Bild från januari när rättegången mot 22-åringen inleddes. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kuppen mot Strängnäs domkyrka

22-åring erkänner stölden: ”Det är han som gjort det”

Den 22-åring som misstänks ha stulit 1600-talsregalierna från Strängnäs domkyrka erkänner att han gjort sig skyldig till grov stöld, rapporterar SVT Sörmland.

– Det är han som har utfört stölden. Det ska inte rubriceras som ett försök, säger hans advokat Johan Eriksson i rättssalen.

Rättegången, som avslutas i dag, fick tidigare pausas efter att de försvunna regalierna hittades i en soptunna norr om Stockholm. Enligt Aftonbladet pekar nu bevisen mot ett kompisgäng norr om Stockholm. Ytterligare två män, en 24-åring och en 26-åring, häktades efter att regalierna återfunnits.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab, St Thomas' Hospital och Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Källor: Johnsons tillstånd är fortsatt oförändrat

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas, skriver AFP.

Downing Street har inte gett någon ny offentlig kommentar kring Johnsons tillstånd under tisdagsmorgonen. Under måndagen fick han syrgasbehandling och enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

2 tim
10 Downing Street HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

3 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill satsa 100 miljarder per månad för att stötta svenskt näringsliv i krisen

Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson på en pressträff där man presenterar nya förslag kopplat till coronakrisen.

Partiet vill att företagen ska slippa 100 procent av arbetsgivaravgifterna och kunna få upp till 100 procent stöd för korttidspermitteringar. Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning.

– Det här är något helt nytt som vi nu är med om och vi måste våga låta de här företagen övervintra, säger Elisabeth Svantesson.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven ser ingen möjlighet till heltidspermittering

Samhället står bättre rustat för att klara coronakrisen jämfört med finanskrisen för tio år sedan. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Arbetet.

– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer, säger Löfven i intervjun.

I nuläget ser han dock ingen möjlighet till permitteringar på heltid.

När det kommer till frågan om möjligheten att permanenta de tillfälliga reglerna för a-kassan svarar Löfven att man ser behovet av en a-kassa som täcker fler löntagare, men att man ännu inte landat i hur detta kan se ut.

1 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström (C) och Mats Persson (L), presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort intresse för stöd för korttidsarbete

Trycket väntas bli högt när ansökningstiden för stöd för korttidsarbete i dag öppnar.

Tanken är att företag i stället för att säga upp personal kan dra ner på arbetstiden för de anställda samtidigt som staten går in och betalar delar av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Det är Tillväxtverket som har fått i uppdrag att administrera stödet och enligt dem har det varit omkring 40 000 sökningar om dagen på myndighetens webbplats.

Det är dock oklart hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt.

– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjuksköterskor i USA, Iran och Zimbabwe. TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Världen saknar sex miljoner sjuksköterskor

Världen har sex miljoner för få sjuksköterskor, varnar WHO på tisdagen enligt AFP. I en ny rapport skriven tillsammans med kampanjen Nurses Now och International Nurses Council (INC) lyfter de fram sjuksköterskornas avgörande roll i vården, då de utgör mer än hälften av alla sjukvårdsarbetare världen över.

WHO pekar ut länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika där underskottet är som störst. I rapporten vädjar man till länder att identifiera om sjuksköterskor saknas och investera i utbildning och löner.

– Sjuksköterskor är ryggraden i alla vårdsystem, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

3 tim
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

Igår 16:53
Eilish, McCartnet, Gaga. Arkivbilder. TT
undefined

Lady Gaga och WHO arrangerar gala tillsammans

Den 18 april ska artisten Lady Gaga vara med om att arrangera en gala till stöd för vårdpersonal, rapporterar flera medier. Konserten är en del av WHO:s initiativ Together at home. Syftet är att hylla och stödja vårdpersonal världen över.

Några av de andra artister som ska uppträda är Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin.

Galan hålls utan publik men kommer att direktsändas på ett flertal plattformar, bland annat Facebook, Youtube, Instagram och Twitter.

Igår 19:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Illustrationsbild/Gränsen mellan Finland och Sverige. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Finland skärper gränsregler mot Sverige och Norge

Finlands regering skärper sina gränskontroller mot Sverige och Norge och målet är att minska rörligheten över gränserna, rapporterar flera medier.

Åland är en av regionerna som drabbas. Passagerarfärjorna till och från Sverige uppmanas att inte sälja personbiljetter från påsk fram till 13 maj. Svensk vårdpersonal som pendlar till ön måste vara i karantän i två veckor, något som täcks upp med resurser från finska fastlandet, skriver HBL.

Även Tornedalen påverkas, både svenska och finska. Runt 3 000 arbetspendlare drabbas, men i området görs ett undantag för vårdpersonal som får röra sig fritt över gränsen och utan karantän.

42 min
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronaviruset
TT
Dagens börs

Börsen lyfter på nytt: ”Anar ett slut på pandemin”

Stockholmsbörsen fortsätter upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. Vid 09.50-tiden står indexen på tydliga plus, i linje med Europabörserna.
• OMXSPI: +3,1%
• OMXS30: +2,5%


Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och även Asienbörserna har handlats upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterar Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggar även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlas ner 2 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusar 12 procent trots en dyster kvartalsrapport. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien rör sig sidledes.

Autoliv rusar 10 procent och toppar OMXS30 för andra dagen i rad. H&M och Electrolux går också starkt med uppgångar på 7 procent. Defensiva aktier som Astra Zeneca, Essity och Tele2 intar bottenplaceringarna i indexet.

Scandic Hotels rekylerar upp 23 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Texten uppdateras.

2 min
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börserna i Asien stiger brett: ”Rädda att missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid 05.20, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: +1,3 %
• Shanghai: +1,7 %
• Shenzhen: +2,7 %
• Hang Seng: +0,7 %
• Kospi: +1.2 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Samsungs aktie stiger drygt 1 procent efter att vinsten i det första kvartalet överträffat förväntningarna.

4 tim
Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rejäla lyft på Wall Street – Boeing upp nära 20 procent

Tecken på en plattare coronakurva i USA gav investerare hopp. Amerikanska börser steg kraftigt på måndagen och ledande index stängde som följer:

• S&P 500: +7,0 procent
• Nasdaq: +7,3 procent
• Dow Jones: +7,7 procent
Det positiva sentimentet drevs på av att delstaten New York i helgen har noterat en minskning i antalet virusrelaterade dödsfall per dag för första gången, skriver CNBC. Att dödsfallen minskade på flera håll i Europa inger också hopp.

”Jag börjar bli optimistisk”, twittrade hedgefondsprofilen Bill Ackman om den positiva trenden.

Ryssland och Saudiarabien är ”väldigt, väldigt nära” en uppgörelse om att minska oljeutbudet, enligt vd:n för ryska statliga fonden Russian Direct Investment Fund.

Skräckindexet VIX noterades till 45 och har därmed fallit tillbaka märkbart från extrema nivåer i mars, skriver Direkt.

Boeing toppade Dow Jones, aktien var upp runt 20 procent, trots att bolaget i helgen gick ut med att man stänger fabriken i Seattle för en obestämd framtid.

Igår 20:01
Läs mer om Dagens börs