Morgan Johansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
It-skandalen Politiska effekterna

Vetorätt för Säpo ska stoppa nya it-skandaler

Säpo och Försvarsmakten ska få vetorätt när myndigheter överväger att utkontraktera säkerhetskänslig verksamhet. På så sätt vill regeringen förhindra nya it-skandaler, skriver TT.
– Det är ett väldigt skarpt förslag, säger justitieminister Morgan Johansson (S).
Enligt Johansson hade en vetorätt, som går ut på att Säpo och Försvarsmakten ska kunna stoppa utkontrakteringar, hindrat Transportstyrelsen från att lägga sin it-drift i utlandet trots att Säpo hade invändningar.
Ändringen innebär att myndigheter måste hålla samråd med Säpo och Försvarsmakten, en samrådsplikt, innan de inleder en upphandling som syftar till att utkontraktera säkerhetskänslig verksamhet.

Toppnyheter

Arkivbild på Ratko Mladic från 1996/En kvinna ber vid en grav i Srebrenica 21 november i år.  TT
Rättegången mot Ratko Mladic

Nu får Mladic sin dom i historiskt krigsbrottsmål

Han anklagas för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Efter en rättegång som har pågått sedan 2012 ger Jugoslavientribunalen i dag sin dom mot den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic.
Rättegången har beskrivits som det största krigsbrottsfallet sedan Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget. Mladic betraktas som den som regisserade stora delar av den etniska rensningen i Bosnien.
Folkmordet i Srebrenica, då runt 8 000 muslimer kallblodigt dödades, sticker ut. Men Mladic anklagas även för att ha spelat en ledande roll i belägringen av Sarajevo då omkring 10 000 människor beräknas ha dödats. Själv nekar han till brott och många i Serbien ser honom fortfarande som en hjälte, skriver AFP.

34 min
En kvinna sörjer på minnesplatsen för Srebrenicaoffren/Ratko Mladic. Arkivbilder. TT

20 års arbete över: Snart faller domen mot Mladic

I morgon faller domen mot den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic, som anklagas för att ha haft en ledande roll i folkmordet i Srebrenica, där 8 000 bosniska muslimer avrättades.
Krigsdomstolen i Haag väntas fälla Mladic för folkmord, trots att han själv nekar brott. Det är också den sista stora domen som faller i den så kallade Jugoslavientribunalen, som upprättades 1993.
Åklagaren Serge Brammertz har sagt att rättegången mot Mladic utgör ett av de viktigaste fallen i tribunalens historia, eftersom han ses som hjärnan bakom mycket av den etniska rensningen i Bosnien.
– Det blir ett slags bokslut, säger Mark Klamberg, docent och lektor i folkrätt vid Stockholms universitet.

Igår 19:18
Ratko Mladic (till vänster) och Radovan Karadzic (till höger) i Banja Luka, april 1995 RANKO CUKOVIC / TT NYHETSBYRÅN

”Ingen gjorde något utan att Mladic godkänt det”

Den bosnienserbiske armébefälhavaren Ratko Mladic var i princip allsmäktig på den militära sidan under kriget på 1990-talet. Det säger den säkerhetspolitiska kommentatorn Bo Pellnäs, som var svensk FN-överste på Balkan.
– I Bosnien var det i princip ingen som gjorde något utan att Mladic hade godkänt det, säger han till TT.
Pellnäs träffade Mladic flera gånger, ofta i förhandlingssituationer, och säger att han bara blev otrevligare med tiden.
I veckan får Mladic sin dom i Internationella brottmålsdomstolen för före detta Jugoslavien (ICTY). Pellnäs säger att Mladic kommer att bli fälld.
– Han var på plats och förde befälet. Han kommer säkert att brinna i helvetet, om den institutionen nu tar hand om oss när vi dör.

19 nov
Läs mer om Rättegången mot Ratko Mladic
Journalisterna Ametist Azordegan, Frida Boisen och Alexandra Pascalidou är tre av dem som skrivit under uppropet #deadline. TT
Journalistuppropet #deadline

Över 4 000 journalister i upprop: ”Vi har fått nog”

Över 4 000 kvinnliga journalister går i kväll ut i ett upprop mot sexism och övergrepp i mediebranschen under hashtagen #deadline, som följer på upprop i flera andra branscher i kölvattnet av #MeToo-initiativet.
”Jag blev drogad och våldtagen av två etablerade manliga journalister när jag för tio år sedan var ung frilansande journalist som försökte ta mig in i branschen. Vågade tyvärr inte anmäla”, skriver en av kvinnorna.
I uppropet vittnar kvinnorna om en tystnadskultur som förvärrats av att många i branschen har otrygga anställningar. Den som säger ifrån har riskerat att förlora sina uppdrag eller inte få förlängt vikariat, skriver de.
”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

Igår 20:00
Jenny Strömstedt och Sofia Olsson Olsén. TT

Krönikor: Mediebranschen borde agera gott exempel

Ett stort antal upprop mot sexism och sexuella övergrepp har publicerats efter #MeToo-initiativet. Det är viktigt att vi inte slutar läsa och att vi inte slutar reagera, skriver Jenny Strömstedt i en krönika i Expressen.
”Ingen kommer längre kunna säga att den inte visste, som kulturminister Alice Bah Kuhnke påpekade efter uppläsningen av #tystnadtagning på Södra teatern i söndags”, skriver hon.
SvD:s Malin Ekman skriver att vittnesmålen är särskilt anmärkningsvärda, eftersom det handlar om mediebranschen.
”Man borde kunna förvänta sig att branscher som profilerar sig som progressiva, med en kritisk blick på samtiden och dess maktstrukturer, själva agerar goda exempel”, skriver hon.
Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén har inte skrivit under uppropet eftersom det ”delvis är riktat mot henne själv”. Hon tillägger att hon själv utsatts för kränkningar och trakasserier.
”Det är just därför jag känner så starkt för dem som i dag fortfarande utsätts och pratar om det.”

Igår 20:33
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Satsades pengar – vem skulle få omkull mig först?”

Flera kvinnor i journalistbranschen vittnar om övergrepp, sexism och en tystnadskultur i uppropet #deadline.
”När jag var 23 och pluggade till journalist fick jag praktik på ett stort medieföretag. Första veckan sa en av de stora nationella profilerna till mig i ett öppet kontorslandskap ’Gillar du att suga kuk eller?’ på ett ganska gå-påigt sätt”, skriver en av kvinnorna i uppropet.
En annan kvinna skriver så här:
”Det satsades pengar i ett tipssystem. Vem skulle först ’få omkull’ mig. Och så chefen som inte hälsade på mig på två år men som ändå hade åsikter: ’Flickan är ju söt men varför har hon aldrig kjol?’”, skriver en annan.

Igår 20:11
Läs mer om Journalistuppropet #deadline
Sara Danius. TT
Anklagelserna mot kulturprofilen

Akademien: Vill strypa stödet till kulturprofilen

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, säger att Svenska Akademien vill strypa det ekonomiska stödet till den klubb som den anklagade kulturprofilen driver. Samtidigt påpekar hon att beslutet måste fattas gemensamt.
– Men jag har väldigt svårt att se att vi skulle kunna komma att bete oss på något annat sätt, säger hon till DN.
Hon säger också att agerandet mannen anklagas för är ”djupt oanständigt”. Uttalandet kommer efter att 18 kvinnor gått ut och anklagat mannen för sexuella trakasserier och övergrepp. Övergreppen ska bland annat ha skett i Svenska Akademiens lägenheter. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.

Igår 21:21
Flera av händelserna ska ha ägt rum i lägenheter som ägs av Svenska Akademien, bland annat på en våning i sjätte arrondissementet i Paris. Bilden har inget att göra med texten.  Wikipedia

18 kvinnor anklagar kulturprofil för övergrepp

18 kvinnor anklagar en väletablerad kulturprofil för sexuella trakasserier, rapporterar DN Kultur. En av kvinnorna, Gabriella Håkanson, berättar för tidningen om en fest 2007 där profilen tryckte upp en hand mellan benen och ”liksom grävde”. Händelsen bekräftas av hennes dåvarande pojkvän som stod i närheten.
– Det var bland det grövsta jag sett, säger han.
Övergreppen ska ha skett mellan år 1996 och 2017. Kulturprofilen vill inte kommentera anklagelserna.
– Jag beklagar att du ska skriva om sådana saker, säger han när DN:s journalist ber honom om en kommentar.

Igår 13:47
Läs mer om Anklagelserna mot kulturprofilen
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore
Donald Trump/Roy Moore. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Roy Moore

Trump försvarar Moore: ”Måste lyssna på honom”

Donald Trump försvarar nu Roy Moore, republikan som kandiderar till senaten, trots anklagelserna om att Moore antastat och trakasserat kvinnor och flickor på 1970-talet. Totalt nio kvinnor har riktat anklagelser mot Moore, som var i 30-årsåldern på 70-talet.
Moore ställer upp i fyllnadsval till senaten i december, där han ställs mot demokraten Doug Jones. Trump uppmanade i dag människorna i Alabama att inte rösta på Jones.
– Vi behöver inte ännu en liberal i senaten, sa presidenten.
När reportrar tog upp anklagelserna mot Moore svarade Trump:
– Han säger att det inte hände, man måste lyssna på honom också.

Igår 21:53
Roy Moore. Brynn Anderson / TT NYHETSBYRÅN

Nya kvinnor träder fram: Moore gjorde närmanden

Under onsdagen anklagade ytterligare tre kvinnor den republikanske senatorskandidaten Roy Moore för sexuella närmanden. Kvinnorna, som var i åldrarna 18 till 28 år när händelserna ska ha ägt rum, vittnar om tvångskyssar och tafsande.
En av dem, i dag 62-åriga Becky Gray, säger till New York Times att hon förundrades över Moores återkommande besök när hon jobbade på ett köpcenter i Gadsen, Alabama.
– Jag kunde inte förstå varför en man i hans ålder ägnade varje fredag och lördag på ett köpcenter, säger Gray, som vid tiden var strax över 20 år.
Hon berättar att hon ofta såg Moore, som då var i 30-årsåldern, prata med unga kvinnor och att hon själv försökte undvika honom. Hon talade med sin chef, som senare meddelade att Moore blivit portad.
Rapporterna kommer samtidigt som Moores kampanj höll en pressträff där de tillbakavisade en fjärde kvinnas berättelse, som blev känd tidigare i veckan.

16 nov
Läs mer om Trumps USA

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.