Hem
I dag hördes 22-åringen i Jönköpings tingsrätt. (Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN)

22-åringen om knivdådet i Vetlanda: ”Ville utvisas”

Mannen som gick till knivattack mot sju personer i Vetlanda i mars har hörts i Jönköpings tingsrätt. 22-åringen, som är asylsökande, berättade via tolk att han inte minns allt som hände vid dådet:

– Det var som om hjärnan slutade fungera.

Mannen menar också att han innan attacken ville lämna Sverige:

– Jag ville bli utvisad. Jag var hos kommunen och ringde till Migrationsverket fem, sex gånger.

22-åringen åtalas för att ha knivhuggit sju personer, men har bara erkänt två av mordförsöken. Han säger att han inte minns de andra fem fallen.

Åklagaren anser att mannen bör dömas till livstid och livstids utvisning, men han har också begärt en större rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Om mannen döms till rättspsykiatrisk vård måste han stanna i Sverige då det inte får avtjänas i ett annat land.

 
Rättspsykiatrisk undersökning (RPU)
Wikipedia (sv)
Rättspsykiatrisk undersökning (RPU), är en psykiatrisk undersökning som genomförs enligt lagen (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning efter beslut av domstol i brottmål. För att en rättspsykiatrisk undersökning skall vara aktuell krävs enligt §2 i Lag (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning, att [...] den misstänkte har erkänt gärningen eller övertygande bevisning har förebragts om att han har begått den . Därtill får beslut om genomförande av rättspsykiatrisk undersökning inte tas om påföljden för brottet bedöms kunna stanna vid böter. Syftet med undersökningen är att utröna om ett visst brott genomförts under inflytande av allvarlig psykisk störning, och om det finns skäl att överlämna den person som undersöks till rättspsykiatrisk vård i stället för att döma denne till fängelse.Undersökningen kan genomföras endera efter ett erkännande inför domstol av den tilltalade eller efter genomförd rättegång, där domstolen finner den tilltalade skyldig. Innan pläderingar hålls av parterna i rättegången och dom avkunnas, i det sistnämnda fallet, genomförs undersökningen. Tidigare kallades RPU ofta för "stor rättspsykiatrisk undersökning", att jämföra med en så kallad paragraf 7-undersökning som gick under namnet "liten rättspsykiatrisk undersökning". En RPU ska lämnas in till rätten inom fyra veckor om den misstänkte är häktad, annars inom sex veckor. Syftet med den drygt timslånga paragraf 7-undersökningen är att utröna huruvida den undersökte behöver genomgå en RPU.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen