är mindre människa än andra”, rapporterar The Guardian.
Över hela världen försöker politiker vinna röster genom att lägga skulden på ”den andra”, skriver Amnesty International i sin årsrapport. Människorättsorganisationen ger flera exempel på hur den anser att hatretoriken fått konsekvenser i praktiken.

2 tim
Demonstration i Baltimore, del av en landsomfattande protestdag som kallas ”A day without immigrants” som vill visa betydelsen av invandring till USA. Patrick Semansky / TT / NTB Scanpix

USA kan anställa 10 000 för att utvisa fler papperslösa

Vita husets nya riktlinjer för att utvisa papperslösa migranter kommer att kräva 10 000 nya migrations- och tulltjänstemän, enligt USA:s departement för inrikes säkerhet.
Omar Jadwat, chef på avdelningen för migranter på medborgarrättsrörelsen ACLU, säger till AFP att administrationen är redo att trampa på rättigheter, anständighet och samhällets välbefinnande.
– Domstolarna och allmänheten kommer inte att tillåta den här oamerikanska drömmen att bli verklighet.
Samtidigt filar Donald Trump på ett nytt presidentdekret med fokus på invandring och säkerhet. Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP tagit del av vill man precis som i det första förbjuda inresor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen i 90 dagar – men förbudet ska enbart gälla personer utan visum och som aldrig tidigare varit i USA.

Igår 23:04
Donald Trump. Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Analyser: ”Nu väntar en jakt på odokumenterade”

Vita husets första försök till inreseförbud var klantigt och ogenomtänkt. Därför fastnade det i rättsprocesser och stoppades, skriver DN:s Sanna Torén Björling i en analys. Presidentens nya förslag som presenterades i dag har skräddarsytts för att undvika lagliga hinder. Förändringarna är omfattande, menar hon. ”Vad som väntar är sannolikt en jakt på odokumenterade, nya rättsprocesser och massiva protester.” Precis som Trump lovat, konstaterar hon: ”Nu kommer det.”
Washington Posts Vita huset-korrespondent David Nakamura skriver att den nya politiken innebär en skarp svängning från Obamaadministrationens sista år, då antalet deportationer gick ner. Samtidigt försöker Vita huset undvika att panik utbryter bland utsatta grupper, skriver Nakamura. Bland annat genom att förmedla att reformerna kommer ta tid att genomföra.

Igår 20:37
Läs mer om Maktskiftet i USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.