Polishuset i Uppsala. Arkivbild.x FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen på Uppsalapizzerian

19-åring gripen – lämnade över sig själv till polisen

En 19-årig man har gripits för gårdagens skjutning på en pizzeria i Uppsala, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen överlämnade han sig själv till polisen under lördagen.
Polisens presstalesperson säger att mannen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, och att han ska förhöras under kvällen.
Två personer skadades vid händelsen, däribland en nederländsk student som råkade hamna i skottlinjen. Polisen misstänker att motivet till skjutningen var en uppgörelse bland kriminella.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Åkesson: Ser inte Alliansen som ett regeringsalternativ

Omröstningen om talmansposterna i går slutade med att SD blev utan, när Björn Söder (SD) föll mot V:s kandidat Lotta Johnsson Fornarve.
SD-ledaren Jimmie Åkesson säger nu i en intervju med SVT:s Morgonstudion att han inte längre ser Alliansen som ett regeringsalternativ.
– Alliansen som jag ser det finns knappt längre. De är ju inte överens om särskilt mycket [...] Alliansen ser jag inte som ett regeringsalternativ just nu, säger Åkesson.
Han tror i stället att det är mer sannolikt att Kristersson bildar en annan regering.
Åkesson säger också att han inte ”räds ett extraval, tvärtom”.
– Jag tror att vi skulle kunna växa, säger han.

2 tim
Annie Lööf och Jan Björklund.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Alliansilska mot C och L: ”Förstår inte hur de tänker”

I går upprepade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) beskedet att de inte tänker sätta sig i en alliansregering som är beroende av stöd från Sverigedemokraterna – och att det därför krävs någon form av samarbete med Socialdemokraterna.
Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Dagens Industri har det skapat oro och ilska inom övriga partier i Alliansen.
– Det är mycket konstigt att Björklund valde att säga så, säger en källa till Aftonbladet och betonar att det är orimligt att ”Alliansen skulle lägga sig platt för S och ge dem veto”.
DI skriver att beskeden från C och L inte var förankrade med M och KD och att det fick ”centralt placerade personer” att ifrågasätta om det fanns en verklig vilja att ta över makten.
– Man vill fälla Stefan Löfven med stöd av SD, välja en ny talman med stöd av SD, men ta makten vill man bara göra om man får stöd av S, säger en ”tung källa” till tidningen.

32 min
Annie Lööf och Ebba Busch Thor. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

S motdrag: Ska få Alliansen att rämna från insidan: ”Björklund som är nyckeln”

Socialdemokraternas strategi i det osäkra läget framåt är att få Alliansen att rämna inifrån, skriver Aftonbladet. För att göra det riktar man in sig på att röra upp känslor hos C- och L-väljare som tagit fasta på att de partierna lovat att inte göra sig beroende av SD.
Stefan Löfven (S) kommer göra ett stort nummer av att de borgerliga röstat ner honom med hjälp av SD:s stöd, enligt tidningens uppgifter. Partiet ska också framhålla det stöd man haft med L och C historiskt och på kommunnivå.
– Björklund är nyckeln, han är tydligast med motståndet mot SD. Det talar för oss, säger en regeringskälla.
Klockan 9.30 i dag röstar riksdagen om statsministerposten och Löfven väntas bli bortröstad.

2 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Gustav Fridolin och Isabella Lövin.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

MP till C och L: ”Inte så farligt att lämna Alliansen”

I en debattartikel i Aftonbladet vädjar MP-språkrören och Isabella Lövin och Gustav Fridolin till Centerpartiet och Liberalerna om att lämna allianssamarbetet.
”Era väljare skulle känna sig mer svikna i en regering som kan utpressas av SD”, skriver de.
Språkrören betonar att det ”är hedrande” att C och L har varit tydliga med att SD inte ska få inflytande över en kommande regering, men ifrågasätter att det ibland framställs som att en förhandling med de rödgröna vore lika illa.
”Vi vågar påstå att de väljare som röstat på något av Alliansens två liberala partier inte skulle känna sig mer bortkompromissade i samarbete med en rödgrön regering än med en moderatledd regering.”

6 min
Annie Lööf, arkivbild. Henrik Montgomery / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Ledare: Börjar bli svårt att förhålla sig seriöst till C

Opinion Centerpartiet och Liberalernas roll i regeringsfrågan står på flera ledarsidors agenda i dag.
Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström tycker att det börjar bli svårt att förhålla sig seriöst till C. Partiet hävdar att en alliansregering ska ha sin uttalade huvudmotståndare, S, som regeringsunderlag, konstaterar Boström. ”Det kan bara tolkas som att C i själva verket inte har några planer på att ingå i en Alliansregering. Om man ställer upp ett omöjligt villkor för sin medverkan, så sker det inte utan baktankar.”
DN skriver i sin ledare att C och L tvärtom är skyldiga att lyssna på sina väljare. Mittenpartiernas väljare ser enligt mätningar hellre att partierna vänder sig till S än till SD, skriver ledaren. ”Ska inte Centerns och Liberalernas väljare respekteras?”

1 tim
Anders Ygeman/Jimmie Åkesson/Annie Lööf. TT
Valet 2018 Röster om valet

Analyser: Maktspelet har börjat – hösten blir lång

Det kommer dröja innan Sverige har en ny statsminister, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys. Dagens upprop och talmansval i riksdagen gav inga svar på hur Sverige ska styras.
”Det politiska läget i regeringsfrågan är lika låst som tidigare och visar inga tecken på att lösas upp”, skriver Knutson.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver att det är C och L som sitter på lösningen. Detta eftersom inget tyder på att S kommer stödja en alliansregering eller att SD släpper fram en alliansbudget som inte innehåller en stenhård flyktingpolitik.
Sammantaget har riksdagens nya talman Andreas Norlén ett svårt uppdrag framför sig när han börjar arbetet att försöka hitta en ny statsminister, efter att Stefan Löfven – vilket allt tyder på – röstats bort i morgon.
”Att låta riksdagen sparka Stefan Löfven är Andreas Norléns första beslut, och det kan visa sig vara hans enklaste”, skriver SvD:s Göran Eriksson.

Igår 17:46
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump tillsammans med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Trumps besked inför FN-mötet: USA står ensamt

När USA:s president Donald Trump talar inför FN:s generalförsamling i New York i dag väntas han bland annat betona sina avsikter att helt distansera sig från internationella grupper och samarbeten som USA tidigare har deltagit i. Det rapporterar CNN.
CNN skriver att Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton anlände till en presskonferens inför mötet med en kopia av den amerikanska konstitutionen i handen, som en symbol för USA:s suveränitet.
Budskapet går enligt CNN emot ett uttalande som USA:s FN-ambassadör Nikki Haley gjorde på måndagen. Då sa hon att USA fortsättningsvis kommer att vara en del av multilaterala organisationer och internationella samarbeten, men inte på ett sätt som ”kränker det amerikanska folket”.

24 min
Donald Trump och Rod Rosenstein TT
Trumps USA USA:s framtid

Trump vill inte avslöja sina planer för Rod Rosenstein

Donald Trump ville på måndagen inte säga om han tänker ge biträdande justitieminister Rod Rosenstein sparken, eller om han har fortsatt förtroende för honom. Enligt AP sa Trump han hoppades att det planerade mötet mellan honom och Rosenstein ska bringa klarhet i ”vad som pågår”.
Flera medier rapporterade under dagen att Rosenstein valt att meddela sin avgång eftersom han anade att Trump planerade att sparka honom, vilket även det förmedlats av källor till medier. Men i stället meddelade Vita huset att Trump och Rosenstein bestämt att träffas på torsdag.
Rosenstein har enligt uppgifter föreslagit att Trump ska spelas in i hemlighet i syfte att få honom avsatt, uppgifter Rosenstein har förnekat.

Igår 20:13
Rod Rosenstein. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Efter avgångsrykten: Trump möter Rosenstein

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein och president Donald Trump ska träffas på torsdag för att diskutera den senaste tidens medierapportering, meddelar Vita husets pressekreterare Sarah Sanders enligt AFP.
Beskedet kommer strax efter det att flera medier rapporterar att Rosenstein valt att lämna sitt jobb, alternativt att Donald Trump beslutat att ge honom sparken. Rosenstein har under måndagen också träffat Vita husets stabschef John Kelly.
Rosenstein uppges ha föreslagit att president Donald Trump skulle spelas in i hemlighet som ett led i att få honom avsatt, något han har förnekat.
Rosenstein är högste ansvarig för utredningen om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet och har bland annat haft befogenhet att sparka utredaren Robert Mueller.

Igår 16:57
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild: Rohingyaflyktingar anländer med båt till Bangladesh efter att ha flytt våldsamheter i Myanmar.  ADIB CHOWDHURY / AFP
Muslimförtrycket i Myanmar

Rapport: Myanmars militär bakom systematiskt våld

Myanmars militärstyrkor har använt sig av systematiskt våld mot rohingyer i landet. Det menar USA i en ny rapport som släpptes på måndagen, skriver Reuters.
Rapporten bygger på över tusen intervjuer med rohingyer som bor i flyktingläger i grannlandet Bangladesh. Många av dem vittnar om soldater som skjutit ihjäl människor – bland dem barn – samt ett utbrett sexuellt våld mot kvinnor.
Enligt rapporten tyder vittnesmålen på att militärens agerande var ”välplanerat och samordnat”, samt inriktat på att ”både terrorisera befolkningen och driva ut invånarna” i norra Rakhine.
Talespersoner för Myanmars regering och militär har inte kommenterat rapporten.

2 tim
Min Aung Hlaing. Aung Shine Oo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Muslimförtrycket i Myanmar

Militär om FN-kritik: ”Ska inte besluta om Myanmar”

Myanmars överbefälhavare förkastar FN:s utredares anklagelser om att burmesisk militär skulle vara skyldiga till folkmord på rohingyer, skriver AFP.
Överbefälhavaren Min Aung Hlaing säger att inget land, organisation eller grupp har rätt att ta beslut om ett annat lands självbestämmande, enligt den regimtrogna tidningen Myawady.
Det var i förra veckan som FN:s rapport presenterades. I den beskrivs brotten mot folkgruppen rohingya, och FN:s chefsutredare sa vid tillfället att alla omständigheter ”motiverar slutsatsen om att folkmord var uppsåtet”.

Igår 09:35
Läs mer om Muslimförtrycket i Myanmar

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur
Brett Kavanaugh tillsammans med frun Ashley Estes Kavanaugh.  Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Kavanaughs försvar: Kan inte ha ofredat – var oskuld

Brett Kavanaugh, domarkandidat till USA:s högsta domstol, anklagas formellt för sexuella ofredanden och övergrepp av två kvinnor – anklagelser som han fortsätter att neka till. I en intervju med Fox News på måndagen upprepade han tidigare uttalanden om att han aldrig har förgripit sig på någon, utan att han alltid har ”behandlat kvinnor med respekt”.
– Jag hade inte samlag eller gjorde någonting som ens kommer i närheten av sex i high school och under många år därefter, säger han i intervjun.
Christine Blasey Ford anklagar Kavanaugh för att under en fest i high school 1982 ha tryckt ner henne i en säng och försökt riva av henne kläderna, medan han höll för hennes mun. Den andra kvinnan, Deborah Ramirez, trädde fram i går. Hon anklagar honom för att ha blottat sig för henne och antastat henne under en fest, också det i början av 1980-talet.

4 tim
Demonstranter protesterade mot hur Christine Blasey Ford har blivit bemött i sina anklagelser, utanför Kapitolium på måndagen.  Heather Khalifa / TT NYHETSBYRÅN
Kavanaughs HD-kandidatur

Kvinnor protesterade mot anklagelsernas bemötande

Kvinnor över hela USA valde på måndagen att lägga ner arbetet och strejka i protest mot hur de kvinnor som anklagat domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp har blivit bemötta.
Utanför Kapitolium i Washington frihetsberövades omkring 1 000 personer i samband med demonstrationer mot Kavanaugh, skriver Vox och hänvisar till uppgifter från demonstrationens arrangörer.
Kavanaugh har nekat till alla anklagelser om sexuella ofredanden och övergrepp.

3 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Advokat: Tredje kvinna nära att peka ut Kavanaugh

En tredje kvinna väntas träda fram med anklagelser mot Brett Kavanaugh som kandiderar till posten som domare i USA:s högsta domstol, rapporterar The Guardian.
Tidningen hänvisar till kvinnans advokat Michael Avenatti som uppger att kvinnan tagit kontakt med honom och kommer att träda fram under veckan.
Tidigare har två kvinnor pekat ut Kavanaugh för övergrepp varav det ena ska ha skett under Kavanaughs tid i high school. Även de nya anklagelserna rör händelser från den tiden.

Igår 21:18
Läs mer om Trumps USA