Vänster: Santino William Legans Instagramprofil. Till höger: Huset där den misstänkte skytten bodde.  AP
Skjutningen i Gilroy

19-årig man identifierad som skytt på matfestival

Den misstänkte skytten som dödade tre personer på en vitlöksfestival i Kalifornien har identifierats som 19-årige Santino William Legan. Det rapporterar CBS News och NBC News, som båda hänvisar till källor inom polisen.

Gärningsmannen sköts ihjäl av polis bara minuter efter att han öppnat eld på söndagskvällen, lokal tid. Han hann döda tre personer, däribland en sexårig pojke. Ytterligare 15 personer skadades, men det är oklart hur många av dem som fick skottskador.

Enligt Reuters ska 19-åringen ha lagt upp en bild i sociala medier från matfestivalen i staden Gilroy bara timmar före skjutningen. ”Dags för vitlöksfestival. Kom och bli fulla på dyr skit”, skrev han på Instagram tillsammans med en bild som visade besökare. Kontot ska bara ha varit några dagar gammalt och är nu borttaget.

Motivet till skottdramat är okänt.

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders på valmöte. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Demokraternas skräck: Ingen säkrar en majoritet

Den jämna inledningen på Demokraternas primärvalsprocess gör att allt fler varnar för att ingen kandidat får majoritet när alla delstater röstat, skriver flera medier.

Mycket tyder på att partiet är på väg mot en ”brokered convention”, där allt avgörs på sommarens konvent där partiet officiellt ska besluta vem som blir dess presidentkandidat. En sådan utveckling skulle innebära att huvudaspiranterna bygger koalitioner och erbjuder tjänster och gentjänster.

– Jag tror inte att någon får egen majoritet genom primärvalen, säger den amerikanske statsvetaren Raphael Sonenshein till TT.

2 tim
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bloomberg känns snällare än Trump, men är han det?”

Michael Bloomberg har anpassat sina åsikter till Demokraterna, och hans brister är inte lika uppenbara som Trumps. Men mycket tyder på att miljardärens presidentskap bara skulle vara en ytlig förbättring, skriver New York Times kolumnist Ross Douthat.

Bloomberg har en historia av rasistiska och sexistiska kommentarer. Hans politiska eftermäle från tiden som New York-borgmästare är allt annat än bra. Och han har en undfallande hållning till Kinas ledare Xi Jinping, skriver Douthat.

”Trumps auktoritära tendenser är öppen för beskådan på Twitter men Bloombergs imperialistiska instinkter, hans ovilja att begränsa sin egen makt, är ett kännetecken för hela hans karriär.”

Wall Street Journals Holman Jenkins skriver att anklagelserna om att Bloomberg försöker ”köpa presidentvalet” är överdrivna. Däremot försöker miljardären köpa Demokraternas toppskikt, tillägger han.

”Trumps revolution var en gräsrotsrörelse. Bloombergs skulle vara en revolution av köpta partitoppar.”

Igår 11:52
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund