Arkiv.  Wikimedia Commons
Mordet på Wisby Hotell

23-årig mordgåta kan lösas med DNA: ”Högintressant”

Tack vare lagändringen som möjliggör så kallade familjesökningar i DNA-registret är polisen nära att lösa det 23 år gamla mordet på Wisby Hotell.

Tidigare har polisen fått över 200 träffar på nära släktingar till en person som de söker efter det misstänkta brottet i december 1996.

– Det finns en oidentifierad profil från brottsplatsen som är högintressant – och arbetet ska fortsätta till den profilen är identifierad, säger kalla fall-gruppens polisutredare Mats Pettersson till P4 Gotland.

Toppnyheter

Wilma Andersson. Privat/Missing People
Försvunna Wilma Andersson

Jacka som liknar Wilmas hittad under sökandet

Under tisdagskvällen hittades en jacka i samband med sökandet efter försvunna Wilma Andersson, 17, rapporterar Expressen.

– Vi vet att det finns en liknande kappa som Wilma hade på sig vid försvinnandet, säger Jesper Söder, insatsledare hos sökorganisationen FIKK.

Sökandet har under eftermiddagen utvidgats från Uddevalla till trakterna runt Ljungskile. Tidigare under sökandet har skor och ett par glasögon hittats. Polisen skriver på sin hemsida att sökandet avslutades vid 22.30-tiden och ska återupptas på onsdagsmorgonen.

En man i 20-årsåldern som har en relation med Wilma Andersson sitter anhållen, skäligen misstänkt för mord. Han förnekar enligt sin advokat all inblandning.

2 tim
Polisen har spärrat av ett skogsområde. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Misstänktes pappa: Lovade att han inte gjort något

Den man som anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, vädjade själv på sociala medier om hjälp att hitta henne, skriver Expressen. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

Mannens pappa säger att sonen berättade att paret hade tjafsat innan försvinnandet.

– Han sa pappa, jag lovar jag har inte gjort någonting, berättar pappan.

En granne till den misstänkte mannen berättar för Aftonbladet att han träffat både mannen och Wilma Andersson flera gånger.

– De har alltid varit väldigt artiga och trevliga, säger grannen.

2 tim
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänktes advokat: Förnekar helt och hållet

Den man som under dagen gripits och anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, förnekar brott. Det säger hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Väst. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

– Han förnekar brott helt och hållet. Något mer kan jag inte berätta eftersom jag fått de instruktionerna från min klient, säger hon.

Mannen har under dagen förhörts av polis. Polisen vill emellertid inte gå in på vad som ligger bakom att mannen greps.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

4 tim
Läs mer om Försvunna Wilma Andersson
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Keremy Corbyn under tisdagskvällens tv-debatt. ITV / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: En jämn men ack så förutsägbar valdebatt

Kvällens tv-sända valdebatt mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och oppositionsledaren Jeremy Corbyn var rätt så tråkig, utan några politiska utspel och bara enkla oneliners som vi alla hört tidigare. Det menar Sebastian Payne på Financial Times, som tycker att Johnson var som starkast när det debatterades brexit och Corbyn när sjukvården kom upp i debatten.

DN:s Erik de la Reguera tycker att debatten var jämn – och mest till Jeremy Corbyns fördel, efter en dålig start. Oppositionsledaren pressade premiärministern i frågor om sjukvården, samt anklagade Johnson för att ljuga om att det inte kommer bli något handelshinder med Nordirland.

Men Jeremy Corbyn såg själv pressad ut när han skulle försökte förklara Labours brexitlinje – och duckade för hur han själv skulle rösta vid en eventuell folkomröstning om ett nytt avtal, skriver Erik de la Reguera.

1 tim
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

4 tim
Boris Johnson/Jeremy Corbyn. TT
undefined

Historisk tv-debatt i kväll mellan Johnson och Corbyn

Kvällens livesända valdebatt mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn är den första i landets historia mellan en sittande premiärminister och oppositionsledaren, skriver AFP. Tv-kanalen ITV kommer heller inte låta Liberaldemokraternas och Scottish National Partys respektive partiledare delta.

Corbyn har nu sin chans att försöka ta igen stöd i opinionen, där Labour sedan nyvalet utannonserades legat efter Tories. Men regeringspartiets kampanjande har skakats av partimedlemmar som tvingats avgå och jävanklagelser mot Johnson under hans tid som Londons borgmästare.

Idag 15:22
Läs mer om Brexit
Ann Linde (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bensinprotesterna i Iran

Utrikesminister Ann Linde fördömer våldet i Iran

Amnesty har tidigare under tisdagen uppgett att över 100 demonstranter i Iran dödats och att siffrorna kan vara så höga som 200 döda. Nu fördömer den svenska regeringen regimen – och utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att dödssiffrorna ”skräckinjagande”.

”Inget kan rättfärdiga det här våldet”, skriver hon vidare.

Vid ett möte med Irans ambassadör Sayed Rasoul Mohajer har chefen på utrikesdepartementets Mellanösternenhet i skarpa ordalag fördömt våldsamheterna mot demonstranterna, skriver DN.

3 tim
Nedbrunna hus i Iran efter de senaste dagarnas våldsamma protester. Masoume Aliakbar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amnesty: Så många som 200 kan ha dödats i Iran

Människorättsorganisationen Amnesty uppger att minst 106 personer har dödats i 21 olika städer i Iran under de senaste dagarnas våldsamma protester, skriver Reuters.

”Amnesty tror att det verkliga dödstalet kan vara mycket högre, efter rapporter om så mycket som 200 som dödats”, skriver människorättsorganisationen i ett uttalande.

Statliga nyhetsbyrån Isna uppger att tre poliser har dödats och myndighetsföreträdare har också uppgett att minst tolv människor har dödats.

Idag 17:16
Iranier inspekterar en nedbrunnen buss. - / AFP
undefined

Läget i Iran oklart – uppgifterna går isär

Sedan bensinprotesterna bröt ut i Iran i fredags, har tillgången till internet varit begränsad i hela landet. Därför är det oklart hur läget egentligen är i nuläget – och hur många som faktiskt har dött, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt det iranska rättsväsendet ska de våldsamma protesterna ha avtagit, men enligt vittnen ska oroligheterna inte alls ha mattats av, bland annat i huvudstaden Teheran.

Statliga nyhetsbyrån Isna uppger att tre poliser har dödats. Myndighetsföreträdare har också uppgett att minst tolv människor har dödats, medan människorättsorganisationen Amnesty har fått rapporter om tiotals döda. Även FN har fått uppgifter om att antalet döda kan vara fler dussin.

Idag 15:52
Läs mer om Bensinprotesterna i Iran
Ulf Kristersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

M-ledaren: Många varnade för invandringens effekter

Opinion Statsminister Stefan Löfven (S) har helt fel när han säger att dagens situation med gängvåld och grov kriminalitet inte gick att förutse. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en text publicerad på Facebook och Aftonbladets debattsida.

Kristersson menar att många debattörer varnade för utvecklingen redan på 90-talet och att det är uppenbart att dagens situation kan kopplas till ”alltför stor invandring och alltför dålig integration”.

Han säger också att hans eget parti har ett ansvar och borde ha agerat tidigare.

”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver han.

Han skriver vidare att M:s omsvängning i invandringsfrågan gör att partiet är redo att ta itu med problemen och att axla regeringsmakten efter nästa val.

2 tim
Jimmie Åkesson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sifo: Åkesson bäst på att sköta lag och ordning

SD-ledaren Jimmie Åkesson får klart bäst betyg av väljarna när det gäller vilken partiledare som är bäst på att sköta frågor om lag och ordning. Det visar en undersökning från Expressen/Kantar Sifo.

23 procent svarar att Åkesson är bäst, medan 16 procent svarar M-ledaren Ulf Kristersson och 15 procent svarar Stefan Löfven (S). Övriga partiledare får alla 6 procent eller lägre.

Undersökningen visar också att 66 procent anser att Löfven inte har hanterat frågan om gängvåld på ett bra sätt.

4 tim
Göran Dahlström och Stefan Löfven. TT
undefined

S-kritik mot Stefan Löfven: Han talar inte klartext

En av landets mest framgångsrika S-politiker på lokal nivå, Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström, riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven efter dennes framträdande i SVT:s Agenda. Löfven sa då att det framför allt är segregation som ligger bakom gängvåldet.

– Det Stefan Löfven sa var inte fel. Det är stora klyftor i samhället, men han talade inte klartext: nämligen att mycket hänger ihop med den stora anstormningen till Sverige, säger Dahlström.

Han säger att det han uppfattar som en räddhågsenheten att tala klarspråk om migrationen inom S och andra partier har bidragit till SD:s starka framväxt.

Idag 15:14
Läs mer om Gängkriminaliteten
Safirskolan i Göteborg, som tidigare hette Vetenskapsskolan.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om religiösa friskolor

Betygen på kritiserad skola ifrågasätts: ”Orimligt”

Resultaten bland eleverna på Safirskolan i Göteborg, som tidigare hette Vetenskapsskolan, ifrågasätts av andra skolledare, skriver GP. Enligt skolans egna uppgifter går 91,7 procent av eleverna ut med fullständiga betyg. På andra skolor i liknande områden är siffran mellan 20 och 30 procent.

– Man behöver inte jobba i förorten eller vara någon Einstein för att förstå att det här är orimligt, det är ganska uppenbart, säger Linnea Lindquist, rektor för Hammarkulleskolan, som anmält Safirskolan till Skolinspektionen.

Safirskolans chef och rektor Sven-Erik Berg säger sig emellertid vara säker på att betygen motsvarar deras kunskapsnivå.

Skolan har även i fler andra sammanhang fått återkommande kritik.

3 tim
Mikael Damberg, Anna Ekström och illustrationsbild av skolelever. TT
undefined

S-duon: Problem i skolan vi inte ens kunde drömma om

Opinion Moderaternas friskolereform har skapat problem i den svenska skolan som inte ens de värsta kritikerna kunde drömma om. Det skriver S-ministrarna Anna Ekström och Mikael Damberg på Expressen Debatt.

”Vad sägs om friskolor som marknadsför sig mot föräldrar med löfte om att barnen får rätt religiös uppfostran eller som mellan raderna lovar att flickor och pojkar inte ska undervisas tillsammans?” skriver de.

Ministrarna presenterar tre åtgärder. Den som driver en skola ska från årsskiftet inte kunna vara kriminellt belastad, nya religiösa friskolor ska stoppas och det ska blir lättare att stänga skolor med stora brister – nödvändiga åtgärder för att skolan inte ska bli ”en frizon för extremism och radikalisering”.

Idag 08:10
Läs mer om Debatten om religiösa friskolor