"What Happens to the U.S. Midwest When the Water's Gone?" / ”Why Many Young Russians See a Hero in Putin” Randy Olson / Gerd Ludwig
Resefotografi
Resa

Wow! Årets bästa bilder från National Geographic

I slutet av varje år väljer National Geographics redaktion ut de 52 mest fascinerande resebilderna som tidskriftens fotografer och medlemmar tagit under året som gått. I arkivet för 2016 finns unika fotografier på djur, natur och kultur från hela världen, bland annat Sydafrika, Bahamas och Yellowstone National Park i USA. Titta och njut!

5 guldkorn från National Geographic:

"How National Parks Tell Our Story—and Show Who We Are"

Tagen i januari 2016. STEPHEN WILKES

Bahamas: "He Went Face-to-Face With Tiger Sharks"

Bilen "He Went Face-to-Face With Tiger Sharks" är tagen på Bahamas. BRIAN SKERRY

USA: "What Happens to the U.S. Midwest When the Water's Gone?"

Tagen i augusti 2016. RANDY OLSON

Indien: "Why There’s New Hope About Ending Blindness"

Denna bild är tagen i september 2016. BRENT STIRTON

USA: "Learning to Let the Wild Be Wild in Yellowstone"

Denna bild är tagen i maj 2016. MICHAEL NICHOLS

Toppnyheter

Sarah Dawn Finer  TT
Uppropet mot sextrakasserier

#MeToo i Sverige: ”Från dagis till Ica – överallt”

Tiotusentals svenska kvinnor har nu anslutit sig till hashtagen ”MeToo”, under vilken de berättar om sexuella trakasserier och övergrepp. ”Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då”, skriver artisten Sarah Dawn Finer på Instagram.
Hon är en av de kvinnor, kända som okända, som vittnar om övergrepp efter skådespelaren Alyssa Milanos uppmaning som kom i spåren av att filmproducenten Harvey Weinstein anklagas för många års trakasserier och flera fall av våldtäkt.

34 min
Frida Boisen. Jens Bornemann / TT / TT NYHETSBYRÅN

”Hörni alla schyssta män, var är ni i debatten?”

Opinion Varför ska kvinnor behöva skylta med ärren och återuppleva sina trauman för att frågan om sexuellt våld ska tas på allvar?” Det frågar sig Evelyn Schreiber i en ledare i DN. Hon syftar på alla de vittnesmål om sexuella trakasserier som framförallt kvinnor nu vittnar om under hashtaggen #metoo i sociala medier. Vi vet redan hur vanligt det är med killar som tafsar på festivaler och män som inte respekterar ett nej, skriver Schreiber, som undrar vad som egentligen krävs för att alla kvinnor ska tas på allvar.
GT:s Frida Boisen hoppas att uppslutningen under hashtaggen #metoo ska bli ett vrål som leder till förändring. Uppropet startade som en reaktion på anklagelserna mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, men visar med all tydlighet att problemet inte handlar om en enstaka man utan om en kultur, konstaterar Boisen. Nu undrar hon var alla ”schyssta män” är i debatten. ”Visa att ni finns. Visa att männen som förgriper sig är undantagen”, skriver hon.

2 tim
Carrie Fisher. Chris Pizzello / TT / NTB Scanpix

Carrie Fisher gav kotunga till sin väns förövare

Den stridbara Star wars-skådespelaren Carrie Fisher ska en gång ha försvarat sin vän Heather Ross genom att ge en producent som sextrakasserat henne en inslagen kotunga.
Regissören och producenten Heather Ross berättar om händelsen för radiostationen 94.9 MixFM. Uttalandet kommer i samband med att mängder av kvinnor valt att tala ut om sexuella trakasserier efter att anklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein blossat upp.
Detta fall rör en annan icke-namngiven Oscarsvinnande producent.
Kotungan överlämnades med ett brev med texten: ”Om du någonsin rör min älskade Heather eller någon annan kvinna igen kommer nästa leverans innehålla något som tillhör dig, i en mycket mindre ask”.

2 tim
Läs mer om Uppropet mot sextrakasserier
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tittar på när en robot skjuts upp. KCNA KCNA / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen

Nordkorea: Ingen diplomati innan vi kan nå USA

Innan Nordkorea utvecklat sina missiler tillräckligt för att de ska kunna nå ”hela vägen till östkusten på det amerikanska fastlandet” finns inget intresse av diplomatiska förhandlingar. Det säger en nordkoreansk tjänsteman till CNN.
– Innan vi har diplomatiska förbindelser med Trumps styre vill vi sända ett tydligt budskap om att vi har en stabil defensiv och offensiv förmåga att svara på aggressioner från USA, säger tjänstemannen.

3 tim
Kim Jong-Un/Donald Trump. TT

Nordkorea varnar: Är säkra – om ni inte följer USA

Nordkorea varnar FN:s medlemsländer från att agera millitärt mot landet tillsammans med USA, skriver Reuters. Varningen kommer från Nordkoreas vice ambassadör i FN, Kim In-Ryong.
– Så länge man inte deltar i USA:s militära åtgärder mot Nordkorea, har vi ingen avsikt att använda eller hota att använda kärnvapen mot något land, heter det i ett uttalande.
Enligt Kim ligger hela det amerikanska fastlandet inom Nordkoreas räckvidd och om USA skulle våga invadera så kommer de inte kunna undvika Pyongyangs straff.

Igår 19:28
Kim Jong-Un inspekterar sina kärnvapen. Ahn Young-joon / TT / NTB Scanpix

EU överens om nya sanktioner mot Nordkorea

EU:s utrikesministrar har kommit överens om nya sanktioner mot Nordkorea, skriver AFP. Detta som ett led i de internationella insatserna för att straffa Pyongyang för sina kärnvapen och ballistiska vapenprogram.
Bland annat införs ett totalförbud mot EU-investeringar i landet inom alla sektorer — inte bara som tidigare inom bland annat kärnkrafts-, gruv- och vapenindustrin. Det blir även ett totalförbud mot försäljning av råolja, bensin och andra raffinerade oljeprodukter.
Även Ryssland inför nya sanktioner mot Nordkorea efter att Vladimir Putin i dag undertecknat ett dekret.

Igår 14:37
Läs mer om Nordkoreakrisen | Vapenprogrammen
Donald Trump.  Manuel Balce Ceneta / TT / NTB Scanpix
Kurdiska folkomröstningen i Irak

Trump vädjar om lugn i Irak: ”Vi väljer inte sida”

USA vädjar om lugn i norra Irak efter sammandrabbningarna mellan kurdiska och irakiska styrkor i den oljerika provinsen Kirkuk, rapporterar flera internationella medier.
– Vi väljer inte sida, men vi gillar inte det faktum att de strider, säger president Donald Trump.
Trump säger att USA har haft en ”väldigt god relation” med kurderna i många år, och att landet även har varit på Iraks sida.
Irakiska styrkor och Iranstödd milis inledde en offensiv i provinsen Kirkuk tidigt på måndagen. Den irakiska armén säger sig bland annat ha tagit kontroll över den viktiga militärbasen K1, det statliga oljebolaget North Oils fastigheter liksom ett raffinaderi nordväst om Kirkuk.

1 tim
Irakiska styrkor intar Kirkuk. Uncredited / TT / NTB Scanpix

Tusentals civila flyr: ”Vill rädda sina familjers liv”

Irakiska elitstyrkor och shiitisk Iranstödd milis kontrollerar nu stora delar av provinsen och oljestaden Kirkuk. Samtidigt flyr tusentals civila staden av rädsla för våld.
– De vill inte att det blir som i Mosul, att civila dödas. De vill rädda sina familjers liv, säger Sherko Shwan i Kirkuk till TT.
Detta efter att en konvoj av fordon tillhörande de USA-tränade irakiska antiterrorstyrkorna intagit centrala Kirkuk från stadens flygplats, som de intog tidigare under dagen. Väl inne i staden ska de inte ha mött något motstånd från kurdiska styrkor när de halat den kurdiska flaggorna för att hissa den irakiska, rapporterar Reuters.
Tre veckor efter att Iraks kurdiska region höll en kontroversiell folkomröstning, har Irakiska styrkor nu intagit Kirkuk och tvingat de kurdiska styrkorna att dra sig tillbaka. SVT:s Eva Elmsäter skriver i en analys att den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig.
Hon skriver vidare att reträtten kan ha skett efter någon form av kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska styret i Erbil efter att centralregeringen sedan september satt hårt mot hårt mot kurderna.
”Och i det här läget ser det ut som om Bagdad har vunnit, åtminstone striden om Kirkuk”.
Nu kommer det ta tid för Irak och dess kurdiska region att återställa de vänskapliga relationerna, skriver AP:s Philip Issa i en analys. I stället kommer samtalen mellan de två sidorna sannolikt att handla om att lätta på sanktionerna mot den kurdiska regionen, enligt Issa.

Igår 22:31
Kurdiska styrkor i norra Irak. SAFIN HAMED / AFP

Analyser: Bagdad har nu vunnit striden om Kirkuk

Tre veckor efter att Iraks kurdiska region höll en kontroversiell folkomröstning, har Irakiska styrkor nu intagit Kirkuk och tvingat de kurdiska styrkorna att dra sig tillbaka. SVT:s Eva Elmsäter skriver i en analys att den kurdiska reträtten kan ha avvärjt ett öppet krig.
Hon skriver vidare att reträtten kan ha skett efter någon form av kommunikation mellan centralregeringen i Bagdad och det kurdiska styret i Erbil efter att centralregeringen sedan september satt hårt mot hårt mot kurderna.
”Och i det här läget ser det ut som om Bagdad har vunnit, åtminstone striden om Kirkuk”.
Nu kommer det ta tid för Irak och dess kurdiska region att återställa de vänskapliga relationerna, skriver AP:s Philip Issa i en analys. I stället kommer samtalen mellan de två sidorna sannolikt att handla om att lätta på sanktionerna mot den kurdiska regionen, enligt Issa.

Igår 19:10
Läs mer om Kurdiska folkomröstningen i Irak
Människor håller upp plakat med texten ”frihet för politiska fångar” utanför Generalitatpalatsen i Barcelona.  PAU BARRENA / AFP
Självständighetskampen i Katalonien

Katalaner uppmanas strejka i protest mot Madrid

Katalanerna uppmanas till en fredlig proteststrejk under tisdagen, efter att två framstående ledare för de katalanska självständighetsförespråkarna fängslats.
Demonstrationer bröt ut på måndagen i Kataloniens huvudstad Barcelona efter nyheten att domstolen beslutat att fängsla Jordi Sánchez och Jordi Cuixart från de två självständighetsgrupperna ANC och Omnium, skriver AFP. De anklagas för att ha uppviglat till stora protester i regionen inför folkomröstningen den 1 oktober.
Även Kataloniens polischef Josep Lluis Trapero riskerar upp till 15 års fängelsestraff för att ha uppmuntrat till protesterna och inte stoppat omröstningen, men domstolen lät honom gå fri i väntan på rättegång.
Madrid har varnat Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont att han bara har tre dagar på sig att ”återgå till laglighet”, efter att han vägrat säga om han utlyst självständighet eller inte efter folkomröstningen. Madrid begär svar senast på torsdag morgon.

2 tim
Jordi Cuixart och Jordi Sanchez. TT

Katalonien: ”Provokation av den spanska regeringen”

Den katalanska ledningen fördömer fängslandet av de två katalanska ledarna, skriver AFP. Regionledningen kallar agerandet för en provokation av den spanska staten.
– Staten spelar på provokation ... men människor kommer inte att falla för provokation, säger Jordi Turull på den katalanska kanalen TV3.
Samtidigt uppmanar den självständighetsivrande organisation ANC till protester genom att hamra med kastrullock och genomföra proteststrejker i morgon.
Det var under måndagskvällen som en spansk domstol beslutade att de katalanska ledarna Jordi Cuixart och Jordi Sanchez ska hållas fängslade i väntan på rättegång. Ledarna, som för närvarande utreds misstänkt för uppvigling, anklagas för att ha uppmanat hundratals demonstranter att förhindra polisens arbete i samband med folkomröstningen i Katalonien.

Igår 22:48
Jordi Sanchez och Jordi Cuixart. Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

Två katalanska ledare har fängslats – i Madrid

Två katalanska ledare har fängslats, rapporterar Reuters och hänvisar till källor. Ledarna, som för närvarande utreds för misstänkt uppvigling, anklagas för att ha uppmanat hundratals demonstranter att förhindra polisens arbete i samband med folkomröstningen i Katalonien.
Jordi Sanchez och Jordi Cuixart ska ha fått demonstranter att försöka hindra polisen från att söka igenom regionledningens lokaler. De kommer nu att hållas fängslade utan borgen under hela rättegången mot dem.
Beslutet har tagits av en spansk domare som även beslutade att den katalanske polischefen, som misstänks för samma brott, inte skulle fängslas.

Igår 20:37
Läs mer om Självständighetskampen i Katalonien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.